Εξυπνες, πράσινες και δίκαιες λύσεις στην πόλη σχετικά με τον αστικό σχεδιασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Edited on 29/09/2021

Η ανάπτυξη στη σημερινή εποχή σχετίζεται με την παγκοσμιοποίηση και τη μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία, όπως επίσης και με τις συνεχώς αυξανόμενες πιέσεις που ασκούνται στο περιβάλλον και την κοινωνία. Καθώς το ποσοστό του αστικού πληθυσμού αυξάνεται ραγδαία, οι πόλεις γίνονται όλο και περισσότερο το επίκεντρο αυτών των αλλαγών και κατά συνέπεια μεταλλάσσονται. Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων, προωθούνται στην παρούσα δημοσίευση αρκετές «έξυπνες», «πράσινες» και «δίκαιες» λύσεις που στοχεύουν στη διαμόρφωση έξυπνων, πράσινων και δίκαιων πόλεων, όπως αυτές παγκοσμίως ορίζονται.

Οι περισσότερες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) προωθούν όλο και περισσότερες έξυπνες, πράσινες και δίκαιες δράσεις, προσπαθώντας να διδαχθούν από την εμπειρία πόλεων πιο προηγμένων σε αυτό το πεδίο. Αυτές οι δράσεις προφανώς επηρεάζουν τις αστικές στρατηγικές και την εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδιασμού. Ωστόσο, η ταχεία προώθηση λύσεων για την “ψηφιακή πόλη” δημιουργεί την αίσθηση ότι αυτές οι λύσεις από μόνες τους θα οδηγήσουν την πόλη σε ένα βιώσιμο μέλλον και ο πολεοδομικός σχεδιασμός θα συρρικνωθεί δραστικά. Έτσι λοιπόν τίθενται ορισμένα θεμελιώδη ερωτήματα: Οι στόχοι του πολεοδομικού σχεδιασμού αντιμετωπιστήκαν επαρκώς από τις εφαρμοζόμενες έξυπνες πράσινες δίκαιες παρεμβάσεις; Πως μπορεί να αξιολογηθεί αυτός ο βαθμός αντιστοιχίας;

Σε αυτό το πλαίσιο, η δημοσίευση ξεκινά από: (α) Μία κριτική παρουσίαση των εννοιών «έξυπνες, πράσινες και δίκαιες πόλεις», του πως λειτουργούν συμπληρωματικά καθώς και των διασυνδέσεων μεταξύ τους (β) Την ανάλυση των θεματικών περιοχών καθώς και τα κριτήρια και τους δείκτες αξιολόγησης των έξυπνων, πράσινων και δίκαιων δράσεων (γ) Μία συζήτηση για τον ρόλο της ψηφιοποίησης  που προωθείται κυρίως από τις ιδιωτικές επενδύσεις στις αστικές δράσεις. Με βάση αυτά τα τρία σημεία, αναλύεται η αλληλεπίδραση των παραπάνω συγκεκριμένων δράσεων με τον πολεοδομικό σχεδιασμό και στη συνέχεια, διευκρινίζεται περαιτέρω η συζήτηση στο πλαίσιο των πολιτικών της ΕΕ.

Η δημοσίευση τονίζει την αναγκαιότητα ενίσχυσης συνεργιών μεταξύ της εφαρμογής των έξυπνων, πράσινων και δίκαιων αστικών δράσεων στην ΕΕ και του πολεοδομικού σχεδιασμού. Για τον σκοπό αυτό, είναι αναγκαίο να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές τόσο των δράσεων όσο και του πολεοδομικού σχεδιασμού, ενώ προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην περαιτέρω υποστήριξη των υφισταμένων εργαλείων και διαδικασιών που διασφαλίζουν συνέργειες καθώς και στην προώθηση καινούριων εργαλείων.

 

Μηνάς Αγγελίδης

Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Πολεοδομικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού, Αρχιτεκτονική Σχολή, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Για να δείτε την όλη την δημοσίευση μπορείτε να πατήσετε εδώ

Submitted by mpapoutsi on 29/09/2021