Добри практики по международен обмен и валоризиране на местния потенциал

Edited on 14/06/2024

Община Габрово участва в партньорски проект за зелени инвестиции в градското развитие

Община Габрово участва в партньорски проект за зелени инвестиции в градското развитие

Община Габрово ще подобри капацитета си за въвеждане на зелени инвестиции в градското развитие чрез участие в партньорски международен проект по Програма "Интеррег“. Той се казва "Ново управление за нови пространства“ и обхваща 35 регионални и общински институции от 13 европейски държави.

Целта е да се изготви модел за интегриране на зелени инвестиции в процеса на териториално развитие в страните от Дунавския регион. Това ще се случи в сътрудничество между публичния, частния и гражданския сектор.

Заложено е да бъде разработена методология за насърчаване на зелените инвестиции при обновяването на занемарени градски пространства. Дейностите ще подпомогнат изпълнението на концепцията за интегрирани териториални инвестиции, която предвижда благоустрояване на участък от крайречната зона по р. Янтра.

Целта е да се генерират идеи за обогатяване на малки терени чрез различни намеси в градската среда, обособяване на тематични зони, събития и други.

Разработеният модел ще бъде тестван пилотно в градски и селски райони на осем области в Германия, Румъния, Унгария, Босна и Херцеговина, Сърбия, Словения и България (Габрово). Резултатите ще станат част от методологията за зелени инвестиции, която ще служи като ръководство за планиране на инициативи за градско и териториално управление.

Общата стойност на проекта е 2 960 195 евро. Бюджетът за Габрово e 120 040 евро, от които 6 002 евро са собствен принос. Дейностите ще продължат до средата на 2026 г., водещ партньор е Геодезическият институт на Словения.

 

Община Провадия ще прави Музей на солта

Община Провадия ще прави Музей на солта

Кметът на Провадия Димо Димов съобщи, че Общината ще обяви до края на годината международен конкурс за изготвяне на проект за Музей на солта в Провадия. Той участва в откриването на изложбата „Повелителите на солта: Провадия - Солницата (5600 – 4350 г. пр. Хр.)“ в Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките.

Община Провадия работи по изготвянето на подробен устройствен план на общински имот за Музей на солта, обясни той. Убеден съм, че интересът към „Повелителите на солта“ ще има широк отзвук не само в страната ни, но и в света, каза още Димов.

Изложбата се организира по повод 20-годишнината от началото на археологическите проучвания на най-стария праисторически солодобивен и градски център в Европа Провадия-Солницата и се посвещава на 155-годишнината на Българската академия на науките.

Община Ивайловград отваря отново за посетители обновената антична вила „Армира“

Община Ивайловград отваря отново за посетители обновената антична вила „Армира“

След обновяване по европейски проект, античната вила „Армира“ край Ивайловград, датирана от I-III век сл.Хр. и призната за най-богатия частен дворец от римско време по българските земище, ще отвори врати отново за посетители след 21 юни.

Вилата е паметник на културата с национално значение и е в индикативната листа на паметниците на културното наследство на ЮНЕСКО. Общината изпълни проект, свързан с развитие на туристическите атракции, по Оперативна програма „Региони в растеж“. Финансирането на проекта е комбинирано и е на обща стойност: 8,2 млн. лв, от които 7 млн. лв. са безвъзмездно финансиране по проекта, а останалата сума е осигурена чрез Фонд „ФЛАГ“.

Освен интервенции, свързани с експониране и социализиране на паметника на културата, изпълненият проект включва и осигуряване на атракциони около вила „Армира“. Един от тях е обновената нефункционираща досега водонапорна кула, изградена на язовир „Ивайловград“ при построяването му през 1964 година. Тя е с височина 28 метра. След обновяването й, тя е осветена и има външен асансьор.

Обособен е и интерактивен център, в който посетителите ще имат възможност да разгледат постоянна експозиция с артефакти, открити във вилата и в района около нея. 

Туристите ще могат да се включват и в кулинарни демонстрации на място, както и да се докоснат до живота на аристократичната фамилия, която е обитавала долината на река Армира, чрез подготвения от домакините по проекта „визуален разказ“.

„Вила „Армира“ е едно изключително бижу – образец на античното изкуство. Чрез проекта, който изпълнихме, я връщаме към нов живот. Тук има мозайки, като тази на собственика на вилата и децата му, които са уникални и не могат да бъдат видени никъде другаде по земята на Европа“, каза за БТА кметът на Ивайловград Диана Овчарова.

 

 

 

Submitted by psimeon on 14/06/2024