Στο πλαίσιο του Δικτύου Μεταφοράς Καλής Πρακτικής URBACT, Welcoming International Talent -WIT («Καλωσορίζοντας τα διεθνή ταλέντα»), επτά πόλεις στοχεύουν στην ανταλλαγή γνώσεων, στη βελτίωση των πολιτικών και στην εφαρμογή έργων βέλτιστων πρακτικών στις πανεπιστημιουπόλεις τους. Γιατί όμως αυτές οι συγκεκριμένες πόλεις συμμετέχουν στο δίκτυο WIT; Κάθε πόλη εξηγεί σε τι μπορεί να συνεισφέρει και τι θα ήθελε να μάθει από αυτήν την ανταλλαγή γνώσεων. Αυτή τη φορά παρουσιάζουμε την περίπτωση του Μάγκτενμπουργκ (Magdeburg) στη Γερμανία.
Το Magdeburg και τα διεθνή ταλέντα
Το Magdeburg είναι η πρωτεύουσα της Σαξονίας-Άνχαλτ, ένα από τα γερμανικά «Bundesländer» όπου ζουν 240.000 άνθρωποι. Η πόλη βρίσκεται πολύ κεντρικά στην Ευρώπη με τις καλύτερες συγκοινωνιακές συνδέσεις μέσω αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρόμων και πλωτών οδών. Ως εκ τούτου, το Magdeburg είναι πολύ σημαντικό για την υλικοτεχνική βιομηχανία. Σε σχέση με τη λειτουργία κεφαλαίου, πολλές διοικήσεις και εταιρείες παροχής υπηρεσιών έχουν εγκατασταθεί εδώ. Τα δύο πανεπιστήμια και τα άλλα ερευνητικά ιδρύματα στην πόλη ασκούν αυξανόμενη επιρροή στην τοπική οικονομία. Επιπλέον, διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο ως εργοδότες για τους νέους με υψηλά προσόντα.
Το Magdeburg είναι μια πολύ νέα επιστημονική τοποθεσία. Τα περισσότερα ιδρύματα ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 1990. Σήμερα το Πανεπιστήμιο Otto-von-Guericke και το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών έχουν περίπου 19.000 φοιτητές. Ο αριθμός των απασχολούμενων στο πανεπιστήμιο είναι πάνω από 2.000 και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο με πάνω από 4.000 υπαλλήλους δηλώνει την τεράστια σημασία των επιστημονικών ιδρυμάτων. Επιπλέον, έχουν ιδρυθεί 5 ινστιτούτα ερευνητικών οργανισμών όπως τα Leibniz Association και Max Planck Society με πολλούς διεθνείς ερευνητές.
Αυτή η εξέλιξη διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι τόσο τα πανεπιστήμια όσο και τα ερευνητικά ιδρύματα ήταν ανοιχτά σε διεθνείς φοιτητές και ερευνητές από την αρχή. Επί του παρόντος, περισσότερο από το 20% των φοιτητών και το 11% του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου προέρχονται από το εξωτερικό. Σε ορισμένα από τα επιστημονικά ινστιτούτα, διεθνείς ερευνητές ή κάτοχοι διδακτορικού αποτελούν το 50% του προσωπικού. Για να συνεχίσει τη θετική ανάπτυξη, το Magdeburg χρειάζεται περισσότερα διεθνή ταλέντα. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι τομείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της επιστήμης που χρειάζονται ταλαντούχους και καταρτισμένους ανθρώπους. Επίσης, οι εταιρείες στην περιοχή έχουν τεράστια ζήτηση για μηχανικούς και ειδικευμένους εργαζόμενους. Καθώς σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν κατάλληλοι υπάλληλοι στην αγορά εργασίας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο, οι τοπικές εταιρείες έχουν αρχίσει να αναζητούν εργαζόμενους και στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά εργασίας.
Η μεγάλη πρόκληση για το Magdeburg είναι τα επόμενα χρόνια να παρακινήσει τα διεθνή ταλέντα να έρθουν στην πόλη και να τα ενσωματώσει στην αστική κοινωνία. Είναι η φιλοδοξία να προσφέρει μια ελκυστική προοπτική ζωής και εργασίας σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους από το εξωτερικό.
Το Magdeburg και το URBACT
Στο έργο Welcoming International Talent, το Magdeburg δημιούργησε μια ομάδα εργασίας με φορείς σε τοπικό επίπεδο. Ο στόχος είναι να συντονιστεί καλύτερα το πλήθος των προσφορών και των πρωτοβουλιών και να γνωριστούν μεταξύ τους. Η ομάδα εργασίας υποστηρίζει τα έργα από το δίκτυο μεταφοράς. Έτσι, το Magdeburg θα ιδρύσει έναν Διεθνή Οίκο ως το πρώτο σημείο επαφής για τους ξένους. Επιπλέον, θα συγκεντρώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και υπηρεσίες για τους διεθνείς σε μια διαδικτυακή πύλη.
Το δίκτυο μεταφοράς καλής πρακτικής "Welcoming International Talent" ασχολείται με το ερώτημα πώς μπορεί να πετύχει η διεθνοποίηση. Πώς αντιμετωπίζουμε τους διεθνείς επαγγελματίες; Πώς μπορεί να βελτιωθεί η διαμονή, η ένταξη και τα κίνητρα για τη διαμονή τους; Θέλουμε να μάθουμε από τους συνεργάτες του δικτύου και να ανταλλάξουμε ιδέες. Πώς το κάνουν οι άλλες πόλεις; Τι μπορούμε να υιοθετήσουμε; Ένα τέτοιο έργο της ΕΕ είναι ταυτόχρονα και καταλύτης και μερικές φορές ασκεί τις απαραίτητες πιέσεις για την τελική αντιμετώπιση και υλοποίηση του έργου.
Αυτή η ανταλλαγή με ευρωπαίους εταίρους και ομοϊδεάτες είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Εξάλλου, όλοι δουλεύουμε για τον ίδιο στόχο: να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα διεθνή ταλέντα. Μία πόλη-εταίρος του δικτύου είναι λίγο πιο μπροστά από την άλλη. Όμως, όλοι δουλεύουμε στο ίδιο θέμα και μπορούμε να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον. Επομένως, ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για τον τρόπο με τον οποίο το Groningen δημιούργησε το "Κέντρο υποδοχής" (Welcome Center) ή πώς κατάφερε να κάνει όλους τους συνεργάτες του δικτύου να συμφωνήσουν. Αλλά είναι εξίσου εντυπωσιακό να βλέπουμε πώς οι εταίροι στο Debrecen στην Ουγγαρία ή στο Bielsko Biala στην Πολωνία ξεκίνησαν να προσελκύουν και να προωθούν διεθνή ταλέντα. Είναι πάντα καλό να έχουμε ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο.