URBACT toolbox

Edited on 16/11/2020

Een  volledige set van tools en middelen die helpen bij geïntegreerd en participatief werken

U wilt het lokale beleid op een geïntegreerde en participatieve manier vormgeven en uitvoeren? Elk tool in deze toolbox is op maat gemaakt om in te spelen op de 5 verschillende fases van de actie-planningscyclus, van de analyse van uw uitdaging tot de meting van de impact die door de uitgevoerde acties wordt bereikt. In twee transversale secties worden ook instrumenten verzameld om belanghebbenden te betrekken en kennis te delen, gedurende het hele proces van de actieplanning. 

 

 

Alles is binnen handbereik, dus blader rond en vind de juiste tool voor uw behoeften. 

 

De inhoud die u hier vindt is ontwikkeld door de diverse capaciteitsopbouwende activiteiten en ervaringen van URBACT. Voortbouwend op de URBACT-methode krijgt u een voorproefje van de kernprincipes van het programma in een breed scala aan formaten: video's, animaties, leidraden... Alle tools worden beschouwd als een basis om een uitdaging op een collaboratieve manier aan te gaan en collectief te denken. Aarzel niet om de tools aan te passen aan uw eigen behoeften en om uw feedback, vragen en ideeën met ons te delen. De toolbox zal regelmatig worden gevoed met nieuwe tools, dus blijf op de hoogte! 

 

ACTIEPLANNINGSFASEN 

ANALYSE VAN DE PROBLEMEN 
De huidige situatie onderzoeken om vast te stellen welke uitdagingen er zijn en wat er precies moet worden opgelost. (hyperlink naar page) 

PLANNINGSACTIES 
Definieer de verandering die u wilt maken voordat u ideeën genereert en co-creëer een coherente set van acties. (hyperlink naar page) 

RESOURCEREN 
Zorg ervoor dat u over de juiste en adequate menselijke en financiële middelen beschikt om uw plan te concretiseren. (hyperlink naar page) 

UITVOERING 
Zorg ervoor dat uw plan operationeel is en voorzie uitdagingen in verband met de uitvoering van de acties. (hyperlink naar page) 

MEETRESULTATEN 
Duidelijke doelstellingen en indicatoren vaststellen om de voortgang te kunnen volgen en beoordelen. (hyperlink naar page) 

BETREKKEN VAN BELANGHEBBENDEN 
Weet hoe uw stakeholders zijn en hoe u met hen kunt samenwerken, op elk moment van het proces. 

HET DELEN VAN KENNIS 
Leg de geleerde lessen tijdens het proces vast, herhaal ze en verspreid ze, om uw plan te ondersteunen. (hyperlink naar page) 

WAT IS DE URBACT METHODE? 

Met jarenlange ervaring, gecombineerd met belangrijke lessen uit verschillende EU-steden, heeft URBACT haar unieke methode ontwikkeld en verfijnd om een meer geïntegreerde, inclusieve en duurzame stedelijke ontwikkeling te garanderen. 

De URBACT-methode is gebaseerd op drie sleutelbegrippen: 

IntegratieParticipatie - Actieleren 

De combinatie van deze beginselen stelt de steden in staat de beleidscyclus te beheren, van het plannen van middelen en het toewijzen van acties tot het uitvoeren en opvolgen van beleid, het evalueren van het effect en het terugkoppelen van de geleerde lessen. De Toolbox biedt ondersteuning in elke fase van deze cyclus. 

 

Leer alles over de URBACT-methode door de video te bekijken!

 

 

 

Submitted by URBACT punt Nederland on 16/11/2020
author image

URBACT punt Nederland

See all articles