Geolocation
POINT (24.96676 45.943161)
  • Înmulțirea albinelor în orașele Europei

    Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedIn
    "Honey, you need me" says an URBACT bee
    22/05/2023

    "Am demonstrat că conceptul BEE PATH funcționează în diferite orașe europene. Acum, trebuie să conectăm punctele într-o rețea și să permitem albinelor urbane să roiască în toată Europa", spune Maruška Markovčič, reprezentanta orașului Ljubljana (SIovenia).

    Articles
    From urbact
    Off

    Logica din spatele conceptului BEE PATH este foarte simplă - albinele trăiesc într-un mediu sănătos. Dacă orașele europene reușesc să păstreze și să îmbunătățească mediul natural din zonele urbane, care permite albinelor și altor polenizatori sălbatici să se dezvolte, atunci acestea se află pe calea cea bună pentru protecția mediului, conservarea biodiversității, asigurarea unor condiții de viață de înaltă calitate și păstrarea potențialului de a-și procura hrana.

    Sună simplu și logic, nu-i așa?! Cu toate acestea, cât de greu este de realizat acest lucru într-un oraș european modern, cu toate nevoile și provocările sale?

    "Nu este ușor, dar nici imposibil!", spune Maruška Markovčič - dezvoltatorul de bune practici BEE PATH în orașul Ljubljana și coordonatorul de proiectului BeePathNet - și continuă: "Cel mai important lucru pentru orice oraș este să decidă mai întâi că dorește cu adevărat să își dezvolte și să își pună în aplicare politicile urbane durabile. Apoi, poate începe procesul de a face orașele noastre mai durabile."  

    În Ljubljana - capitala Sloveniei, unde 290.000 de cetățeni coexistă cu peste 180 de milioane de albine și un număr nedeterminat de polenizatoare sălbatice - acest proces a început în 2005, odată cu elaborarea unei noi strategii de dezvoltare durabilă a orașului, "Viziunea 2050", și a unui nou plan de amenajare teritorială. În aproximativ 10 ani, Ljubljana a câștigat titlul de "Capitala verde a Europei 2016".

    bee1

    S-ar putea crede că un astfel de titlu ar reprezenta cea mai mare realizare. Cu toate acestea, s-a dovedit a fi doar o trambulină, deoarece succesul a oferit un mediu de susținere și încurajare pentru idei și proiecte mai îndrăznețe de dezvoltare urbană ecologică. În anii următori, orașul Ljubljana a încurajat și a sprijinit noi concepte urbane, inclusiv grădinăritul urban, silvicultura urbană și apicultura urbană.

    Un exemplu excelent de astfel de eforturi este proiectu BEE PATH, care a devenit sinonim cu toate activitățile legate de albine și de polenizatorii sălbatici din Ljubljana. De-a lungul a doi ani și jumătate de existență, acesta a evoluat și a devenit:

    1. O REȚEA de parteneri interesați de apicultura urbană - oferind o platformă de discuții privind provocările, căutarea de soluții și dezvoltarea de noi produse pe bază de voluntariat.
    2. UN TRASEU TURISTIC ȘI EDUCAȚIONAL conceput pentru a conecta apicultorii urbani și alte puncte de interes legate de albine, prezentând astfel vizitatorilor importanța albinelor și a apiculturii urbane.
    3. UN PROGRAM EDUCAȚIONAL dedicat sensibilizării publicului țintă.
    4. UN "THINK-TANK" ȘI UN "INCUBATOR" pentru dezvoltarea de noi idei antreprenoriale.

     

     

    Succesul său a fost recunoscut la nivel european, fiind declarat o bună practică URBACT. Maruška explică: "Acest lucru a permis orașului Ljubljana să se adreseze altor orașe europene și să dezvolte proiectul BeePathNet cu un obiectiv clar - să reproducă succesul din Ljubljana și să transfere buna practică BEE PATH către alte orașe."

    \

     

    bee2

     

    Parteneriatul BeePathNet a reunit șase orașe din UE - Ljubljana (Slovenia) ca partener lider, Cesena (Italia), Bydgoszcz (Polonia), Amarante (Portugalia), XII. District of Budapest (Ungaria) și Nea Propontida (Grecia) ca parteneri din primul val în cadrul rețelelor de transfer URBACT. Un astfel de parteneriat a permis proiectului BeePathNet să acopere majoritatea condițiilor climatice pentru apicultură în UE (de exemplu, condițiile climatice atlantice, continentale, mediteraneene și alpine), precum și să ia în considerare diferențele culturale și sociale dintre orașele UE în timpul procesului de transfer.

     

     

    "Prin aceasta, am demonstrat nu numai că conceptul BEE PATH poate fi adaptat și transferat în alte orașe europene, ci și că bunele practici în sine pot fi dezvoltate în continuare - pe baza cunoștințelor și a experienței dobândite în orașele de transfer."  spune Maruška și continuă: "Proiectul BeePathNet ne-a permis, de asemenea, să înțelegem importanța flexibilității în procesul de transfer. Sau, cu alte cuvinte - cum să adaptăm modalitatea și conținutul parcursului apicol la nevoile reale ale orașelor de transfer, cum să conectăm povestea parcursului apicol cu bunele practici proprii deja existente în orașele de transfer și cum să ne asigurăm că toate cele șase parcursuri apicole rămân conectate la nivel transnațional."

    Descrierea bunelor practici, metodologia de transfer, cunoștințele și bunele practici proprii ale orașelor de transfer, precum și toate lecțiile învățate în timpul procesului de transfer au fost adunate în documentul intitulat Pașii către un oraș prietenos cu albinele - un ghid cuprinzător care poate fi utilizat cu ușurință de orice oraș interesat să urmeze exemplul parteneriatului BeePathNet.   

    "A fost o experiență de învățare atât de intensă pentru noi toți... Și îți dai seama de acest lucru doar dacă îți iei timp și parcurgi toate aceste rezultate fantastice pe care le-am produs împreună. Sunt atât de mândră de toți partenerii de proiect - nu pentru că au creat căi pentru albine în orașele de transfer, ci pentru că le-au făcut unice!" Maruška își încheie gândurile cu privire la parteneriatul din primul val: "Datorită lor și eforturilor lor, procesul de transfer poate fi considerat un succes. Și știți, succesul deschide noi uși..."

    Încurajat de transferul de succes al bunelor practici către orașele din primul val de transfer, Programul URBACT a oferit orașului Ljubljana, în calitate de partener lider, oportunitatea de a extinde rețeaua și de a reproduce procesul de transfer cu alte patru orașe europene. Osijek (Croația), Bergamo (Italia), Bansko (Bulgaria) și Sosnowiec (Polonia) au acceptat provocarea și au devenit partenerii celui de-al doilea val al proiectului BeePathNet - Reloaded.

    Orașul Ljubljana a înțeles cel de-al doilea val ca fiind o oportunitate unică. Pe de o parte, a fost o ocazie perfectă pentru a extinde rețeaua de orașe prietenoase cu albinele, dar, pe de altă parte, a constituit prilejul de a face un pas înainte și de a aborda aspecte pe care parteneriatul nu le-a putut aborda în primul val.

    Maruška explică: "Dintr-o dată, nu mai eram una dintre cele 23 de rețele de transfer sub umbrela URBACT, ci una dintre cele doar 7 rețele de transfer cărora li s-a permis să continue în cel de-al doilea val. Începi să te gândești - wow, altcineva crede că facem ceva bun! Iar acest lucru aduce o anumită presiune... Nu pentru că eram neîncrezători în potențialul de transfer al bunelor practici BEE PATH către orașele de transfer din al doilea val, ci pentru că acest lucru ne-a obligat să ne regândim obiectivele pe termen lung și strategia de realizare a acestora."

    Proiectul BeePathNet a arătat cum poate fi pusă în practică o politică de dezvoltare urbană durabilă, nu într-unul, ci în șase orașe europene. Cu proiectul BeePathNet - Reloaded vom face același lucru în alte patru orașe. Iar acesta este deja un rezultat considerabil care ar trebui promovat și împărtășit cu un public mai larg. 

    Acesta este motivul pentru care Maruška exprimă foarte clar ambiția proiectului BeePathNet - Reloaded: "Dorim să extindem rețeaua cu proiectul BeePathNet - Reloaded și să răspândim mesajele noastre cheie. Nu doar către orașele noastre din al doilea val de transfer, ci în primul rând către factorii de decizie la nivel local, regional, național și european."

    Deoarece conceptul BEE PATH s-a bazat pe abordarea de jos în sus și a mobilizat cu succes cetățenii în implementarea sa, am reușit să facem acest lucru cu resurse limitate, dar bine gestionate. Acest lucru este mai important decât s-ar crede, deoarece proiectele care nu implică investiții și cele cu bugete mai mici sunt adesea considerate mai puțin importante de către factorii de decizie. Maruška explică: "La fel cum crowd-sourcing-ul a dovedit că cetățenii pot avea un impact semnificativ asupra inovării și dezvoltării, trebuie să sensibilizăm factorii de decizie că inițiativele conduse de cetățeni pot fi vârful de lance al implementării cu succes a politicilor urbane durabile - în mod eficient, eficace și cu un impact ridicat asupra comunității. Avem pur și simplu nevoie de sprijinul lor politic și operațional."   

    Apoi, Maruška atrage atenția asupra unei alte probleme - abordarea negativă folosită de factorii de decizie atunci când se discută despre punerea în aplicare a oricărei politici noi. "A sublinia în mod constant toate provocările legate de punerea în aplicare a politicilor urbane durabile, când se poate pur și simplu schimba retorica și căuta parteneri care sunt interesați să exploateze oportunitățile care decurg din noile politici, nu prea are sens pentru mine."  Ea continuă: "Deoarece ne-am bazat pe cetățenii noștri pentru a pune în practică politica și le-am permis cetățenilor să exploateze sinergiile pentru propria creștere și dezvoltarea de noi oportunități de afaceri mici, am creat o situație în care toate părțile au de câștigat. Prin punerea în aplicare a politicii, am îmbunătățit condițiile de trai din orașul nostru, am permis dezvoltarea durabilă, am crescut gradul de conștientizare, am creat o implicare a cetățenilor și, ulterior, am asigurat longevitatea politicii."

     

    Dovada acestui lucru poate fi găsită în orașele din primul val de transfer, deoarece toate au dezvoltat planuri de dezvoltare a apiculturii urbane pe termen lung, precum și au menținut dinamica întâlnirilor regulate ale ULG după încheierea proiectului BeePathNet. Maruška afirmă: "Este atât de important să ne asigurăm că implicăm orașele din primul val de transfer și să le folosim drept centre de cunoștințe și formatori pentru orașele din al doilea val de transfer. Dacă rămânem conectați și menținem impulsul, mesajele noastre cheie vor fi mult mai puternice."  

    Întrucât conceptul BEE PATH s-a bazat pe conceptul de sustenabilitate urbană și a fost dezvoltat pentru a reduce neîncrederea dintre administrația orașului și cetățeni, acesta poate fi reutilizat cu ușurință pentru a aborda alte provocări urbane. Maruška adaugă: "Cu cât mă gândesc mai mult la acest lucru, cu atât îmi dau seama că am reușit să creăm un model de implicare a cetățenilor în aproape orice proces de implementare a politicilor."

    "Dacă factorii de decizie sunt serioși în ceea ce privește punerea în aplicare a Green Deal și a altor politici de sustenabilitate, ar trebui să înțeleagă valoarea modelelor de punere în aplicare a politicilor gata de implementare, cum ar fi BEE PATH, și să ne sprijine." conchide Maruška.

    Și apoi discuția noastră se îndreaptă către o viziune mai îndepărtată a viitorului. În ea, după implementarea cu succes a proiectului BeePathNet - Reloaded, conceptul BEE PATH devine o abordare bine cunoscută și utilizată, în timp ce Rețeaua orașelor prietenoase cu albinele devine un mecanism important pentru cooperarea între orașe. Ca atare, este capabilă să colaboreze cu orașele din întreaga UE în ceea ce privește punerea în aplicare a politicilor lor urbane durabile - făcând astfel orașele europene mai durabile și mai rezistente.

    Știm că este o provocare! Cu toate acestea, așa cum se spune: "O alunecare de teren începe cu prima pietricică!" Ei bine, noi am mutat cel puțin zece pietricele până acum și am dovedit că se poate face acest lucru. De aceea, îndrăznim să invităm toate orașele europene să se alăture Rețelei orașelor prietenoase cu albinele și să participe la această alunecare de teren în materie de durabilitate urbană.

    Ați auzit zumzetul? Orașul tău se poate alătura și el mișcării Bee Path Cities!

  • Andreea Tanase

    To be completed by the Expert.

    Available for Ad-hoc expertise missions

    Expert can perform Ad hoc expertise missions at network and programme level in relation to:

    1. The design and delivery of (transnational) exchange and learning activities
    2. Thematic expertise:
      > Urban design
      > Participatory governance
      > Strategic urban planning
    3. Methods and tools for integrated and participatory approaches:
      > Integrated and participatory design of strategies
      > Sustaining engagement of stakeholders and translating strategies into actions
  • Pietro Elisei

    I have been involved in the URBACT program as an expert since its first edition. I played a role in networks, or as a thematic/ad hoc expert, as a team leader, but also as consultant for cities involved in URBACT networks and even as a trainer. I always appreciated this initiative; I am convinced of the absolute necessity of this type of action in the panorama of European Urban Policies. I can affirm, after many years of collaboration with URBACT, that I have been an urban planner who contributed a lot to spreading its principles and values, but always with a critical eye: we must learn from practice and be able to question ourselves as experts to change and improve. I have accumulated through URBACT experience and knowledge that can still be useful, not only for the cities, but also in dealing with new generations of experts, and I still have a lot of energy to give and creativity to express for this initiative. I am an urban planner who comes from the world of environmental engineering and has embraced the philosophy of urban policy design and strategic planning, dealing extensively with urban regeneration and urban poverty, both at professional and academic level. I am happy to see climate change issues at the centre of the political agenda, but these must be combined with the value of culture and heritage to revive the economy of many cities and neighbourhoods in Europe.We have to learn and work to promote sustainable development through the active involvement of local communities, to make inclusive urban planning, to enlarge the arena responsible for the critical decisions affecting quality of life in our cities.

     

    Available for Lead Expert role and Ad-hoc expertise missions

    Expert can perform the Lead expert role and Ad hoc expertise missions at network and programme level in relation to:

    1. The design and delivery of (transnational) exchange and learning activities
    2. Thematic expertise:
      > Strategic urban planning
      > Climate adaptation
      > Social innovation
      > Culture 
    3. Methods and tools for integrated and participatory approaches:
      > Integrated and participatory design of strategies
      > Sustaining engagement of stakeholders and translating strategies into actions
  • Spațiile civice pot consolida rețelele locale?

    Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedIn
    Can civic spaces strenghen local networks - COVER
    08/05/2023

    Doar comunitățile locale puternice și conectate se pot adapta eficient la schimbările constante din societatea noastră. Inițiativele locale de tip bottom-up joacă un rol important.

    Trei femei, voluntare la Casa ONG-urilor din Riga în timpul unei festivități.

    Casa ONG-urilor din Riga extinzându-și activitățile (citiți mai multe aici). 

    Orașele mici, în special cele care se confruntă cu o scădere a populației, pot câștiga prin crearea unor rețele locale puternice. În ultimii ani, Idrija (SIovenia) a fost un oraș în descreștere, cu provocări sociale și economice. Pentru o mai bună conectare a comunității locale, aceștia au găsit o soluție prin înființarea Town's Living Room (Sufrageria orașului Idrija). Această practică incluzivă și inovatoare a fost concepută de membrii Grupului Local URBACT - un grup de persoane din oraș care urmăresc Rețelele URBACT, format din mai multe părți interesate. După ce a luat parte la două rețele, rețeaua de planificare a acțiunilor CityCentreDoctor și rețeaua de transfer Re-GrowCity, municipalitatea din Idrija a reușit să consolideze o experiență bogată.

    Civic eng

     

    Astăzi, Sufrageria orașului Idrija (Town's Living Room) este un spațiu în care fiecare poate găsi ceva pentru el însuși. Contează pe o varietate de activități bazate pe modelul " de la oameni pentru oameni'', implicând grupuri diverse, încurajând participarea activă a cetățenilor și creând o comunitate prosperă.

    În plus, datorită proiectelor pilot ale Inițiativei Naționale de Transfer de Practici URBACT, șase mici municipalități slovene au avut șansa de a învăța direct din povestea Idrija. Acestea au înțeles practicile, au adaptat ideea la contextul lor local și, în cele din urmă, au transferat inițiativa Town's Living Room în propriile orașe. Ca urmare, și-au creat propriile rețele locale și au înființat spații comunitare similare.

     

    Utilizarea temporară ca instrument de creativitate

    Este important ca orașele să recunoască potențialul ONG-urilor și al implicării comunității în revitalizarea spațiilor urbane. Inițiativele de jos în sus pot oferi o utilizare temporară a locurilor aflate în declin. În acest fel, utilizatorii îmbogățesc spațiile abandonate și împrejurimile acestora, întrețin spațiile și reduc anumite costuri pentru proprietari, cum ar fi cele de întreținere.

    CeState

    Un alt oraș italian a beneficiat de participarea la o rețea URBACT, în special pentru a explora soluții inovatoare pentru a aborda provocarea reprezentată de spațiile goale. Prin participarea la rețeaua de planificare a acțiunii 2nd Chance, orașul Napoli (Italia) a adoptat o abordare participativă pentru reînnoirea unei mari clădiri abandonate din oraș. În prezent, clădirea servește drept loc în care cetățenii sunt încurajați să se întâlnească, să facă schimb de experiență și, cel mai important, să își exprime interesul pentru a pune în aplicare proiecte pilot prin utilizarea temporară. Nu este prevăzută o utilizare permanentă pentru această clădire, ceea ce face ca spațiile să fie vii și în continuă evoluție.  Datorită acestei inițiative Napoli a primit eticheta URBACT Good Practice (Bună practică URBACT), iar ulterior și-a continuat călătoria URBACT conducând rețeaua de transfer Civic eState.

    În ciuda unei tradiții îndelungate de guvernare participativă, orașul Ghent (Belgia) a învățat multe de la orașul Napoli și de la alți parteneri participând la rețeaua de transfer Civic eState. Cu ajutorul cunoștințelor acumulate pe parcurs, municipalitatea a coproiectat o abordare de jos în sus cu privire la modul de susținere a inițiativelor cetățenilor, inclusiv prin furnizarea de sprijin juridic și administrativ. Acțiunea lor pilot a inclus utilizarea temporară a unei biserici abandonate aflate în proprietatea orașului, unde cetățenii au avut acces pentru a-și construi propriul proiect cu sprijin public.

    În ce alt mod pot susține orașele ecosistemele civice?

    Asigurarea accesului ONG-urilor și inițiativelor civice este una dintre cele mai bune modalități prin care autoritățile locale pot sprijini comunitatea locală. Cu siguranță, aceasta nu este singura modalitate și există mult mai multe lucruri pe care un oraș le poate face:

    • să ofere acces la echipamente pe care ONG-urile și inițiativele civile le pot folosi pentru activitățile lor;
    • oportunități de finanțare pentru activitățile lor și pentru cooperarea lor cu orașul (mecanismele de finanțare stabile care se întind pe o perioadă de câțiva ani pot oferi stabilitate ONG-urilor, ajutându-le să se dezvolte și să se profesionalizeze). Acest lucru poate include mecanisme de finanțare inovatoare care să încurajeze cooperarea în loc de concurență și să permită oportunități egale pentru toți;
    • să creeze o modalitate de promovare a activității ONG-urilor locale și a activităților acestora (pe site-uri web, pe rețelele de socializare, în ziarele lunare, pe panourile comunitare etc.);
    • să organizeze ateliere de lucru și conferințe, consultanță juridică și contabilă pentru a ajuta ONG-urile să se dezvolte și să se profesionalizeze;
    • să creeze evenimente în cadrul cărora ONG-urile să se întâlnească, să facă schimb de idei și să stabilească noi colaborări;
    • să transfere unele funcții publice către ONG-urile locale, recunoscând activitatea acestora și dând dovadă de încredere, precum și atenuând povara asupra administrației publice și permițând abordări noi și inovatoare;
    • și să formalizeze cooperarea dintre administrația orașului și ONG-uri prin semnarea unei scrisori de intenție pentru cooperare.

    Cum sprijină orașul tău ecosistemul civic local? Împărtășește experiența pe rețelele de sociale utilizând eticheta @URBACT

    Alte exemple în publicația Puterea ecosistemelor civice!

     

     

    From urbact
    Off

    ONG-urile și inițiativele civice se dovedesc a fi o verigă esențială barierele dintre administrațiile publice și cetățeni. În orașele din întreaga Europă, diferitele forme de cooperare între orașe și societatea civilă au devenit din ce în ce mai importante pentru calitatea vieții și a serviciilor din orașe, consolidând coeziunea socială și apropiind comunitățile locale.

    Orașele au un rol de jucat. Municipalitățile și administrațiile orașelor pot sprijini aceste rețele locale prin oferirea accesului la spații, materiale, cunoștințe și finanțare, precum și prin oferirea de oportunități de cooperare. Anumiți factori și condiții pot contribui la dezvoltarea unor comunități prospere și a unor orașe care oferă tuturor șanse egale. Unii dintre acești factori de succes sunt prezentați mai jos.

     

    Puterea ecosistemelor civice

    De fiecare dată, ONG-urile și inițiativele civice s-au dovedit a fi aliați puternici pentru a depăși diverse provocări și, în consecință, pentru a contribui la dezvoltarea urbană durabilă. Legăturile și cooperarea dintre organizațiile locale, societatea civilă și administrațiile publice pot crea sinergii puternice, nu numai pentru a construi rețele locale puternice, ci și pentru a crea așa-numitele "ecosisteme civice".

    "În Europa există din ce în ce mai multe proiecte mari, proiecte de milioane de euro care sunt gestionate de ONG-uri și de actori ai economiei sociale. Aceștia sunt cei care, de fapt, remodelează orașele noastre. Este foarte important să recunoaștem scara la care operează aceste organizații și, prin urmare, sunt actori cu adevărat importanți în orașele noastre", a declarat Levente Polyak, cofondator al Eutropian și fost expert principal URBACT, în cadrul conferinței Puterea ecosistemelor civice, care a avut loc anul trecut la Ljubljana.

    NGO1

       În publicația cu același nume, Levente și alți autori au analizat modul în care se poate construi o mai bună     cooperare între administrațiile publice și societățile civice locale, prezentând bune practici din care orașele și ONG-   urile se pot inspira. Publicația se bazează pe lecțiile învățate din rețeaua de transfer ActiveNGOs, în cadrul căreia       modelul oferit de Casa ONG-urilor din Riga (LV), care poartă eticheta de bune practici URBACT, a fost adoptat de alte orașe din UE.

     

     

     

    Casa ONG-urilor din Riga este o inițiativă de succes, în care administrația locală a recunoscut și a valorificat potențialul ecosistemelor civice. Coordonată de municipalitate, aceasta contribuie la o societate mai democratică și mai incluzivă, oferind oportunități egale și acces la spații, activități, evenimente, cursuri de formare și multe altele. Din 2013, Casa ONG-urilor a îndeplinit diferite obiective atunci când vine vorba de integrarea persoanelor de diferite vârste, grupuri sociale și naționalități. Totul prin sprijinirea ONG-urilor existente și prin promovarea conștientizării cetățenilor cu privire la afacerile locale.

    După cum a explicat Irina Vasiljeva, de la Primăria Riga, "este un spațiu în care ONG-urile pot veni, își pot face activitățile, pot fi educate pe diferite teme, este un spațiu în care ONG-urile pot începe participarea. Pentru unele ONG-uri, este un punct de pornire. Când încep să lucreze, vin la Casa ONG, primesc beneficiile pe care le oferă Casa ONG, devin mai puternice și apoi părăsesc cuibul nostru, devin independente și devin parteneri ai Casei ONG Riga".

    civil eng

     

    Siracuza (Italia) s-a numărat printre orașele partenere ale rețelei ActiveNGOs care au avut ocazia să învețe de la Riga și de la ceilalți parteneri ai proiectului. Astfel, municipalitatea a proiectat împreună cu actorii locali trei noi spații civice. Aceștia au regândit modul în care să adapteze bunele practici inițiale, deoarece municipalitatea nu dispunea de atâtea fonduri publice și de structuri mari pentru a sprijini o astfel de cooperare, cel puțin nu în același mod în care o face Riga. Dar acest lucru nu i-a oprit pe angajații orașului Siracuza.

    Aceștia au coproiectat spațiile împreună cu asociațiile locale care le gestionează acum. Și-au formalizat colaborarea prin elaborarea unui model de guvernanță, numit "Casa asociațiilor și a voluntarilor", care leagă toate cele trei spații civice. Primarul și 27 de organizații locale active au semnat un memorandum de înțelegere pentru a asigura o dinamică fără probleme. După cum a subliniat și Levente Polyak în cadrul conferinței, "coexistența și colaborarea dintre organizații le face mai potrivite pentru a-și folosi reciproc resursele, pentru a împărți resurse, pentru a dezvolta proiecte împreună, astfel încât să fie mai eficiente decât dacă acționează singure."

     

  • Sabina Dimitriu

    Researcher, consultant, and portfolio manager of cooperation and R&I projects, as deputy director of URBASOFIA in Bucharest, Romania. Currently serving as the president of the Romanian Professional Planners Association (APUR) and Vice President for Communication of the International Society of City and Regional Planners (ISOCARP).

    With a Ph.D. in instruments for integrated strategic planning in multi-level urban contexts, my main drive is bridging development and knowledge gaps in planning by working with authorities and local communities to co-create visions, supporting technological adaptation and change management, test pilot projects and new urban policies. Some of her research topics include designing and implementing urban programs pioneering digital transformation, nature-based solutions (NBS), carbon neutrality, social innovation, and multi-level governance solutions.

    I've also been involved in writing, implementing, and supporting city access to international research & innovation and cooperation projects, mostly under flagship European Commission programs. As a planner, I've worked on several national and regional studies, integrated urban development strategies for middle-sized cities and metropolitan areas in the EU, Sustainable Urban Mobility Plans, and sectoral strategies.

    Sabina Dimitriu
    Available for Lead Expert role and Ad-hoc expertise missions

    Expert can perform the Lead expert role and Ad hoc expertise missions at network and programme level in relation to:

    1. The design and delivery of (transnational) exchange and learning activities
    2. Thematic expertise:
      > Strategic Urban Planning
      > Participatory Governance
      > Circular Economy
      > Climate Adaptation
    3. Methods and tools for integrated and participatory approaches:
      > Integrated and participatory design of strategies
      > Monitoring and evaluation for effective implementation
  • Irina Panait

    Urban Planner: strategic spatial planning & architecture

    I have a wide understanding on strategic planning due to a rich expertise and in elaborating and coordination architectural projects within interdisciplinary teams for designing complex residential, commercial, reconversion projects in historical areas, office and industrial buildings and coordinate complex urban planning project such as zonal plans of important parts of large cities (“The actualization of the Urban Zonal Plan of District 6, Bucharest”).

     

    An international perspective on affordable housing provision

    I have deep knowledge on affordable housing provision through planning practice and a Master degree International Development and Planning focused on cities of the Global South and housing provision for disadvantaged groups. My research focused on how various aspects of the historical context can have a strong impact on choices people make on housing and how the public administration can find feasible solutions for these social groups.

     

    Expertise in European Territorial Cooperation: URBACT cooperation programme

    My activity in the last 10 years was focused on European cooperation within the role of National Authority in URBACT and National URBACT Point with the general mission of explaining the URBACT method and guiding cities in their ambitious path for achieving a more integrated sustainable urban development. Moreover, I have focused on enhancing dialogue between cities on national level in order to have a shared understanding and richer knowledge on sustainable actions.

    Available for Ad-hoc expertise missions

    Expert can perform Ad hoc expertise missions at network and programme level in relation to:

    1. The design and delivery of (transnational) exchange and learning activities
    2. Thematic expertise:
      > Housing
      > Strategic Urban Planning
  • Delivering high quality community-led local development in urban areas

    EUI will organise a capacity building event dedicated to community-led local development (CLLD) in urban areas. If you are involved in CLLD, this event is for you!

    The objective is to increase the capacity of urban authorities and stakeholders to deliver high quality CLLD in urban areas through EU Cohesion policy for the 2021-27 period, and more precisely:

     

    - To inspire participants about the use of bottom-up delivery mechanisms for urban areas;
    - To build a shared understanding of how urban CLLD can be delivered in practice;
    - To enable people active in delivering urban CLLD to meet and exchange experience;
    - To build the capacity of those in the CLLD delivery chain to improve the efficiency and effectiveness of implementation of local strategies;
    - To start the process of supporting a community of practice of the key actors in the delivery chain of urban CLLD so that knowledge can be exchanged and shared on an ongoing basis.

     

    The 2.5 day dynamic and interactive event will include plenary sessions, tailored workshops, stands and study visits: more details to come on this page!

    Event participation is open to urban authorities, managing authorities and active members of urban CLLD local action groups (LAGs) from the following countries: Greece, Lithuania, Netherlands, Poland, Portugal, Romania, Slovenia, Sweden, Germany.

    A maximum of 2 persons per institution may register to attend. We encourage local authorities, managing authorities and CLLD LAGs associated with the same CLLD strategy to attend the event as a group.

     
     
    Registrations remain open until 26 May.

    Romania

    The European Urban Initiative (EUI), URBACT's institutional partner, is organising a capacity-building in-person event about community-led local development (CLLD) in urban areas. Registrations will open in May.

    European Urban Initiative (EUI)
    Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedIn
    Timisoara
    Off
    Open to a wider public
  • Achizițiile publice pot fi un instrument pentru tranziția alimentară locală?

    Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedIn
    Can public procurement leverage local food transition - COVER
    21/04/2023

    Descoperiți cum au acceptat orașele provocarea de a promova sisteme alimentare mai ecologice, locale și durabile.

    Orașele și rețelele URBACT au fost foarte implicate în dezvoltarea de abordări și soluții inovatoare în ceea ce privește achizițiile publice și răspunsurile sensibile la dimensiunea de gen. Perspectivele și experiența lor practică sunt relatate în diferitele module ale cursului online de achiziții publice strategice. De asemenea, unele municipalități au regândit modul în care produc, distribuie și consumă alimente. Citiți mai departe pentru a vedea cum abordează orașele acest subiect.

    From urbact
    Off

     

     

    Achizițiile publice de produse alimentare: ce și de ce?

     

    Achizițiile publice de produse alimentare se referă la furnizarea de alimente, prin intermediul serviciilor de catering, al cantinelor și al distribuitoarelor automate. Aceasta vizează sectorul public și sectoarele gestionate de autoritățile publice: centre școlare și de îngrijire a copiilor, centre de sănătate și de asistență socială (inclusiv spitale), cămine de bătrâni sau de pensionari și administrații publice.

    Este esențial să se acorde atenție modului în care aceste alimente sunt achiziționate de către autoritățile publice.  Impactul global al sistemului alimentar asupra mediului este de netăgăduit: acesta contribuie la 1/3 din emisiile de GES la nivel global și accentuează inegalitățile socio-economice și de sănătate. În plus, în cadrul sectorului agricol din Europa, creșterea animalelor este responsabilă pentru 78% din pierderea biodiversității și 81% din încălzirea globală. De asemenea, se estimează că deșeurile alimentare din sectorul de catering reprezintă 14% din totalul deșeurilor din UE, reprezentând aproape 12,5 milioane de tone. De exemplu, dacă energia ar fi produsă în mod eficient de sectorul de catering, ar putea să se realizeze economii de peste 20%, ceea ce ar duce la o economie de 95 de milioane EUR (80 de milioane GBP) pe an și la reducerea consumului național de energie cu peste 4 000 de milioane kWh pe an.

    Referitor la impactul economic, actualul sistem alimentar susține practici inechitabile în ceea ce privește condițiile de muncă ale fermierilor și, respectiv, accesul dificil al acestora la terenuri și la o producție durabilă. Ca să nu mai vorbim de condițiile de muncă ale lucrătorilor migranți. În ceea ce privește faptul că, în medie, 85 de milioane de mese sunt servite în fiecare zi în UE (peste 50 % prin intermediul serviciilor de catering contractuale) și că în Europa există aproximativ 3,7 milioane de automate de vânzare care sunt gestionate de aproximativ 10 000 de întreprinderi diferite (în principal IMM-uri și întreprinderi familiale care angajează direct peste 85 000 de persoane și multe altele în industrii auxiliare), achizițiile alimentare durabile în instituțiile publice oferă un potențial enorm de a stimula cererea de produse mai ecologice pe piață.

     

    apublice0

     

    În ceea ce privește impactul social și cel legat de sănătate, actualul sistem alimentar generalist a condus la un risc mai mare de îmbolnăvire și mortalitate în Europa: dietele nesănătoase sunt responsabile pentru 49% dintre bolile cardiovasculare, cu un cost anual estimat la 102 miliarde de euro pentru sistemele de sănătate și pentru societate; iar 16-22% dintre copiii de vârstă școlară din UE sunt supraponderali, iar 1/4 dintre ei sunt obezi. Nu în ultimul rând, 36,2 milioane de persoane, inclusiv copii, nu-și pot permite o masă de calitate o dată la două zile, ceea ce ar putea fi compensat, într-o anumită măsură, prin mese școlare sănătoase.

    Ca atare, utilizarea strategică a achizițiilor de alimente poate avea un impact direct asupra întregii societăți. În primul rând, prin promovarea achiziționării de produse certificate (în mod ideal, ecologice), de produse de sezon, reducerea distanței de transport a alimentelor și prin reducerea cantității de ambalaje și deșeuri alimentare. Achizițiile pot reduce reziduurile de pesticide și antibiotice din alimente, poluarea aerului și a apei și emisiile de gaze cu efect de seră. Apoi, prin promovarea achiziționării de produse locale certificate (ideal ar fi comerțul echitabil). Achizițiile pot sprijini remunerarea echitabilă a producătorilor, pot stimula economia locală și ocuparea forței de muncă, sprijinind antreprenoriatul și inovarea la nivel local, pot crește sau converti producția ecologică. Și, în cele din urmă, prin promovarea achiziționării de produse durabile și mese sănătoase și prin creșterea gradului de conștientizare. Achizițiile pot contribui la reducerea obezității, a problemelor de sănătate, lăudând prosperitatea și bunăstarea comunităților locale.

     

    Cadrul UE pentru achizițiile alimentare durabile

     

    Atunci când se abordează problema achizițiilor de produse alimentare, primele cadre strategice care ne vin în minte sunt cele legate de achizițiile publice (ecologice) ale UE: Directiva UE privind achizițiile publice, Criteriile UE privind achizițiile publice ecologice, Comunicarea privind achizițiile publice pentru un mediu mai bun, Achizițiile publice pentru o economie circulară. Bune practici și îndrumări, și Food & catering - GPP Product Sheet.

    Cu toate acestea, achizițiile publice de produse alimentare se pot baza, de asemenea, pe o serie de alte inițiative ale UE, pentru a dezvolta în continuare soluții inovatoare:

    1. European Green Deal și Strategia "De la fermă la furculiță".
    2. Planul de acțiune pentru economia circulară, Directiva UE privind deșeurile, Strategia UE pentru materialele plastice într-o economie circulară, Directiva privind materialele plastice de unică folosință și Directiva privind ambalajele și deșeurile de ambalaje.
    3. Strategia UE privind problemele de sănătate legate de nutriție, excesul de greutate și obezitate
    4. Cadrul de politică în materie de cercetare și inovare "Alimente 2030.

     

    Soluții cheie ale orașelor URBACT

     

    Unele orașe URBACT au încercat să identifice soluții practice eficientizarea proceselor lor de achiziție de produse alimentare. Mai jos, câteva cazuri de orașe:

     

    Implicarea utilizatorilor și a pieței în Liège

     

    Orașul Liège (BE), partener în rețeaua de transfer BIOCANTEENS#2, a dezvoltat o cunoaștere solidă a producătorilor locali, adaptând în același timp nevoile cantinelor locale la oferta locală. Orașul își începe toate procesele de licitație printr-o analiză a nevoilor utilizatorilor de alimente, cum ar fi managerii de cantine și bucătarii: produsele utilizate, cantitățile, frecvențele și alți factori relevanți. Cercetarea se concentrează apoi asupra producătorilor și întreprinderilor locale care ar putea răspunde acestor nevoi, ceea ce duce la elaborarea unor specificații care să corespundă atât nevoilor, cât și ofertei.

    De asemenea, implicarea pieței permite orașului să-și dezvolte capacitatea de a răspunde cerințelor sale, să informeze cu privire la proiectarea achizițiilor și a contractului și să ajute furnizorii să depună oferte de calitate. Acest proces testează, de asemenea, gradul de maturitate a pieței, fezabilitatea achiziției, nivelul de inovare tehnică și de produs, tipul de compoziție și preocuparea pentru durabilitate. Odată ce orașul are certitudinea că producătorii pot livra mese sănătoase și diversificate, licitațiile integrează un nou criteriu de selecție.

    Este important de reținut că angajarea pe piață este posibilă din punct de vedere legal, în temeiul articolului 40 din Directiva 2014/24/UE, cu condiția să se țină seama de considerentele legale, cum ar fi un proces transparent și nediscriminatoriu, să nu se ofere un avantaj neloial, să se țină o evidență a tuturor activităților de angajare pe piață, să se ofere acces egal tuturor furnizorilor și să se trateze toți furnizorii în mod egal.

     

    Formare, sprijin, monitorizare și control în Regiunea Bruxelles

     

    Regiunea Bruxelles-Capitală (BE) a fost partenerul principal al rețelei URBACT II Sustainable Food in Urban Communities (Alimentație durabilă în comunitățile urbane), care a conceput un program complet de formare și sprijin pentru cantinele școlare și furnizorii de servicii de catering: sensibilizare pentru viitorii profesioniști din domeniul cateringului, proiecte pilot cu companii de catering, programe de formare, sprijin cu instrumente și echipamente de comunicare și acces la un birou de asistență. Acest program este legat de etichetarea "Good Food" a cantinelor, parte a Strategiei regionale pentru alimentație durabilă, care se află acum la a doua versiune.

    Regiunea a publicat Orientări detaliate pentru cantine, care subliniază importanța controlului și a monitorizării, pentru a se asigura că angajamentele contractanților sunt respectate în cadrul livrării contractelor. Aceasta poate lua forma unei monitorizări administrative (de exemplu, trimestrial), precum și - un control surpriză (bi-)lunar la locul de producție (în cazul producției la fața locului). Un al treilea control este necesar doar dacă există îndoieli cu privire la o posibilă problemă. De asemenea, orientările disting cantinele cu alimente preparate la fața locului sau livrate, descriind criteriile în detalii concrete și clauze tehnice.

     

    apublice

     

     

    Combinarea soluțiilor de achiziție pentru mai multă sustenabilitate în Torres Vedras

     

    În cadrul Programului de alimentație școlară durabilă, care are ca scop furnizarea de mese sănătoase în școli într-un mod social, ecologic și durabil, orașul Torres Vedras (Portugalia), partener al rețelei originale de transfer BioCanteens, analizează problemele legate de achiziționarea de alimente pentru bucătăriile sale municipale, care pregătesc 1 400 de mese pe zi. Orașul intenționează să achiziționeze materii prime alimentare exclusiv și direct de la producătorii și furnizorii locali, cu următoarele soluții combinate:

    1. Loturi pentru materie primă alimentară: fructe ecologice, fructe convenționale, legume ecologice, legume convenționale, carne, pește, produse alimentare, pâine și ouă.
    2. Criteriile de decizie aplică un procent pentru: preț, mostre pentru evaluarea calității, fișele tehnice ale produselor, prospețimea raportată la timpul de transport al alimentelor (minute).
    3. Condiții obligatorii pentru aprovizionare: produse în vrac (dacă este cazul), capacitatea specifică a furnizorilor și înlocuirea produselor inacceptabile din cauza unor probleme de calitate.
    4. Documente obligatorii: prețul, fișele tehnice ale produselor, documentul de evaluare a prospețimii pe distanța de producție/depozitare a alimentelor.

    Într-adevăr, directivele din 2014 permit autorităților contractante atât să: excludă de la licitație întreprinderile care nu îndeplinesc anumite condiții (criterii de excludere), cât și să selecteze cele mai potrivite întreprinderi pentru a depune oferte pe baza capacității tehnice și a experienței anterioare în legătură cu obiectul contractului (criterii de selecție).

     

    Crearea unui întreg ecosistem alimentar folosind achizițiile publice în Mouans-Sartoux

     

    Mouans-Sartoux (Franța), este un oraș emblematic URBACT care a realizat și împărtășit rețeta sa secretă de ani de zile, în special în calitate de partener principal al ambelor ediții ale rețelelor de transfer BioCanteens. Ca parte a tranziției sale globale, acesta a folosit achizițiile publice ca instrument principal pentru a asigura coerența întregului său ecosistem alimentar. Combinând loturile, implicarea pe piață, utilizarea etichetelor, a ponderilor și a criteriilor, în cadrul licitațiilor sale, a încercat să deschidă calea și să joace rolul de lider. Cu toate acestea, achizițiile publice reprezintă doar unul dintre instrumentele utilizate în acest scop, iar dinamica depășește sfera alimentelor în sine (a se vedea imaginea de mai jos). Experiența acestui oraș a fost povestită folosind diferite formate (micro-bune practici în bucătărie, micro-bune practici în educație, înființarea unei Maison de l'Alimentation Durable, printre multe altele) și povești.

    ms

     

    Ce se întâmplă dacă orașul meu vrea să meargă mai departe?

     

    Exemplele menționate mai sus pot fi consultate de cititorii interesați. Iar orașele care au fost folosite ca exemple pentru acest articol vor fi, fără îndoială, bucuroase să împărtășească mai multe despre experiența lor. Alte materiale pot fi găsite în cadrul proiectului StratKit Interreg Marea Baltică, în documentul Coaliției pentru politica alimentară a UE privind achizițiile publice durabile de produse alimentare și în Manifestul pentru stabilirea unor standarde minime pentru cantinele publice din UE.

    Nu în ultimul rând, URBACT va continua dezbaterile și reflecțiile pe tema achizițiilor de alimente în cursul acestui an. Așadar, rămâneți cu noi și nu uitați să consultați URBACT Knowledge Hub!

    UKN

    Aflați mai multe accesând URBACT Knowledge Hub!

  • 10 situații în care URBACT a făcut pasul către tranziția digitală

    Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedIn
    10 times has led digital transition - COVER
    21/04/2023

    De-a lungul anilor, URBACT a deschis calea către o tranziție digitală echitabilă. Experiențele unor orașe stau mărturie a schimbării.

    Printre obiectivele sale de bază, politica de coeziune a UE a stabilit ca primă prioritate crearea unei Europe mai competitive și mai inteligente. Dar ce înseamnă să faci saltul spre tranziția digitală? Citiți mai departe pentru a vă face o idee despre modul în care orașele URBACT au făcut față provocărilor actuale folosind soluții și idei tehnologice.

     

    Pireu (Grecia)

    Concursul de antreprenoriat Blue Growth

     

     

    Ca parte a eforturilor sale de a crea noi locuri de muncă și oportunități de inovare în cadrul economiei locale, Pireu a lansat concursul de antreprenoriat pentru creștere albastră, care este recunoscut ca o bună practică URBACT. Fiind un oraș de coastă, cu o industrie maritimă puternică, este în interesul orașului și al cetățenilor săi să exploreze economia albastră. În centrul practicilor sale se află un concurs, în cadrul căruia planurile de afaceri sunt pregătite și prezentate de către antreprenorii aspiranți, apoi comparate și judecate în funcție de un set de criterii prestabilite. Scopul este de a-i determina pe potențialii antreprenori să exploreze noi oportunități de creștere în cadrul economiei digitale.

    Unul dintre câștigătorii din trecut este Ferryhopper - o piață online de bilete de feribot care ajută consumatorii să aibă acces la bilete pentru mai multe călătorii, care sunt vândute de o serie întreagă de operatori de transport. Această competiție este un exemplu interesant al modului în care prioritățile intersectoriale, având în vedere oportunitățile tehnologice și digitale, pot oferi un potențial uriaș. Experiența Pireu a determinat orașul să devină partener principal în două rețele de transfer: BluAct (2018 - 2021) și BluAct Second Wave (2021 - 2023). Rezultatele au fost remarcabile, iar această bună practică a devenit o sursă de inspirație dincolo de UE. Cel mai recent, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare s-a interesat de ea, iar echipa BluAct și-a prezentat activitatea în fața responsabililor municipali din diferite țări.

    Videoclip promoțional pentru concursul condus de Mataro (Spania), partener de proiect al rețelei BluAct Transfer Network

     

    Jelgava (Letonia)

    Date privind mediul

     

     

    În calitate de partener în rețeaua de planificare a acțiunilor IoTxChange (2019 - 2022), care a fost condusă de Fundão (PT), orașul Jelgava utilizează tehnologia senzorilor Internet of Things începând din iulie 2021 pentru a măsura datele locale privind vremea și mediul. Municipalitatea a profitat de bugetul activităților de testare pentru a utiliza IoT ca instrument de politică pentru schimbarea orașului, cu obiectivul general de a sprijini fermierii, alte părți interesate și, în sens mai larg, societatea civilă. În calitate de proiect pilot, Jelgava a instalat patru stații cu conexiuni IoT în centrul orașului și în incinta fermelor. Se colectează diferite tipuri de date - temperatura aerului, umiditatea solului, precipitațiile, viteza și direcția vântului - folosind două înălțimi diferite, la 2 și 10 metri înălțime, ceea ce este considerat o dovadă de concept pentru validarea datelor, care ar trebui să joace un rol în cazul în care ar trebui să fie instalați noi senzori.

     

     

    Bassa Romagna (Italia)

    O aplicație pentru un lanț alimentar durabil

     

     

    Compusă din nouă municipalități, Uniunea Bassa Romagna a participat la rețeaua de planificare a acțiunilor FOOD CORRIDORS (2019 - 2022) pentru a promova sisteme alimentare durabile în domeniul sănătății, mediului și schimbărilor climatice. Folosind o abordare integrată, acest teritoriu a ales să se concentreze pe economia locală, permițând crearea de start-up-uri alimentare și bazându-se pe tehnologie pentru aduce inovare în lanțul valoric local. În ceea ce privește aspectele sociale și de mediu, conceptul de proximitate, cunoscut și sub numele de "food to fork" sau "0 km", a fost esențial. Împreună cu grupul lor local URBACT, municipalitățile au planificat diferite acțiuni de redistribuire a alimentelor pentru a sprijini ONG-urile și a combate sărăcia, evitând în același timp risipa - un surplus de solidaritate.

    Alte acțiuni au inclus inițiative de marketing teritorial pentru a sprijini consumul responsabil și sănătos de alimente locale. În plus, pe durata de viață a rețelei, oamenii au devenit din ce în ce mai conștienți de potențialul instrumentelor digitale, datorită constrângerilor pandemiei. Un astfel de context și ambiții au determinat rețeaua să folosească bugetul activităților de testare pentru a dezvolta o aplicație complet nouă. Disponibilă în prezent pentru telefoanele Android, aplicația colectează geolocalizarea producătorilor locali, prezentând istoricul companiilor, piețele locale și chiar fermele turistice și alte informații pentru cetățenii și potențialii consumatori din zonă. Noi funcții sunt încă în curs de realizare, în special pentru crearea unui repertoriu de produse locale tipice. Sunt analizate și alte funcționalități, cum ar fi redistribuirea alimentelor.

     

     

    Saint Quentin (Franța)

    Implicarea tuturor cetățenilor în revoluția digitală

     

     

    Saint Quentin a participat la două rețele de planificare a acțiunilor (2019 - 2022), DigiPlace și ACTIVE CITIZENS. Ca urmare a unei dorințe politice puternice de a face față principalelor provocări ale viitorului - și de a pune în aplicare strategia sa pentru 2050 cu o abordare centrată pe oameni - orașul și-a definit planul digital. Bazându-se pe principiile utilizării noilor tehnologii pentru a promova dezvoltarea durabilă, reducerii costurilor și sprijinirii părților interesate locale pentru însușirea instrumentelor digitale, orașul a dorit să abordeze problema decalajului digital. Chiar dacă majoritatea serviciilor administrative publice au devenit digitale - cum ar fi impozitele și serviciile de sănătate - aproximativ 20% din populația locală se simțea în continuare exclusă din cauza lipsei de competențe digitale. Acest lucru a determinat orașul să investească, în principal prin intermediul municipalității, al fondurilor regionale și de stat și al altor resurse locale, în activități de apropiere de cetățeni, în moduri simple, dar eficiente. Orașul a înființat mai multe centre de solidaritate, spații comunitare în care oamenii pot avea acces la facilități și sprijin TIC. Coeziunea socială se află în centrul proiectului ACTIVE CITIZENS, motiv pentru care rețeaua a fost un prilej de a explora și mai mult și de a implica localnicii în acest proces de incluziune.

     

     

    Barnsley (Marea Britanie)

    Adaptare sau extincție

     

     

    Fiind un oraș britanic de dimensiuni medii cu ambiții mari, orașul este de mult timp dornic să dezvolte o "nouă" economie bazată pe inovare și pe Industria 4.0, după redimensionarea industriei miniere în anii 1980. Aceasta este o poveste la care se pot raporta multe orașe europene. În acest scop, de mai bine de un deceniu, orașul s-a angajat să crească locurile de muncă cu valoare mai mare, în special în sectoarele sale creative, tehnologice și digitale. În centrul succeselor recente se află Barnsley Enterprise - un program de antreprenoriat, care oferă un ghișeu unic pentru întreprinderile locale care solicită sprijinul primăriei - și Centrele media digitale, hub-uri fizice pentru inițiative creative și digitale.

    Barnsley este considerat URBACT Good Practice și a condus trei proiecte URBACT: TechTown Action Planning Network (2015 - 2018) și Transfer Networks Tech Revolution (2018 - 2021) și Tech Revolution 2.0 (2021 - 2023). Datorită acestor experiențe, consiliul local a privit dincolo de orașul în sine și, în 2022, a fost solicitat să piloteze o strategie digitală regională. O astfel de realizare va permite orașului să își continue principiile, extinzându-și în același timp activitățile, inclusiv în universități, facilități rezidențiale, de retail și de călătorie.

    Barnsley (Marea Britanie) – interviu în cadrul Festivalului Orașelor, Lisabona, 2018

     

    Nyiregyhaza (HU)

    Un sistem de afaceri activ pentru a sprijini economia digitală

     

     

    Prin participarea sa la rețeaua de planificare a acțiunilor TechTown (2015 - 2018) și, ulterior, la rețeaua de transfer Tech Revolution (2018 - 2021), orașul Nyiregyhaza a fost martorul unor mari transformări. Orașul a înființat un serviciu activ - și coordonat - de sprijinire a afacerilor în cadrul Companiei de Parcuri Industriale Independente. Orașul găzduiește acum un nou Centru de Tehnologie și Inovare, cu un buget de funcționare stabil, asigurat de municipalitate, cu șase angajați cu normă întreagă, care lucrează în domeniul dezvoltării economice, al sprijinului pentru întreprinderi și al promovării investițiilor. Primarul enumeră acum dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă ca priorități cheie și încearcă să se concentreze pe creșterea în cadrul economiei digitale.

     

     

    Oulu (Finlanda)

    Pubele inteligente și gemeni digitali

     

     

    În timpul participării sale la rețeaua de planificare a acțiunilor DigiPlace (2019 - 2022), orașul Oulu (Finlanda) a colaborat cu un start-up pentru a dezvolta o aplicație pentru cetățeni care să permită colectarea deșeurilor la cerere, precum și monitorizarea activă a pubelelor municipale. Opțiunea la cerere permite locuitorilor să utilizeze aplicația pentru a solicita o colectare atunci când pubela lor se umple, ceea ce duce la programarea dinamică a unei colectări în traseul de colectare al companiei de deșeuri. Aceasta utilizează algoritmi de inteligență artificială pentru a calcula traseul optim pentru ca vehiculele de colectare a deșeurilor să se deplaseze în jurul pubelelor care trebuie colectate în cel mai eficient mod, vizitând pubelele doar atunci când este necesar. Un algoritm similar este legat de sistemul municipal de monitorizare a pubelelor, care urmărește cantitatea de deșeuri din peste 1 000 de pubele din oraș cu ajutorul senzorilor și programează pubelele în ciclul de colectare atunci când acestea sunt aproape pline.

    Această experiență a dus la o reducere cu 40% atât a numărului de colectări, cât și a numărului de vehicule necesare în cadrul parcului auto, cu reducerile asociate în ceea ce privește costurile și emisiile de carbon. În mod similar, partenerul principal al DigiPlace, municipalitatea din Messina (Italia), gestionează activ serviciile de colectare a deșeurilor folosind o rețea de senzori, camere și algoritmi asociați de învățare automată și inteligență artificială. Acestea reprezintă exemple excelente de tehnologii și know-how existente - senzori IoT, optimizarea rutelor, învățare automată și recunoaștere video - care sunt combinate pentru a aborda provocările reale ale orașelor sau pentru a îmbunătăți eficiența și eficacitatea serviciilor municipale, învățând în același timp de la colegii lor.

     

     

    Bielsko - Biala (Polonia)

    Crearea unei economii digitale

     

    Prin participarea sa la rețeaua AS-TRANSFER (2021 - 2023) - o colaborare pilot între URBACT și Urban Innovative Actions (UIA) pentru a integra lecțiile învățate din proiectele anterioare - municipalitatea din Bielsko-Biala s-a inspirat din inițiativa AS-FABRIK din Bilbao (ES). Proiectul inițial a constat în dezvoltarea unui concept cuprinzător care a oferit noi programe de formare, parteneriate și acțiuni pentru a accelera digitalizarea și a stimula înființarea de startup-uri inovatoare în orașul spaniol. De-a lungul proiectului pilot, orașul polonez a dezvoltat în mod participativ un plan de investiții pentru a profita în continuare de Industria 4.0. Orașul este de mult timp un pionier atunci când vine vorba de tehnologie. În 2014, Biesko-Biala a deschis primul său spațiu creativ și primul FabLab din Polonia. Dacă va avea succes, planul de investiții va permite orașului să creeze un ecosistem local de inovare bine conectat și viu, având în centru actualul său Digital Innovation Hub.

     

    Aveiro (Portugalia)

    Un card pentru a simplifica serviciile locale

     

     

    Ca rezultat al participării orașului Aveiro la rețeaua de transfer CARD4ALL (2018 - 2021), orașul a devenit cunoscut ca un cluster digital, un teritoriu al inovării cu o economie a cunoașterii puternică, o universitate dinamică, un centru de cercetare și dezvoltare în domeniul telecomunicațiilor și firme inovatoare în sectoarele digitale și tradiționale. Cu toate acestea, dezvoltarea din ce în ce mai mare a noilor soluții digitale a creat un sistem complex de furnizori, interfețe și surse de informații pentru diverse servicii din oraș, care era din ce în ce mai greu de navigat pentru locuitorii locali. În încercarea de a simplifica accesul cetățenilor la serviciile publice și de a transforma Aveiro într-o societate mai inteligentă, mai deschisă, mai rezistentă și mai incluzivă, municipalitatea a implementat un proiect Urban Innovative Actions (UIA) în 2018 - Aveiro STEAM CITY, care sprijină adoptarea tehnologiilor 5G și Internet of Things. Pe baza bunei practici URBACT din Gijon (Spania), partenerul principal din CARD4ALL, Aveiro a început prin introducerea unui card comun pentru toți elevii din diferitele sale școli.

    Toate serviciile furnizate de municipalitate și de școli pot fi gestionate și plătite cu ajutorul acestuia. Aceasta include cantina, rechizitele școlare, fotocopiile, chiar și accesul în clădiri și prelungirile zilei de școală. Acțiunile pregătitoare au inclus cartografierea diferitelor sisteme pentru a asigura compatibilitatea și ușurința de utilizare. Aproape simultan, orașul a activat, de asemenea, noi servicii online, cu o gamă largă de opțiuni. În prezent, diferite departamente municipale colaborează pentru a crea un sistem mai amplu de carduri de cetățean care să acopere aproape toate sectoarele vieții locale, inclusiv mobilitatea, educația, sportul, cultura, turismul și IT. Fiecare departament acționează ca intermediar cu proprii furnizori externi de servicii și concesionari, încurajând o cooperare intersectorială puternică.

     

     

    Să ținem pasul cu tranziția digitală

    Noul curs online al URBACT

     

     

    URBACT se angajează să îmbunătățească tranziția digitală în toate activitățile programului: în răspunsurile UE la provocările urbane și în procesele de planificare ale tuturor orașelor URBACT. Nu este surprinzător faptul că digitalul se numără printre cele trei priorități transversale pentru această perioadă de programare (2021 - 2027) - alături de temele ecologice și de gen. De fiecare dată, programul a sprijinit diseminarea cunoștințelor pe această temă, prin TechPlace și, cel mai recent, prin cursul "Keeping Up with the Digital Transition", care este deschis tuturor celor interesați de acest subiect.

    Soluțiile și ideile digitale apar cu repeziciune, iar personalului municipal și politicienilor le poate fi greu să țină pasul. Prin urmare, este important ca orașele să fie capabile să navigheze în acest univers și să profite de întregul său potențial. Orașele au un rol vital de jucat în tranziția digitală, alături de sectorul privat. De la aspectele ecologice la guvernanța participativă, de la educație la economie, soluțiile digitale îi pot ajuta pe practicienii urbani să ofere abordări mai bune și mai integrate la nivel local. Începeți cursul acum și dezvoltați-vă capacitățile!

     

    GO TO MOODLE

     

    După ce veți citi aceste 10 exemple, suntem convinși că veți fi la fel de entuziasmați ca și noi să țineți pasul cu tranziția digitală în Europa.

    Pentru a afla mai multe despre TechPlace și alte resurse, nu uitați să consultați URBACT Knowledge Hub!

    From urbact
    Off
  • Cristina Barna

    SOCIAL INNOVATION (Social Economy, Social Enterprises, Work Integration Social Enterprise, Social Inclusion, Community-led local development based on social economy, Socially Responsible Public Procurement, etc.). Delivering training in Social Entrepreneurship and Management of Social Enterprises, consultancy for social enterprises startups, research on various social economy topics, involved in projects related to local strategies based on social economy. From 2012 to 2014 - a member of the European Commission Expert Group on Social Business, and since 2013 -  a member of the International Centre of Research and Information on the Public, Social, and Cooperative Economy.

    EDUCATION (higher education, adult learning, lifelong learning programs, Erasmus+ projects, etc.).  Academic experience since 1998, delivering Master's and Bachelor's courses on various topics from Business Economics and Social Sciences. Certified Trainer. Since 2015 -  a Eurydice Expert at National Unit, working on National Education System and various European comparative reports.

    LOCAL ECONOMY (entrepreneurship, social entrepreneurship, SMEs, job and skills, local development strategies,  financial inclusion, etc.). Working in entrepreneurship since 2010, actively involved in many projects as a trainer, consultant & mentor for startups, and researcher on various entrepreneurship topics.Involved in projects related to local development strategies based on social economy or in small communities.

    Available for Ad-hoc expertise missions

    Expert can perform Ad hoc expertise missions at network and programme level in relation to:

    1. The design and delivery of (transnational) exchange and learning activities
    2. Thematic expertise:
      > Social Innovation
      > Education
      > Local economy