URBACT IV. Info nap Budapest - Beszámoló 2023

Az Építési és Közlekedési Minisztérium(ÉKM) és az URBACT Nemzeti Kontakt Pont 2023. november 28-án információs és disszeminációs napot tartott, melynek témája az URBACT aktualitásai és az előző lezárt akciótervezési programok jó gyakorlatainak megismerése volt.

Az Info Napot köszöntő beszédével Gombos Márk, ÉKM helyettes államtitkár nyitotta meg, aki az új építészeti törvény előkészítési folyamatának bemutatásával kiemelte a településeket érintő legfontosabb célokat, ami az önkormányzati szuverenitás, a versenyképesség feltételeinek biztosítása, a felkészültség hazai és nemzetközi trendekre, továbbá a településen élők igényeinek és szándékainak megértése. A legfőbb cél a települések békés és biztonságos fejlődése, a közös gondolkodás és együtt cselekvés, a városok ösztönzése tapasztalat szerzésre és szemlélődésre. Helyettes államtitkár Úr külön sikerként kiemelte az idén 30 éves Virágos Magyarország verseny, mint a tematikus települési hálózatépítés egyik jó példáját, valamint magát az URBACT programot, amely a IV. tervezési ciklusánál tart. Kiemelte, hogy a hazai városfejlesztési folyamatok európai viszonylatban a középmezőnyben helyezkednek el. Az URBACT IV. ciklus a megújulásról és a megerősödésről szól, egyúttal az újrakezdés és az újratervezés időszaka, amelyhez aktív együttműködés szükséges.

 Gombos Márk, ÉKM helyettes államtitkár

Ezt követően dr. Dömötör Tamás, az ÉKM Településfejlesztési osztályának vezetője, az URBACT Monitoring Bizottság tagja ismertette az európai és a hazai várospolitika aktualitásait. Kiemelte a partnerség fontosságát, ismertetett pár lezárult partnerségi együttműködést és külön kiemelte a jelenleg is folyó, a város, a víz és a városi építészet témákra koncentráló partnerségeket, amelyek elsődleges fókusza a klímavédelem. Kiemelte az új gijóni nyilatkozatot, amelynek fő témája a lakhatás, a lakáspolitika, a piaci lakásbérlés kérdése, a felmerülő kihívások megosztása és a megoldások keresése. Előadását a magyarországi településfejlődés helyzetével zárta, kiemelte az operatív programokban való aktív részvétel fontosságát, a városokkal való közvetlen kapcsolat és a folyamatos fejlődés segítését, melyre jó példa az URBACT és a Virágos Magyarország is.

Harmadik felszólalóként Báthoryné dr. Nagy Ildikó Réka, MATE, Településépítészeti és Települési Zöldinfrastruktúra Tanszékének egyetemi docense, az URBACT program nemzeti koordinátora bemutatta az új URBACT NUP csapatát, majd az URBACT IV Akciótervezési Hálózat felépítését és aktualitásait, a hazai hálózati partnereket. Jelenleg 10 akciótervezési hálózatban vesznek részt a hazai települések, ökológiai, szociális és gazdaság-fejlesztési témákban egyaránt. Az akciótervezési hálózatokat és a témákat, amelyeken dolgoznak, itt találod: Akciótervezési Hálózatok 2023-2025. A 2021-2027-es URBACT programról bővebben az URBACT IV Kézikönyvben olvashatsz!

 Info_day_participants

A program második felében a korábbi lezárult, sikeres pályázatok jó gyakorlataival és a kihívásokkal ismerkedtünk.
Elsőként Bartók Dávid, a Nyírinvest Kft. képviseletében beszámolt a Nyíregyházán elért URBACT projektek sikereikről.  A település kiemelten aktív URBACT partner, elsősorban a gazdaságfejlesztést ösztönző partnerségek és projektgeneráló folyamatokban. A korábbi Tech Town és Tech Revolution projektek tapasztalatait most vezető partnerként a C4Talent hálózat településeinek adja tovább. A korábbi akciótervek eredményeképpen javult a vállalkozási környezet Nyíregyházán, amelynek további fejlesztését célozza a C4Talent program: a helyi tehetségek helyben tartását és foglalkoztatását célozza start-upok és helyi vállalkozások által.

Hamza Zsófia Budapest XII. kerülete két korábbi sikeres projektjének tapasztalatait osztotta meg. A BeePathNet a méhbarát településsé válás folyamatát indította el, ami azóta is sikeresen folytatódik. A Health &Greenspace olyan innovációkat hozott, mint a Zöld recept vagy a zöldfelület egészségmegőrző szerepéről szóló online edukációs kampány.

A harmadik előadást Ábrahám Máté és Szigeti Ferenc tartotta, a Budapest XI. kerületi Come in! projektről, amely a  Budapest100 program jó gyakorlatának elterjesztését célozta, a sikeres megvalósításhoz szükséges eszközök és célok, az egyes partnervárosok és projektjeik bemutatásával.

info_day_participants_02

Ezt követően a rendezvényen kötetlen szakmai beszélgetésre, tapasztalatcserére és kapcsolatépítésre került sor. Az Info napon elhangzott előadások prezentációit hamarosan megosztjuk a résztvevőkkel.

A következő Info Napot 2024. január 25-én tartjuk, az Innovációs Transzfer Hálózati felhívás ismertetésére.

 

Author: B. Nagy Ildikó Réka

Photo credits: Attila Glázer Photography

Submitted by URBACT Nemzeti Kontakt Pont on 11/12/2023
author image

URBACT Nemzeti Kontakt Pont

See all articles