2η συνεδρία City2City του Δικτύου Σχεδιασμού Δράσης Resourceful Cities: «H κλιμάκωση της τοπικής κυκλικής οικονομίας»

Edited on 04/01/2021

Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, το δίκτυο σχεδιασμού δράσης του URBACT, Resourceful Cities, πραγματοποίησε τη δεύτερη συνεδρία του, City2City, που φιλοξένησε η πορτογαλική πόλη Vila Nova de Famalicão, με θέμα την κλιμάκωση της τοπικής κυκλικής οικονομίας.

 Η Vila Nova de Famalicão είναι ένας από τους πιο επιχειρηματικούς δήμους στην Πορτογαλία. Η νέα της ενέργεια, η ποικιλία ανθρώπινων πόρων και δεξιοτήτων, η ευημερία και η συνεχής ανάπτυξη είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που ορίζουν αυτήν την πόλη ως ένα εξαιρετικό μέρος για να ζήσει  και να επενδύσει κανείς. Η περιοχή ενθαρρύνει τη γνώση, την καινοτομία και τον πολιτισμό. Το Famalicão είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για όλες τις πόλεις!

Παρουσιάσεις αυτής της συνεδρίασης

 

Στη δεύτερη συνεδρία City2City, ο στόχος ήταν να δοθεί έμφαση στην αξία της κλιμάκωσης ώστε να μπορέσουν οι τοπικές πρακτικές κυκλικής οικονομίας να βγουν από τη λογική της απλής πιλοτικής λειτουργίας. Η διαδικτυακή ανταλλαγή  απόψεων City2City αποτελούνταν από μια σειρά από ενδιαφέρουσες πληροφορίες, σχετικές εμπειρίες και νέες διαδρομές, προκειμένου να επιταχυνθεί η μετάβαση από γραμμικές σε πιο κυκλικές αστικές οικονομίες, με επίκεντρο την απόδοση των επιχειρήσεων.

 

Η συνεδρία ξεκίνησε με τον Miguel Rivas από την συμβουλευτική εταιρεία TASO, ο οποίος μίλησε  για τη σημασία της κλιμάκωσης και πώς μπορεί κάποιος να μεταβεί από την πιλοτική δοκιμή στην ενσωμάτωση. Με αυτόν τον τρόπο, τόνισε τη σημασία της δημιουργίας πιο συνεκτικών συνεργατικών πλατφορμών στην αστική διαχείριση, για τη συγκέντρωση διαφόρων βασικών ενδιαφερομένων.

Μετά την εναρκτήρια συνάντηση ακολούθησαν τέσσερις παρουσιάσεις με τα ακόλουθα θέματα:

  1.  Επιτάχυνση της ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων
  2.  Εκδηλώσεις
  3.  Κόμβοι κυκλικής οικονομίας
  4. Τομεακές στρατηγικές που προωθούν την κυκλικότητα

 

 

Η πρώτη παρουσίαση έγινε από την Silvia Costa από το Γραφείο Υποστήριξης Καινοτόμων Επιχειρηματιών (Entrepreneur Support Office) της Vila Nova de Famalicão μίλησε για τα προγράμματα ELEVADOR και JUMP, τα οποία προσφέρουν επιχειρηματική και καινοτομική υποστήριξη για νέες εταιρείες. Το γραφείο διευκολύνει την επαφή μεταξύ πολλών ενδιαφερομένων μερών, όπως τοπικούς φορείς και πανεπιστήμια. Για να διαβάσετε περισσότερα: https://www.famalicaomadein.pt/_jump_-_concurso_para_novos_negocios

 

Η δεύτερη παρουσίαση διοργανώθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Enviroo, Agustín Valentín-Gamazo, ο οποίος φιλοξένησε ένα «Κυκλικό Σαββατοκύριακο» (Circularweekend) στην Ισπανία, για να προσκαλέσει τα ενδιαφερόμενα μέρη και εταιρείες να μιλήσουν για τα τρέχοντα έργα και πώς να σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο σε μια κυκλική οικονομία. Για να διαβάσετε περισσότερα ανατρέξτε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://circularweekend.org/

 

Στην τρίτη παρουσίαση, ο Δημήτρης Κοκκινάκης μίλησε για το Impact Hub στην Αθήνα (ένα τοπικό και διεθνές συνδεδεμένο δίκτυο επιχειρήσεων και επαγγελματιών με σκοπό το θετικό κοινωνικό αντίκτυπο ), ο οποίος είναι και ένας από τους ιδρυτές του. Αυτός ο κόμβος έχει γίνει μια κοινότητα επιχειρηματιών και καινοτόμων επαγγελματιών που συνεργάζονται για την ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρηματικών λύσεων. Αυτές οι ιδέες ταιριάζουν καλά και με τη δημιουργία ενός αστικού κέντρου πόρων και επιχειρηματικών εργαλείων (urban resource center) και ως εκ τούτου είναι πολύτιμα μαθήματα. Για περισσότερα διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://athens.impacthub.net/?lang=el

 

Η Antonia Gravagnuolo έδωσε την τελευταία παρουσίαση σχετικά με τομεακές στρατηγικές που προωθούν την κυκλικότητα. Αφού απέκτησε εμπειρία στο πρόγραμμα CLIC Horizon 2020, μίλησε για τα κυκλικά μοντέλα που αξιοποιούν επενδύσεις σε πολιτιστική κληρονομιά, επομένως κάτι πολύ ενδιαφέρον για πόλεις με μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά. Για περισσότερα στην παρακάτω σελίδα:

https://www.clicproject.eu/

 

Εν κατακλείδι, είναι σημαντικό για τα κέντρα αστικών πόρων και επιχειρηματικών εργαλείων να εξετάσουν τη σημασία της κλιμάκωσης (τρεχουσών) κυκλικών πρωτοβουλιών και επιχειρήσεων και να ενθαρρύνουν τη συνεργασία, για παράδειγμα με τη δημιουργία διαδραστικών πλατφορμών. Επίσης, η κλιμάκωση (κυκλική) νεοφυών επιχειρήσεων μπορεί να έχει αξία, καθοδηγώντας τες σε γραφεία υποστήριξης επιχειρήσεων. Οι εκδηλώσεις είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και προβολή για την κυκλική οικονομία. Τέλος, εξετάστε επίσης το ενδεχόμενο να διερευνήσετε την πολιτιστική κληρονομιά και να εξετάσετε τις επιλογές νέας χρήσης ή αναδιαμόρφωσης.

 

 

Επομένως, είστε μία πόλη και ενδιαφέρεστε να αναβαθμίσετε τις κυκλικές σας πρωτοβουλίες; Ή είστε μία πόλη που βοηθά τις κυκλικές επιχειρήσεις στην πόλη σας; Αν ναι, τότε ρίξτε μία ματιά στα παραπάνω μαθήματα ή επικοινωνήστε με το δίκτυο του URBACT Resourceful Cities. Επίσης, εάν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για την έρευνα του Miguel Rivas, διαβάστε το επόμενο άρθρο στην ιστοσελίδα μας ή πατήστε εδώ: https://urbact.eu/scaling-urban-circular-economies-article-miguel-rivas

https://urbact.eu/sites/default/files/media/1_8.png

 

 

 

 

Submitted by mpapoutsi on 04/01/2021