Представители на български общини обмениха опит с партньори в рамките на Университета на програма УРБАКТ за 2023 г.

Edited on 05/09/2023

От 28 до 30 август в Малмьо, Швеция, се проведе се едно от най-големите събития по Програмата за междурегионално сътрудничество УРБАКТ IV - Urbact University 2023

 

УРБАКТ предлага подкрепа за създаване на мрежи за съвместно планиране с участието на местни власти и техните партньори от цяла Европа. Целта на мрежите е насърчаване на партньорското и интегрирано планиране, фокусирано върху ключови въпроси на местното развитие в унисон с Кохезионната политика на ЕС. Покана за установяване на мрежи за планиране бе отворена в началото на тази година, като в края на май Комитетът по наблюдение на Програмата одобри финансирането на 30 мрежи, включващи 252 партньори от 28 европейски държави.

През настоящия период на Програмата в мрежите за сътрудничество участват общините Варна, Враца, Добрич, Разлог, Столична, Казанлък и Габрово.

Като национална контактна точка по проекта, НСОРБ е ангажирано с комуникацията и обмена на информация, диалог и добри практики. Резюме на УРБАКТ IV 2021-2027, подготвено от екипа на НСОРБ, можете да видите: ТУК. Описание на мрежите и интерактивна карта на участниците може да намерите на: https://urbact.eu/whats-new/news/approved-networks-2023 .
 

Събитието събра в Арена Малмьо близо 500 представители от над 200 града-партньори в новите мрежи за планиране по Програма УРБАКТ. Целта беше запознаване с различни инструменти за интегрирано планиране, подготовка за следващите стъпки в Плановете за дейности по Програмата и срещи с партньорите в тематичните мрежи. От българските партньори участие взеха представители на общините Габрово, Варна, Казанлък, Разлог и Добрич.

УРБАКТ University 2023 включваше пленарни сесии, тематични хъб сесии и упражнения с практическа насоченост. Участниците в събитието можеха да изберат тематично посещение – градско земеделие, мобилност, зелено планиране и застрояване, преработване на отпадъци и др.

     

Екипът на Община Казанлък се запозна с партньорите си в мрежата “AR.C.H.ETHICS - Архитектура, гражданство, история и етика“. Водещ бенефициент е Община Cesena, Италия, а партньори са още Krakow (Полша), Gdansk (Полша), Vila Nova de Cerveira (Португалия), Bétera (Испания), Leros Island (Гърция), Leipzig (Германия), Permet (Албания). AR.C.H.ETHICS обединява 9 различни по големина града в ЕС, които притежават паметници на дисонантното наследство. На територията на община Казанлък като обект на дисонантното наследство се определя паметникът „Бузлуджа“, а дейностите по проекта целят повишаване на капацитета на администрацията за превръщането на обекта в двигател за социална иновация.

Община Разлог е партньор по проект MetaCity, с водещ партньор община Fundão (Португалия). Консорциумът включва също общините Разлог (България), Campobasso (Италия), Písek (Чехия), Nevers (Франция), Újbuda (Унгария), Härnösand (Швеция) и Mostar (Босна и Херцеговина), както и два университета - Åbo Akademi (Финландия) и Института по индустриални системи в Атина (Гърция). През следващите две години по проекта ще бъдат разгледани предизвикателствата, свързани с цифровия преход, който има за цел да позволи на градовете, започнали своята дигитална трансформация, да планират използването на технологични инструменти на изкуствен интелект, за да подобрят ефективността на своите услуги и конкурентността си.

Разлог участва в УРБАКТ за втори път, като през предишния период реализира проект, използващ ИТ технологии за мониторинг на качеството на въздуха и своевременно предупреждение на гражданите. Проектът беше оценен от Секретариатът на УРБАКТ и включен в Каталог с 12-те най-интересни и новаторски пилотни действия със значим обществен резултат. Можете да видите каталога: ТУК.

Община Варна е партньор в мрежата „Cities after dark”, насочен към икономиката и управлението на градовете през нощните часове. В рамките на проекта участващите ще разгледат различни модели на управление в средни и големи градове в Европа и по света, като на базата на техния опит ще разработят иновативни решения. Целта е изготвяне на интегрирани стратегии за справяне на икономическите, социалните и екологичните предизвикателства през тъмната част на денонощието. Партньорите, с които Варна обменя опит по проекта, са Braga (Португалия), Zadar (Хърватия), Център за стратегически изследвания и социално и икономическо развитие в Малага (Испания), Tallinn (Естония), Pireus (Гърция), Nicosia (Кипър), Paris (Франция), Genoa (Италия), Budva (Черна гора).

„Градове за устойчиво управление: адаптиране на процеси и инструменти за управление чрез използване на целите за устойчиво развитие като стратегическо средство“ е темата на мрежата за планиране, в която участва Община Габрово. Партньори са Braga (Португалия), Košice (Словакия), Statutární město Jablonec nad Nisou (Чехия), Talinn (Естония), Valencia (Испания), Agios Dimitrios (Гърция), Mannheim (Германия), а водещ - Espoo (Финландия). С тях Габрово споделя опит при обновяването на изоставени градски центрове или празни пространства, като използват потенциала на творческите индустрии и местните традиции. Проектът „Синема“ (CINEMA) на Общината за развитие на квартал „Шести участък“ е избран сред 30-те финалисти на конкурса „RegioStars 2023“ на Европейската комисия (ЕК).

Габрово участва в Програма УРБАКТ за втори път, като през предишния програмен период реализира проект iPlace, заедно с десет европейски града с големина под 100 хил. жители. В рамките му са изработени индивидуални планове за местно икономическо развитие. Планът на Габрово беше насочен към насърчаване на младежкото предприемачество.

“Re-Gen: Регенериране на обществено пространство чрез интегрирани градски спортни центрове за участие на млади граждани” е мрежата, в която участва Община Добрич. Темата, по която българският партньор черпи опит от европейските градове, е обновяване на градски пространства и превръщането им в споделени младежки хъбове за прекарване на свободно време, организиране на събития и провеждане на различни активности. Водещ бенефициент е Verona (Италия), а партньори - Milan (Италия), Lezha (Албания), Business Innovation Center of Albacete (Испания), Daugavpils (Латвия), Vila Do Conde (Португалия), Corfu Kapodistriaki Development S.A. (Гърция) и Pula (Хърватия).