Un oraș inteligent este un loc în care rețelele și serviciile tradiționale devin mai eficiente prin utilizarea de soluții digitale în beneficiul locuitorilor și al întreprinderilor.
Un oraș inteligent merge dincolo de utilizarea tehnologiilor digitale pentru o mai bună utilizare a resurselor și reducerea emisiilor. Aceasta înseamnă rețele de transport urban mai inteligente, instalații modernizate de alimentare cu apă și de eliminare a deșeurilor și modalități mai eficiente de iluminare și încălzire a clădirilor. Aceasta înseamnă, de asemenea, o administrație urbană mai interactivă și mai receptive și spații publice mai sigure.
La 9 martie 2021, Comisia Europeană a prezentat viziunea și perspectivele pentru transformarea digitală a Europei până în 2030. „Busola pentru dimensiunea digitală” propusă de UE se concentrează în jurul a patru puncte cardinale: competențe digitale, infrastructuri digitale sigure și durabile, transformarea digitală a întreprinderilor și digitalizarea serviciilor publice.
Sursa: https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/europe-fit-digital-age/europes-digital-decade-digital-targets-2030_ro
Importanța unui viitor digital durabil și prosper, centrat pe factorul uman este subliniată și de faptul că fiecare țară din UE ar trebui să aloce un procent de 20% din Mecanismul de redresare și reziliență pentru realizarea tranziției digitale.
Orașele sunt actori cheie în realizarea Deceniului digital al Europei, iar contribuția lor este esențială pentru a atinge până în 2030 obiectivele ambițioase stabilite de Comisia Europeană.
De unde ar trebui să pornească transformarea digital în mediul urban? Iată câteva idei:
Inițierea colaborării tuturor actorilor implicați – participarea tuturor părților interesate (decidenți politici, reprezentați ai autorităților publice, mediului privat, organizațiilor non-guvernamentale și ai organizațiilor academice) pentru a dezvolta o viziune comună asupra viitorului reprezintă o condiție esențială pentru succesul tranziției digitale. Formarea de grupuri de lucruri dedicate, care să lucreze împreună cu parteneri regionali sau naționali la dezvoltarea strategiilor locale ar putea constitui un bun punct de pornire;
Abordarea de tip bottom-up, în care sunt identificate și prioritizate nevoile actorilor locali, în concordanță cu factorii naturali, sociali și economici locali. La acest capitol, putem vorbi despre dezvoltarea unor instrumente care să permită cetățenilor să contribuie în spațiul public pentru a împărtăși opinii și a identifica modalități de îmbunătățire și interconectare a serviciilor;
Participarea activă în realizarea schimburilor de idei cu alte orașe și comunități urbane. Aici pașii principali includ identificarea celei mai relevante rețele, stabilirea legăturilor și a contactelor cu membri acesteia, schimbul de date și de exemple de bune practici. O etapă importantă este adaptarea tutuor acestor idei și experiențe la condițiile locale, implicând părțile interesate locale motivate și relevante. Iată câteva exemple de rețele urbane: Eurocities pentru orașele mari, Open and Agile Smart Cities pentru gestionarea datelor și punerea în aplicare a platformelor de date, Living-in.EU pentru schimb de idei, servicii centrate pe cetățean, consolidarea capacităților digitale, European Networks of Living Labs - ENoLL.
Realizarea unei analize cât mai detaliate a situației actuale. De exemplu, o analiză SWOT permite o mai bună înțelegere a condițiilor existente și identificarea obiectivelor locale, în acord cu indicatorii specificați în documentele deceniului digital al UE.
Comunicarea beneficiilor digitalizării, în special prin creșterea calității vieții locuitorilor și participarea la dezvoltarea sustenabilă a mediului înconjurător.
Reutilizarea instrumentelor existente - atât tehnologice, cât și a practicilor organizaționale și administrative.
Exemple de bune practici in acest domeniu sunt disponibile pe site-ul URBACT: Heraklion, Smart City Strategic Plan, Digital Urban Strategy, A card to simplify smart access to local services.
Surse:
https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/europe-fit-digital-age/europes-digital-decade-digital-targets-2030_ro
https://living-in.eu/news/regions-and-cities-have-their-say-achieving-europes-digital-decade