9 Καλές Πρακτικές URBACT που προωθούν αναζωογονημένες πόλεις

Edited on 31/03/2025

Green and Blue City Transformation, Ostrów (Poland).

Ανακαλύψτε εννέα συναρπαστικές στρατηγικές πράσινης αναγέννησης που έχουν αναπτυχθεί σε εννέα ευρωπαϊκές πόλεις και τους έχει απονεμηθεί ο τίτλος Καλής Πρακτικής URBACT. 

 

Η αστική αναγέννηση συνιστά μία μεταμορφωτική προσέγγιση που αξιοποιεί βιώσιμες πρακτικές και καινοτόμες μεθόδους κοινωνικής συμμετοχής για να αναζωογονήσει τις πόλεις. Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων -από την αναθεώρηση άδειων αστικών χώρων και την ενσωμάτωση πράσινων υποδομών μέχρι την αναζωογόνηση μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς και την προώθηση της κοινωνικής συμπερίληψης. Είναι σημαντικό πως δεν υπάρχει κάποια οικουμενική φόρμουλα για την αστική αναγέννηση: αντ' αυτού, ποικίλει σημαντικά ανάλογα με τα τοπικά πλαίσια, τις περιβαλλοντικές ανάγκες και τη συνεργασία των ενδιαφερόμενων φορέων. 

 

Αυτό το άρθρο εξερευνά επιτυχείς στρατηγικές πράσινης ανάπλασης που έχουν αναπτυχθεί σε εννέα ευρωπαϊκές πόλεις και περιλαμβάνουν διαφορετικούς δρώντες και μία συλλογική θέληση για την προώθηση ζωντανών, ανθεκτικών και βιώσιμων αστικών περιβαλλόντων. Αυτές οι στρατηγικές αποτελούν μέρος των 116 προσφάτως επιλεγμένων Καλών Πρακτικών URBACT. Στα τέλη του 2024, οι ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες κλήθηκαν να καταθέσουν τις λύσεις τους για βιώσιμη ανάπτυξη, καθεμία από τις οποίες υποβλήθηκε σε αξιολόγηση από εμπειρογνώμονες σχετικά με τον τοπικό τους αντίκτυπο, το βαθμό συμμετοχικών και ολοκληρωμένων προσεγγίσεων, καθώς και την πιθανή μεταφορά σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. 

 

Διαβάστε το άρθρο για τη σύνθεση των πρακτικών, μαζί με κάποια συμπεράσματα για την πράσινη αναγέννηση στην πόλη σας. 

Εκ νέου οραματισμός των γειτονιών μέσω αποκατάστασης 

 

#1 - Γάνδη (Βέλγιο)

Τα Προγράμματα Urban Renewal for Neighbourhoods (Αστική Ανανέωση για Γειτονιές) στοχεύουν μη προνομιούχες γειτονιές, ενσωματώνοντας τη βελτίωση της στέγασης, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την κοινωνική συμμετοχή. Όντας σε εφαρμογή για πάνω από μια δεκαετία, η πρωτοβουλία περιλαμβάνει περίπου 25 διαφορετικά προγράμματα για γειτονιές και εμπλέκει άμεσα περισσότερους από 10.000 κατοίκους. 

Το μοντέλο της Γάνδης παρουσιάζει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση, δίνοντας έμφαση στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και στη συμπεριληπτική αστική ανανέωση. Βάζοντας σε προτεραιότητα τις πράσινες υποδομές, η πόλη έχει δημιουργήσει νέα πάρκα, αστικούς κήπους, και ζώνες για πεζούς μειώνοντας την εξάρτηση από το αυτοκίνητο κατά 30% στις στοχευμένες περιοχές. Συνεργατικά εργαστήρια-σεμινάρια (workshops) έχουν διασφαλίσει πως οι απόψεις της κοινότητας καθοδηγούν τη λήψη αποφάσεων, ενισχύοντας έτσι την κοινωνική συνοχή και τοπική υποστήριξη. 

 

 

 

#2 - Ντίσελντορφ (Γερμανία) 

Το Πρόγραμμα Reinventing the Fringe επικεντρώνεται στην αναγέννηση περιφερειακών αστικών περιοχών που παραδοσιακά παραμελούνται στις στρατηγικές αστικής ανάπτυξης. Αυτή η πρακτική επιδεικνύει μία αποτελεσματική στρατηγική για τη διευθέτηση της αστικής εξάπλωσης και για την ενίσχυση της οικονομικής ζωτικότητας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Επανακτώντας περίπου 30 εκτάρια υποχρησιμοποιούμενων χώρων, η πόλη έχει εισάγει καινοτόμες προσεγγίσεις πολλών χρήσεων, όπως εμπορικοί κόμβοι, οικονομικά προσιτή στέγαση, και πολιτισμικούς χώρους. Η συνδεσιμότητα βελτιώθηκε αισθητά, με τη χρήση δημόσιας συγκοινωνίας να αυξάνεται κατά 25% στις ανανεωμένες περιοχές. 

Η οικολογική βιωσιμότητα συνιστά κεντρικό σημείο, με τη δημιουργία πράσινων διαδρόμων και υποδομών βιώσιμης κινητικότητας που μείωσαν τις τοπικές εκπομπές κατά 20%. Στο Ντίσελντορφ, η εκτενής συμμετοχή ενδιαφερόμενων φορέων, όπως τοπικές επιχειρήσεις και κάτοικοι, διασφαλίζει πως η αναζωογόνηση συνάδει με τις φιλοδοξίες της κοινότητας. 

 

 

Ποιο είναι το βασικό δίδαγμα για την πόλη σας; 

 

Οι πόλεις μπορούν να εμπνευστούν από τη Γάνδη και το Ντίσελντορφ προωθώντας ολοκληρωμένες, καθοδηγούμενες από δεδομένα προσεγγίσεις ανανέωσης και δίνοντας έμφαση στην οικολογική βιωσιμότητα για να αντιμετωπίσουν πολύπλοκες αστικές προκλήσεις. 

 

Συλλογική κτήση της πράσινης ανανέωσης 

 

Μία σημαντική πρόκληση για την αστική ανανέωση είναι η διασφάλιση ουσιαστικής κοινοτικής συμμετοχής και ιδιοκτησίας στη δημιουργία πράσινων χώρων και βιώσιμων αστικών περιβαλλόντων. ΟΙ τέσσερις ακόλουθες Καλές Πρακτικές URBACT παρέχουν λύσεις σε αυτή την πρόκληση, με ποικίλα τοπικά αποτελέσματα. 

#3 - Βρυξέλλες (Βέλγιο)

Το Πρόγραμμα Canal Open Space Plan αναζωογονεί αστικούς χώρους κατά μήκος της περιοχής του καναλιού, που μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν από βιομηχανική παρακμή και χωρικό κατακερματισμό. Αυτή η πρωτοβουλία επιδεικνύει πώς η συμπεριληπτική κοινωνική συμμετοχή μπορεί να διαμορφώσει βιώσιμα και ανθεκτικά αστικά τοπία. 

Μέσω εκτενών δημόσιων διαβουλεύσεων και διεργασίες από κοινού σχεδιασμού που περιλάμβαναν πάνω από 5.000 τοπικούς κατοίκους, η πόλη έχει επανασυνδέσει τις κοινότητες, έχει βελτιώσει την οικολογική συνδεσιμότητα και έχει ενισχύσει τις δημόσιες παροχές. Το σχέδιο οδήγησε στη δημιουργία αρκετών πάρκων και πράσινων διαδρόμων που καλύπτουν πάνω από 15 εκτάρια και ενισχύουν σημαντικά τη βιοποικιλότητα και τις ευκαιρίες αναψυχής. Αυτές οι παρεμβάσεις έχουν επίσης βελτιώσει την τοπική ποιότητα του αέρα και έχουν μειώσει τις αστικές θερμονησίδες αυξάνοντας την πράσινη κάλυψη κατά περίπου 20% στις στοχευμένες γειτονιές. 

 

 

#4 - Ρουέν (Γαλλία) 

Το Πρόγραμμα Participatory Urban Park (Συμμετοχικό Αστικό Πάρκο) εφάρμοσε μία συμμετοχική προσέγγιση για να αναπτύξει αστικά πάρκα που εξυπηρετούν τις ειδικές τοπικές ανάγκες και φιλοδοξίες. Ενσωματώνοντας τοπικές πληροφορήσεις, η Ρουέν έχει διασφαλίσει πως αυτά τα πάρκα παραμένουν ζωντανά και βιώσιμα περιουσιακά στοιχεία της πόλης. Περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι συμμετείχαν ενεργά σε εργαστήρια και έρευνες, επηρεάζοντας άμεσα το σχεδιασμό των πάρκων, τις παροχές, και τις πρακτικές διαχείρισης.

Αυτή η συνεργατική διεργασία είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προσβάσιμων, πολυλειτουργικών πράσινων χώρων που αύξησαν σημαντικά την τοπική πράσινη κάλυψη και βιοποικιλότητα. Πέρα των οικονομικών οφελών, αυτό το συμμετοχικό μοντέλο ενίσχυσε την κοινωνική συνοχή, προωθώντας ένα ισχυρό αίσθημα τοπικής κτήσης και περηφάνειας.  

 

 

#5 - Φοτ (Ουγγαρία) 

Το Φοτ διευθέτησε το ζήτημα έλλειψης ποιοτικών πράσινων χώρων μέσω μίας κοινοτικά επικεντρωμένης δράσης αναζωογόνησης. Το Πρόγραμμα Green Spaces for Leisure and Community επικεντρώθηκε στο να μεταμορφώσει κάποιες υποχρησιμοποιούμενες περιοχές σε ζωντανά πάρκα και χώρους αναψυχής. Περιλάμβανε τη στενή συνεργασία με ομάδες της τοπικής κοινότητας, εμπλέκοντας παραπάνω από 1.000 κατοίκους στο σχεδιασμό και τη συντήρηση αυτών των χώρων. Το αποτέλεσμα ήταν η αναγέννηση περίπου 10 εκταρίων σε συμπεριληπτικούς πράσινους χώρους με διαφορετικές εγκαταστάσεις αναψυχής. Αυτή η προσέγγιση αύξησε την τοπική βιοποικιλότητα, βελτίωσε τη δημόσια υγεία και ενδυνάμωσε τους κοινοτικούς δεσμούς, επιδεικνύοντας έτσι αποτελεσματικές στρατηγικές ανανέωσης μικρότερων αστικών πλαισίων μέσω της ενεργής συμμετοχής των πολιτών. 

 

 

#6 - Οστρόβ Βιελκοπόλσκι (Πολωνία) 

Η πρωτοβουλία Green and Blue City Transformation ενσωματώνει οικολογικές και κοινοτικά επικεντρωμένες προσεγγίσεις για την αστική αναγέννηση. Η πόλη αναζωογόνησε την αστική διαχείριση του νερού αναπτύσσοντας πράσινες υποδομές, κήπους βροχής, και δεξαμενές συγκράτησης πλημμυρικών υδάτων, μειώνοντας έτσι σημαντικά τα τοπικά περιστατικά πλημμυρών κατά 40%. Η εκτενής κοινοτική συμμετοχή, που περιλάμβανε εκπαιδευτικά προγράμματα και συμμετοχικό σχεδιασμό προϋπολογισμού, διασφάλισε πως το πρόγραμμα ανταποκρινόταν στις προτεραιότητες των κατοίκων. Αναμειγνύοντας την οικολογική ενίσχυση με την ενεργή κοινοτική συμμετοχή, η πόλη έχει βελτιώσει την ποιότητα της αστικής ζωής, έχει προωθήσει τη βιώσιμη διαχείριση του νερού και έχει καθιερώσει ένα αναπαράξιμο μοντέλο ολοκληρωμένης αστικής αναζωογόνησης. 

 

 

Ποιο είναι το βασικό συμπέρασμα για την πόλη σας; 

 

Η παραπάνω ομάδα πρακτικών αναδεικνύει την αξία των προσαρμοσμένων στα εκάστοτε πλαίσια, συμπεριληπτικών προσεγγίσεων που δίνουν προτεραιότητα στις τοπικές ανάγκες και την κοινοτική συμμετοχή. Οι Βρυξέλλες δίνουν έμφαση στη συμπεριληπτική χωρική ενσωμάτωση, η Ρουέν υπογραμμίζει τον εν εξελίξει συμμετοχικό σχεδιασμό, το Φοτ επιδεικνύει την αποτελεσματικότητα των τοπικών παρεμβάσεων μικρής κλίμακας, και το Οστρόβ Βιελκοπόλσκι δίνει το παράδειγμα για την ενσωμάτωση τεχνικών οικολογικών λύσεων με ενεργή κοινοτική συμμετοχή. Οι πόλεις μπορούν να αντλήσουν έμπνευση, προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους, από αυτές τις διακριτές αλλά ταυτόχρονα συμπληρωματικές προσεγγίσεις ώστε να καθοδηγήσουν επιτυχώς την πράσινη αστική αναζωογόνηση.  

 

Επαναπροσδιορίζοντας τις πόλεις με τους πολίτες 

 

Οι αστικές περιοχές συχνά μαστίζονται από εγκαταλελημμένους ή υποχρησιμοποιούμενους χώρους που απαιτούν καινοτόμες και καθοδηγούμενες από τους πολίτες λύσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί η ζωτικότητα και η κοινοτική σύνδεση. 

#7 - Igualada (Ισπανία) 

Η Igualada αντιμετώπισε το ζήτημα των εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών περιοχών εμπλέκοντας περισσότερους από 1.200 τοπικούς πολίτες στο Πρόγραμμα Partcipatory Transformation of Abandoned Areas (Συμμετοχική Μεταμόρφωση Εγκαταλελειμμένων Περιοχών). Μαζί με τους ντόπιους, η πόλη αναζωογόνησε παραμελημένους χώρους μετατρέποντάς τους σε δυναμικούς κοινοτικούς κόμβους, που περιλαμβάνουν πάρκα και πολιτισμικούς χώρους, μειώνοντας έτσι τις εγκαταλελειμμένες αστικές περιοχές κατά 30%. Η δράση αυτή καλλιέργησε ισχυρότερους κοινοτικούς δεσμούς και βελτίωσε την τοπική οικονομική δραστηριότητα, εδραιώνοντας την τοπική ταυτότητα και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής. Η πρακτική αυτή δίνει έμφαση στην αποτελεσματική συμμετοχή των πολιτών στην επανάκτηση αστικών χώρων, δείχνοντας ταυτόχρονα σεβασμό στην ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά. 

 

 

#8 - Τρνάβα (Σλοβακία) 

Το Πρόγραμμα Public Space Revival (Αναγέννηση Δημόσιων Χώρων) ενέπλεξε ενεργά περισσότερους από 3.000 πολίτες στην ανανέωση παραμελημένων δημόσιων χώρων μέσω συμμετοχικών μεθόδων σχεδιασμού. Η πόλη αναζωογόνησε πλατείες, πάρκα, και ζώνες πεζών, ενισχύοντας σημαντικά την αστική αισθητική και αυξάνοντας τις δραστηριότητες των πεζών παραπάνω από 50%. Οι τοπικές επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από την αυξημένη κίνηση των πεζών, ενδυναμώνοντας έτσι την γενική οικονομική ανθεκτικότητα της πόλης. Η προσέγγιση της Τρνάβα επιδεικνύει πώς η συνεχής κοινοτική συμμετοχή μπορεί να παράξει οικονομικώς και κοινωνικώς ζωντανούς αστικούς χώρους. 

 

 

#9 - Flöha (Γερμανία) 

Η Flöha αναζωογόνησε ένα ιστορικά σημαντικό αλλά αχρηστευμένο εργοστάσιο υφασμάτων μέσω μίας προσαρμοστικής προσέγγισης επαναχρησιμοποίησης με την ονομασία "Refabrication". Περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι συμμετείχαν στον επανασχεδιασμό της έκτασης αυτής των 25.000 τετραγωνικών μέτρων, μετατρέποντάς τη σε ένα ολοκληρωμένο κέντρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και αναψυχής. Αυτή η εκτενής συμμετοχή των πολιτών ενίσχυσε σημαντικά την τοπική απασχόληση, ώθησε την κοινωνική περηφάνεια, και τόνωσε την οικονομική αναζωογόνηση. Η πρακτική αυτή επιδεικνύει το δυνατό αντίκτυπο του συνδυασμού της διατήρησης της κληρονομιάς με τη σύγχρονη ανάπτυξη που καθοδηγείται από την κοινότητα.  

 

 

Ποιο είναι το βασικό συμπέρασμα για την πόλη σας; 

 

Οι πόλεις μπορούν να αξιοποιήσουν την αποτελεσματική - κοινοτικά καθοδηγούμενη ανάκτηση βιομηχανικών χώρων της Igualada, την συμμετοχική αναγέννηση δημοσίων χώρων που ενισχύει την τοπική οικονομία της Τρνάβα, και τις προσαρμοστικές στρατηγικές επαναχρησιμοποίησης που συντηρούν την πολιτισμική κληρονομιά της Flöha. Αυτές οι περιπτώσεις αποδεικνύουν συλλογικά πώς η συμμετοχή των πολιτών μπορεί να οδηγήσει σε ουσιώδη, οικονομικά βιώσιμη και πολιτισμικά ευαισθητοποιημένη αστική αναγέννηση. 

 

Πέρα από την αναζωογόνηση 

 

Συνολικά, οι εννέα πρακτικές που παρουσιάστηκαν παραπάνω καταδεικνύουν τη μετασχηματιστική δυναμική των στρατηγικών πράσινης αστικής αναγέννησης, προσαρμοσμένων ειδικά στις τοπικές συνθήκες. Καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή αναγέννηση είναι η ουσιαστική συμμετοχή της κοινότητας, οι παρεμβάσεις που λαμβάνουν υπόψη το τοπικό πλαίσιο και οι συνεργατικές διαδικασίες σχεδιασμού.

Είτε εστιάζοντας στην ευαίσθητη προς την κληρονομιά επαναχρησιμοποίηση, όπως στη Flöha, στην ανανέωση του χώρου με πρωτοβουλία των πολιτών στην Τρνάβα, στους συμπεριληπτικούς πράσινους μετασχηματισμούς στις Βρυξέλλες, είτε στην ανάπτυξη οικολογικής υποδομής του Οστρόβ Βιελκοπόλσκι, κάθε πόλη παρέχει προσαρμόσιμα πλαίσια που άλλες πόλεις μπορούν να διαμορφώσουν σύμφωνα με τις ειδικές οικολογικές, κοινωνικές και οικονομικές τους συνθήκες. Η έμφαση στη συνεργασία των ενδιαφερομένων μερών και στις κατάλληλες για την περιοχή παρεμβάσεις διασφαλίζει ουσιαστικό και διαρκή αστικό μετασχηματισμό.

Εξερευνήστε περισσότερα παραδείγματα και αντλήστε έμπνευση από τις 116 Καλές Πρακτικές του URBACT, που καλύπτουν ποικίλες αστικές προκλήσεις, όπως η δράση για το κλίμα, η ενεργειακή απόδοση, η κινητικότητα και η κοινωνική συμπερίληψη. Κάθε επιλεγμένη πρακτική υποβλήθηκε σε αυστηρή αξιολόγηση από εμπειρογνώμονα, ο οποίος εκτίμησε τον τοπικό της αντίκτυπο, την συμμετοχική της προσέγγιση, την ενσωμάτωσή της και τις δυνατότητες μεταφοράς της σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Ανακαλύψτε το πλήρες φάσμα των πρακτικών και εξετάστε πώς η πόλη σας θα μπορούσε να υιοθετήσει και να προσαρμόσει αυτές τις αποδεδειγμένες λύσεις για βιώσιμη αστική αναγέννηση, ακολουθώντας το ταξίδι τους στο URBACT City Festival στο Βρότσλαβ (Πολωνία) από τις 8 έως τις 10 Απριλίου 2025. Παρακολουθήστε τα κανάλια του URBACT για ενημερώσεις σχετικά με την εκδήλωση, καθώς και για ενημερώσεις σχετικά με την επόμενη πρόσκληση για Δίκτυα Μεταφοράς!

Submitted by on 28/03/2025