URBACT IV i Umrežavanje za kapitalizaciju

Edited on 28/12/2023

Irena Bošković, načelnica Direkcije za inter-regionalne programe i makro-regionalnu saradnju

 

 

U organizaciji Ministarstva evropskih poslova održana je konferencija "Umrežavanje za kapitalizaciju". Tom prilikom istaknuta je važnost saradnje i razmjene rezultata između samih programa i učesnika. Crna Gora po prvi put učestvuju u programu URBACT IV, a prisutni su pozvani na učešće u urbanom razvoju kroz gradske mreže.

 

Kako bismo bolje razumjeli važnost predstavljanja programa URBACT IV na konferenciji, potrebno je da bolje razumijemo karakter ova dva programa. Naime, URBACT IV ima pan-evropski karakter, te pokriva sve države članice Evropske unije i države saradnice, dok Interreg Euro-MEDITERANSKI program obuhvata veću transnacionalnu terioriju oko morskog basena. Zemlje kandidatkinje takođe učestvuju, te se i Crna Gora pridružila preteči programa Interreg Euro-MED još u perspektivi 2007-2013, a programu URBACT 2023. godine. Pored ovih, takoreći fizičkih razlika, programe svakako bolje karakterišu i pojašnjavaju njihovi ciljevi. Program Urbact IV fokusira se na podršku gradovima u implementaciji rešenja za zelenu, pravednu i digitalnu tranziciju, posebno, kroz saradnju, izgradnju kapaciteta i stručnost. Svrha je promovisanje integrisanog održivog razvoja u gradovima, unapređenje gradskih politika i poboljšanje efikasnosti kohezione politike u urbanim sredinama. S druge strane, Interreg Euro-MED ima za cilj da mediteranski region učini pametnijim i zelenijim, i poboljša upravljanje između njegovih zainteresovanih strana. Ovaj program podržava projekte, inicijative i politike vezane za klimatske promjene i životnu sredinu u skladu sa prioritetima i specifičnim ciljevima koje je postavila Evropska komisija za kohezionu politiku. Ključne riječi dva programa poput zelene tranzicije i digitalnog razvoja, otkrivaju most koji povezuje dva programa, a naročito crnogorske korisnike koji učestvuju u njima. Mogućnost razmjene i nadogradnje dosadašnjih rezultata u novoj perspektivi je značajan za podsticanje bržeg razvoja, koji je našoj zemlji potreban. 

Darko Mrvaljević, Zajednica Opština Crne Gore

                                                                                             Darko Mrvaljević, Zajednica Opština Crne Gore

 

Zajednica Opština Crne Gore učestvuje u sprovođenju programa URBACT IV, kako bi se uspostavila što bolja komunikacija sa crnogorskim opštinama. Predstavnik Zajednice, Darko Mrvaljević je kao učesnik prve panel diskusije predstavio program, njegove ciljeve i mogućnosti za crnogorske opštine. Na konferenciji su bili prisutni i predstavnici Opštine Budva koja je članica Mreže za akciono planiranje Cities After Dark (CAD). U pitanju je jedna od 4 mreže za akciono planiranje u kojima učestvuju crnogorske opštine. Kao učesnici u programu URBACT, iskoristili su panel diskusiju i aktivnost organizovanu u okviru konferencije, da podstaknu ostale aktere i potencijalne učesnike na mogućnost primjene svojih iskustava ali rešavanja pojedinih izazova u okviru ovog programa. 

 

Relevantni predstavnici ministarstava, uprava, agencija, nevladinih organizacija i udruženja, su aktivno učestvovali u diskusiji. Prepoznali su URBACT kao program koji pruža dobre mogućnosti crnogorskim partnerima. Upućeni su na internetske stranice i društvene mreže gdje Ministarstvo evropskih poslova objavljuje vijesti o tekućim pozivima za dostavljanje projektnih predloga, te da se naredni pozivi za URBACT IV očekuju već u 2024. godini. 

Submitted by Borka Ljeskovic on 25/12/2023
author image

Borka Ljeskovic

See all articles