Het Health & Greenspace Action Planning Netwerk had zijn Fase II Kick-off bijeenkomst op 16-17 juni. Dit betekent dat 9 Europese steden beginnen aan een twee jaar durende reis om de lokale belanghebbenden te betrekken en samen acties te plannen voor de verbetering van stedelijke groengebieden. Onze thema's bleven hetzelfde: van het ontwerp en het beheer van groene ruimtes met de mentale en fysieke gezondheid van bewoners in het achterhoofd, stedelijke hitte-eilanden, luchtvervuiling en sociale integratie. Maar de context veranderde grotendeels: na de voltooiing van fase I, de COVID-19-beweging en de massale crisis die overal ter wereld, ook in onze partnerlanden, is ontstaan.
Fysieke vergaderingen moesten worden geannuleerd, de budgetten werden gekort, maar één ding werd duidelijk: in de tijd van isolatie en Corona-maatregelen werden burgers zich meer dan ooit bewust van de noodzaak van gelijke toegang tot groene ruimtes en hun enorme waarde voor de fysieke en mentale gezondheid. Het is geen toeval dat een van onze partnersteden, Breda, meer dan 100 geïnteresseerde deelnemers registreerde voor de ULG-bijeenkomst op 1 juli.
We moeten als netwerk zeker gebruik maken van deze groeiende interesse in ons onderwerp, daarom hebben we het belang besproken van het gebruik van nieuwe tools voor online faciliteiten, sociale media en andere communicatiekanalen om ons nieuws effectiever te verspreiden. Tijdens onze kick-off meeting kwamen de onderstaande tips naar voren die nuttig kunnen zijn voor alle andere stadsprojecten en het vergroten van de betrokkenheid van de burgers:
- Verbind projecten met elkaar en zoek naar synergiën!
- Gebruik sociale media en online communicatie om nieuws voor, tijdens en na uw activiteiten te verspreiden!
- Bied online uitzend opties aan voor diegenen die niet in staat zijn om persoonlijk deel te nemen!
- Zoek naar manieren en ideeën om actieplannen uit te voeren - de uitvoering moet beginnen tijdens het project (voor kleinschalige acties) Zoek naar andere financieringsbronnen!
- Gebruik verschillende hulpmiddelen voor online communicatie (Basecamp, Slack, Miro, Jamboard, Zoom, Mentimeter, Google Docs, etc.)
- Leer eenvoudige online begeleidingsmethoden (klassikaal leren zal gewoon niet online werken)
- Leg alles grondiger uit, want het is makkelijker om elkaar verkeerd te begrijpen in de online ruimte (dit omvat een uitvoerige voorbereiding voor de vergaderingen, het sturen van gedetailleerde agenda's en vragen vooraf, het maken van notities tijdens de vergaderingen en het sturen van herinneringen achteraf)
Laten we samen gezondere groene ruimtes creëren!
Op de foto: De groene omgeving van de (thuis) kantoren van onze partners die de natuurlijke diversiteit weergeven die we in ons project hebben.