Härnösand formar smarta städer genom URBACT nätverket MetaCity- Virtual Solutions for Real People

Edited on 30/08/2024

På internationellt nätverksmöte i Újbuda, Ungern. 

Härnösands kommun deltar i det URBACT finansierade projektet MetaCity. Nätverket syftar till att utforska möjligheter inom metaverse, artificiell intelligens (AI), augmented reality (AR) och virtuell verklighet (VR), samt dela insikter och bästa erfarenheter för att forma framtidens smarta städer. Målet är att öka små och medelstora teknikmedvetna städers konkurrenskraft och förbättra effektiviteten på kommunala tjänster genom metaverse. Genom att integrera metaverse-teknologier kan städer skapa digitala miljöer för utbildning, sjukvård, turism och andra offentliga tjänster, vilket möjliggör enklare åtkomst för invånarna. 

Förutom Härnösand deltar nio andra europeiska aktörer: Fundão-Portugal (Lead partner), Campobasso – Italien, Industrial Systems Institute, Athena Research Center – Grekland, Písek -Tjeckien, Nevers – Frankrike, Razlog – Bulgarien, Åbo Akademi University – Finland, Újbuda – Ungern, samt Mostar - Bosnien-Hercegovina. 

 

Jennie Olofsson, projektledare, är precis hemkommen från ett transnationellt möte med nätverket hos projektpartern Újbuda. 

 

Du var precis på möte med nätverket i Ungern. Vill du berätta om vad som hände där? 

Det var ett mycket givande möte med nätverket. 

Vi besökte Adaptér som är ett city lab bestående av en workshop, en professionell ljud- och videostudio, en reception med digitala upplevelser och ett kreativt projektrum. De fokuserar på digital konst och visualiserad stadsutveckling. Vi fick en omfattande stadsvandring där guiden, en stadsplanerare, med hjälp av digital visualisering visade vad Újbuda varit för stad historiskt. 

Historiskt har intellektuella och konstnärer bott i stadsdelen, och nu börjar dessa hitta tillbaka dit. Újbuda arbetar mycket med communitybyggande. Distriktet hyr ut lokaler till lägre pris om man bedriver kulturverksamhet. Hyressänkningen för kulturverksamhet hade fått lite oväntade effekter, till exempel såg vi en optiker som hade konst på väggarna. I köpcentret visade de också upp konst.

Trots initiativ som detta med digital visualisering av staden har Újbuda ingen digital strategi. Enligt projektpartnern är det exempelvis fortfarande vanligt att anställda skriver ut mejl. Det finns med andra ord också enklare saker att jobba med än att gå direkt på VR och AI. 

 

Vad är målet med Härnösands deltagande i nätverket? 

Målet för nätverket som helhet är att undersöka hur vi kan använda AI och VR för stadens utveckling. Målet med Härnösands deltagande i nätverket är att fortsätta utveckla en digital tvilling och ytterligare engagera medborgarna. Vi visualiserar nya utvecklingsprojekt i VR som medborgarna kan besöka. Invånarna kan ta del av utvecklingen på sambiblioteket i Härnösand där vi bygger upp en plats för detta. 

Vi arbetar även med kompetensutveckling. Alla på kommunen måste kunna mer om tekniken för att kunna utnyttja den bättre. Vi har exempelvis arrangerat en workshop för personal på tillväxtavdelningen för att testa AI verktyg. Det behövs en förvaltningsövergripande grupp för att arbetet ska bli effektivt och nu är samtliga med! 

Den stora frågan är hur vi kan använda AI och VR på fler områden. Frågor vi ställer oss är hur vi kan använda tekniker som AI och VR på bästa sätt i kommunen, hur de gör bäst nytta och hur invånarna ser på våra tjänster och ny teknik. Till exempel vill vi fortsätta utveckla vår digitala tvilling så att invånarna kan ta del av stadsutveckling på ett tidigare stadium och på så sätt göra fler delaktiga och engagerade i den. Här är det värdefullt med inspiration från andra europeiska städer för att identifiera fler arbetssätt. 

 

Vad har ni som ingår i nätverket fått ut av det internationella samarbetet? 

Adaptér i Újbuda gjorde en intressant visualisering av hur tätt det var mellan olika personer under olika tider, exempelvis bland besökare i gallerian, i kvarteret och i lokaltrafiken. Detta gjordes med hjälp av färger som symboliserade mängden folk. Visualiseringen skulle kunna användas i Härnösand för till exempel cykel och gångvägar och det skulle vara bra om lokaltrafiken var uppkopplad på detta sätt. Vi har även fått inspiration till hur man kan arbeta med försäljning av digital konst. Detta är något vi kan ta vidare till rätt aktörer i Härnösand. VR turen i Budaslottet när vi var i Újbuda kan ge inspiration till hur VR används inom turism. Vår lokala part Technichus i Härnösand blev väldigt intresserad av detta.

I sommar ska vi besöka konferensen Imagine the Metaverse i Tammerfors, en stad som har en metaverse strategi för 2040. Där kommer vi troligtvis få massor med inspiration. Genom nätverket har vi även fått kontakt med andra aktörer som arbetar med ämnet. Åbo Akademi Experience Lab och Nykarleby kommun vill också utveckla sin digitala tvilling. Vi har därför skrivit en förstudieansökan till Interreg Aurora, som beviljats, för att kunna jobba vidare med detta. 

De andra städerna i nätverket har även inspirerats av Härnösand. Fundão imponerades av hur Härnösand arbetar med VR. Fundão använder sina URBACT pilot-pengar, medel som är till för en mindre investering, till något liknande som Härnösand har. 

 

Vad skulle du vilja skicka med andra som funderar på att delta i ett URBACT-nätverk?

Vi lär oss massor genom alla kontakter med människor som brinner för sina städer och deras utveckling.  Det innebär en möjlighet att vidga horisonterna för vår lokala arbetsgrupp. Att delta i URBACT öppnar även dörrar när vi söker annan finansiering vilket leder till att vi får möjlighet att undersöka dessa frågor ytterligare, det skapar ringar på vattnet.  Att delta i URBACT nätverket är otroligt lärorikt och inspirerande!

 

Om Metaverse

Metaverse-teknik är de digitala teknologier som skapar virtuella världar där människor kan interagera med varandra och digitala objekt. Det är en avancerad form av virtuell verklighet (VR) och augmented reality (AR) som strävar efter att skapa en omfattande och sammanlänkad digital miljö där användare kan delta i olika aktiviteter och interaktioner, liknande det verkliga livet.

Miljöerna och de virtuella världarna skapas när vi länkar samman avancerad 3D-grafik, datorspel, sociala nätverk och andra digitala plattformar. På så sätt kan vi skapa en sammanhängande och immersiv upplevelse där människor kan arbeta, umgås, handla, lära sig och utforska saker genom dessa virtuella mötesplatser.

Submitted by Lovisa Petersson on 02/05/2024
author image

Lovisa Petersson

See all articles