Οι πόλεις-μέλη του Δικτύου Σχεδιασμού Δράσης, Health & Greenspace, σχεδιάζουν μία αποτελεσματική επικοινωνία για τη 2η φάση και θα ήθελαν να μοιραστούν μερικές πολύτιμες επικοινωνιακές συμβουλές μαζί σας.
- Ελάτε στη θέση του κοινού-ομάδας στόχου σας!
Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε επικοινωνία, πρέπει να επιλέξετε το κοινό-στόχο σας. Η στόχευση του "κοινού" λειτουργεί μόνο για τεράστιες πολυεθνικές εταιρείες με ατελείωτους πόρους - όμως, αυτό δεν ισχύει για έναν δήμο. Επομένως, η εύρεση μικρότερων, εύχρηστων ομάδων στόχων αποδίδει πολύ περισσότερο από τη δημιουργία γενικών μηνυμάτων. Προκειμένου να επικοινωνήσει κανείς αποτελεσματικά, πρέπει να ευθυγραμμίσει τα μηνύματά του με τον τρόπο σκέψης του κοινού-στόχου. Ποιες είναι λοιπόν οι πιο σημαντικές αξίες για το κοινό σας; Είναι η τιμιότητα, η πίστη, η σκληρή δουλειά, η ιδιωτικότητα, ο πατριωτισμός, η δικαιοσύνη, η αλληλεξάρτηση ή η προσωπική ελευθερία;
Συμβουλή: Εξερευνήστε αξίες μέσω τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης / κοινοτήτων / πολιτικών, πολιτιστικών τάσεων, επίσης μην ξεχάσετε να μιλήσετε στο κοινό σας.
2. Ποια είναι η ταυτότητα που έχει το κοινό σας;
Ποιος ζει στην πόλη σας; Τι είδους ανθρώπους βλέπετε; Καθώς η ταυτότητα του κάθε ατόμου διαμορφώνει τη δέσμευση, η εξερεύνηση αυτών είναι απαραίτητη. Κάθε κοινότητα έχει πολλαπλές ταυτότητες: από εθνική σε τοπική, θρησκευτική και οικογενειακή, επαγγελματική και πολιτική ταυτότητα. Για παράδειγμα, ενώ η γονεϊκότητα είναι σημαντική σε μια πόλη (π.χ. με πολλά προάστια), η υγειονομική περίθαλψη για τους ηλικιωμένους μπορεί να είναι πιο σημαντική σε μία άλλη.
Συμβουλή: Εξερευνήστε τις βασικές ταυτότητες των ομάδων στόχων σας! Επίσης, επιλέξτε το σωστό αγγελιαφόρο για να δημιουργήσετε το εφέ "ένας από εμάς"!
Στη φωτογραφία – Start young: προσέλκυση μαθητών στο σχεδιασμό αστικού πάρκου στη Breda
3. Μην ξεκινήσετε από το μηδέν!
Η οικοδόμηση κοινοτήτων είναι δύσκολη. Επομένως, η εύρεση ήδη υπαρχόντων ομάδων και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους είναι πιο λογική, ειδικά για δήμους με περιορισμένες δυνατότητες. Αυτές οι ομάδες δεν πρέπει να αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος: να είστε δημιουργικοί και να βρείτε τρόπους για να "ενσωματώσετε" τις δραστηριότητες του έργου σας στις δραστηριότητες ήδη υπαρχόντων κοινωνικών ομάδων και δικτύων. Π.χ. το θέμα σας είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση; Τότε γατί να μην δημιουργήσετε περισσότερη ευαισθητοποίηση για αυτό παρέχοντας αισθητήρες παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα στο τοπικό κλαμπ πεζοπορίας;
Συμβουλή: Βρείτε ήδη υπάρχουσες ομάδες και ξεκινήστε να δημιουργείτε επαφές με άλλες ομάδες!
Στη φωτογραφία - Everyone happy (Όλοι χαρούμενοι): συνεργασία με ήδη υπάρχουσες ομάδες. Η Πόλη του Πόζναν μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο Swięty Łazarz και το Palm House συμμετείχαν στη δημιουργία ενός πλωτού κήπου στη λίμνη στο Wilson Park στο Πόζναν. Η εγκατάσταση συντονίστηκε από την Fundation On Water από το Wrocław και συγκεκριμένα από ανθρώπους με εμπειρία σε πλωτούς κήπους και οικολογική εκπαίδευση.
4. Δημιουργήστε προσεκτικά τα μηνύματά σας
Σκεφτείτε παγκόσμια αλλά επικοινωνήστε τοπικά - εστιάστε στον τοπικό αντίκτυπο στην επικοινωνία σας, επισημάνετε προσωπικές εμπειρίες και συνδυάστε τες με λύσεις για να αποφύγετε το συναισθηματικό «μούδιασμα». Χρησιμοποιήστε ιστορίες όποτε είναι δυνατόν, μαζί με εικόνες. Μην ξεχνάτε: οι γνωστοί άνθρωποι και οι ιστορίες είναι πάντα πιο ενδιαφέρουσες και ελκυστικές από τα διαγράμματα πίτας και τα διαγράμματα. Εάν είναι δυνατόν, αναφερθείτε σε ζητήματα που έχουν σημασία για το κοινό σας. Είναι η ομάδα-στόχος σας νεαρές μαμάδες; Τότε Μιλήστε για παιδικές χαρές. Είναι ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας; Τότε προσελκύστε τους δημιουργώντας μονοπάτια πεζοπορίας. Επίσης, δώστε πάντα έμφαση στις λύσεις και τα οφέλη.
5. Ξεπεράστε τα εμπόδια
Τα εμπόδια είναι φυσικό επακόλουθο, γι 'αυτό να τα περιμένετε όταν προσπαθείτε να εκτελέσετε το έργο σας. Ωστόσο, μπορείτε να προετοιμαστείτε για την αντιμετώπισή τους. Μπορείτε να παρακάμψετε τα αρνητικά νοητικά μοντέλα επικοινωνώντας σε ανθρώπινη κλίμακα, χρησιμοποιώντας ιστορίες και μεταφορές και επιμένοντας μόνο σε μερικά γεγονότα και αριθμούς. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποφύγετε την κούραση από την υπερβολική πληροφόρηση. Επίσης, δημιουργήστε συνθήκες όπου η αλλαγή συμπεριφοράς είναι εύκολη. Επιτρέψτε στους ανθρώπους να ορίσουν συγκεκριμένους στόχους για τη συμπεριφορά τους, να κάνουν τις φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές τους ως προεπιλογή και να επισημάνουν τα καλά παραδείγματα. Επίσης, εάν είναι δυνατόν, δώστε κίνητρα για θετική συμπεριφορά!
+1: Τολμήστε να πειραματιστείτε!
Δεν χρειάζεται να είστε σοβαροί όλη την ώρα στην επικοινωνία σας! Δοκιμάστε διαφορετικές μορφές, ευθυγραμμίστε τα συνηθισμένα άρθρα, βίντεο κλιπ και τα γραφήματα και χρησιμοποιήστε λίγη αίσθηση του χιούμορ, τέχνη, πειράματα δρόμου και οράματα για να προσελκύσετε το κοινό-στόχο σας.