Ca parte a proiectului WELDI, expertul ad-hoc URBACT, Bella Kosmala, a susținut recent un atelier despre modul în care orașele pot utiliza abordarea “Ghișeul Unic” (One-Stop-Shop - OSS) pentru a îmbunătăți serviciile de sprijin pentru migranți. Atelierul a fost răspunsul la convingerea partenerilor WELDI că furnizarea eficientă de informații și servicii sunt un factor cheie pentru protejarea drepturilor omului pentru toți rezidenții și partenerii precum Sosnowiec, Cluj-Napoca și Liège care iau în considerare înființarea unui ghișeu unic pentru migranți sau extinderea unuia existent.
Această sesiune de instruire de trei ore s-a concentrat pe modul în care administrațiile locale pot implementa un ghișeu unic în contextul lor local. Modelul Ghișeu Unic (OSS) își propune să faciliteze accesul migranților la mai multe servicii specializate într-un singur loc sau prin puncte de servicii coordonate. Această abordare nu numai că aduce beneficii migranților prin simplificarea parcursului lor de integrare, dar ajută și administrațiile locale prin reducerea duplicării eforturilor și utilizarea mai eficientă a resurselor.
Un Ghișeu Unic implică o serie de părți interesate, inclusiv ONG-uri locale, și poate funcționa la nivel de oraș, regiune sau chiar țară. Acesta asigură coordonarea serviciilor, astfel încât migranții să poată accesa ceea ce au nevoie într-un mod integrat și fără întreruperi. Acest model devine o piatră de temelie a multor strategii de integrare a migranților din Europa, facilitând migranților să acceseze serviciile urbane, promovând în același timp o colaborare mai puternică între furnizorii de servicii.
Înainte de instruire, partenerii WELDI au identificat următoarele nevoi de învățare despre Ghișeul Unic:
Factori cheie de succes pentru înființarea unui Ghișeu Unic În diferite contexte urbane.
Abordarea provocărilor precum asigurarea finanțării și a sprijinului politic.
Implicarea migranților în procesul de proiectare a unui astfel de ghișeu pentru a se asigura că serviciile le satisfac nevoile și sunt durabile.
Cunoașterea ghișeelor unice existente și aflarea lecțiilor lor de succes.
Următorii pași pentru ca participanții să aplice aceste informații în propriile orașe.
În sesiunile de învățare prin acțiune, partenerii WELDI ar putea discuta provocările specifice cu care se confruntă fiecare oraș în dezvoltarea modelului OSS.
Pe parcursul atelierului, câteva puncte importante au reieșit din reflecțiile participanților:
Multe orașe și-au exprimat angajamentul ferm de a sprijini toți migranții, inclusiv pe cei fără documente adecvate.
Este esențial ca ghișeele unice să se concentreze pe nevoile migranților, nu doar pe servicii. Multe orașe explorează modalități de a implica consiliile de migranți sau grupurile de utilizatori pentru a se asigura că vocile lor sunt auzite.
Trecerea de la mai multe puncte de intrare la un singur serviciu coordonat poate face o diferență semnificativă în modul în care migranții experimentează sistemele de sprijin.
Importanța creării unui spațiu în care migranții să se simtă în siguranță și bineveniți a fost evidențiată ca un factor cheie al succesului.
S-a ridicat întrebarea referitoare la cine ar trebui să coordoneze aceste eforturi, dar s-a convenit că leadership-ul nu trebuie să însemne luarea deciziilor, astfel că leadership-ul colaborativ poate fi la fel de eficient, atâta vreme cât există o definire clară a rolurilor fiecăruia.
În cele din urmă, s-a ajuns la o înțelegere comună conform căreia nu este absolut necesar să se răspundă la toate întrebările înainte de a lansa un ghișeu unic. Este mai bine să începi și să te adaptezi pe parcurs.
Acest atelier a fost o oportunitate excelentă pentru reprezentanții orașului de a împărtăși informații, de a învăța din experiențele celorlalți și de a începe să se gândească la cum să aducă modelul Ghișeului Unic în orașele lor.
Mai multe despre ghișeele unice pentru migranți:
Studiați documentul de orientare privind factorii cheie și sfaturi de la orașele cu ghișee unice aici