Τελική Εκδήλωση του Δικτύου Μεταφοράς Tropa Verde: Μειώστε, Επαναχρησιμοποιήστε, Ανακυκλώστε +Aνταμείψτε

Edited on 01/06/2021

Στο πλαίσιο της διάδοσης των αποτελεσμάτων των Δικτύων Μεταφοράς URBACT, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με μεγάλη επιτυχία στις 12 Μαϊου 2021, η τελική εκδήλωση του Δικτύου Μεταφοράς, Tropa Verde, ένα δίκτυο που ενθαρρύνει την περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά και που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να επαναχρησιμοποιούν και να ανακυκλώνουν.

Σε πρώτη φάση, ακούσαμε λίγα λόγια για το πρόγραμμα URBACT από τη Γραμματεία URBACT (εκπροσωπούμενη από την κα Clémentine Gravier, Υπεύθυνη Ανάπτυξης Ικανοτήτων),  μάθαμε λεπτομερώς για ένα άλλο δίκτυο μεταφοράς, το δίκτυο Resourceful Cities και τη σχέση του με το Δίκτυο Tropa Verde στο κομμάτι της κυκλικής οικονομίας. Οι εκπρόσωποι τριών από τις εμπλεκόμενες πόλεις (Χάγη- επικεφαλής πόλη, Μέχελεν-Βέλγιο και Οσλο, αναφέρθηκαν σε διάφορα θέματα όπως «Χώροι για Κυκλική Συν-δημιουργία» (Spaces for Circular Co-creation) και το σκεπτικό για τη λειτουργία των Κέντρων Αστικών Πόρων (Urban Resources Centers) στη Χάγη, τα μίνι αποθετήρια ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών στο Οσλο, μία προωθητική ενέργεια που ωθεί τόσο τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, όσο και τους πολίτες να ανακυκλώνουν τις χρησιμοποιημένες πλαστικές φιάλες τους με αντάλλαγμα μία σημαντική μείωση στους φόρους τους. Η πρώτη συνεδρία έκλεισε με μια αναδρομική αναφορά του τι ήταν το Tropa Verde από τον επικεφαλής εμπειρογνώμονα του δικτύου Yvan Corbat.

Σε δεύτερη φάση , είδαμε βίντεο μικρής διάρκειας των πόλεων-εταίρων που συμμετείχαν στο δίκτυο Tropa Verde: ο Carlos Ribeiro, από το εργαστήριο τοπίου του Γκιμαράες (Guimarães landscape laboratory), μίλησε για ενδιαφέροντα έργα ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών, όπως το έργο «Aqualastic» με το μότο «Περισσότερο νερό, λιγότερα πλαστικά» (More water, less plastics), και για τα ειδικά κουτιά απορριμμάτων τσιγάρων και τσιχλών.

Στη συνέχεια η κα Κατερίνα Μπουτουρά, από το Τμήμα Αστικών Πολιτικών και Στρατηγικών Χρηματοδότησης του Δήμου Παύλου Μελά αναφέρθηκε στο θέμα «Πώς ανακυκλώνουμε το χώρο και το δομημένο περιβάλλον» και ειδικότερα στο έργο  «Δημιουργική Επανάχρηση των κτηρίων Στρατωνισμού και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση του Μητροπολιτικού Πάρκου (πρώην Στρατοπέδου) Παύλου Μελά». Τονίστηκε ότι «η προσαρμοστική επαναχρησιμοποίηση είναι ουσιαστικά η «ανακύκλωση» ενός κτιρίου με πολλαπλά οφέλη όπως η μείωση αποβλήτων , η μείωση του κόστους κατασκευής ,η κλιματική απόδοση παλαιότερων κτιρίων, η διαφοροποίηση οικονομικών δραστηριοτήτων, η «αναζωογόνηση» της δημόσιας ζωής, και η μεταφορά μεγάλου χώρου πρασίνου σε γειτονιές. Η αναβάθμιση του παλιού στρατοπέδου έχει ως στόχο την προστασία και ανάδειξη του πρώην στρατοπέδου, ως τόπου ιστορικής και κοινωνικής μνήμης, με την αποκατάσταση και επανάχρηση μέρους του κτηριακού αποθέματος και με τελικό στόχο την ενίσχυση της αστικής και πολιτισμικής ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της ευρύτερης περιοχής.

 

 

Στη τελευταία συνεδρία, απολαύσαμε για λίγο ένα απόσπασμα από το έργο «Ο ήχος της Ανακύκλωσης» (The Sound of Recycling), ένα χορευτικό και μουσικό κομμάτι που δημιουργήθηκε από μαθητές του Προγράμματος Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής Καινοτομίας της Μουσικής Σχολής Reina Sofia της Μαδρίτης. Η διαδικτυακή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ενδιαφέρουσα έκθεση με θέμα «Αποτελέσματα της εταιρικής σχέσης της Αστικής Ατζέντας για την κυκλική οικονομία» από την Axelle Griffon, Συντονίστρια για το Κλίμα και το Περιβάλλον στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR).

Submitted by mpapoutsi on 01/06/2021