Un studiu la care au participat orașele URBACT evidențiază necesitatea unor soluții locale care "Pregătesc, conservă și pun în valoare" inchirierile de vacanță.
Airbnb și alte platforme de închiriere pe termen scurt (Short-Term Rental - STR) sunt pasarile Phoenix ale economiilor de astăzi: prosperă, iar atunci când sunt în pericol de dispariție, renasc și zboară din nou, spune expertul tematic URBACT Laura Colini. Ea prezintă rezultatele activității din cadrul Agendei urbane a UE pentru cultură și patrimoniu cultural privind o mai bună reglementare a platformelor de închiriere pe termen scurt și a turismului durabil, care include un Studiu realizat cu orașele URBACT.
În ultimii ani, am văzut cum închirierea pe termen scurt (Short-Term Rental - STR) a apărut pe piață ca o inovație socială pentru partajarea spațiilor domestice, transformând casele, spațiile publice, divertismentul, cultura și patrimoniul într-o mașinărie turistică de succes în întreaga lume. Acest lucru produce profituri pentru diferite tipuri de părți interesate, de la persoane fizice la întreprinderi mari, dar creeaza si probleme îngrijorătoare pentru orașe. În primul rând, platformele STR, cum ar fi Airbnb, prosperă pe baza unui mecanism superficial care permite listarea proprietăților fără licență; încurajează proprietarii să schimbe chiriile pe termen lung în chirii pe termen scurt, reducând numărul de locuințe accesibile pentru localnici; consolidează turismul de masă și hiperturismul, gentrificarea și Disneyficarea orașelor istorice din Europa și, în cele din urmă, monopolizează economia turismului, eclipsând formele tradiționale și alternative de turism etic, cum ar fi Fairbnb și altele. |
|
Locuitorii și administrațiile orașelor au sesizat aceste efecte dăunătoare, creând măsuri de control al STR în orașele lor (de exemplu, interzicerea prin lege a închirierilor ilegale de STR în Berlin, limitarea numărului de zile pentru STR în Amsterdam și în alte orașe din Franța și din alte părți), cerând în același timp o mai bună reglementare a închirierilor pe termen scurt la nivelul UE (de exemplu, inițiativa Eurocities).
Pandemia COVID a lovit puternic economia turistică a Europei și tocmai când Airbnb părea să piardă teren, acesta s-a reinventat, orientând investițiile către nomazii digitali, diversificându-și ofertele către petrecerea timpului liber și asumându-și o abordare etică pentru cauze umanitare. Cu toate acestea, dacă privim dincolo de pandemina de COVID-19, turismul a revenit cu noi prețuri mai mari pentru hoteluri și zboruri, cu 1,5 miliarde de dolari realizate de Airbnb în primul trimestru din 2022 (echivalentul unei creșteri de 70% față de anul precedent), și cu aceleași probleme pentru orașe pe care le cunoșteam înainte de 2020. |
|
Orașe URBACT care sprijină turismul durabil
UE recunoaște rolul crucial al turismului pentru economiile europene, iar o serie de acțiuni, finanțări și inițiative diferite sunt orientate spre promovarea turismului durabil. În special, ca urmare a presiunilor exercitate de orașe pentru o mai bună reglementare la nivelul UE, Agenda urbană a UE a profitat de ocazie pentru a dedica o acțiune condusă de URBACT acestui aspect. În colaborare cu orașele din rețelele URBACT "Orașe prietenoase cu turismul" și KAIRÓS, impreuna cu Direcțiile generale pentru politică regională și urbană și pentru piață internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri ale Comisiei Europene, acțiunea pentru turism durabil și o mai bună reglementare a închirierilor pe termen scurt se află acum în planul de acțiune al Parteneriatului pentru cultură și patrimoniu cultural din cadrul Agendei urbane a UE (EU UA C&CH). Scopul a fost acela de a contura potențialele perspective de gestionare durabilă a turismului la nivelul orașelor în legătură cu STR, respectând definiția turismului durabil a OMT.
Principalele rezultate ale acestui UA C&CH al UE sunt:
Turismul durabil - reglementarea fenomenelor economiei de partajare
Studiul "Turismul durabil - reglementarea fenomenelor economiei de partajare" se concentrează asupra unei serii de orașe care diferă în ceea ce privește mărimea populației, localizarea geografică și ofertele turistice din Europa: de la destinații turistice de top, cum ar fi Berlin, Bordeaux, Dubrovnik și Cracovia, la orașe mici populare, cum ar fi Druskininkai și Rovaniemi, la destinații emergente, cum ar fi Braga, Caceres, Dun Laoghaire, Šibenik. Aceste orașe au fost selectate dintre membrii Partneriatului Agendei Urbane privind Cultura și Patrimoniul cultural al UE, precum și din două rețele de planificare a acțiunilor URBACT (Orașe prietenoase cu turismul, care explorează potențialul turismului durabil în orașele de dimensiuni medii, și KAIRÓS, care analizează patrimoniul cultural ca motor al dezvoltării și regenerării urbane durabile). |
|
|
In timp ce sectorul a cunoscut o creștere în mare măsură nereglementată în a doua jumătate a anilor 2010 și o popularizare a platformelor digitale în domeniul închirierilor de vacanțe, orașele din întreaga lume - și în special din Europa - au fost martorele unei accelerări fără precedent a fluxului de turiști și expansiunii rapide a industriei platformelor digitale, exacerbând criza imobiliară din Europa și din alte părți. Această expansiune reprezintă o amenințare pentru societățile urbane, deoarece un număr tot mai mare de locuințe trec de la închirierea standard pentru rezidenți la închirierea pe termen scurt pentru utilizatorii platformelor. Acest lucru tinde să alunge rezidenții permanenți și întreprinderile autohtone din districtele și cartierele urbane care atrag un număr mare de anunțuri de închiriere pe termen scurt, din cauza reducerii ofertei de locuințe la prețuri accesibile.
|
Izbucnirea pandemiei COVID-19 a avut un impact dramatic asupra orașelor și, în special, asupra economiilor orientate spre servicii ale acestora. Plecând de la ipoteza că pandemiile și amenințările similare oferă oportunități de schimbare substanțială, pandemia COVID-19 poate fi consierata o oportunitate unică de a corecta denaturările modelului standard de dezvoltare economică, inclusiv în ceea ce privește industria turismului urban.
În emisfera nordică, în vara anului 2021, turismul urban a revenit la nivelurile de dinaintea pandemiei, în special în destinațiile atractive din punct de vedere ecologic, cum ar fi orașele de coastă, în timp ce în alte orașe este încă mult sub aceste niveluri.
Platforme de închiriere conduse de comunitate?
Studiul privind turismul durabil se bazează pe cercetarea modului în care se poate urmări o reglementare mai puternică și susținută din punct de vedere social a închirierilor pe termen scurt, folosind dezbaterea din 2021 privind necesitatea de a se redresa după criza pandemică din 2020 ca o oportunitate de a realiza un turism urban mai durabil. Concret, studiul propune combinarea unei abordări prescriptive a reglementării cu o strategie proactivă care ia în considerare rolul gestionării riscurilor și al implicării comunității în urmărirea unui turism urban durabil. Studiul pune accentul pe rolul municipalităților și al comunităților locale, subliniind importanța contextului local nu numai ca loc de punere în aplicare a politicilor, ci și în sens generativ, ca teren propice pentru dezvoltarea unei capacități instituționale mai profunde.
Studiul a presupus un sondaj calitativ bazat pe interviuri aprofundate, semi-structurate, realizate cu funcționari municipali din orașele selectate, cu privire la reglementarea închirierilor pe termen scurt din perspectiva turismului urban durabil. Studiul a testat interesul și disponibilitățile acestor orașe de a experimenta platforme de închiriere gestionate la nivel local și conduse de comunități, urmând o abordare multiscalară cu trei principii fondatoare principale:
|
|
Pornind de la aceste principii, abordarea politică a prezentat o "strategie cu 3 P": Pregătiți, păstrați, organizați. Scopul studiului este de a aborda reglementarea închirierilor pe termen scurt dintr-o perspectivă mai largă, legând reglementările de gestionarea riscurilor și de experimentarea unor alternative locale la platformele deținute de corporații. Concret, "Pregătiți-vă" înseamnă să lucrați cot la cot cu comunitățile locale pentru a preveni riscul de turism excesiv; "Păstrați" înseamnă punerea în aplicare a reglementărilor menite să protejeze zonele urbane și comunitățile acestora, expuse în mod special riscului de turism excesiv; "Platformizați" înseamnă experimentarea unor platforme de închiriere pe termen scurt conduse de comunități. |
|
Studiul propune regândirea turismului urban ca un proces de tranziție durabilă, în care noile reglementări solicită o abordare socio-ecologică care să includă nevoile comunităților locale, precum și capacitățile lor instituționale și care se bazează pe trei aspecte principale.
În primul rând, problema conștientizării riscurilor și a pregătirii comunităților: atunci când nu este reglementat în mod eficient, turismul nu mai este o resursă pentru comunitățile locale, ci devine o amenințare care necesită o conștientizare generală a consecințelor unui sector turistic necontrolat. În al doilea rând, socializarea reglementării este esențială pentru ca reglementările să fie puse în aplicare cu succes în funcție de constrângerile și cererile contextuale. În al treilea rând, ar trebui încurajată experimentarea la nivel municipal pentru a inova în continuare pe platforme conduse de municipalități și învățarea între egali, ca în filosofia URBACT.
În concluzie, platformele de închiriere pe termen scurt pot fi regândite pentru a aduce mai aproape locuitorii, întreprinderile și turiștii, reconsiderând platformele ca un potențial pozitiv pentru un turism mai durabil.
Vizitați platforma Orașe echitabile din punct de vedere al locuirii. Autor: Laura Colini |