Alakítsuk együtt az URBACT jövőt!

Edited on 09/04/2024

URBACT public consultation post 2027

 

Új INTERREG konzultáció a 2027 utáni területi együttműködésről: Mondja el véleményét, és helyezze a városokat a középpontba! 

 

Határozzuk meg együtt a 2027 utáni uniós kohéziós politika irányvonalait!

 

Az Európai Bizottság felkérte az összes európai területi együttműködési programot (European Territorial Cooperation Program), hogy csatlakozzon a 2024-es INTERREG konzultációhoz a jövőbeli (2027 utáni) kohéziós politikáról. Az URBACT ezt a konzultációs folyamatot egy uniós felméréssel kezdi meg. A felmérés 2024. március 26-tól július 31-ig tart, és itt érhető el.

Bár az URBACT-kérdőív bármely méretű település és igényeik felmérését célozza, a nagyközönség számára is nyitott. Mindenkit szívesen várunk a kérdőív kitöltésére! A felméréssel párhuzamosan egy sor konzultációs eseményre és vitakörre kerül sor, hogy megszólítsuk a polgárokat, különösen a fiatalokat.

"Fontos, hogy együtt alakítsuk a jövőbeli URBACT-et." - mondta Teofil Gherca, az URBACT programigazgatója. "Küldetésünk, hogy támogassuk a tudás és a jó gyakorlatok cseréjét az európai városok között. A felmérés segíteni fog abban, hogy megmutassuk az ilyen együttműködés előnyeit, és javítsuk a településeknek szóló ajánlatainkat. Ők tudják a legjobban, hogy mire van szükségük az emberek életminőségének és jólétének javításához."

A felmérés eredményeit végeredményként bemutatjuk a nyilvánosságnak, és benyújtjuk az Európai Bizottságnak, hogy a jövőbeni kohéziós politikáról és a települések közötti együttműködés támogatásáról szóló vitát táplálja.

 

Ne azt kérdezd, hogy mit tehetsz az URBACT-ért, hanem azt, hogy mit tehet az URBACT érted!

 

2002 óta az URBACT Európa-szerte változást eredményez azáltal, hogy tematikus hálózatokon belül lehetővé teszi a városok közötti együttműködést és tudáscserét. Eddig több mint 1000 város vett részt az URBACT-ben, több mint 150 városi hálózat, több mint 20 National Campus (Nemzeti Campus események), Európai Nyári Egyetemek és Városfesztiválok keretein belül, és ezáltal osztoznak a fenntartható és integrált városfejlesztésről alkotott közös nézetekben és elképzelésekben. 

Az évek során ezek a hálózatok mindenütt a települések igényeire reagáltak - a helyi érdekeltek készségeinek fejlesztésével az integrált és részvételi politikák megtervezésében és végrehajtásában, valamint a bevált városi jó gyakorlatok megosztásával. Az URBACT III révén például az URGE hálózat új szakpolitikákat tervezett a körforgásra vonatkozóan az építőipari ágazatban - amely a nyersanyagok egyik legnagyobb fogyasztója. A partnervárosoknak sikerült mélyrehatóan megérteniük a körforgást, és személyre szabott módszertant dolgoztak ki a témakör nagyberuházási projektekbe való integrálására. A jelenlegi URBACT IV program keretében a LET'S GO CIRCULAR! hálózat az európai Green Deal és az EU körforgásos gazdasági cselekvési tervével (EU Circular Economy Action Plan) összhangban a körforgásos gazdaság megközelítését a következő szintre emeli. A 10 partnerváros innovatív megoldásokon dolgozik a városok körforgásos ökoszisztémái szempontjából releváns valamennyi kérdésben, mint például a műanyagok, textíliák, elektronikus hulladékok, élelmiszer, víz, csomagolás, akkumulátorok és járművek, ezzel előkészítve az utat a városok valódi körforgásos átalakulása előtt.

 

Előre tekintve: a felmérés eredményei és következményei

 

A felmérés határidejének (2024. július 31.) lejárta után az URBACT megkezdi az eredmények összegzését és elemzését. Az első eredményeket 2024 őszén ismertetjük. Az eredményeket egy jelentésben tesszük közzé, amely az év végére készül el, és amely következtetéseket von le, valamint ajánlásokat fogalmaz meg a 2027 utáni uniós kohéziós politikára vonatkozóan. Ezt követően az eredményeket benyújtjuk az URBACT Monitoring Bizottságnak és az Európai Bizottságnak.

Ez az időzítés azért fontos, mert az Európai Bizottság már 2025-ben elkészíti a 2027 utáni szabályozásra vonatkozó javaslatait. A felmérés eredményei az URBACT program jövőjét szem előtt tartva fontos inputot jelentenek majd a jelenlegi program teljesítményének értékeléséhez is. 

"Az URBACT büszke arra, hogy a városok igényeihez közeli, koherens ajánlatot nyújt, és egyúttal hozzájárul az EU prioritásaihoz. A lehető legtöbb település és helyi hatóságaik hozzájárulása kulcsfontosságú az EU kohéziós politikáján belüli területi együttműködési programok következő generációjának kialakításához" - nyilatkozta Eric Briat, az URBACT IV irányító hatóság helyettes vezetője.

 

Mondja el a véleményét!

 

Szeretne beleszólni a következő URBACT programba és a tágabb értelemben vett európai területi együttműködési keretbe (European Territorial Cooperation framework)? 

Töltse ki az URBACT jövőjéről szóló felmérést itt 2024. július 31. előtt! Minél szélesebb körű és gazdagabb a visszajelzésünk, annál többet tudunk tanulni és javítani a városok, az érdekelt felek és az emberek jólétét szolgáló INTERREG-programok szakmai támogatásán!

 

Az URBACT - INTERREG konzultáció itt található, kitölthető! 

 

 

Submitted by URBACT Nemzeti Kontakt Pont on 08/04/2024
author image

URBACT Nemzeti Kontakt Pont

See all articles