Sociale inclusie in het gebruik, ontwerp en beheer van de groene ruimte is een belangrijk aspect van URBACT's Health & Greenspace Network dat netwerkpartners samen verkennen. Bij de herinrichting van een gebied met oude legerkazernes toont Breda de weg en deelt inzichten over hoe dit goed kan worden gedaan.
Breda gebruikt de oude legerkazerne in het centrum van de stad als een kans om nieuwe stedelijke gebieden te ontwikkelen. Zo is Breda enkele jaren geleden begonnen met de herontwikkeling van de Gasthuisvelden.
De Gasthuisvelden bestaan uit verschillende ontwikkelingslocaties die grenzen aan het historische centrum van de stad en die samen meer dan 16 hectare beslaan. Een tot nu toe gesloten en omheind gebied, bewaakt door schildwachten en beveiligers waar u alleen op uitnodiging binnen kunt komen. De ontwikkeling van dit gebied biedt unieke mogelijkheden om woningen toe te voegen in een populaire stad en voor de realisatie van nieuwe groenblauwe gebieden. Het nieuwe stadspark 'Seeligpark' komt te liggen in de Gasthuisvelden in combinatie met de Nieuwe Mark, waardoor de loop van de Mark door het centrum van Breda wordt verlengd.
Dit nieuwe groengebied op een nieuw riviertraject zal een belangrijke bijdrage leveren aan de ecologische, recreatieve, gezondheids- en klimaatambities van de steden. De plannen voor dit nieuwe park worden opgesteld in een proces van co-creatie: een planningsproces waarbij de gemeente nauw samenwerkt met de inwoners van Breda.
De basisprincipes zijn:
- Het betrekken van mensen op alle schaalniveaus; van buurtbewoners tot de bewoners en deskundigen uit de rest van Breda;
- Het betrekken van mensen tijdens de verschillende fasen van een vijfjarig proces;
- Het zoeken naar partijen die bereid zijn te investeren, te realiseren en te managen;
- Zorgen dat financiële kaders onderdeel worden van een transparante afweging; zo zorgen dat iedereen profiteert van de ontwikkeling.
Het proces om dit nieuwe deel van de stad te realiseren zal ongeveer vijf jaar in beslag nemen. De eerste fase van de ontwikkeling bestaat uit het gezamenlijk bepalen van een visie op het 'karakter' van het Seeligkwartier. De gemeente heeft een extern bureau (Open Kaart) gevraagd om het co-creatieproces te sturen in de vorm van een open dialoog. In dit proces moet een breed gedragen beeld van de toekomst van dit gebied worden gecreëerd, waarbij zoveel mogelijk mensen uit Breda samen een bijdrage kunnen leveren aan dit prachtige nieuwe deel van de stad.