Η σημασία μίας οριζόντιας προσέγγισης για τις δημόσιες προμήθειες

Edited on 08/12/2020

Το προάστιο των Βρυξελλών Σάρμπεκ (Schaerbeek) είναι εταίρος του Δικτύου Μεταφοράς Καλής Πρακτικής «Making Spend Matter», το οποίο χρηματοδοτείται από το URBACT και επιτρέπει στο Δήμο να ανταλλάσσει καλές πρακτικές σχετικά με τις δημόσιες προμήθειες με άλλες πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους ο Δήμος έχει προχωρήσει στις βιώσιμες πρακτικές του είναι μέσω συζήτησης για τις διαδικασίες και τους στόχους του εσωτερικά και εξωτερικά με τους συνεργάτες του URBACT. Αυτό είναι πράγματι απαραίτητο, καθώς οι δημόσιες προμήθειες είναι μια πολύπλοκη διοικητική πράξη, με πολλές αλληλεξαρτώμενες πτυχές.

Στο πιο βασικό της επίπεδο, οι δημόσιες προμήθειες πρέπει να εκτελούνται σύμφωνα με τους τοπικούς, εθνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά περισσότερα στην ίδια τη συναλλαγή αγοράς όταν γίνεται από δημόσιο φορέα. Πρώτον, σχετίζεται με τη δαπάνη δημόσιου χρήματος και με την ανάλογη ευθύνη να το χρησιμοποιεί με αποτελεσματικό τρόπο. Δεύτερον, έχει άμεσο αντίκτυπο στην εταιρεία που θα παράγει το αγαθό ή την υπηρεσία από την οποία αγοράζει ο φορέας. Η λήψη μίας παραγγελίας για παράδοση σημαίνει υπάρχει εισόδημα και καταβάλλονται οι μισθοί των εργαζομένων. Τρίτον, η αυξανόμενη προσοχή στο θέμα της βιωσιμότητας σημαίνει ότι οι δημόσιοι αγοραστές θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν τον αντίκτυπο των αγαθών και των υπηρεσιών σε ευρύτερα παγκόσμια ζητήματα όπως: είναι το υλικό φιλικό προς το περιβάλλον; τα αγαθά παρήχθησαν από τους εργαζόμενους κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας;

Με αυτά τα απλά παραδείγματα είναι ήδη προφανές ότι μια στρατηγική για τις δημόσιες προμήθειες πρέπει να σχεδιαστεί με τη βοήθεια πολλών διαφορετικών δημοτικών υπηρεσιών, καθεμία από τις οποίες συμβάλλει με τη δική της εμπειρία. Γι 'αυτό στο Σάρμπεκ, η ομάδα που εργάζεται στο δίκτυο μεταφοράς καλής πρακτικής, «Making Spend Matter», αποτελείται από εκπροσώπους 10 διαφορετικών τμημάτων. Οι υπάλληλοι που εργάζονται σε δημόσιες προμήθειες αγαθών, υπηρεσιών και έργων διαθέτουν πολυετή εμπειρία όσον αφορά στη διαδικασία, στη νομική συμμόρφωση, στη διαχείριση χρόνου και χρήματος και στην εμπειρία κατανόησης των αναγκών των υπηρεσιών και τις μεταφράζουν σε προσφορές. Έχουν επίσης λάβει ειδική εκπαίδευση σχετικά με περιβαλλοντικές πτυχές των δημοσίων προμηθειών, όπως απαιτήσεις για τη χρήση χημικών προϊόντων, υφασμάτων, τροφίμων και τροφοδοσίας, και κυκλική κατασκευή. Για να επιτύχουν τους στόχους του δικτύου, Making Spend Matter, συνεργάζονται με συνεργάτες οι οποίοι ειδικεύονται στην οικολογική διαχείριση, την τοπική οικονομία αλλά και την αναλυτική λογιστική, στρατηγική ακόμη και την επικοινωνία. Ο στόχος είναι να έχουμε δεδομένα για το τι κάνουμε σήμερα, για το τι μπορεί να προσφέρει η αγορά και για το πώς οι δημόσιες δαπάνες μπορούν να κάνουν τη διαφορά κατευθύνοντας την παραγωγή προς πιο βιώσιμα αγαθά και υπηρεσίες. Αυτό ενδυνάμωσε μία εγκάρσια προσέγγιση μεταξύ των δημοτικών υπηρεσιών και αυτή η συνεργασία αποδείχθηκε θετική για αρκετές προσφορές που ο δήμος πέρασε τους τελευταίους μήνες. Για παράδειγμα, το τμήμα επικοινωνίας και η οικολογική ομάδα συνεργάστηκαν σε ένα διαγωνισμό για την αγορά πιο βιώσιμων προϊόντων για τον δήμο, έτσι ώστε το Σάρμπεκ να μπορεί να δώσει ένα παράδειγμα παρέχοντας καλά και χρήσιμα προϊόντα όπως επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια νερού.

Η συμμετοχή στο δίκτυο "Making Spend Matter" από τις αρχές του 2019 επέτρεψε στο Σάρμπεκ να ενισχύσει αυτήν τη διαδικασία χάρη στις ευκαιρίες που προσφέρθηκαν στην ανταλλαγή πρακτικών μεταξύ πόλεων -εταίρων. Ως δίκτυο μεταφοράς καλής πρακτικής, όλοι οι συνεργάτες κοίταζαν τόσο το Πρέστον (Preston) όσο και την επικεφαλής εμπειρογνώμονα μας για καθοδήγηση και συμβουλές. Εμπνευστήκαμε από τη δέσμευση της πόλης του Πρέστον να είναι ο εργοδότης, ο οποίος παρέχει αμοιβές που διασφαλίζουν τη διαβίωση και την προθυμία του να μοιραστεί παραδείγματα με θετικό αντίκτυπο στην κοινότητα, όπως η προσφορά για την αναδιάρθρωση και ανακαίνιση του τοπικού μουσείου. Έχουμε επίσης ενσωματώσει προτάσεις σχετικά με τις διαδικασίες προμηθειών από τους ρουμάνους εταίρους μας στη Μπίστριτσα (Bistriţa) και μάθαμε για συγκεκριμένες ρήτρες που περιλαμβάνονται από τους συναδέλφους μας στην Παμπλόνα. Συζητήσαμε την καλύτερη προσέγγιση για να ενθαρρύνουμε το έργο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τους εταίρους μας στην Καβάλα(Ελλάδα) και στο Κοστζαλίν (Koszalin) στην Πολωνία και μάθαμε από τη διαδικασία διαβουλεύσεων των πολιτών του Φαμαλισάο (Famalicão) στην Πορτογαλία για να δημιουργήσουμε ένα κοινό δημοτικό όραμα για το μέλλον. Κατά τη διάρκεια αυτών των ανταλλαγών, έγινε εμφανές ότι όλοι κατανοούμε ότι οι δημόσιες προμήθειες μπορούν να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών μας ενισχύοντας την τοπική οικονομία και κάνοντας το περιβάλλον μας πιο ανθεκτικό.

Εάν η επίτευξη πιο βιώσιμων δημοσίων προμηθειών είναι πράγματι ένα πολυδιάστατο ζήτημα, οι απαντήσεις πρέπει να βρεθούν σε μια εγκάρσια προσέγγιση, όπου οι συνάδελφοι μπορούν να μάθουν ο ένας από τον άλλο και οι πόλεις μπορούν να μάθουν η μία από την άλλη . Το δίκτυο «Making Spend Matter» έδωσε στο Σάρμπεκ την ευκαιρία να κάνει ακριβώς αυτό και ανυπομονούμε να προχωρήσουμε μαζί με τους συνεργάτες μας.

Submitted by mpapoutsi on 25/09/2020