Radioaseman kulttuurikäytöllä pito- ja vetovoimaa Itä-Poriin

Edited on 01/02/2021

URBACtin “Come in! – Talking Houses, Shared Stories” -hankkeessa aktivoidaan asukkaita ja vahvistetaan paikallisyhteisöjä kiinnittämällä huomio rakennetun ympäristön arvoon. Esimerkkinä on Budapestissä järjestettävä yhteisöfestivaali, jota mallina käyttäen hankkeessa mukana olevat kaupungit järjestävät oman tapahtumansa vuoden 2020 aikana. Porissa hanke näyttäytyi kaupunkilaisille Porin Päivän viikonloppuna syyskuussa 2020.

Vaikka koronan varotoimenpiteet varjostivat Porin Päivää, oli syyskuun viimeinen viikko Porissa taas täynnä tapahtumia. Lauantaina 28. syyskuuta päähuomio kohdistui Väinölän radioasemaan. Sen maastossa järjestettiin ultrajuoksutapahtuma ja lisäksi radioasemalla oli kulttuuritarjontaa. Porin Come In! -hanke oli mukana tapahtumassa esittelemällä radioasemalla sen historiaa. Keväällä 2021 hanke laajentaa historian ja tarinoiden tutkailua Väinölän ja Sampolan alueille, ja osallistaa tähän toimintaan laajasti mukaan myös alueen asukkaat ja eri toimiajatahot.

Come In! -hankkeen toiminta Porissa on osa laajempaa Pihlavan ja Väinölän lähiöiden kehittämistoimintaa. Siihen liittyen Väinölän radioasema halutaan kulttuurikäyttöön. Vauhtia tälle pyrkimykselle antaa Itä-Porin lähiöhanke (Kulttuuriviritin), joka on valittu mukaan ympäristöministeriön vetämään lähiöohjelmaan vuosiksi 2020–2022. Osallistuminen lähiöohjelmaan tuo Itä-Porin kehittämiseen jatkuvuutta ja antaa mahdollisuuden hyödyntää URBACTin oppeja laajemmin Porin ja sen kaupunginosien kehittämisessä.

Väinölän lyhytaaltoasemalla on kiinnostava historia. Radioasema päätettiin rakentaa vuoden 1940 kesäolympialaisten radiolähetyksiä varten. Koska kisat peruuntuivat, asemaa käytettiin sota-ajan propagandalähetyksiin. Sotien jälkeen Porin aseman ulkomaille suunnattuja lyhytaaltolähetyksiä kuuntelivat etenkin merimiehet ja suomalaiset siirtolaiset. 1960-luvulla lyhytaaltojen suosio laski. Lisäksi Porin kasvaessa radioasema jäi lähiöasutuksen puristuksiin, ja sen lähetykset aiheuttivat häiriöitä lähiasukkaiden sähkölaitteissa.

Vuonna 1987 Porin radiotoiminta siirtyi Preiviikiin kauemmaksi asutuksesta. Sen jälkeen Väinölän radioasema on ollut mm. autoharrastajien kokoontumispaikkana ja T.E.H.D.A.S-taiteilijakollektiivin käytössä. Porin lyhytaaltoaseman kiehtovaan historiaan pääset tutustumaan tästä: www.lyhytaaltoasema.fi

Submitted by petri.kahila@uef.fi on 16/10/2020
author image

petri.kahila@uef.fi

See all articles