Laboratorul Urban al Uniunii Europene axat pe Schimbarea Obiceiurilor pentru un Sistem Alimentar Sănătos și Durabil

Edited on 10/04/2024

Alăturați-vă primului Laborator Urban al UE despre Sisteme Alimentare Locale #1, organizat de URBACT și Inițiativa Urbană Europeană cu sprijinul primăriei din Mouans-Sartoux! Explorați programul evenimentului derulând în jos și înregistrați-vă acum!

  • Food
Open to a wider public

Mouans-Sartoux , France

21-22 March 2024

Organiser

URBACT Programme

Vă invităm să participați la evenimentul care va avea loc la Mouans-Sartoux, în perioada 21-22 martie a.c., pentru a descoperi cum schimbarea obiceiurilor poate contribui la crearea unui sistem alimentar urban mai sănătos și durabil!

 

Acest laborator urban al UE se va concentra pe Schimbarea Obiceiurilor pentru un Sistem Alimentar Sănătos și Durabil. Prin intermediul discuțiilor și schimbului de cunoștințe, a sesiunilor tematice, "walkshops"-urilor și activităților de grup, evenimentul își propune să analizeze cum transformarea obiceiurilor alimentare poate cataliza tranziția sistemică către sustenabilitate în orașele europene.


Laboratorul reprezintă o oportunitate unică pentru:

  • a afla mai multe despre Buna Practică a Mouans-Sartoux în ceea ce privește serviciile de catering colectiv pentru școli
  • a descoperi cum alte orașe din UE au adoptat modelul Mouans-Sartoux prin intermediul rețelelor de transfer URBACT BioCanteens și BioCanteens#2.
  • a identifica și alte bune practici implementate de alte orașe din UE pentru a promova sustenabilitatea în sistemele alimentare locale.
  • a vizita locații în Mouans-Sartoux și pentru a discuta cu localnicii despre sustenabilitatea alimentară la nivelul orașului, acțiunile de implicare a cetățenilor și comunitățile de învățare.
  • a discuta despre modalitățile de implementare a proiectelor locale destinate promovării unor obiceiuri alimentare mai sănătoase și durabile în diverse contexte naționale.
  • pentru a înțelege mai bine contextul Uniunii Europene în ceea ce privește sistemele alimentare.

 

Evenimentul de la Mouans-Sartoux va deschide seria de trei Laboratoare Urbane ale UE despre Sisteme Alimentare Locale, care vor explora tranziția alimentară sistemică în orașele europene din diferite perspective tematice. Urmele laboratoare vor fi organizate în cursul anului 2024:

  • Achiziții publice pentru promovarea alimentelor locale, sezoniere și sustenabile -
  • Liège, Belgia, 29 și 30 mai 2024
  • Utilizarea durabilă a terenurilor pentru producția agroalimentară (detaliile referitoare la locație și dată vor fi anunțate în curând).

 


Click aici pentru a afla mai multe despre seria de Laboratoare Urbane ale UE.

 

Draftul programului


Mesele sunt incluse în programul evenimentului


Detaliile practice referitoare la locație și vizitele în oraș în Mouans-Sartoux vor fi comunicate participanților înregistrați.

 


Doriți să descoperiți mai multe despre experiența orașelor URBACT în dezvoltarea unor sisteme alimentare locale durabile? Accesați URBACT Knowledge Hub on Food despre Alimentație și consultați articolele disponibile.

 


Cu privire la călătoria rețelei de transfer BioCanteens și la Buna Practică a Mouans-Sartoux:

- ,,Jégou, F., Food purchase is an agriculture act!, 8 November 2022

- Jégou, F., BioCanteens#2: cities engaged for food democracy and sovereignty, 13 October 2021

- Copying neighbours. Lessons of BioCanteens Transfer Network. Final publication of BioCanteens#1, June 2021”.

 

Referitor la munca URBACT în promovarea sistemelor alimentare locale sănătoase și durabile și la contextul european și internațional:

 - ,,Bonneau, M., Cities nurturing local food systems to fight climate change, 10 November 2021 (updated on 21 December 2023).

- Bonneau, M., Let's talk about food!, 24 August 2022

- Bonneau, M., Reinforcing local food ecosystems: a recipe for success?, 9 October 2020”.

 

Agenda evenimentului (în limba engleză și în limba franceză) poate fi descărcată la următorul link