Hallottad a zümmögést?

Edited on 05/04/2023

Bees and the city

Ha a méhekről és a városokról van szó, van miről gondolkodni! A BeePathNet Hálózat legújabb fejlesztéseiről és eszközeiről itt olvashatsz.

 

A méhek a legfontosabb beporzók az ökoszisztémában. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének ’Miért fontosak a méhek?’ jelentése szerint a Földön az emberi felhasználásra szánt termelő növényfajok háromnegyede függ a beporzóktól. Tényként megállapítható, hogy a Föld összes mezőgazdasági területének 35%-ára vannak hatással a beporzók. Az URBACT partner városokban sincs ez máshogy.

Sajnálatos módon, az Európai Bizottság Európai Vörös Listája szerint a méhek a veszélyeztetett fajok közé tartoznak a környezet állapotának változása, az élőhelyek csökkenése, az invazív fajok terjedése, a kemikáliák használata és a klíma erőteljes változásának okaiból kifolyólag. A mezőgazdaság, szélesebb látókörben az élelmiszer rendszerek nagyarányát képviselik az üvegházhatású gázok kibocsátásának. A környezet leromlásának ők az elsődleges okozói és tagadhatatlan, hogy hatással vannak a társadalom gazdasági és egészségügyi egyenlőtlenségekre is. Az élelmiszerek előállításának, elosztásának, átalakításának, szállításának és fogyasztásának hagyományos módja egyszerre jelenti az éghajlatvédelmi fellépés gyenge pontját és eszközét.

A városok központi szereppel bírnak a kulturális, gazdasági és társadalmi változásokat illetően, megállapítható, hogy a világ élelmiszerfogyasztásának 70%-a is a városokba koncentrálódik. Ljubljana (Szlovénia) erőfeszítései élő bizonyítéka annak, hogy mit lehet elérni helyi és európai szinten is, mint URBACT Jógyakorlat és mint vezető partner a BeePathNet Hálózat mind két periódusában. A BeePathNet partner városai tanúsítják, hogy a méhek mi mindent képesek tenni a helyi vállalkozások, az oktatás, virágzó közösségek és az élelem zöld termelését és fogyasztásának támogatása érdekében.

Erre tekintettel az URBACT különböző projektek, hálózatok és kezdeményezések lehetőségeit kínálja a méhektől kezdve a városi kerteken át az iskolai étkezdékig. Több, mint 60 város vált fenntarthatóbbá a helyi élelemiszer ökoszisztémákat tekintve. A program pertnerségre lépett az Eurocities-el, a Milánói Városi Élelmezési Politikai Paktummak, az IPES Élelemzés szakértőivel, a Skóciai Táplálék Szövetséggel és az ICLEI-vel – Helyi Kormányzás a Fenntarthatóságért. Emellett szakpolitikai és terjesztési támogatást nyújtott a Glasgow-i Élelmiszernyilatkozathoz és az UnPlusBio közbeszerzési véleménycikkben megfogalmazott élelmiszeripari kivételhez.

Az URBACT Tudásbázisban minden fentebb említett tevékenység és kapcsolódó dokumentum elérhető az érdeklődők számára. A változáshoz szükséges 10 kulcs összetevő speciális fókuszt kapott: stratégiai döntéshozás, termelés, átalakítás, elosztás, munkák és készségek, szolidaritás, közösség építés, márkaépítés, szemléletformálás és körkörös élelem oktatás. Hasonlóképpen, a jelenlegi „zsebútmutató” gazdag erőforrást jelent a tudás erősítéséhez és a gyakorlatok megosztásához a civil társadalommal, a városi szakemberekkel és a választott képviselőkkel az EU-ban és azon túl is. Az összes projektpartnerrel együtt Ljubljana városa egy új mozgalom elindítójaként a jobb városok érdekében hajtja végre a változásokat.

Tartsd fent a „zümmögést”, itt mindent megtalálsz a Bee Path Városok tevékenységéről!

Eredeti cikk angol nyelven: https://urbact.eu/have-you-heard-buzz

1

 

Submitted by Tímea Jaschitzné Cserni on 16/12/2022
author image

Tímea Jaschitzné Cserni

See all articles