Hur integrera jämställdhet i offentlig upphandling på bästa sätt? Umeå söker svaret genom URBACT nätverket Gender Equality in Public Procurement

Edited on 27/06/2024

Nätverket GenProcure

Från mötet med nätverket GenProcure i Messina

Det URBACT finansierade nätverket Gender Equality in Public Procurement (GenProcure) ska främja jämställdhet vid upphandling av varor och tjänster inom offentlig sektor. Nätverkets arbete består i att främja jämställdhet genom den offentliga sektorns inköp av varor och tjänster, och ska ge stöd till de deltagande städerna i att utveckla handlingsplaner som gör jämställdhet till en nyckelfaktor i offentlig upphandling. 

Umeå kommun deltar genom Upphandlingsbyrån. Målet är att nätverket ska ge värdefulla insikter i arbetet med att införliva jämställdhetsfrågan i uppdateringen av Umeås upphandlingspolicy och att höja kunskapsnivån om metoder för att integrera jämställdhet i offentlig upphandling. 

Projektet möjliggör utbyte med andra europeiska städer som bedriver ett liknande arbete. I nätverket samverkar städerna Famalicăo (Portugal), Zagreb (Kroatien), Koszalin (Polen), Satu Mare (Rumänien), Messina (Italien), Újfehértó (Ungern), Alcoi (Spanien) och Zenica-Doboj (Bosnien och Hercegovina). 

Annika Jansson, hållbarhetsstrateg på Upphandlingsbyrån och projektledare för Umeås deltagande i projektet, har nyligen kommit hem efter att ha träffat det internationella nätverket i Messina, Italien. 

Du var precis på möte med URBACT nätverket på Sicilien. Vad gjorde ni och vad tar du med dig från mötet?

Till nätverksträffarna uppmuntras vi att ta med lokala intressenter som är delaktiga i vår lokala referensgrupp (ULG, URBACT local group inom projektet) och som behöver vara delaktiga för att nå projektets mål. Vi var därför tre som deltog från Umeå: två deltagande från vår ULG samt jag själv. 

Mötet arrangerades delvis i en byggnad som även fungerade som hem för utsatta kvinnor och deras barn. Hemmet drevs gemensamt av en förening och kommunen med målet att på sikt bli ett socialt företag. Verksamheten som bland annat bedrevs i huset handlade om att arrangera möten och tillhandahålla catering. Det var intressant att vara där eftersom det handlade om hur man integrerar social inkludering i upphandling. Umeå arbetar redan så till viss del, till exempel genom att ställa sysselsättningskrav, men vi lär oss fortfarande. Vi har till exempel ännu inte utfört några reserverade kontrakt i upphandling för sociala företag. 

Under mötet i Messina fick vi ett uppdrag som sträckte sig över båda dagarna, det handlade om hur man kan inkludera sociala och miljömässiga värden i upphandlingar. Fallet vi arbetade med var en fiktiv stad med nedlagd kolindustri, vilket fått till följd många arbetslösa med dålig hälsa. Staden ville nu bygga en ny hälsocentral. Frågan vi skulle besvara var: vilka möjligheter finns det att inkludera sociala- och miljömässiga klausuler i upphandlingarna? Det var givande att resonera kring hur olika städer arbetar med olika frågor i upphandlingar, och att tillsammans komma fram till lösningar.

Umeå arbetar redan mycket med sociala klausuler, men vi tog med oss insikten att det ser så olika ut i olika länder. I Umeå ställer vi exempelvis sysselsättningskrav, det vill säga att vi kan ställa krav på att leverantören som vinner en upphandling exempelvis ska anställa X antal personer. Vilket inte är vanligt förekommande i de andra projektparternas kommuner. I andra frågor insåg vi att vi kan spetsa till arbetet ytterligare. Sannolikt fick alla parter genom denna övning ökad kunskap i hur man kan arbeta med sociala klausuler innefattande både jämställdhet och inkludering, miljöfrågor och smarta lösningar/innovationer – samt hur allt påverkar varandra. 

URBACT nätverken har en tydlig internationell aspekt, men en stor del av arbetet bedrivs lokalt. Vad har ni gjort i Umeå så här långt under projekttiden? 

Vi arbetar för att få fler kvinnor med små företag att få ökad kunskap i att lämna anbud i upphandlingar. Idag ägs majoriteten av de företag som lämnar anbud av män. Vi kommer framöver inom projektet att arrangera en workshop med målgruppen kvinnliga företagare för att öka kunskapen om upphandling och uppmuntra fler att delta. En möjlig taktik skulle kunna vara att uppmuntra kvinnliga företagare att gå ihop inför en upphandling. 

För att nå ut till kvinnliga företagare har vi för avsikt att kontakta samt inleda samarbeten med befintliga nätverk som vi har identifierat och ett första förutsättningslöst möte med ett av nätverken är inbokat innan sommarsemestrarna drar igång. 

Internt på kommunen tittar vi på vilka kunskaper exempelvis kollegorna på Upphandlingsbyrån har inom jämställdhet. Tillsammans med kommunens jämställdhetsstrateger är planen att arrangera informationstillfällen med uppföljande workshop. 

Vi skulle även vilja inkludera fler manliga kollegor i arbetet med att integrera jämställdhet i upphandling. Ämnet har en tendens att locka till sig mest kvinnliga kollegor. Vi funderar på hur vi ska kunna få till en mer jämställd arbetsgrupp. 

I närtid planerar vi för utförandet av minst en upphandling i samverkan där vi tittar närmare på jämställdhetskrav och hur dessa kan formuleras. Slutligen ska vår upphandlingspolicy uppdateras. 

Projektet ska pågå ytterligare ett och ett halvt år, men kan ni redan nu börja se resultat? 

Ett tydligt resultat är att frågan om jämställdhet i upphandlingar är på agendan samt att vi har identifierat frågor vi vill jobba vidare med, och utformat en konkret väg för att nå målen. Upplevelsen är även att det numera är en ökad dialog kring jämställdhet i upphandlingar på Upphandlingsbyrån, vilket inte var fallet tidigare.  

Vad skulle du vilja skicka med andra som funderar på att delta i ett URBACT nätverk?

Det är bra att vara införstådd med URBACT-programmets målsättningar innan deltagande i ett nätverk. Det skapar förståelse för nätverkens metoder och processer. URBACT-nätverk är ett mycket bra forum för lärande. Det är ett tillåtande och välkomnande klimat och alla är väldigt hjälpsamma! 

 

 

 

Submitted by Lovisa Petersson on 27/06/2024
author image

Lovisa Petersson

See all articles