Η Sally Kneeshaw μοιράζεται τις πρώτες εμπειρίες της από την πρώτη -μεγάλης κλίμακας- ψηφιακή εκδήλωση του URBACT.
Από την εμπειρία μου ως εμπειρογνώμονας στο πρόγραμμα, το URBACT δεν ακολούθησε ποτέ εν γνώσει του τον εύκολο δρόμο και το διαδικτυακό πανεπιστήμιο (e-University) δεν αποτελεί εξαίρεση! Αυτό είναι ένα φιλόδοξο έργο. Ως πρόγραμμα, συζητάμε πάντα τι σημαίνει καινοτομία - και πώς η καινοτομία συνεπάγεται αναπόφευκτα κάποιο βαθμό αποτυχίας, κάτι που φοβούνται πολλοί δημόσιοι θεσμοί. Σε αυτό το άρθρο, μοιράζομαι μερικά από τα θετικά και αρνητικά σημεία του δικού μας δημόσιου "ταξιδιού καινοτομίας" με το διαδικτυακό πανεπιστήμιο μέχρι στιγμής καθώς και όλα όσα έχουμε μάθει στην πορεία.
Το Θερινό Πανεπιστήμιο: μία επιτυχημένη ιστορία του URBACT
Το θερινό πανεπιστήμιο του URBACT έχει εξελιχθεί τα τελευταία 10 χρόνια σε μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων του προγράμματος για πόλεις. Ο κύριος στόχος του είναι να βοηθήσει όλες τις πόλεις- εταίρους που συμμετέχουν στα Δίκτυα Σχεδιασμού Δράσης URBACT (ΔΣΔ) να δημιουργήσουν τα εργαλεία και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να εργαστούν με τις Τοπικές Ομάδες Δράσης URBACT και να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Τα θερινά πανεπιστήμια παραδοσιακά βοηθούν στην έναρξη της 2ης φάσης σχεδιασμού των ΔΣΔ.
Ήμουν τυχερή που βρισκόμουν στην ομάδα και των τριών προηγούμενων θερινών πανεπιστημίων του URBACT και έχω παρακολουθήσει τον μετασχηματικό αντίκτυπο. Η συγκέντρωση 400 υπευθύνων διαμόρφωσης πόλεων από ολόκληρη την ΕΕ για ένα συνδυασμό εξειδικευμένων μαθημάτων, εργαστηρίων και δικτύωσης εστιασμένων στις αστικές προκλήσεις δημιουργεί ένα περιβάλλον για ολοκληρωμένη μάθηση και συνεχείς συνδέσεις.
Το Θερινό πανεπιστήμιο του URBACT στο Ρότερνταμ το 2016 (αριστερά) και η εναρκτήρια συνεδρία του URBACT e-University το 2020 (δεξιά).
Η προσομοίωση - αν και με ταχείς ρυθμούς - των σταδίων σχεδιασμού δράσης, βασισμένα σε μια φανταστική υπόθεση πόλης, εφοδιάζουν τους συνεργάτες μας για να μεταφέρουν τη διαδικασία με επιτυχία στις πόλεις τους. Αποτελεί τη βάση για συμμετοχικές και τεκμηριωμένες τοπικές προσεγγίσεις για την επίτευξη ισχυρών και ρεαλιστικών σχεδίων δράσης. Το πρόγραμμα URBACT έχει δει τα βελτιωμένα αποτελέσματα στην ποιότητα - με πάνω από το 80% των σχεδίων δράσης από τον τελευταίο γύρο να προχωρά στην εφαρμογή.
Μια αλλαγή σχεδίων που επιβάλλεται από την πανδημία COVID-19
Πέρυσι, ξεκινήσαμε τις προετοιμασίες για το 4ο Θερινό Πανεπιστήμιο για τα 23 νέα ΔΣΔ που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2019. Ανυπομονούσαμε να συγκεντρώσουμε όλα τα δίκτυά μας στο όμορφο περιβάλλον του Ντουμπρόβνικ στην Κροατία τον Ιούλιο του 2020.
Ωστόσο, το 2020 είχε άλλα σχέδια για όλους μας. Η πανδημία COVID-19 τίναξε τα σχέδιά μας στον αέρα. Συνειδητοποιήσαμε σύντομα ότι το Θερινό Πανεπιστήμιο δεν θα ήταν βιώσιμο. Αλλά το σημαντικότερο, καταλάβαμε επίσης ότι έπρεπε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας για να υποστηρίξουμε τις πόλεις, τους πολίτες, τις κοινότητες και τις επιχειρήσεις μας ώστε να είναι ανθεκτικές και να ανακάμψουν. Οφείλαμε να καταρτίσουμε ένα καινούργιο σχέδιο.
Η πανδημία ενίσχυσε την ανάγκη για προσαρμογή και προσανατολισμό. Το πρόγραμμα URBACT πέρασε τους τελευταίους μήνες προσαρμόζοντας τις μεθόδους εργασίας και παρέχοντας εργαλεία και εκπαίδευση στις πόλεις μας να κάνουν το ίδιο.
Έτσι, συγκροτήσαμε μια ομάδα για να μετατρέψουμε το Θερινό Πανεπιστήμιο σε ένα διαδικτυακό Πανεπιστήμιο - προκειμένου να κάνουμε σε ψηφιακή μορφή την εκπαίδευση και τις ασκήσεις που θα κάναμε δια ζώσης, για να δείξουμε πώς είναι ένας κύκλος δράσης όταν γίνεται με συμμετοχικό και ολοκληρωμένο τρόπο .
Επτά διαδικτυακοί Διαχειριστές (e-Managers) δημιούργησαν από κοινού ένα νέο πρόγραμμα σπουδών βασισμένο στη λογική ακολουθία σχεδιασμού με ασκήσεις για να δοκιμάσουν εργαλεία, αυτή τη φορά σε έναν διαδραστικό λευκό πίνακα της εφαρμογής «Miro» και όχι γύρω από ένα τραπέζι.
Μέχρι εδώ, καλά; Στα μέσα του e-University, καταφέραμε να πετύχουμε πολλούς από τους στόχους μας, αλλά θα ήταν επίσης δίκαιο να πούμε ότι εξακολουθούμε να προσαρμόζουμε!Είχαμε μία ευχάριστη ζωντανή ροή, είδαμε υπέροχες παρουσιάσεις που καλύπτουν τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων, αναλύοντας προβλήματα, δημιουργώντας οράματα και δράσεις μέχρι στιγμής, που υποστηρίχθηκαν από μια αφοσιωμένη ομάδα διαδικτυακών συντονιστών.
Οι εμπειρογνώμονες του προγράμματος URBACT μίλησαν στους συμμετέχοντες κατά την εναρκτήρια συνεδρία.
Έχουμε περίπου 380 συμμετέχοντες από περίπου 200 πόλεις της ΕΕ και αρκετές από το ASToN, το Αφρικανικό δίκτυο πόλεων. Μετά από τέσσερα διαδικτυακά σεμινάρια, μπαίνουμε σε έναν ρυθμό ακρόασης εμπνευσμένων παρουσιάσεων, κάνοντας ένα ομαδικό διάλλειμα για χαλάρωση και καφέ, και στη συνέχεια χωρίζουμε τις ομάδες εργασίας για να εξασκήσουμε τα σχετικά εργαλεία.
Όμως δεν ήταν όλα απλά. Εσωτερικά, είχαμε αρχικά μοιραστεί τις ανησυχίες μας σχετικά με το αν το Miro θα ήταν προσβάσιμο για όλους. Στην πραγματικότητα, όμως, είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι έχουμε ήδη 38 πίνακες Miro διακοσμημένους με σημειώματα τύπου post-it για τις μέχρι τώρα ασκήσεις.
Ωστόσο, "σκοντάψαμε" σε άλλα τεχνικά εμπόδια και έπρεπε να πατήσουμε γρήγορα την επανεκκίνηση. Είχαμε κάποιες δύσκολες στιγμές στο "Zoomiverse" με τους συμμετέχοντες να αγωνίζονται να βρουν συνδέσμους και να μπουν στις σωστές ομάδες εργασίας - όχι και τόσο εύκολο όταν δεν υπάρχει πραγματική πόρτα, διάδρομος και πινακίδες.
Ευτυχώς, έχουμε διορθώσει το σύστημα και μάθαμε από τα λάθη μας. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι το περιεχόμενο των παρουσιάσεων εκτιμάται πραγματικά από όλους τους συμμετέχοντες. Κατά τη διάρκεια των πιο πρόσφατων συνεδριών μάθαμε να σκεφτόμαστε σαν ντετέκτιβ, να αναλύουμε προβλήματα και να δημιουργούμε ένα κοινό όραμα για τις πόλεις μας το 2035.
Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν ψηφιακά σημειώματα τύπου post it στο διαδραστικό πίνακα Miro.
Υψηλές ελπίδες για το υπόλοιπο της εκδήλωσης
Όπως πάντα στο URBACT, η αίσθηση της κοινότητας είναι ισχυρή και υπάρχει ενθουσιασμός για συμμετοχή και μάθηση. Υπάρχουν καλές ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής όλων αυτών των διαδικασιών σε μια εποχή που είμαστε αυστηρά περιορισμένοι, όταν ορισμένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι ευάλωτα, όταν οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει για να επικεντρωθούν στην ανάκαμψη και όταν οι κακές ψηφιακές δεξιότητες επιδεινώνουν τον αποκλεισμό και την ανισότητα. Και για το πώς μπορούμε ακόμα να συμπεριλάβουμε αυτές τις προοπτικές και να περιστρέψουμε το έργο μας στις συνθήκες του 2020. Ορισμένες μέθοδοι, όπως instawalks ή εκδηλώσεις ενδέχεται να πρέπει να περιμένουν για μια καλύτερη μέρα.
Τελικά, στόχος μας με την ανάπτυξη ικανοτήτων URBACT είναι να ενδυναμώσουμε τις πόλεις να συνεργαστούν με τους δικούς τους ενδιαφερόμενους φορείς, να δημιουργήσουν το καλύτερο δυνατό σχέδιο δράσης. Είμαι βέβαιη ότι το διαδικτυακό πανεπιστήμιο θα το κάνει αυτό. Πολλά εύσημα στην ταλαντούχα ομάδα του e-University, για δημιουργική συνεργασία στο στάδιο του σχεδιασμού και προθυμία να βρεθούν ζωντανά λύσεις. Κατανοούμε καλύτερα τις δυνατότητες και τα όρια της δημιουργίας ψηφιακών ικανοτήτων. Και, φυσικά, το διαδικτυακό πανεπιστήμιο παρουσιάζει πολλά από τα μαθήματα του 2020: την επιθυμία μας για επικοινωνία, τις κοινές προκλήσεις μας, τα αποθέματα επιμονής, την ανθεκτικότητα και, ελπίζω, τον τρόπο με τον οποίον μπορούμε να πατήσουμε το σωστό κουμπί στο zoom…