Οι πόλεις δηλώνουν: «Μιλήστε μαζί μας!»

Edited on 09/02/2021

Η πανδημία έπληξε βαρύτατα την αστική ζωή: η έλλειψη στέγης συνεχίζει να αυξάνεται, τα ποσοστά ανεργίας εκτοξεύονται και οι τοπικές εταιρείες αγωνίζονται να επιβιώσουν με την υποστήριξη κυβερνητικών προγραμμάτων. Εν ολίγοις, η ανθεκτικότητά μας στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης έχει δοκιμαστεί, μετρηθεί και αποδείχθηκε ανεπαρκής.

Παρ 'όλα αυτά, οι ηγέτες των πόλεων συνεχίζουν τον "αγώνα". Ένα μεγάλο μέρος αυτού τώρα είναι η εξασφάλιση υποστήριξης, μέσω της ευρωπαϊκής και της εθνικής χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης για να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τις επιχειρήσεις.

«Αν δράσουμε γρήγορα, μπορούμε ακόμα να διασφαλίσουμε ότι τα κεφάλαια ανάκαμψης θα πετύχουν το στόχο τους, δηλαδή  να επαναφέρουν τη ζωή των ανθρώπων σε πορεία ευημερίας και να θέσουν σε εφαρμογή τις δίδυμες ψηφιακές και πράσινες προτεραιότητες σε τοπικό επίπεδο», σχολίασε ο Dario Nardella, πρόεδρος του Eurocities και δήμαρχος της Φλωρεντίας, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης την Παρασκευή σχετικά με το καθεστώς της ανάκαμψης της ΕΕ, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την έρευνα του Eurocities που συγκεντρώνει στοιχεία από περίπου 50 πόλεις από σχεδόν όλα τα κράτη μέλη, οι πόλεις δεν έχουν εμπλακεί επαρκώς στην ανάπτυξη των αντίστοιχων εθνικών σχεδίων ανάκαμψης. Στην πραγματικότητα, μόνο μία στις δέκα πόλεις που απάντησαν πίστευε ότι οι συνεισφορές τους έχουν ληφθεί υπόψη στο τρέχον σχέδιο.

Αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη προσπάθειας.

Στη Ρίγα, όπως περιγράφεται στην έρευνα του Eurocities, οι συζητήσεις για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης συνέπεσαν με μια νέα πολιτική ηγεσία που θέλει να προωθήσει μια φιλόδοξη Ατζέντα για την ουδετερότητα σε σχέση με το κλίμα. Εκτός από την επένδυση σε σύγχρονες υποδομές για την προτεραιότητα των δημόσιων συγκοινωνιών και την εφαρμογή διαφόρων λύσεων μικρο-κινητικότητας, η διοίκηση της πόλης θα υποστηρίξει τις πρόσφατες αλλαγές στις συνήθειες των ανθρώπων, δημιουργώντας περισσότερες  περιοχές πρασίνου και ποδηλατόδρομους. Άλλες βασικές επενδυτικές περιοχές για τις οποίες η πόλη ελπίζει να λάβει υποστήριξη περιλαμβάνουν την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και των συστημάτων διαχείρισης βιολογικών αποβλήτων.

Η Ουτρέχτη θέλει να επικεντρωθεί σε έργα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, όπως η κυκλική ανάπτυξη πόλεων, οι κυκλικοί κόμβοι κατασκευής, η αποθήκευση θερμότητας / ψύξης, η "έξυπνη" ηλιακή φόρτιση και τα δίκτυα θερμότητας. Σε συζήτηση με την κυβέρνηση, η πόλη τόνισε ότι ο  Μηχανισμός Ανάκτησης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience facility) είναι μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων και ότι οι τοπικές (και περιφερειακές) αρχές είναι σε καλύτερη θέση για να πραγματοποιήσουν αυτές τις επενδύσεις και να αναπτύξουν ολοκληρωμένες λύσεις για την αντιμετώπιση των σημερινών κοινωνικών προκλήσεων.

Επί του παρόντος, το 70% των πόλεων που ανταποκρίνονται στην έρευνα του Eurocities πιστεύουν ότι η διαδικασία διαβούλευσης ήταν ανεπαρκής. Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση φαίνεται να είναι πρωτοπόρος, και σε συνεργασία με τις μητροπολιτικές περιοχές και τις πόλεις της εργάζεται για την οικοδόμηση ενός σχεδίου ανάκαμψης που λαμβάνει πλήρως υπόψη τον σημαντικό ρόλο των πόλεων για μια βιώσιμη ανάκαμψη.

Η Βενετία, για παράδειγμα, έστειλε μια πρόταση στις αρχές Σεπτεμβρίου, η οποία περιλάμβανε 30 έργα, τα οποία κάλυπταν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της βιώσιμης κινητικότητας, της πράσινης μετάβασης, της κοινωνικής ένταξης, της οικονομικής ανάπτυξης, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης. Μέχρι στιγμής, η Βενετία και οι άλλες πόλεις ενημερώθηκαν ότι ορισμένα από τα προτεινόμενα έργα θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και άρχισαν να αναθεωρούν τις περιγραφές των έργων τους ακολουθώντας τις οδηγίες που έχουν ληφθεί, προσθέτοντας περισσότερες λεπτομέρειες, καθορίζοντας το πρόγραμμα εργασίας και χρονοδιαγράμματα.

Είναι ένα μοντέλο από το οποίο μπορούν να μάθουν άλλα κράτη μέλη - και ευτυχώς υπάρχει ακόμη χρόνος για τις πόλεις να τραβήξουν την προσοχή της εθνικής τους κυβέρνησης, καθώς η προθεσμία για την υποβολή εθνικών σχεδίων ανάκαμψης στην Επιτροπή είναι η 30η Απριλίου. Θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητα των πόλεων να ανακάμψουν εάν οι προτεραιότητες ανάκαμψης παραβλέψουν τις ανάγκες που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο για επείγουσες επενδύσεις σε έργα που μπορούν να υποστηρίξουν έναν πράσινο, δίκαιο και ψηφιακό μετασχηματισμό, δημιουργώντας ταυτόχρονα ευκαιρίες για άτομα και επιχειρήσεις. Και χωρίς τις πόλεις, οι προοπτικές για μια βιώσιμη ανάκαμψη είναι ζοφερές.

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, έχουμε μια σημαντική ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τις πόλεις μας και να τις ανοικοδομήσουμε καλύτερα στο πλαίσιο των πόρων που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης: δεν πρόκειται να τα σπαταλήσουμε», κατέληξε o Nardella, μιλώντας στην εκδήλωση την Παρασκευή.

Submitted by mpapoutsi on 09/02/2021