In september 2021 is de stad Luik toegetreden tot het overdrachtsnetwerk URBACT BioCanteens #2, dat tot doel heeft de distributie van duurzame schoolmaaltijden te ontwikkelen. Het is de bedoeling deze deelname te gebruiken als hefboom om een voedsel- en landbouwbeleid te consolideren dat rekening houdt met de gezondheid van de burgers en met het milieu.
Luik zet zich al enkele jaren in voor duurzame voeding. Het voert verschillende bewustmakings- en promotieacties uit ten gunste van afvalvrije voeding, de overgang naar een andere voedingswijze en meer gezonde voeding. Het heeft ook een Huis voor Duurzame en Inclusieve Voeding opgericht en organiseert het jaarlijkse festival "Nourish Liège", dat deze thema's onder de aandacht van het grote publiek brengt.
Luik is ook de eerste Waalse stad die het Pact van Milaan inzake stedelijk voedselbeleid heeft ondertekend. Dit pact roept op tot actie met betrekking tot zes strategische prioriteiten:
- Lokale voedselgovernance ;
- Bevordering van duurzaam voedsel en gezonde voeding;
- Sociale en economische gelijkheid bewerkstelligen;
- Ondersteuning van de voedselproductie;
- Optreden op het gebied van voedselvoorziening en -distributie;
- Het voorkomen van voedselverspilling
Bezoek van de delegatie Mouans-Sartoux aan Luik
In september 2021 is de stad Luik toegetreden tot het overdrachtsnetwerk URBACT BioCanteens #2 met de bedoeling deze dynamiek voort te zetten en een nieuwe hefboom voor actie te gebruiken. Dit netwerk wil voortbouwen op de ervaring van het actienetwerk BioCanteens #1 in vier Europese steden (Mouans-Sartoux - Frankrijk, Luik - België, Wroclaw - Polen en Gavà - Spanje) met het oog op de ontwikkeling van duurzame schoolmaaltijden.
Het project is gericht op de overdracht van de goede praktijken die worden voorgesteld door Mouans-Sartoux, dat op dit gebied over een rijke ervaring beschikt. Het netwerk zal in oktober 2022 worden afgesloten met een slotbijeenkomst in het gebouw van de Franse hoofdpartner. Tegen die tijd zijn verscheidene resultaten gepland, namelijk: een door het LP opgesteld communicatieplan; een communicatiekit: brochure, A3-poster, korte beschrijvingstekst, persartikelen en video; publicaties op de URBACT-website en instrumenten zoals Basecamp en Miro; digitale kanalen: twitter en facebook; een eindoutput waarin de belangrijkste lessen worden gepresenteerd die tijdens het overdrachtsproces zijn geleerd; een slotevenement van het netwerk en lokale verspreidingsevenementen
Voor de oprichting van de Lokale Groep URBACT (ULG) heeft de Stad Luik zich gebaseerd op de dynamiek die al voor de oprichting van het netwerk gaande was, en op de structurerende actoren in de regio Luik. De leden van de ULG zijn onderverdeeld in vijf deelgebieden: keuken, onderwijs, stadsontwikkeling, lokale economie en bestuur. Het is de bedoeling dat de samenwerking in dit kader na de voltooiing van het netwerk wordt voortgezet.
De webpagina van de stad Luik voor het BioCanteens #2 netwerk vindt u via de volgende link: https://alimentation-locale.liege.be/biocanteens/presentation