Over de stedelijke agenda voor de EU
De stedelijke agenda voor de EU (UAEU) is een multilevel en multistakeholder werkmethode en institutionele innovatie om de stedelijke dimensie van het EU-beleid aan te pakken. Het bevordert de samenwerking tussen lidstaten, steden, de Europese Commissie en andere belanghebbenden door het vormen van thematische partnerschappen voor kritieke stedelijke uitdagingen. Het algemene doel is om stedelijke overwegingen te integreren in het EU-beleid en zo te zorgen voor betere regelgeving, financiering en kennis voor steden in heel Europa.
De UAEU heeft eerder 14 thematische partnerschappen gelanceerd, die zich richten op verschillende stedelijke kwesties. In de recente overeenkomst van Gijon (2023) is prioriteit gegeven aan de thema's "Water Sensitive City" en "Building Decarbonisation".
De thematische focus van de nieuwe partnerschappen
Water Sensitive City
Het partnerschap "Water Sensitive City" zal de benadering van stedelijk waterbeheer veranderen door water niet als een uitdaging te zien, maar als een waardevolle hulpbron. De thematische reikwijdte van Watergevoelige steden moet de complexe wisselwerking tussen waterbronnen, waterkwaliteit, stedelijke infrastructuur, ecologische duurzaamheid en maatschappelijke behoeften in stedelijke gebieden aanpakken. Door een holistisch perspectief aan te nemen, zal het partnerschap proberen de toegang tot het concept van de "Water Sensitive City" te vereenvoudigen en als centraal punt dienen voor steden en hun aanhangers.
Dit partnerschap heeft leden nodig met expertise op het gebied van Water Sensitive City ontwerpen, waaronder op de natuur gebaseerde oplossingen, landgebruik en aanpassing aan klimaatverandering. Het zal ook gebruik maken van perspectieven uit sectoren zoals waterbeheer, natuurbehoud, stedelijke planning en circulaire economie. Bekendheid met regelgeving, beleidsterreinen, betrokkenheid van belanghebbenden, concepten voor sociale rechtvaardigheid, effectieve communicatiestrategieën en innovatieve financieringsstrategieën is essentieel.
Building Decarbonisation
Het partnerschap "Building Decarbonisation" zal zich richten op de interactie van geïntegreerde renovatieprogramma's en lokale verwarmings- en koelingsplannen die de sociale, economische en milieudoelstellingen van steden bevorderen. Om geïntegreerde renovatieprogramma's en lokale verwarmings- en koelingsplannen tot een succes te maken, zijn wijk- en buurtgerichte benaderingen van renovatie essentieel. Het partnerschap zal alle soorten gebouwen opnemen in geïntegreerde renovatieprogramma's, maar met een focus op het verbeteren van de woningvoorraad door samenwerking met ruimtelijk gerelateerde niet-residentiële en openbare gebouwen.
Het thematisch partnerschap vereist leden met bewezen expertise op het gebied van het koolstofarm maken van gebouwen. Dit kan expertise zijn op het gebied van beleidsvorming, onderzoek, financiering van projecten of programma's en actieve deelname aan internationale, EU- en nationale netwerken of programma's voor de renovatie van gebouwen.
Waarom partner worden
Deelname aan deze partnerschappen biedt een unieke kans om innovatie, beleidshervormingen en praktische oplossingen te stimuleren die zowel het milieu als gemeenschappen ten goede komen. Thematische partnerschappen faciliteren samenwerking op meerdere niveaus, waardoor steden van alle groottes, lidstaten, het maatschappelijk middenveld en onderzoeksinstellingen gezamenlijk transformatieve veranderingen kunnen bewerkstelligen. Ze bieden een platform voor kennisuitwisseling, beleidsontwikkeling en pleitbezorging voor betere regelgeving, financiering en samenwerking.
Tijdens de looptijd van het partnerschap zullen de leden het eens worden over belangrijke thema's en over een reeks gemeenschappelijke acties die in een actieplan zullen worden vastgelegd. Dit actieplan is het belangrijkste resultaat van het partnerschap en bevat een duidelijk stappenplan voor de uitvoering van elke actie (stappen, activiteiten, tijdschema, middelen, verantwoordelijke partners).
Bekijk deze korte video en ontdek hoe de huidige partners hun betrokkenheid bij de stedelijke agenda voor de EU ervaren.
Hoe aanmelden
Steden van alle groottes, regio's, lidstaten, partnerstaten en andere relevante belanghebbenden die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan de partnerschappen "Water Sensitive City" en "Building Decarbonisation" kunnen een aanvraag indienen door de juiste aanvraag in te dienen. De uiterste termijn voor het indienen van aanvragen is gepland op 2 oktober 2024 om 14:00 uur CEST.
Meld u aan als partner van het Thematisch partnerschap "Water Sensitive City".
Meld u aan als partner van het Thematisch Partnerschap “Building Decarbonisation”.
Deze partnerschappen bieden een gelegenheid van onschatbare waarde om het voortouw te nemen bij het vormgeven van duurzame stedelijke ontwikkeling in Europa. Door deel te nemen kunnen belanghebbenden bijdragen aan zinvolle veranderingen die aansluiten bij bredere milieu- en sociale doelstellingen.
EUI-steun voor thematische partnerschappen
De partnerschappen krijgen ondersteuning van het EUI-secretariaat, dat dagelijks ondersteuning biedt bij het plannen, beheren en monitoren van activiteiten. Dit omvat ook toegang tot externe deskundigen die gespecialiseerde kennis kunnen leveren om actieplannen te helpen ontwikkelen. Daarnaast is er financiële steun beschikbaar voor kleine en middelgrote steden om deel te nemen aan bijeenkomsten en activiteiten voor capaciteitsopbouw.