Ugljično neutralan URBACT City Festival - je li to uopće moguće?

Edited on 05/04/2023

Ovogodišnje izdanje URBACT City Festivala donijelo je brojne novitete, jedne od kojih su i ugljično neutralne mjere. Evo što smo naučili iz tog iskustva!

S obzirom na to da se URBACT program sve više posvećuje zelenoj tranziciji, jednom od temeljnih ciljeva francuskog predsjedanja Vijećem EU-a 2022. u okviru kojeg se City Festival održao, program se ambiciozno obvezao da će organizirati svoje prvo ugljično neutralno događanje. Prihvaćanjem ovog izazova naučili smo mnoge lekcije: od toga kako isplanirati smanjenje ugljičnog otiska do toga kako potaknuti sudionike na aktivnost, pa čak i kako eliminirati emisije ili ih kompenzirati.

Odakle početi – plan za smanjenje emisija

Odakle dolazi većina emisija stakleničkih plinova? Identificirali smo nekoliko aspekata festivala s velikim ugljičnim otiskom, a mjesto održavanja festivala te hrana bili su jedni od njih.

URBACT City Festival 2022. održao se u La Cité Fertile (Pantin/šira okolica Pariza), ekološkoj lokaciji u vlasništvu francuske službe javnog prijevoza (SNCF), koja eksperimentira s dijelovima grada u procesu tranzicije ili prenamjene te njihovim privremenim korištenjem. Kao stari logistički kompleks koji je privremeno pretvoren u zajednički prostor za aktivnosti slobodnog vremena, La Cité Fertile koristi isključivo obnovljivu energiju i nema klimatizaciju. Korištenjem suhih zahoda također se štedi mnogo vode, a osim toga organski se otpad sustavno kompostira.

Hrana i catering mogu biti nezgodna stvar pri planiranju bilo kojeg događaja. Da bi se smanjio ugljični otisak, obroci na City Festivalu bili su ili vegetarijanski ili veganski. Gdje god je to bilo moguće, u receptima su se koristile lokalne sezonske namirnice. Količina obroka bila je precizno izračunata, a ostaci su se na kraju svakog dana podijelili. Ambalaža za obroke bila je smanjena na najmanju moguću mjeru, a URBACT tim s ponosom može reći da se na festivalu nije koristila jednokratna plastika. Prostora za napredak, naravno, uvijek ima, ali ove su mjere dobra referenca za buduća događanja!

Za razliku od bilo kojeg drugog izdanja, ovaj je City Festival bio bez papira. Sudionici su kući ponijeli samo lijepe uspomene i inspiraciju jer tipičnih paketa dobrodošlice nije bilo. Umjesto da se tiska tisuće letaka kratkog vijeka, sve praktične informacije s događaja okupljene su na za to namijenjenoj web stranici. URBACT gradove, mreže i druge partnere pozvali smo da budu kreativni pri prezentaciji rezultata svog rada na izložbi te da se suzdrže od tiskanja i slanja stotina opsežnih publikacija.

Prije, tijekom i nakon festivala – komunikacijska kampanja i putni aranžmani

Kada je riječ o ekološkim aktivnostima, nemoguće je zanemariti jednu očitu i neugodnu činjenicu: ugljični otisak putovanja. Prema Francuskoj agenciji za ekološku tranziciju (ADEME), putovanja su u prosjeku odgovorna za 80% emisija nekog događanja.

Znajući to, URBACT tim odlučio je od samog početka potencijalne sudionike uključiti u svoje nastojanje da neutralizira ugljični otisak festivala. Prije City Festivala provedena je kampanja podizanja svijesti u kojoj su objašnjeni razlozi odluke da se organizira ugljično neutralni događaj, ali i način na koji će se to napraviti. Napisano je niz članaka, poruka, a napravio se čak i online vodič sa simulatorom ugljika. Sudionici su postali svjesni ugljičnog otiska koji njihova putovanja stvaraju, a URBACT ih je potaknuo da umjesto aviona odaberu neka druga prijevozna sredstva.

Zbog trenutne prometne infrastrukture u Europi i činjenice da su u URBACT zajednicu uključeni urbani entuzijasti iz raznih zemalja, većina sudionika ipak je do Francuske morala letjeti, no da bi odgovorili na naš izazov ugljične neutralnosti, neki su sudionici doputovali vlakom i alternativnim prijevoznim sredstvima, a jedan je sudionik iz Finske vlakom putovao čak dva dana!

tablica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pogled unatrag – postignuti rezultati i kompenzacijske mjere

City Festival završio je 16. lipnja 2022., no timski rad URBACT programa nije tu završio! Sada je došlo vrijeme za točni izračun ugljičnog otiska našeg festivala. Metodologijom izračuna ugljičnog otiska emisije festivala procjenjivale su se u tri kategorije: izravne emisije, neizravne emisije povezane s potrošnjom energije te druge neizravne emisije.

ukupna emisijaemisija po prijevoznom sredstvu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupne emisije iznosile su 254 tone CO2e, što je otprilike isto kao 144 povratna putovanja Pariz - New York ili pak ukupne godišnje emisije 26 Francuza (Datagir, ADEME). Nije, dakle, riječ o beznačajnom iznosu. Ne iznenađuje nas da najveći dio emisija otpada na putovanja sudionika iz cijele Europe, što čini 77,7% ugljičnog otiska festivala, a 78% od toga uzrokuje putovanje avionom.

Napori da se minimalizira ugljični otisak koji proizlazi iz pripreme hrane isplatili su se: oni čine samo 1,4% ukupnog ugljičnog otiska festivala, dakle 3,5 tCO2e. Odabir održive lokacije također se pokazao kao ispravan budući da su emisije povezane s energentima i samom zgradom iznosile samo 0,6 tCO2e odnosno 0,9 tCO2e.

Cilj smanjenja ugljičnog otiska je postignut, no za postizanje cilja ugljične neutralnosti preostao je još jedan korak: kompenzacija količine emisija smislenim projektima kao što su npr. prirodni ponori ugljika (eng. carbon sinks), koji imaju kapacitet za apsorbiranje i pohranu emisija stakleničkih plinova. Za kompenzaciju ugljika odabrana su dva projekta: pošumljavanje i prijelaz na održivu poljoprivredu u Francuskoj.

Prvi projekt, Bois de l'Etang u sjeveroistočnoj Francuskoj, usmjeren je na pošumljavanje parcela koje se trenutno koriste kao livade. Jedno drvo u prosjeku apsorbira 25 kg CO2 godišnje, stoga je sađenje šuma jedan od najboljih načina da se pospješi prirodna apsorpcija ugljičnog dioksida. Drugi odabrani projekt usmjeren je na prijelaz na održivu poljoprivredu. Nije samo poticanje bioraznolikosti ključno za očuvanje života na Zemlji - i tlo također može biti velik ponor ugljika koji apsorbira emisije.

I na kraju, kakva nam događanja dolaze u sklopu URBACT programa?

Ovogodišnji City Festival bio je prvi, ali svakako ne i posljednji, ugljično neutralan događaj. S obzirom na nadolazeći URBACT IV, zelena tranzicija postat će jedna od središnjih tema u aktivnostima na razini programa i mreže. URBACT će nastaviti smanjivati ​​svoje emisije tako što će neke fizičke zamijeniti online događanjima, koji su se proširili već tijekom pandemije Covid-19. Kad se god na razini programa budu organizirala događanja uz fizičko prisustvo, zadržat će se načelo ugljične neutralnosti, a ono se ozbiljno preporučuje za događanja koje organiziraju URBACT gradovi i mreže.

Pa da odgovorimo na pitanje iz naslova: da - moguće je organizirati i održati ugljično neutralno događanje, čak i kad je veliko i ima preko 500 sudionika!

green guerilla at the City Festival 2022
Sudionici Gradskog festivala sudjeluju u aktivnosti gerilskog vrtlarenja u Pantinu (Francuska).

 

 

Submitted by emarko on 14/12/2022