URBACT lanceert een SDG-netwerk!

Edited on 04/04/2023

Een proefnetwerk van steden die duurzame ontwikkelingsdoelstellingen lokaliseren in samenwerking met CEMR.

Er is dringend nood aan actie op lokaal niveau voor de VN 2030-agenda. 2030 is niet meer zo ver weg en het nieuwe URBACT-netwerk voor het lokaliseren van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van (SDG’s) de VN zal een belangrijke rol spelen bij het versnellen van het proces. Over een periode van bijna twee jaar zal het URBACT-programma, in samenwerking met CEMR (Council of European Municipalities and Regions), 19 steden van verschillende grootte ondersteunen om van elkaar te leren om zo de ontwikkelingsdoelstellingen voor duurzame steden te bereiken.

SDG's in steden - de ambitie

Na de vroege aankondigingen van URBACT en CEMR dit jaar is het netwerk voor de lokalisering van de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling op 9 maart 2021 goedgekeurd door het toezichtcomité van URBACT.

Het hoofddoel van het netwerk is dat de proefsteden met elkaar en met andere Europese en internationale collega's uitwisselen van beste praktijken, capaciteiten opbouwen voor het lokalisatieproces van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de VN in hun gebieden, en instrumenten ontwikkelen voor het lokaliseren van de SDG's. Het netwerk beoogt ook de versterking van de synergieën tussen URBACT, CEMR, de EU en internationale organisaties bij het nastreven van dezelfde doelstellingen.

 

De methode

Dit netwerk zal een groep van 19 EU-steden ondersteunen door gebruik te maken van de URBACT-methode van geïntegreerd en participatief actieleren om de steden in de volgende fasen te ondersteunen:

  • Activering (maart-april 2021)
  • Diagnose (mei-juli)
  • Visie (augustus-november 2021)
  • Planning van acties (december 2021-mei 2022)
  • Vaststelling van indicatoren en afronding van de Integrated Action Plan (IAP) (juni 2022 - medio november 2022)
  • Finale (midden november/december 2022)

 

De eerste fase is gericht op diagnose en visievorming om de steden te helpen bepalen waar ze nu staan en waar ze naartoe willen met betrekking tot de lokalisatie van de SDG's. De tweede fase zal zich toespitsen op de vraag hoe ze kunnen geraken waar ze naartoe willen door middel van het gezamenlijk ontwerpen van acties, het opzetten van een resultatenkader, het afwerken van hun actieplannen en het voorbereiden van de uitvoering.

Het netwerk zal de partners de gelegenheid bieden om te leren hoe zij de zelfbeoordelingstool van de RFSC kunnen gebruiken bij het lokalisatieproces van de SDG's gedurende het hele project, van het vertalen van de SDG's naar de lokale context, het identificeren van prioriteiten en het visualiseren tot het in kaart brengen van lokale acties en het implementeren van een SDG-monitoringssysteem.

Verscheidene andere instrumenten en methoden zullen worden gebruikt uit de URBACT-toolbox en uit andere externe bronnen. Er zullen ook bewustmakingsacties worden opgezet om de lokale belanghebbenden te bereiken en een sterke plaatselijke URBACT-groep op te richten.

Op gemeenschappelijk niveau zal elke stad een lokale URBACT-groep (ULG, voor URBACT Local Group) oprichten en samen met hun ULG een geïntegreerd actieplan (IAP) opstellen.

Op netwerkniveau zal de leidende deskundige een basisevaluatie opstellen en een aantal belangrijke outputs produceren, hetzij in verband met de methode en de fasen van actieplanning, hetzij gelinkt aan de inhoud van thema's of stadsverhalen.

 

De partners

Het netwerk, dat wordt geleid door de stad Tallinn, bestaat uit een evenwichtig en divers partnerschap:

Litouwen

Klaipėda

Duitsland

Solingen

Italië

Reggio nell'Emilia

Estland

Tallinn (LP)

Nederland

Schiedam

België

Moeskroen

Portugal

Braga

Ierland

Trim

Kroatië

Ozalj

Slowakije

Bratislava

Griekenland

Heraklion

Tsjechië

Jihlava

Spanje

Manresa

Polen

Dzierżoniów

Hongarije

Veszprém

Verenigd Koninkrijk

Glasgow

Frankrijk

CdA La Rochelle

Zweden

Gävle

Bulgarije

Veliki Preslav

 

De 19 steden die bij dit netwerk betrokken zijn, hebben stuk voor stuk blijk gegeven van een aanzienlijke motivatie om de lokalisering van de SDG's op een systematische manier te bekijken. De partners bestrijken 19 verschillende landen en zijn van uiteenlopende omvang en aard (grootstedelijke gebieden, hoofdsteden, kleine/middelgrote steden, krimpende steden, enz.). Door de verschillende realiteiten in deze steden te vergelijken doorheen de rijkdom van deze diversiteit zal het mogelijk zijn om veel verschillende ideeën en oplossingen voor deze belangrijke uitdaging uit te wisselen. De resultaten zullen ook relevant zijn voor een zeer breed publiek buiten het netwerk.

Zoals in het werkplan is voorzien, zullen de Lighthouse cities uit de EU en uit de regio van het oostelijk partnerschap (OP) samen met steden uit het globale zuiden worden uitgenodigd voor webinars of bijeenkomsten om directe input en feedback te geven.

De komende maanden zullen zich tal van gelegenheden voordoen om de resultaten met een breder publiek te delen, onder meer tijdens het High-Level Political Forum on Sustainable Development in juli 2021, de Europese week van regio's en steden in oktober 2021, COP26 in november 2021, en het World Urban Forum 11 in juni 2022.

-

De Kick-off-bijeenkomst van het netwerk zal plaatsvinden in drie sessies op 13, 14 en 21 april 2021.
Hou een oogje in het zeil voor updates!

 

Submitted by Fabian Massart on 16/04/2021
author image

Fabian Massart

See all articles