Edited on 19/12/2024

FEMACT Cities lokala grupp

Att fler kvinnliga företagare ska få tillgång till riskkapital och att företagande ska bli mer jämställt-detta är något Länsstyrelsen Skåne strävar efter genom URBACT nätverket FEMACT Cities-Transforming cities for women. Jämställdhet har varit inskrivet i EU-lagstiftningen i nästan 25 år, men genomförandet på lokal nivå är i många fall fortfarande bristfälligt. Nätverket arbetar brett med jämställdhet inom exempelvis stadsplanering och säkerhet i städer. Den svenska delen av projektet, som leds av Länsstyrelsen, har som mål att skapa förutsättningar för jämställdhet inom företagande genom nätverk och riskkapital. Jörgen Dehlin, projektledare, delar här med sig av sina erfarenheter och tankar om projektet så här långt. 

Utmaningen Länsstyrelsen arbetar med inom ramen för URBACT är riskkapital för kvinnligt företagande. Här finns en obalans: två av tre företag ägs av män, kvinnors företagande är vanligast i servicesektorn, och mäns företagande inom tech. 98 procent av riskkapitalet går till manligt företagande. Genom projektet utvecklar vi förutsättningar för kvinnligt företagande i Skåne. Vi fokuserar på bristen på riskkapital för kvinnligt företagande samt på hur vi motiverar och engagerar unga kvinnliga entreprenörer att utveckla sina idéer. Ingen annan aktör jobbar med förutsättningar specifikt-det är en vit fläck. Jämställdhet är viktigt i sig, men det är även viktigt som bidragande till tillväxt. Vårt mål är att ta fram en handlingsplan för utvecklandet av kvinnligt företagande i Skåne. 

Med oss i projektet har vi flera aktörer som är verksamma inom företagarfrågor, bland andra Nyföretagarcentrum, Malmö Universitet, MINC och Svedala kommun. Vi ser ett behov av kvinnliga företagarförebilder och mentorskap. Män har högre riskbenägenhet och är mer benägna att söka riskkapital. Vi har därför bjudit in bland annat VILDA, ett nätverk för kvinnors företagande inom life science. Vidare görs en kartläggning nu i form av ett exjobb med syfte att undersöka kvinnliga företagares tillgång till riskkapital. 

I projektets internationella konstellation, där deltagarna kommer ifrån olika EU-Iänder och arbetar med att integrera jämställdhet i olika frågor, finns ett intresse för hur man i Sverige integrerar jämställdhet i vitt skilda sakområden, så som den feministiska utrikespolitiken. Sverige var tidigt ute i jämställdhetssammanhang. Utvecklingen går långsammare i andra länder och de är därför intresserade av hur man i Sverige arbetar med kvinnligt företagande. Nu står dock Sverige ganska still i EU:s jämställdhetsindex, vilket kan förklaras av att vi redan har kommit långt. Sverige har nått något slags glastak och kräver andra insatser. 

Med tanke på detta finns det flera värden med att ingå i ett internationellt nätverk:  kunskapsdelningen, att hitta synergier, och att få perspektiv utifrån. Det är metoderna kopplade till jämställdhet i hållbar stadsutveckling som står i fokus för nätverket. Alla deltagande städer bidrar utifrån sina valda sakfrågor. Exempelvis fokuserar Wien i Österrike på stadsplanering ur ett jämställdhetsperspektiv, på hur man skapar ljus och öppna ytor. Postojna i Slovenien fokuserar på säkerhet i stadsmiljöer och Cluj i Rumänien arbetar för att få upp jämställdhet på agendan överlag. URBACT har försett oss med en skicklig jämställdhetsexpert som delar med sig av kunnande och nätverk och bidrar till självförtroende och stärker de aktörer som vill arbeta med jämställdhetsintegrering. 

Projektet ska pågå ytterligare ett och ett halvt år. Nu ska vi summera vilken kunskap vi har fått under resans gång och diskutera hur vi på bästa sätt kan fortsätta arbetet. Detta är tredje URBACT nätverket Länsstyrelsen deltar i. Vi uppskattar URBACT programmets erbjudande att utgå från ett tema och utbyta erfarenheter med andra.

Submitted by Lovisa Petersson on 19/12/2024
author image

Lovisa Petersson

See all articles