Mi a közös a NEB, az URBACT és az EUI programban?

Edited on 03/05/2024

NEB_HU_participants

Rövid összefoglaló az Ember és természetközpontú településfejlesztés konferenciáról

Az Építési és Közlekedési Minisztérium, az URBACT és az EUI - Európai települési kezdeményezések - magyarországi kontakt pontja továbbá a BURST Non-profit Kft. 2024. április 17-én nagyszabású konferenciát rendezett az európai NEB fesztivál szatellit eseményeként. A mintegy 200 döntéshozót, szakembert és civilt összehozó rendezvényre a résztvevők 72 különböző hazai településről érkeztek. A színes és sokrétű előadások 32 hazai jó gyakorlatot mutattak be, amelyek az Új Európai Bauhaus értékeit közvetítik.

A konferenciát házigazdaként Dr. Gyuricza Csaba rektor nyitotta meg, aki kiemelte a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem egyedülálló szerepét a fenntartható településfejlesztéshez értő szakemberek, a tájépítészmérnökök és településmérnökök képzésében. Dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár (Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium) a települési önkormányzatok partnerségét és az alulról jövő kezdeményezések fontosságát emelte ki, melynek egyik fontos települési programjaként említette az éves Virágos Magyarország versenyt. Nyitó előadásában Gombos Márk (Építési és Közlekedési Minisztérium) helyettes államtitkár az új építészeti törvény és az Új Európai Bauhaus program eszmeisége közötti azonosságokat mutatta be. Rávilágított az új törvény értékőrzést, partnerséget és a fenntarthatóságot erősítő elemeire. Legfőbb cél a településen élők igényeinek és szándékainak megértése, a települések békés és biztonságos fejlődése, a közös gondolkodás és együtt cselekvés, a települések ösztönzése tapasztalat szerzésre és szemlélődésre.

NEB_HU_participants

 

A pódiumbeszélgetésen Gombos Márk területi tervezésért és építésügyi igazgatásért felelős helyettes államtitkár (ÉKM), Perényi Lóránt építészeti stratégiáért felelős helyettes államtitkár (ÉKM NEB NCP), Vincze Attila tájépítész, elnök (Magyar Tájépítészek Szövetség), Szemery Samu (Kortárs Építészeti Központ), Kovács Csaba egyetemi tanár, intézetigazgató (MOME Építészeti Intézet), Dr. Alföldi György DLA, egyetemi tanár, dékán (BME Építészmérnöki Kar), Szövényi Anna DLA, tanszékvezető egyetemi docens (MATE TTDI Településépítészeti és Települési Zöldinfrastruktúra Tanszék) és Madaras-Horogh Petra, urbanista, NEB Partnerségi Koordinátor (BURST Nonprofit Kft) vitatták meg, hogy az egyes szakterületek és a hozzájuk kapcsolódó tevékenységek hogyan integrálják a NEB értékeit. Abban egyet értettek, hogy az Új Európai Bauhaus, csak úgy, mint a régi Bauhaus, értékőrző és értékteremtő, multidiszciplináris és egyaránt támogatja a társadalmi és az ökológiai fenntarthatóságot. Az építészet, a városépítészet és a tájépítészet terén számos olyan látható és kevésbé ismert folyamat zajlik már ma is Magyarországon, ami a NEB értékeivel harmonizál.

A jó gyakorlat szekcióban 11 megvalósult vagy már ötlet szinten is elismerést kiváltó települési projektet vagy programot ismertünk meg az építészeti-városépítészeti rehabilitáció, a természet alapú megoldások és a társadalmi bevonás témaköréből.

Azt követően Báthoryné dr. Nagy Ildikó Réka, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Településépítészeti és Települési Zöldinfrastruktúra Tanszékének egyetemi docense, az URBACT és az Európai Városfejlesztési Kezdeményezések (EUI) programok nemzeti koordinátora bemutatta az új URBACT és az EUI aktualitásait, az URBACT Good Practices Call, az EUI Peer Review Call, City-to-city Call és a hamarosan elérhetővé váló EUI Inovative Actions Call sajátosságait. 

Az URBACT és az EUI - Európai települési kezdeményezések - magyarországi kontakt pontja kiemelte a konferencián ismertetett jó gyakorlatok alkalmasságát a hazai és nemzetközi továbbadásra. A fenntartható városfejlesztést segítő, közvetlenül lehívható támogatások a széles partnerségen alapuló, a helyi közösség bevonásával fejlesztett, multidiszciplináris programokat támogatja, ezzel illeszkedik az Új Európai Bauhaus elveihez.

URBACT_EUI_projects_HU

 

Délután három különböző témában folyt a műhelymunka, további jó gyakorlatok megismerésével és álláspontok ütköztetésével. A megfizethető lakhatás és társadalmi inklúzió, a fenntartható helyi élelmezés és a természet alapú megoldások beszélgetés a rövid idő ellenére is számos megvitatandó kérdést hozott felszínre.

A konferencián elhangzott előadások prezentációi ezen a linken érhetőek el. Továbbá a szakmai beszámolókat is a későbbiekben itt tesszük közzé.

A következő tájékoztató napunkat 2024. május 29-én tartjuk az  URBACT Good Practices felhívás és az EUI Innovative Actions felhívás ismertetésére.

Szerző: B. Nagy Ildikó Réka

Submitted by URBACT Nemzeti Kontakt Pont on 23/04/2024
author image

URBACT Nemzeti Kontakt Pont

See all articles