Μasterclass στη Ψηφιακή Κυβέρνηση για την τόνωση της κοινότητας του Δικτύου Μεταφοράς Card4all

Edited on 14/07/2020

Από μια ομάδα 8 καυτών θεμάτων που θα καθοδηγήσουν τη νέα γενιά δημοτικών καρτών, οι πόλεις-εταίροι που συμμετέχουν στο Δίκτυο Μεταφοράς Καλής Πρακτικής, Card4all, επέλεξαν το θέμα, «Ο Δρόμος προς την Ψηφιακή Κυβέρνηση» για το πρώτο αριστοτεχνικό μάθημα του έργου.

Για να ξεπεράσει τις συνθήκες περιορισμού και τις δυσκολίες υλοποίησης των δραστηριοτήτων του έργου λόγω της πανδημίας, το Δίκτυο Μεταφοράς Καλής Πρακτικής, Card4all, διοργάνωσε ένα αριστοτεχνικό μάθημα (masterclass) στις 20 Μαΐου για την ευρεία κοινότητα του έργου.

Κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων συναντήσεων του έργου, καθορίστηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για το masterclass, σε βασικά σημεία όπως: το κοινό (ανοιχτό σε όλα τα μέλη των Τοπικών Ομάδων Δράσεων του URBACT -ULGs, για άτομα προερχόμενα από το Χώρο της Πληροφορικής (ΙΤ) και μη ), τη διάρκεια (το πολύ 2 ώρες), τον αριθμό των συμμετεχόντων (το πολύ 30 ), καθώς  και το περιεχόμενο και το προφίλ των ομιλητών.

Το αναμενόμενο πιο δύσκολο έργο ήταν η επιλογή του ομιλητή. Ωστόσο, αυτό έγινε πολύ πιο εύκολο μετά από επαφή με τον Δρ. Άγγελο Λιάπη , ο οποίος σχεδίασε μια δομή 2 τμημάτων για το masterclass σύμφωνα με τις προσδοκίες των συνεργατών του δικτύου Card4all:

  • Μέρος 1: Αρχιτεκτονική υψηλού επιπέδου μιας ολοκληρωμένης υποδομής διακυβέρνησης για τις Δημόσιες Υπηρεσίες.
  • Μέρος 2: Κοινή χρήση δεδομένων, ασφάλεια (π.χ. έξυπνες κάρτες που υποστηρίζονται από μία «αλυσίδα συστοιχιών»( blockchain), απόρρητο και εμπιστοσύνη και στα δύο επίπεδα (οργανωτικό και σε επίπεδο χρηστών).

Μετά το άνοιγμα της εγγραφής, ήταν εύκολο να φτάσουμε τον μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων, με 39 εγγεγραμμένους συμμετέχοντες προερχόμενοι από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων (εμπειρογνώμονες πληροφορικής, σύμβουλοι, πολιτικοί, διαχειριστές έργων κ.λπ. ...) και οργανώσεων. Προσκαλέσαμε επίσης άλλες πόλεις και το προσωπικό της Eurocities προκειμένου να αυξήσουμε τον αντίκτυπο του Masterclass.

Το masterclass ξεκίνησε με μια παρουσίαση σχετικά με την αρχιτεκτονική υψηλού επιπέδου της «Ψηφιακής Πόλης του Μέλλοντος», προχωρώντας στην επέκταση των πλαισίων συνεργασίας για τη διαλειτουργικότητα των Τμημάτων και την ενοποίηση υπηρεσιών προσαρμόζοντας την υβριδική μεταφορά του «υπολογιστικού νέφους» (hybrid cloud metaphore), (οι υπηρεσίες διασύνδεσης δεν συνδέονται ποτέ πριν την εναπόθεσή τους στα νέφη (clouds) με διαφορετικές υποδομές). Ο Δρ Λιάπης αναφέρθηκε στη συνέχεια στην κοινή χρήση δεδομένων, την ασφάλεια (κάρτες πολιτών που υποστηρίζονται από μία «αλυσίδα συστοιχιών» (blockchain), το απόρρητο και την εμπιστοσύνη και στα δύο επίπεδα (οργανωτικό και χρηστών) και διατύπωσε ιδέες και προσεγγίσεις σχετικά με εξαιρετικά επεκτάσιμες υποδομές για την ενσωμάτωση μελλοντικών υπηρεσιών όπως αυτές εμφανίζονται από τις τρέχουσες και τις μελλοντικές ανάγκες των πολιτών και των κυβερνήσεων.

Μετά την παρουσίαση, πραγματοποιήθηκε μια δυναμική και ζωντανή αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων και του ομιλητή, με χώρο για ερωτήσεις και συζητήσεις και κυρίως με διαθέσιμο υλικό για τα συμπεράσματα του masterclass.

Ένα προφανές συμπέρασμα για όλους τους συμμετέχοντες υπογραμμίστηκε από τις ομάδες των Jurmala και Clermont Ferrand: i) «Τα πλαίσια διακυβέρνησης δεν καλύπτουν παρόμοιες ανάγκες με εκείνες των επιχειρήσεων, τα αρχιτεκτονικά μοντέλα πρέπει να είναι διαφορετικά», σημαντικό και για τις δύο πόλεις λόγω της ενσωμάτωσης με τους τοπικούς χειριστές κινητικότητας. Η Γκαμπριέλα από την πόλη της Σουτσεάβα ανέφερε ότι ii) «Η συνεργασία μεταξύ υπαλλήλων, τμημάτων, υπευθύνων λήψης αποφάσεων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, καθώς και του ιδιωτικού τομέα είναι το κλειδί για την ύπαρξη κοινού εδάφους σχετικά με τη διαλειτουργικότητα», ενισχύοντας την ανάγκη εφαρμογής για ένα εξωτερικό πλαίσιο εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και κυβέρνησης.

Η ομάδα της πορτογαλικής πόλης Αβέιρο (Aveiro) υπογράμμισε το γεγονός ότι iii) «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναγκάζει την αναδιαμόρφωση των διαδικασιών καθώς και την ενσωμάτωση παλαιών συστημάτων προκειμένου να επιτραπεί η λειτουργική αποδοτικότητα. Πρέπει να καταλάβουμε ποιες στάσεις και αλλαγές είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ποσότητας και πολυπλοκότητας των εφαρμογών στο δημοτικό «σύμπαν». Αυτός ο τεχνολογικός μετασχηματισμός απαιτεί την απόκτηση δεξιοτήτων που συχνά είναι ατελής. Το Masterclass επέτρεψε την εύρυθμη δόμηση και λειτουργία της συζήτησης, η οποία είναι απαραίτητη μεταξύ τεχνολογικών και τομεακών ειδικών », βρίσκοντας κοινό έδαφος για συζήτηση μεταξύ μηχανικών, πολιτικών και διαχειριστών αλλά και τραπεζών και της κυβέρνησης.

Η ομάδα της ισπανικής πόλης Γκιχόν (Gijon) εστίασε την προσοχή της στα ακόλουθα, iv) «Η πρόκληση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών είναι να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ εμπιστοσύνης και ασφάλειας» και v) «οι κάρτες είναι απλώς ένα παράδειγμα ανάπτυξης μιας πολύ ευρύτερης έννοιας της ηλεκτρονικής ταυτότητας (e-identity)».

Η πόλη του Σάσσαρι (Sassari) στη Σαρδηνία, τόνισε την ανάγκη διασφάλισης μιας θεμελιώδους αρχής vi) «ότι οι πολίτες δεν πρέπει ποτέ να παρέχουν τις ίδιες πληροφορίες δύο φορές, οπότε οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να διαχειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πληροφορίες που οι πολίτες ανεβάζουν στη βάση δεδομένων τους. Για να φτάσει κανείς σε αυτό το επίπεδο ολοκληρωμένης διακυβέρνησης των δημόσιων υπηρεσιών, είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστούν και να επιλεχτούν πρότυπα και προδιαγραφές βάσει συγκεκριμένων αναγκών και απαιτήσεων για κάθε υπηρεσία ».

Εν κατακλείδι, το masterclass καθιστά σαφές ότι η επόμενη γενιά των δημοτικών καρτών τείνει να είναι πιο ψηφιακή απ’ότι η «ηλεκτρονική διακυβέρνηση». Δεν πρέπει να είναι ένα ξεχωριστό πράγμα πάνω από τις «συνηθισμένες» πρακτικές και διαδικασίες, αλλά μια ολιστική προσέγγιση που κατανοεί τόσο την επιτυχία όσο και την αποτυχία και επιφέρει αλλαγές.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του Masterclass, ελέγξτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

PDF icon CARD4ALL MASTERCLASS

Submitted by mpapoutsi on 14/07/2020