In Moeskroen staan de doelstellingen van duurzame ontwikkeling centraal in het beraad

Edited on 04/04/2023

Als Belgische partner in het URBACT pilootnetwerk van steden die de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) willen "lokaliseren", maakt Moeskroen deel uit van een transversale en langetermijnaanpak die in 2015 van start ging.

Moeskroen, gelegen in het uiterste noordwesten van Wallonië, onderscheidt zich door zijn ligging op de grens van Vlaanderen en Frankrijk. De gemeente telt ongeveer 58.000 inwoners, maar maakt deel uit van een grootstedelijk gebied van enkele miljoenen mensen door een agglomeratie met Lille en Roubaix. De kwesties die Moeskroen bezighouden zijn dus complex en overstijgen het strikte kader van Henegouwen.

Zodra de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) in 2015 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werden aangenomen, verklaarde de gemeente Moeskroen zich bereid ze over te nemen. Bovendien zijn twee gemeentemedewerkers opgeleid in de uitvoering ervan. Sinds 2018 maken de SDG's deel uit van het leesrooster dat de lokale overheden gebruiken bij de ontwikkeling van nieuwe projecten. Een door de Stad ontwikkelde duurzaamheidsbarometer maakt het ook mogelijk de relevantie van de gevoerde acties te verzekeren.

De SDG's maken ook deel uit van het Transversaal Strategisch Programma van Moeskroen, een strategisch document voor de periode 2018-2024. Tot slot moet worden opgemerkt dat de Stad sinds begin 2021 steun krijgt van het Waals Gewest bij de prioritering van een aantal van de SDG's, rekening houdend met de lokale context.

In maart 2021 sloot Moeskroen zich in het kader van URBACT aan bij 19 Europese steden om een proefnetwerk op te zetten, Global Goals for Cities, dat de SDG's naar een lokaal niveau moet brengen en ze tegelijkertijd moet integreren in het proces van de 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties (figuur 1). In dit kader wisselen steden goede praktijken uit en werken zij samen aan de uitvoering van de SDG's. Dit project wordt geleid door de stad Tallinn.

Tegen eind 2022 moeten alle steden in dit netwerk hun geïntegreerd actieplan (IAP) uitvoeren, met inbegrip van de bijzonderheden van de lokale context.

Figuur 1: Steden die deelnemen aan het URBACT SDG-netwerk

 

De derde transnationale bijeenkomst in het kader van het proefnetwerk URBACT was gewijd aan "betrokkenheid en bewustmaking van de belanghebbenden". Moeskroen, de gaststad van dit evenement, kreeg de gelegenheid om de eerste acties voor de SDG's in de gemeente voor te stellen. De tijdens deze bijeenkomst georganiseerde online workshops waren gestructureerd rond drie assen: jongerenacties; bewustmakings- en duurzaamheidsacties; acties tegen klimaatverandering. Moeskroen was de virtuele gastheer van de zitting in samenwerking met Trim-County Meath (IE) en Klaipėda (LT).

Van de op jongeren gerichte acties noemde Moeskroen de opruimdagen, waarbij in samenwerking met scholen en jongeren afval in de stadsparken wordt ingezameld. De stad presenteerde ook, naast andere initiatieven, haar "Jongerenraad" die meerdere malen per jaar bijeenkomt om projecten voor duurzame ontwikkeling te ontwikkelen. De nadruk lag daarom op de jeugd als drijvende kracht voor actie.

 

Wat bewustmakings- en duurzaamheidsacties betreft, werden de inwoners van Moeskroen evenementen rond duurzame ontwikkeling aangeboden, waaronder gratis evenementen waarbij de toeschouwers een niet-bederfelijk levensmiddel voor de voedselbank moesten meebrengen. De stad heeft ook gewerkt aan haar communicatie met foto's ter bevordering van duurzame ontwikkeling, met name op bussen van het openbaar vervoer.

 

Tijdens de workshops werden ook acties tegen klimaatverandering voorgesteld. Zo heeft Moeskroen bijvoorbeeld zonnepanelen geïnstalleerd op de daken van gemeentelijke gebouwen en gehoor gegeven aan een Europese oproep voor projecten op het gebied van klimaatverandering (TOMORROW). Bovendien hebben de autoriteiten het stadscentrum omgevormd tot een 30 km/u-zone om de koolstofvoetafdruk van auto's gedeeltelijk te verminderen.

 

De vierde transnationale bijeenkomst, die plaatsvond van 24 tot en met 26 november 2021, stond in het teken van het thema "koolstofarme levenswijzen". De drie gaststeden waren deze keer Glasgow, Ozalj en Manresa. Na deze bijeenkomst hebben de steden in het Global Goals for Cities-netwerk nu tot januari 2022 de tijd om strategische missies met betrekking tot dit onderwerp vast te stellen.

De dynamiek die zich sinds 2015 in Moeskroen heeft ontwikkeld, zal tijdens de activiteiten van het URBACT-netwerk en daarna worden voortgezet, met name via het transversale strategische programma, dat een looptijd heeft tot 2024.

Om op de hoogte te blijven van het werk van Moeskroen op dit gebied, nodigen wij u uit de pagina's van Global Goals for Cities te volgen via de volgende links

Twitter - https://twitter.com/Local_SDGs

LinkedIn - www.linkedin.com/company/global-goals-for-cities

www - https://urbact.eu/global-goals-cities

Submitted by Fabian Massart on 30/11/2021
author image

Fabian Massart

See all articles