Αξιοποίηση της χωρικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) ως απάντηση στην πανδημία Covid-19: Η Εμπειρία του Μιλάνο

Edited on 05/10/2020

Σε ολόκληρη την ΕΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο, η πανδημία απειλεί πόλεις και κοινότητες, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη δημόσια υγεία, αλλά και την οικονομία και τον κοινωνικό ιστό. Σε αυτό το δύσκολο σενάριο, οι πόλεις έχουν κληθεί να σταθούν περισσότερο από ποτέ άλλοτε στην πρώτη γραμμή προκειμένου να βρουν καινοτόμες λύσεις στις προκλήσεις που επιφέρει η πανδημία COVID-19.

Ο Δήμος του Μιλάνου, επικεφαλής εταίρος του Δικτύου Σχεδιασμού Δράσης, του URBACT, Cities4CSR, , ο οποίος βρίσκεται στη Λομβαρδία, μία από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τον Covid-19, δεν περίμενε πολύ καιρό για να μετατρέψει το αστικό του περιβάλλον σε ένα πειραματικό εργαστήριο για την εφαρμογή καινοτόμων στρατηγικών ανάκαμψης από τη βάση προς τα πάνω.

Το ακόλουθο απόσπασμα το οποίο λήφθηκε από τη Στρατηγική προσαρμογής -Μιλάνο 2020, εξηγεί με σαφήνεια την πρόθεση των Διοικήσεων σχετικά με την αστική στρατηγική της:

 «Τώρα είναι η εποχή που πρέπει να επικεντρωθούμε τόσο στις επενδύσεις όσο και στην προστασία των ανθρώπων, προτού μπορέσουμε να επαναφέρουμε την οικονομία μας σε ισορροπία. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να δώσουμε προσοχή στις δημόσιες δαπάνες, αλλά μάλλον ότι πρέπει πρώτα να αναπτύξουμε κάθε πόρο που διαθέτουμε σήμερα. Απαιτούνται σημαντικοί πόροι για την υποστήριξη του συστήματος παραγωγής της πόλης, για την παροχή βοήθειας σε υπηρεσίες που ήταν προηγουμένως αυτάρκεις και οι οποίες πρέπει τώρα να διατηρηθούν, όπως οι δημόσιες συγκοινωνίες, πόροι αφιερωμένοι σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, πόροι που στοχεύουν σε δημόσιες επενδύσεις. "

Οι σημαντικοί πόροι που ήταν αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τα 3 εκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ήταν αρκετά. Αυτό έπεισε το δήμαρχο του Μιλάνου, Giuseppe Sala, να ιδρύσει ένα Ταμείο Αμοιβαίας Βοήθειας (Mutual Aid Fund) ανοιχτό στην οικονομική συμμετοχή μεμονωμένων πολιτών, επιχειρήσεων και ενώσεων. Το ταμείο στοχεύει να βοηθήσει, άμεσα, αυτούς που περισσότερο από άλλους αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας και, στη συνέχεια, να στηρίξουν την επανεκκίνηση της πόλης μετά το lockdown, με ιδιαίτερη προσοχή στους εργαζόμενους, τις μικρές επιχειρήσεις και τους οικονομικούς φορείς.

Το Ταμείο Αμοιβαίας Βοήθειας θεωρείται ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα της «Χωρικής Κοινωνικής Ευθύνης» που συλλέγει δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που προέρχονται από το δημόσιο, πολίτες και επιχειρηματικές προσπάθειες. Σε λιγότερο από 24 ώρες από την ενεργοποίησή του, το ταμείο συγκέντρωσε περισσότερα από 800.000 ευρώ δωρεών και πληρωμών. Ενδεικτικά οι δωρεές έφτασαν τα 14 εκατομμύρια ευρώ στις αρχές Μαΐου.

Αυτή η πρωτοβουλία των Μιλανέζων συμπεριλήφθηκε επίσης στις βέλτιστες πρακτικές που περιλαμβάνονται στο ενημερωτικό δελτίο πολιτικής των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «COVID-19 in an Urban World» (O COVID-19 σε έναν Αστικό Κόσμο) στην ενότητα «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ».

Submitted by mpapoutsi on 05/10/2020