Ψάχνετε για χρηματοδότηση για την πόλη σας; Η ηλεκτρονική εργαλειοθήκη του URBACT σας δείχνει το πώς

Edited on 19/05/2022

Δωρεάν, εύχρηστα εργαλεία για κάθε στάδιο του σχεδιασμού δράσης - από την ανάλυση των τοπικών προβλημάτων μέχρι νέους οδηγούς για τη χρηματοδότηση αστικών έργων.

"Ποιες απλές διαδικασίες μπορεί να χρησιμοποιήσει ο δήμος για να εμπλέξει τα ενδιαφερόμενα μέρη στις τοπικές αποφάσεις;", "Πώς μπορεί η πόλη μου να χρηματοδοτήσει το νέο έργο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης;", "Πώς μπορεί να συνεργαστεί με καλούς παρόχους υπηρεσιών που βρίσκονται κοντά στην πόλη;"... Όποιο κι αν είναι το δίλημμα, αν είστε επαγγελματίας της πόλης και θέλετε να βελτιώσετε την πόλη σας και να ενισχύσετε τη συμμετοχική χάραξη πολιτικής, υπάρχει μια λύση για εσάς στη νέα διευρυμένη συλλογή οδηγών και εργαλείων του URBACT! Η ελεύθερα προσβάσιμη εργαλειοθήκη μας καλύπτει κάθε βήμα του σχεδιασμού δημόσιας δράσης, από την ανάλυση των αστικών προκλήσεων με τους κατοίκους μέχρι τη μέτρηση των επιπτώσεων που επιτυγχάνονται.

Οι επαγγελματίες της πόλης θα βρουν μια πληθώρα νέων εργαλείων, μαζί με τα παλιά αγαπημένα εργαλεία του URBACT, όπως το μοντέλο του δέντρου προβλημάτων που χρησιμοποιείται από ομάδες ενδιαφερομένων για την επίτευξη κοινής κατανόησης των τοπικών ζητημάτων. Οι πιο πρόσφατες προσθήκες στην εργαλειοθήκη είναι οδηγοί και υποδείγματα που βοηθούν τις πόλεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Αναπτύχθηκαν από εμπειρογνώμονες του URBACT ως απάντηση στο δημοφιλές αίτημα για περισσότερη καθοδήγηση, έτσι ώστε τα τοπικά σχέδια δράσης και έργα να φύγουν από τη φάση του σχεδιασμού και να γίνουν πράξη. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς οι τοπικές αρχές σε ολόκληρη την ΕΕ ξεκινούν νέα έργα κατά την περίοδο προγραμματισμού 2021-2027.

Η Regina Trenkler-Fraser και η Krisztina Keresztely είναι οι εμπειρογνώμονες του URBACT που ανέπτυξαν και δοκίμασαν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε στενή συνεργασία με την υπεύθυνη για την ανάπτυξη ικανοτήτων του URBACT Clémentine Gravier και μια ομάδα πόλεων της ΕΕ: την Timisoara (RO), την Guimarães (PT), το Aarhus (DK) και το Gdansk (PL) - καθώς και το Εθνικό Σημείο URBACT στην Ισπανία.

https://urbact.eu/sites/default/files/media/toolbox_action-planning-cycle.jpg

Σύμφωνα με την Krisztina, με την έρευνα των ευκαιριών χρηματοδότησης σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας σχεδιασμού δράσης, ως αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού του έργου και όχι απλώς ως "προσθήκη", οι πόλεις και οι κωμοπόλεις έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να δουν τα μελλοντικά τους σχέδια να υλοποιούνται.

"Έχουμε σχεδιάσει μια συνεκτική και εννοιολογικά πλήρως ευθυγραμμισμένη, βήμα προς βήμα διαδικασία ανάπτυξης μιας ισχυρής, αποτελεσματικής και αποδοτικής οδού πρόσβασης στη χρηματοδότηση", προσθέτει η Regina.  "Κάθε βήμα της εργαλειοθήκης αυξάνει τις πιθανότητες να κερδίσει μια αίτηση έργου την έγκριση και τη χρηματοδότηση. Νομίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό: όσο περισσότερες πτυχές της διαδικασίας χρηματοδότησης και εξεύρεσης πόρων μπορείτε να αντιμετωπίσετε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να κερδίσετε".

Οι εντελώς αρχάριοι στο σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση έργων μπορούν να ξεκινήσουν από την αρχή και να διατρέξουν ολόκληρη την εργαλειοθήκη. Αλλά μπορεί επίσης να θέλετε να ανατρέξετε για υποστήριξη σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Εδώ, η Regina και η Krisztina επισημαίνουν μερικές μόνο από τις πολλές σημαντικές "στάσεις" κατά μήκος της διαδρομής του URBACT για την επιτυχή εξασφάλιση χρηματοδότησης...

 

  1. Συντονισμός της αναζήτησης χρηματοδότησης

Αυτή η ενότητα περιλαμβάνει ένα υπόδειγμα για τη δημιουργία μιας ομάδας συντονισμού χρηματοδότησης, με λεπτομέρειες σχετικά με τις σχετικές δεξιότητες και τους ρόλους.

  1. Καθορισμός του χρονοδιαγράμματος της στρατηγικής

Βοήθεια για τη διασύνδεση μεταξύ του σχεδιασμού του ολοκληρωμένου σχεδίου της πόλης και του χρονοδιαγράμματος της αναζήτησης χρηματοδότησης για τα έργα της.

  1. Παρακολούθηση πληροφοριών σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης

Συμβουλές για την παρακολούθηση των σχετικών ευκαιριών χρηματοδότησης από την ΕΕ και τα κράτη μέλη. Και ένας οδηγός URBACT για τα ταμεία της πολιτικής συνοχής.

  1. Παρακολούθηση των αλλαγών στο πολιτικό περιβάλλον

Ανακαλύψτε το Nested Wholes Diagram και το Μοντέλο Παγόβουνου!

  1. Σχεδιασμός ενός χάρτη χρηματοδοτών

Ένα μοντέλο για τη συστηματική, εστιασμένη καταγραφή των πηγών χρηματοδότησης που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα έργα της πόλης και το εν λόγω σχέδιο δράσης.

  1. Μείγμα χρηματοδότησης και αξιολόγηση επιλογών

Τέσσερα πρότυπα για την επιλογή του καλύτερου συνδυασμού κατάλληλων πηγών χρηματοδότησης, είτε πρόκειται για δημόσιες ή ιδιωτικές, είτε για κύριες ή εναλλακτικές πηγές.

  1. Επικοινωνία και οικοδόμηση σχέσεων

Ένα μενού εργαλείων που θα βοηθήσει όλη την ομάδα να βελτιώσει τις δεξιότητες επικοινωνίας, άσκησης πίεσης και επιρροής.

  1. Έναρξη της κατάρτισης του προϋπολογισμού του έργου

Μια σειρά πινάκων που βοηθούν στο να σκεφτούμε τις βασικές πληροφορίες που απαιτούνται πριν από την κοστολόγηση του έργου.

  1. Συγγραφή μιας προσφοράς χρηματοδότησης υψηλής ποιότητας

Υποδείξεις και συμβουλές για τη σύνταξη αιτήσεων χρηματοδότησης, αποφεύγοντας τις συνήθεις παγίδες - από τη σκοπιά ενός αξιολογητή.

  1. Αξιολόγηση της αίτησης χρηματοδότησης πριν από την υποβολή

Ένας δομημένος κατάλογος ερωτήσεων για τον έλεγχο της ποιότητας, της συνοχής και της συνεκτικότητας των σχεδίων αιτήσεων χρηματοδότησης πριν από την αποστολή.
 

Τα νέα εργαλεία και βίντεο παρουσιάστηκαν σε διάφορα εργαστήρια για πόλεις που συμμετέχουν στα δίκτυα του URBACT, συμπεριλαμβανομένου και του  e-University 2022 για περίπου 200 πόλεις. Να αναμένετε περισσότερη υποστήριξη για αυτό το θέμα, καθώς πρόκειται να έχει μεγάλη σημασία για το πρόγραμμα URBACT IV!

Πρόσβαση στην εργαλειοθήκη URBACT

Οι Regina Trenkler-Fraser και Krisztina Keresztely μοιράζονται τις εννέα κορυφαίες συμβουλές τους για τη χρηματοδότηση των δήμων

1.  Μη φοβάστε να μάθετε για τη χρηματοδότηση, δεν είναι πυρηνική φυσική!

2.  Εξοικονομήστε λίγο χρόνο και εντρυφήστε στο θέμα της χρηματοδότησης.

3.  Να είστε προετοιμασμένοι να σκεφτείτε τη λεπτομέρεια, ξεκινώντας από τον σχεδιασμό του έργου έως τα κριτήρια επιλεξιμότητας των καθεστώτων χρηματοδότησης.

4.  Να είστε παθιασμένοι με τα σχέδιά σας, αλλά ταυτόχρονα να διατηρείτε έναν βαθμό ευελιξίας ως προς το πώς μπορείτε να επιτύχετε τους στόχους του έργου σας με διάφορους τρόπους. Αυτή η ευελιξία και η δημιουργικότητα μπορούν να σας υποστηρίξουν σε μεγάλο βαθμό στην εξεύρεση κατάλληλων πηγών χρηματοδότησης.

5.  Γίνετε γνώστες μιας σειράς πηγών χρηματοδότησης.

6.  Να επικοινωνείτε καλά και να συνεργάζεστε στενά με τυχόν στελέχη χρηματοδότησης που έχετε στη διάθεση σας στον οργανισμό σας ή στην πλευρά του χρηματοδότη.

7.  Εξετάστε νέους εναλλακτικούς και πιο αντισυμβατικούς τρόπους χρηματοδότησης για ορισμένες πτυχές των έργων σας, αν είναι δυνατόν. Αυτό μπορεί να εμπνεύσει και να δημιουργήσει πρόσθετα οφέλη στην κοινοτική συνοχή (για παράδειγμα, συνεργασία με άλλους, κοινωνική ή κοινοτική χρηματοδότηση, εθελοντισμός, συγκέντρωση χρημάτων κ.λπ.)

8.  Ξεκινήστε το σχέδιο σας αναλογιζόμενοι το γενικότερο πλαίσιο και δείτε πώς μπορείτε να προσαρμόσετε το σχέδιο και τις δραστηριότητές σας στην κατάσταση.

9. Σκεφτείτε τη χρηματοδότηση, την κοστολόγηση, τον προϋπολογισμό ως αναπόσπαστο μέρος του έργου σας και όχι ως το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε.

Submitted by mpapoutsi on 19/05/2022