NUP country

 • Action Planning Networks in the URBACT City Festival 2022

  De nieuwe URBACT-netwerken zijn bekend!

  Op 31 mei werden de 30 nieuwe URBACT-actieplanningsnetwerken goedgekeurd. Ze bestaan uit 252 partners uit 28 Europese landen! Ze omvatten 5 Belgische steden: Fleurus, Roeselare, Hannut, Luik en Genk.

  Fabian Massart

  See more
 • Can civic spaces strenghen local networks - COVER

  Kunnen burgerruimten lokale netwerken versterken

  Alleen sterke en verbonden lokale gemeenschappen kunnen zich doeltreffend aanpassen aan de voortdurende veranderingen in onze samenleving. Bottom-up en lokale initiatieven spelen een grote rol.

  Fabian Massart

  See more
 • Infodag URBACT IV – Dinsdag 17 januari 2023

  Ter gelegenheid van de nieuwe oproep voor actieplanningsnetwerken die in januari 2023 van start gaat, organiseert het nationale contactpunt van URBACT een infodag voor Belgische steden die belangstelling hebben voor deze nieuwe opportuniteit.

   

  Op de agenda: getuigenissen, uitwisselingen, feedback, en natuurlijk alle nuttige informatie over de nieuwe oproep "Action Planning Networks".

  Fabian Massart

  See more
 • Mechelen (BE)

  Hoe gegevens parken veiliger kunnen maken

  Elke avond gaan stadswachten langs de 18 openbare parken van Mechelen (BE) om hun poorten te sluiten. Tot de volgende ochtend is geen toegang toegestaan. Dit ritueel is een poging om de bekende overlast, vandalisme en zelfs zwerfvuil, waar parken zo vaak last van hebben, te voorkomen. Ook al kan hinderlijk, onaangenaam of aanstootgevend gedrag de hele dag aanhouden, toch heeft de gemeente besloten het probleem bij de wortel aan te pakken.

   

  Stadsbestuurders beseften al snel dat ze de kwestie nader moesten bekijken door hun kennis over het waarom, wat, waar en hoe van de overlast te verbeteren. Pas dan konden ze nadenken over hoe ze die informatie konden omzetten in acties. Tijdens dit proces hebben zij een groot aantal mogelijke invalshoeken onderzocht - het ontwerp van het park, het type en de locatie van het meubilair, de middelen om het gedrag te beïnvloeden, enz.

   

  Gelukkig heeft de stad Mechelen in 2019 de perfecte gelegenheid gevonden om hier verder aan te werken door toe te treden tot het URBACT UrbSecurity Network. Dit netwerk voor actieplanning had tot doel oplossingen en maatregelen uit te werken om segregatie en antisociaal gedrag te voorkomen en bijgevolg de levenskwaliteit van de burgers te verbeteren. Het algemene doel was de perceptie van veiligheid en zekerheid in de stad door de inwoners te verbeteren.

  Tijdens dit avontuur werd Mechelen vergezeld door acht steden: de stad Pella (EL), de gemeente Madrid (ES), de Szabolcs 05 (HU), de stad Lonford (IE), de gemeente Parma (IT), de Unie van Romagna Faentina (IT) en de stad Michalovce (SK). De gemeente Leiria (PT) heeft al deze partners door dit traject geleid.

   

  Fabian Massart

  See more