Το URBACT IV μόλις εγκρίθηκε επισήμως!

URBACT IV favicon

Μάθετε τι επιφυλάσσει το μέλλον για το πρόγραμμα.

Το 2022 ήταν μια μεταβατική χρονιά για το URBACT: ολοκληρώθηκε ο τελευταίος γύρος των δικτύων URBACT III που ολοκλήρωσαν τις δραστηριότητες τους και το URBACT City Festival γιόρτασε τα επιτεύγματα των πόλεων και συμβολικά καλωσόρισε τη νέα έκδοση της προγραμματικής περιόδου. Τώρα, μετά από μια διαδικασία διαβούλευσης, το URBACT IV γίνεται πραγματικότητα λαμβάνοντας την επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Τι αναμένουμε από το URBACT IV;

 

Το URBACT IV (2021 - 2027) αποτελεί μία εξέλιξη, όχι μία επανάσταση. Το πρόγραμμα θα συνεχίσει να στηρίζει τις πόλεις που εργάζονται για την ολοκληρωμένη, βιώσιμη αστική ανάπτυξη μέσω της συνεργασίας τους με την ΕΕ.

 

 Οι υπάρχοντες τύποι δικτύων θα επιστρέψουν:

 

  • Οι εταίροι των Δικτύων Σχεδιασμού Δράσεων θα αναπτύξουν τοπικά ολοκληρωμένα σχέδια δράσης για τη βελτίωση των πόλεων τους.
  • Οι εταίροι των Δικτύων Μεταφοράς θα κατανοήσουν, θα προσαρμόσουν και θα επαναχρησιμοποιήσουν μια καλή πρακτική στο δικό τους πλαίσιο.
  • Οι εταίροι του Μηχανισμού Μεταφοράς Καινοτομίας θα αναπτύξουν επενδυτικά σχέδια για πρωτοβουλίες που υλοποιούνται στο πλαίσιο των Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (UIA) και των έργων της Ευρωπαϊκής Αστικής Πρωτοβουλίας.
     

Τα δίκτυα του URBACT IV θα καλωσορίσουν εταίρους από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και από τα κράτη εταίρους των προ-ενταξιακών χωρών: Νορβηγία, Ελβετία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία. Πόλεις από άλλες χώρες μπορούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του προγράμματος με δικά τους έξοδα.

 

Τα δίκτυα του URBACT IV θα εξακολουθούν να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αστικών θεμάτων, από τα οποία οι πόλεις θα μπορούν να επιλέξουν. Εκτιμάται ωστόσο ότι στη διαδικασία θα λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη οι διατομεακές θεματικές του προγράμματος: πράσινη ανάπτυξη, φύλο, ψηφιακός μετασχηματισμός. Φυσικά, οι δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων και κεφαλαιοποίησης του URBACT, καθώς και οι εμβληματικές εκδηλώσεις, θα συνεχιστούν μέχρι το 2027!

 

Αντίστροφη μέτρηση για το επόμενο κάλεσμα για τα δίκτυα

 

Νέα χρονιά, νέο κάλεσμα του URBACT! Η πρώτη πρόσκληση για συμμετοχή στο URBACT IV θα ανοίξει τον Ιανουάριο του 2023. Οι πόλεις και οι φορείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε ένα δίκτυο σχεδιασμού δράσεων είναι ευπρόσδεκτοι να οικοδομήσουν συνεργασίες και να αποστείλουν αιτήσεις εντός των επόμενων τριών μηνών.

 

Παρ’ όλα αυτά, η προετοιμασία έρχεται νωρίτερα και ξεκινάει από εσάς! Ένα διαδικτυακό εργαλείο αναζήτησης συνεργατών θα σας βοηθήσει να βρείτε συνεργάτες για το έργο σας ή να έρθετε σε επαφή με άτομα που συμμετέχουν σε υπάρχουσες ιδέες. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα λανσαριστεί στον ιστότοπο του URBACT κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, οπότε και θα έχετε επιπλέον χρόνο για να εξερευνήσετε νέες συνεργασίες και θέματα που αφορούν την πόλη σας.

 

Η υποστήριξη από εμπειρογνώμονες εξακολουθεί να αποτελεί τον πυρήνα των δραστηριοτήτων δικτύωσης του προγράμματος, οπότε από τον Νοέμβριο θα δημιουργηθεί μια νέα βάση δεδομένων για επικυρωμένους εμπειρογνώμονες. Είτε αναζητάτε κάποιον για να γίνει ο μελλοντικός επικεφαλής εμπειρογνώμονας του δικτύου σας, είτε θέλετε να γίνετε εμπειρογνώμονας του URBACT IV, έχετε το νου σας για την έναρξη υποβολής αιτήσεων.

 

Οι εταίροι των Δικτύων Σχεδιασμού Μελλοντικών Δράσεων είναι έτοιμοι για μια συναρπαστική περιπέτεια, με διαφορετικές δραστηριότητες και ευκαιρίες για μάθηση, ανταλλαγή απόψεων και προώθηση της αλλαγής για καλύτερες πόλεις. Μετά από μερικές ηλεκτρονικές εκδόσεις κατά τη διάρκεια του COVID-19, το θερινό πανεπιστήμιο του URBACT θα επιστρέψει και δια ζώσης, οπότε μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα!

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

 

àΡίξτε μια ματιά στο Πρόγραμμα Συνεργασίας (2021-2027).

àΛάβετε μέρος στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων με θέμα "Ετοιμαστείτε για τη νέα πρόσκληση του URBACT για δίκτυα σχεδιασμού δράσεων!(link is external) ”

Submitted by on 26/09/2022