We kijken ernaar uit u te zien op het URBACT 2022 City Festival!

Vraag naar uw ticket voor hét festival gewijd aan EU-steden dat plaatsvindt van 14 tot 16 juni, in de regio Groot-Parijs. Deze keer in levende lijven - en koolstof neutraal...

Het URBACT City Festival is terug, en de inschrijvingen zijn geopend!

Dit jaar viert #URBACTfest het succes van de steden die hebben deelgenomen aan de URBACT-netwerken en markeert het de symbolische start van URBACT IV, het nieuwe Europese programma voor duurzame en geïntegreerde stadsontwikkeling. Het evenement, dat van 14 tot en met 16 juni plaatsvindt, tijdens het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, zal koolstofneutraal zijn en plaatsvinden in een tijdelijke locatie op een voormalig spoorwegterrein in Pantin, Groot-Parijs.

Mensen uit de stedelijke praktijk en verkozen ambtenaren uit de hele EU worden uitgenodigd! Met een limiet van 450 plaatsen zal er prioriteit gegeven worden aan een lokale stakeholder uit elk van de ongeveer 200 steden in de huidige URBACT Action Planning Networks (APN's) - alsook aan andere URBACT netwerkvertegenwoordigers en aan steden die URBACT voor het eerst willen ontdekken. Leidinggevende deskundigen, nationale URBACT-contactpunten, partnerorganisaties, Europese en nationale ambtenaren zullen eveneens deelnemen, tezamen met ons URBACT-team.

 

URBACT steden verbinden

 

Dit wordt het moment voor URBACT en haar partners om elkaar face-to-face te ontmoeten na twee jaar van beperkingen en inspanningen tijdens Covid om de uitwisseling en het leren van steden online te houden. Het is een gelegenheid om te leren van de succesvolle praktijken van meerdere gemeenten in de EU en om ervaringen uit te wisselen over het gebruik van de URBACT-methode van "integratie", "participatie" en "actieleren" om positieve stedelijke veranderingen teweeg te brengen.

"Er is een echte buzz rond dit evenement. Het zal spannend zijn om de URBACT gemeenschap te ontmoeten, om de verhalen van de steden te horen en om de echte impact van ons werk op het verbeteren van steden te zien," legt Aleksandra Kluczka, organisator van het festival, uit. "En ik ben persoonlijk erg geïnteresseerd in het koolstofneutraliteitsaspect, omdat het een nieuwe aanpak is die we uitproberen, het is innovatief, ik ben benieuwd hoe het gaat."

 

Hoogtepunten van het programma van het Stadsfestival

Het driedaagse programma bestrijkt een breed scala aan onderwerpen, zoals klimaat, inclusie en stedelijke innovatie. Alles zal in het Engels verlopen, met belangrijke sessies ook in het Frans. De nationale URBACT-contactpunten zullen ook aanwezig zijn om deelnemers in andere EU-talen te verwelkomen. Aleksandra vertelt ons waar ze het meest naar uitkijkt:

 

DAG 1, dinsdag 14 juni - APN's en klimaatactie

 

Hosting van onze Action Planning Networks (APN's): Het festival is een laatste stap in de reis van de APN's. Het is voor hen een gelegenheid om elkaar te ontmoeten, uit te wisselen en geïnspireerd te raken om terug te keren en van start te gaan met de uitvoering van hun geïntegreerde actieplannen.

De openingsavond, met een keynote spreker en een debat over klimaatactie, vindt plaats in het Cabaret Sauvage, "een zeer opwindende locatie" in het Parc de la Villette, bij Pantin, in het noordoosten van Parijs.

 

DAG 2, woensdag 15 juni - Groene, verbonden en inclusieve steden

Stadsverhalen en -prestaties: Elke sessie is gewijd aan een belangrijk thema, dat momenteel door de URBACT-netwerken wordt behandeld: "Groene steden" - het gebruik van gegevens voor klimaatactie, voedselbeleid, gezondheid en groene ruimten, lokalisatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN, ... "Verbonden en aantrekkelijke steden" - strategische aanbestedingen, innovaties op het gebied van mobiliteit, technologische hulpmiddelen voor steden; en "Inclusieve steden", waar een sessie met het URBACT ROOF-netwerk dat dakloosheid bestrijdt live zal worden uitgezonden op het International Social Housing Festival in Helsinki (FI)".

 

DAG 3, donderdag 16 juni - Presentatie van URBACT IV

Bezoeken ter plaatse om Groot-Parijs te ontdekken, telkens aangepast aan een transversale prioriteit van URBACT IV: "Groen", "Gender", "Digitaal", maar ook over het thema grootstedelijke dynamiek, met een focus op Groot-Parijs en haar succesvolle praktijken.

 

Informatiesessies over de nieuwe URBACT IV-oproep tot het indienen van voorstellen, inclusief de belangrijkste data, hoe een leidende partner te worden en netwerking voor steden die zich bij een nieuw netwerk willen aansluiten.

De symbolische start van URBACT IV: een viering met sprekers van hoog niveau.

 

URBACT’s eerste grote koolstofneutrale evenement

 

In overeenstemming met de doelstellingen van het Franse voorzitterschap van de EU en de kernwaarden van URBACT, wordt alles in het werk gesteld om de koolstofvoetafdruk van het #URBACTfest te verminderen. De organisatoren zijn een instrument aan het ontwikkelen om het milieueffect te meten van de voorbereidingen voor het festival, met inbegrip van de locatie, maaltijden, vervoer, accommodatie, branding, geschenken en activiteiten ter plaatse.

De Cité Fertile, met als slogan "1 hectare voor de ecologische overgang", bevindt zich op een terrein dat in 2023 zal worden herontwikkeld, maar waar voorlopig evenementen rond het thema duurzaamheid, groenteteelt, enz. worden georganiseerd. Het voedsel dat op het festival wordt geserveerd zal voor 75% veganistisch en voor 25% vegetarisch zijn. Er zal geen gedrukt materiaal zijn - alle informatie zal te vinden zijn op de website van het evenement, waar deelnemers ook de koolstofuitstoot van hun reis kunnen berekenen en groenere alternatieven kunnen zoeken.

Zoals Aleksandra zegt: "Er zullen geen geschenken zijn, geen fysiek welkomstpakket: wat wij aanbieden is een ervaring! En we hopen de weg te effenen voor andere koolstofneutrale evenementen in het URBACT-programma".

"Anderzijds kunnen we niet voorbijgaan aan de context waarin we onze inzendingen voor het festival lanceren. Wij verwachtten dat dit zou gebeuren in een feestelijker, vrolijker, post-pandemische periode. Nu steunen wij, als URBACT-gemeenschap en als individuen, de Oekraïense steden en hun bevolking, terwijl wij ons blijven inzetten voor betere steden en voor Europese samenwerking. Wij geloven dat dit in deze moeilijke tijden nog belangrijker is."

Bezoek onze website voor meer informatie over het URBACT City Festival 2022 - inclusief registratie, tot 11 april, 12:00 CET.

Volg de hashtag #URBACTfest op Twitter!

En als u niet aanwezig kunt zijn, kunt u de website van het festival bezoeken om de belangrijkste sessies live te volgen, tips te krijgen om uw ecologische voetafdruk te verkleinen en nog veel meer!

 

 

 

Submitted by Fabian Massart on 28/03/2022
author image

Fabian Massart

See all articles