Prin intermediul ITN-urilor, orașelor care au primit finanțare UIA între anii 2016 - 2023 li se oferă oportunitatea să acționeze ca Parteneri Principali și să transfere experiența, know-how-ul și sfaturile lor către orașele interesate să implementeze un proiect similar. Utilizând metodologia de transfer URBACT - Înțelege, Adaptează și Reutilizează - partenerii din cadrul proiectului vor crea o înțelegere mai profundă și tridimensională a practicii originale UIA. În final, orașele din aceste rețele își vor îmbunătăți capacitatea de a proiecta soluții inovatoare într-un mod integrat și participativ și vor identifica surse de finanțare pentru implementare.
Urmăriţi relatările experților Eddy Adams și Matthew Baqueria-Jackson despre metoda Înțelege, Adaptează, Reutilizează.
Pe parcursul a doi ani, printr-un proces organizat de schimb de experiență și învățare între colegi, partenerii din cadrul proiectului vor colabora pentru a dezvolta un plan de investiții personalizat pentru implementarea proiectului de inovare. Cu sprijinul experților URBACT și implicarea unui grup de părți interesate locale în fiecare oraș (Grup Local URBACT) care adună diferite profiluri din interiorul și din afara administrației locale, această inițiativă va fi pusă în practică.
Pe scurt, orașele implicate în acest tip de rețele ar trebui să se aștepte la...
Testarea transferului de inovare
Replicarea inovăriii nu este niciodată ușoară, dar între anii 2021 și 2022, cinci rețele pilot de transfer de inovare au fost desemnate pentru a testa metoda de transfer URBACT. În aceste cinci rețele au fost implicate în total douăzeci de orașe, fiecare reţea fiind condusă de un oraș care implementase un proiect UIA.
Evaluarea finală a reţelelor pilot a dovedit că metoda de transfer URBACT este de succes, dezvăluind câteva puncte importante de luat în considerare:
- Analizând practica UIA
Un proiect transferabil este unul care poate fi ușor modularizat. Proiectele UIA sunt intervenții strategice ample și complexe, concepute pentru un teritoriu specific. Deși transferul integral este rar, este util dacă poți să-l descompui în părți esențiale. În majoritatea rețelelor pilot, partenerii aveau o listă predefinită de componente, ceea ce le-a permis să le selecteze pe cele care ar funcționa cel mai bine în diferite contexte locale. Analiza activelor și obstacolelor, efectuată de expertul rețelei, a contribuit la ghidarea acestor alegeri.
De exemplu, Rotterdam (Olanda) a reușit să adapteze un plan de investiții dezvoltat de Birmingham (Marea Britanie) prin intermediul rețelei USE-IT!. Rotterdam a personalizat instrumente și metode în planul de investiții al Birmingham-ului pentru a susține dezvoltarea unui centru de achiziții pentru cooperativele de lucru de cartier. Participarea în USE-IT! a avut, de asemenea, un impact profund asupra colaborării în Rotterdam, îmbunătățind relațiile dintre Primărie, Agenția Voor Goed care promovează antreprenoriatul social și Fondul de Impact Social Rotterdam.
Cu toate acestea, există riscuri asociate cu modularizarea. Partenerilor le poate fi dificil să înțeleagă pe deplin fiecare componentă și să respingă una sau mai multe module potențial influente. Pentru a atenua acest aspect, majoritatea rețelelor au oferit opțiunea de module, dar au inclus printre acestea unul pe care toți partenerii ar fi de acord să îl transfere.
- Reconstruind
S-a subliniat deja importanța divizării proiectelor ample de inovare strategică. Gândește-te la asta ca la un inginer care demontează o mașină pentru a înțelege mai bine cum funcționează toate piesele componente - atâta timp cât îți amintești unde trebuie să fie fiecare piesă când o reasamblați!
Această abordare este utilă și atunci când partenerii de transfer nu dispun de nivelul de finanțare necesară. Ei pot alege acele elemente pe care cred că le pot finanța. Riscul de care trebuie să fie conștienți aici este că partenerii pot selecta elemente care sunt mai ușoare, mai ieftine și, potențial, mai puțin inovatoare.
Etape cruciale în procesul de transfer
Metoda de transfer URBACT este compusă din diferite etape-cheie care deschid calea către transfer. Prima etapă importantă este studiul de transferabilitate. Acesta este format din informații, date și cifre referitoare la proiectul UIA care sunt adunate în urma vizitelor din fiecare oraș participant în rețea și în urma discuțiilor cu administrația orașului, aleșii locali dar și cu alte părți interesate relevante din afara administrației orașului. Toate datele adunate și analizate constituie o bază de referință pentru fiecare oraș, dar indică și potențialul de transfer al fiecărui oraș, cu puncte forte și puncte slabe la care trebuie să se lucreze în continuare. Acest studiu de transferabilitate devine referința pentru direcția de urmat în ceea ce privește activitățile rețelei și punctele de învățare înaintea transferului propriu-zis.
Alte puncte de referință includ activități de consolidare a capacităților organizate de Secretariatul URBACT, traininguri cu instrumente sau sesiuni tematice și evenimente precum Festivalul Urban URBACT, care reprezintă o sursă de inspirație pentru orașe.
În final, rezultatul tangibil principal al fiecărui partener din proiect este un plan de investiții care include toate resursele necesare și pașii de urmat pentru implementarea practicii UIA (parțial sau integral).
,,Show me the money”
Transferul de soluții urbane inovatoare este foarte rar un proces de copiere și inserare. Un grad de adaptare și reutilizare este încă necesar pentru o transformare reală. Reutilizarea necesită resurse - oameni, planuri și, cel mai important, finanțare.
O nouă caracteristică pentru rețelele viitoare, orașele vor avea și posibilitatea de a testa acțiuni cu un buget redus înainte de a le include în planul de investiții.
La sfârșitul celor cinci rețele pilot, mai mult de trei sferturi dintre parteneri au declarat că vor transfera cel puțin 50% din conceptul original de inovare UIA. Sondajul a mai arătat că 15% dintre parteneri au asigurat deja fonduri pentru acest lucru, în timp ce aproape jumătate erau încrezători că planurile lor de transfer vor fi finanțate până la încheierea proiectului pilot.
Deci, unde vă înscrieți?
Dacă acest articol ți-a captat atenția, poate te-ar interesa să afli cum poate orașul tău să se implice.
Dacă reprezinți un oraș interesat să devină partener de transfer, poți să te conectezi aici începând cu 10 ianuarie și să găsești resursele necesare despre cum poți aplica până la data de 20 martie 2024.
Și nu uita să te înscrii la newsletter-ul URBACT și să ne urmărești pe @URBACT pentru a fi la curent cu noutățile.
Așteptăm cu nerăbdare să te alături comunității URBACT,
Echipa URBACT