Potențialul activităților de testare

Edited on 28/03/2023

Unlocking the potential of testing activities - Small Scale Actions SSA - COVER

Un membru al unui grup local URBACT explică o acțiune la scară mică desfășurată în orașul Hradec Kralove (CZ), în timpul unei întâlniri transnaționale a rețelei Active Citizens din Tartu (EE).

Detalii legate de acțiunile la scară mică realizate de rețelele de planificare a acțiunilor.

Experimentarea este esențială pentru a determina schimbarea și acesta este motivul pentru care URBACT a introdus un nou instrument în procesul de planificare a acțiunilor. Înțelegeți impactul pozitiv al proiectelor pilot din ultimul apel dedicat Rețelelor de Planificare a Acțiunilor și citiți mai jos câteva dintre concluziile celui mai recent studiu URBACT privind rolul acestor activități de testare - cunoscute și sub numele de acțiuni la scară mică.

https://youtu.be/HXGj9QNNvBQ

 

Nu este surprinzător faptul că orașele implicate într-o rețea de planificare a acțiunilor trebuie să își dezvolte propriile strategii locale și seturi de acțiuni, ca răspuns la o provocare urbană la alegere. Pentru a face acest lucru, orașele partenere sunt puternic încurajate să urmeze o abordare participativă, ceea ce înseamnă să reunească diferite persoane pentru a colabora la nivel local. Cunoscut sub numele de Grupul local URBACT, acest grup format din mai multe părți interesate reunește o gamă variată de persoane - cum ar fi autorități locale, organizații comunitare, ONG-uri, alte instituții publice, precum universități, ca să nu mai vorbim de întreprinderi și cetățeni. Alături de schimburile transnaționale între orașele partenere provenind din țări diferite și de sprijinul expertului principal, fiecare Grup Local URBACT are ingredientele potrivite pentru a co-crea rețelele de planificare a acțiunilor: Planul de acțiune integrat.

Începând cu 2019, un nou element a fost adăugat la acest mix: posibilitatea de a desfășura acțiuni de testare, prin ceea ce a fost numit la momentul respectiv "acțiuni la scară mică". Dar ce înțelegem noi prin aceasta? Ei bine, o Small Scale Action este o idee sau un concept, poate ceva ce a fost deja testat în alt oraș sau ceva cu totul nou, care poate fi pus în practică. Cu ajutorul acestei experiențe, Grupul Local URBACT poate verifica relevanța, fezabilitatea și valoarea adăugată a potențialei sale implementări în diferite contexte locale. Pe scurt, este un fel de "probă de concept" pentru a verifica dacă o idee, o ipoteză, este coerentă și realistă. În cazul în care are succes, acțiunea poate fi luată în considerare în viitoarele planuri ale orașului și în Planul de acțiune integrat. Pentru a desfășura acțiuni la scară mică, orașele din rețelele URBACT anterioare au utilizat un buget de 10 000 EUR per partener.

Aceasta a fost o premieră pentru programul URBACT, astfel încât nu se știa dacă orașele vor profita sau nu de această oportunitate, sau chiar dacă vor vedea valoarea adăugată a realizării unor astfel de experimente. Pentru a evalua succesele și piedicile acestor activități de testare, la sfârșitul anului 2022 a fost comandat un studiu. Citiți în continuare pentru a afla principalele concluzii ale acestuia.

La scară mica?

Pentru a răspunde mai bine la această întrebare, au fost intervievați reprezentanți din 23 de rețele de planificare a acțiunilor (2019 - 2022). Prima întrebare care a fost adresată rețelelor a fost dacă conceptul de acțiune la scară mică a fost ușor de înțeles de către partenerii din oraș. Răspunsurile au fost destul de diverse. Pe de o parte, orașele care aveau experiență anterioară în proiecte bazate pe experimentare s-au simțit destul de confortabil și au înțeles imediat conceptul, în timp ce pentru multe alte orașe conceptul a rămas destul de neclar. Acest lucru s-a datorat în parte chiar îndrumării oferite de URBACT. Deoarece nu a existat niciun ghid precis care să explice ce este (și ce nu este) o acțiune la scară mică, orașele au venit cu propriile versiuni și interpretări. "Cum se definește "mic" în cadrul unei acțiuni la scară mică? Nu este atât de ușor!", a comentat un partener principal.

Nu exista nicio experiență anterioară înregistrată, niciun articol, niciun videoclip sau nicio particularitate despre acestea în cadrul evenimentelor de consolidare a capacităților la scară largă. Acest lucru înseamnă că majoritatea rețelelor au trebuit să găsească singure o anumită claritate, bazându-se adesea pe experții URBACT pentru a face acest lucru. Schimburile dintre experții principali din diferite rețele de planificare a acțiunilor s-au dovedit a fi foarte fructuoase. Acestea au permis discuții despre cum să introducă mai bine acțiunile la scară mică. Flexibilitatea și spațiul de exprimare este tocmai ceea ce a făcut ca experiența generală să fie atât de interesantă, bogată și diversă în toate rețelele. Odată ce orașele au înțeles principiul acestor activități de testare, o întrebare a rămas în picioare: vor încerca ceva? Este demn de remarcat faptul că acțiunile la scară mică nu au fost un produs obligatoriu, ci mai degrabă o modalitate opțională de a testa idei pentru a dezvolta în continuare planurile de acțiune integrate.

Acțiuni mici, impact mare

Au profitat orașele de oportunitatea acțiunilor la scară mică? Fără îndoială, da. Studiul a constatat că toate cele 23 de rețele de planificare a acțiunilor au folosit această oportunitate pentru a desfășura activități, cu un total de 236 de acțiuni la scară redusă înregistrate în toate rețelele. Aproape toate orașele au făcut cel puțin o încercare în acest sens, iar câteva dintre ele au desfășurat trei, patru sau chiar cinci acțiuni. "Orașele noastre partenere au fost atât de entuziasmate de acțiunile la scară mică încât au dedicat mult timp și energie realizării unora. La un moment dat, a trebuit să le reamintim că principalul rezultat al procesului nu erau activitățile de testare, ci planul lor de acțiune integrat", a declarat unul dintre partenerii principali în timpul unui interviu.

SSA quote

Nu este surprinzător faptul că orașele au fost foarte entuziaste. Activitățile au fost configurate în funcție de tematica specifică, de capacitățile și competențele existente ale persoanelor implicate, precum și de existența oricăror alte acțiuni deja în desfășurare. Chiar dacă ar putea fi dificil de clasificat acțiunile la scară mică în tipuri stricte, putem spune că cele mai frecvent documentate forme de activități includ ateliere de lucru și evenimente, urmate de prototipuri de sisteme de produse-servicii și de sondaje sau interviuri. Dintre toate acestea, multe experiențe au avut ca scop colectarea de opinii publice.

 

Orașele partenere au folosit o serie de metode pentru a se interacționa cu comunitățile lor, cum ar fi organizarea unei expediții foto cu adolescenți din cartierele populare pentru a explora și documenta aceste zone, în timp ce și le evaluează, așa cum a fost cazul orașului Dinslaken (DE), partener al Rețelei ActiveCitizens. Alte exemple au inclus invitarea persoanelor cu dizabilități pentru a efectua o evaluare a utilizatorilor orașului pentru a înțelege dacă infrastructurile urbane sunt adaptate cerințelor persoanelor cu handicap, ca în cazul Druskininkai (LT), partener al rețelei Tourism Friendly Cities.

Acțiunile de testare au fost, de asemenea, eficiente în ceea ce privește co-generarea de idei. De exemplu, orașul Modena (IT) din cadrul Zero Carbon Cities a organizat un hackathon în cadrul inițiativei internaționale Climathon, reunind studenții, pentru ca aceștia să poată veni cu idei inovatoare și proiecte derivate pentru o regenerare planificată a sitului industrial Torrazzi. În ceea ce privește crearea de prototipuri pentru noi servicii și procese, partenerul principal al SibDev, Heerlen (Olanda), a pilotat o "rețetă pentru singurătate". Scopul a fost acela de a utiliza terapia socială ca medicament pentru a aborda singurătatea în rândul persoanelor în vârstă și, astfel, de a dezvolta "conectori de cartier" pentru a sprijini pacienții și a declanșa întâlniri și reuniuni sociale.

SSA2În plus, aceste experimente au fost folosite pentru a testa noi produse și spații, cum ar fi înființarea unui magazin temporar în centrul orașului Coimbra (PT), pentru a promova produsele regionale – rețeaua Food Corridors.  Sau chiar închiderea unei străzi din centrul orașului Turku (FI) pentru a testa diferite amenajări spațiale care să fie mai mult centrate pe oameni, deoarece acesta a fost unul dintre obiectivele de bază ale rețelei HealthyCities.

 

 

Activitățile de testare sunt importante

În general, studiul arată că acțiunile la scară redusă au fost considerate un instrument foarte valoros pentru ca orașele să promoveze acțiuni și să testeze idei reale. Oricum le numiți - acțiuni la scară mică, acțiuni pilot, prototipuri - activitățile de testare s-au dovedit a fi benefice nu numai pentru a valida sau nu acțiunile care urmează să fie incluse în Planul de acțiune integrat, ci și ca un instrument excelent pentru a stimula angajamentul și participarea membrilor Grupului local URBACT și a altor persoane interesate din oraș. "Toată lumea s-a implicat și s-a bucurat de această oportunitate. Împreună cu Grupul nostru Local URBACT, am dezvoltat zeci de idei de acțiuni la scară mică! Am lăsat chiar Grupul nostru Local URBACT să desfășoare unele acțiuni la scară mică de unul singur, deoarece erau atât de dornici să facă altele în plus", a declarat un Partener Lider.

Încurajând partenerii să desfășoare activități de testare la nivel local, URBACT a permis orașelor să fie mai flexibile, mai agile și mai creative. Toate acestea sunt, mai mult ca oricând, necesare pentru a aborda numărul tot mai mare de probleme cu care se confruntă orașele acum și în viitor.  "Cele mai multe dintre acțiunile la scară redusă care au fost realizate în rețeaua noastră au devenit activități pe termen lung ale Planurilor de acțiune integrate ale orașelor", a comentat un expert principal, "acesta a fost un obiectiv clar pentru noi, de a testa înainte de a-l încorpora într-un Plan de acțiune integrat". Fie că se află sau nu în cadrul unei rețele de planificare a acțiunilor, un lucru este clar: da, testarea este importantă.

APN Label 

Sunteți interesați de activitățile de testare?

Viitoarele rețele de planificare a acțiunilor se vor baza pe experiența acțiunilor la scară mică, așa că alăturați-vă nouă și aplicați pentru a deveni un oraș URBACT până la 31 martie!

 

Acest articol a fost scris în colaborare de Selam Mebrahtu și Christophe Gouache.

Submitted by Mihaela Florea on 28/03/2023
author image

Mihaela Florea

See all articles