Uitdagingen op het gebied van huisvesting in Albacete, Spanje

Edited on 18/06/2024

Albacete is een levendig cultureel centrum in de regio Castilla-La Mancha, een van de meest dynamische landbouwregio's van Europa. Vanwege de strategische ligging trekt Albacete een groot aantal seizoensarbeiders aan. De stad probeert tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van arbeidsmigranten en hun gezinnen, waarvan sommigen in informele nederzettingen wonen. In het kader van het WELDI-project organiseerde de gemeente de derde transnationale bijeenkomst van het netwerk rond het thema huisvesting.

Uitdagingen en prioriteiten in Europese huisvesting: Een WELDI-perspectief

Overheidsinvesteringen in huisvesting zijn de afgelopen decennia afgenomen. Deze afname, in combinatie met wereldwijde problemen zoals de financialisering van huisvesting en de opkomst van toeristische verhuurplatforms, heeft geleid tot een ernstig tekort aan betaalbare woningen in Europese stedelijke centra. Nieuwkomers worden geconfronteerd met veel uitdagingen als gevolg van dit tekort, zoals financiële problemen, een informatiekloof, discriminerende praktijken en complicaties met betrekking tot de verblijfsstatus. Zelfs in steden als Seine-Saint-Denis en Utrecht, waar de volkshuisvestingssector relatief sterk is, kunnen de wachttijden om toegang te krijgen tot dergelijke woningen oplopen tot maar liefst tien jaar. In Luik staan, ondanks het bestaan van 100.000 sociale woningen, nog steeds 40.000 huishoudens op de wachtlijst.

WELDI's partners erkennen het cruciale belang van adequate huisvesting en hebben dit als een belangrijke kwestie aangemerkt. Burgemeester Manuel Serrano van Albacete wees treffend op deze belangrijke kwestie en benadrukte huisvesting als een fundamenteel mensenrecht dat voor iedereen geldt. Toegang tot geschikte huisvesting is niet alleen een kwestie van comfort; het is een hoeksteen voor stabiliteit, veiligheid en sociale integratie, vooral voor migranten. Fatsoenlijke huisvesting biedt nieuwkomers een basis om zich te vestigen in hun eigen gemeenschap, kansen op werk en onderwijs na te streven en zich op een zinvolle manier in te zetten voor de samenleving.

Bovendien bevordert betaalbare huisvesting inclusiviteit en cohesie door interacties tussen mensen met verschillende achtergronden te vergemakkelijken en zo het gemeenschapsleven te verrijken. Om tegemoet te komen aan de huisvestingsbehoeften van migranten is een gezamenlijke inspanning nodig om systemische barrières te slechten en beleid te implementeren dat prioriteit geeft aan gelijke toegang tot huisvesting voor alle inwoners, ongeacht afkomst of status. Door te zorgen voor toegang tot fatsoenlijke huisvesting houden we niet alleen de waardigheid en rechten van migranten hoog, maar bevorderen we ook veerkrachtige, levendige en inclusieve samenlevingen waarin iedereen de kans krijgt om zich te ontplooien.

Huisvesting voor seizoenarbeiders, een lang slepende kwestie voor Albacete

Huisvesting voor seizoenarbeiders is een historische uitdaging in Albacete, gelegen in een belangrijk landbouwgebied in Spanje. De stad kent een bevolkingsgroei tussen mei en oktober als gevolg van de grote vraag naar arbeidskrachten, voornamelijk van migranten. Om tegemoet te komen aan de huisvestingsbehoeften van tijdelijke bewoners heeft de gemeente verschillende initiatieven gelanceerd, waaronder opvanghuizen voor daklozen en tijdelijke migranten. Het "Seminary"-gebouw, gefinancierd door de stad in samenwerking met Caritas, biedt onderdak aan migranten en aanvullende diensten zoals maaltijden en hulp bij het vinden van een baan.

WELDI-partners hadden de gelegenheid om El Pasico te bezoeken, een opvanghuis voor migranten gerund door ACAIM en Médicos Mundi Sur, dat dient als een cruciale hulpbron voor jonge nieuwkomers, van wie velen zonder papieren, en dat voorziet in basishuisvesting en ondersteuning zoals loopbaanbegeleiding en taaltraining. Dit is belangrijk omdat formele tewerkstelling en opleidingsmogelijkheden een sleutelrol spelen in het regularisatieproces in Spanje via een procedure die bekend staat als "arraigo" ("verankering").

Om een snelle oplossing te vinden, maken sommige migranten gebruik van de diensten van "intermediarios", informele maffia-achtige netwerken, om werk en huisvesting te krijgen in ruil voor een vergoeding die door de arbeiders wordt betaald. Er worden inspanningen geleverd om deze uitbuiting tegen te gaan. Albacete heeft een project goedgekeurd voor een nieuw opvangcentrum dat plaats biedt aan 100 mensen en dat ondersteuning biedt via het technische integratieteam van de stad en NGO's. Dit initiatief, dat is geïntegreerd in het WELDI-actieplan, is bedoeld om begeleiding te bieden over de rechten en beschikbare diensten, om te voorkomen dat nieuwkomers ten prooi vallen aan deze parallelle uitbuitingsdiensten.

Geïntegreerde oplossingen voor Albacete: Aanpak van sloppenwijken en empowerment van kwetsbare gemeenschappen

Albacete wordt ook geconfronteerd met de problemen van sloppenwijken en kwetsbare migranten en heeft daarom innovatieve strategieën geïmplementeerd om deze dringende problemen aan te pakken. Sinds hun ontstaan hebben sloppenwijken complexe sociale en infrastructurele dilemma's veroorzaakt. Deze nederzettingen, die bewoond worden door diverse gemeenschappen waaronder Roma-families en Afrikaanse migrantenwerkers, hebben een gebrek aan basisvoorzieningen zoals elektriciteit en water. In reactie hierop heeft de gemeente Albacete een geïntegreerd ondersteuningsmodel ontwikkeld in samenwerking met het Technisch Team voor Sociale Inclusie van de stad, naast NGO's. Deze netwerkbenadering bestaat uit maandelijkse bijeenkomsten waar belanghebbenden gezamenlijk de behoeften van individuele cliënten beoordelen en aanpakken.

Centraal in dit model staat een 'housing-first'-strategie, die wordt gedemonstreerd door de tijdelijke herhuisvesting van gezinnen in noodwoningen die door de stad ter beschikking worden gesteld, zonder huur of kosten. Deze oplossing wordt gevolgd door diepte-interviews met bewoners om hun specifieke behoeften te identificeren, variërend van documentatie en gezondheidszorg tot onderwijsmogelijkheden. De huidige capaciteit van Albacete voor noodhuisvesting blijft echter beperkt, met slechts zes beschikbare eenheden. Om aan de groeiende vraag te voldoen, is de stad van plan om 30 geprefabriceerde woningen te bouwen op gemeentegrond in de buitenwijken, zodat er duurzamere huisvestingsoplossingen voor kwetsbare gezinnen komen.

De inspanningen van Albacete reiken verder dan huisvesting en omvatten ook steun voor kwetsbare migranten. Dit initiatief wordt geleid door het ‘Technical Inclusion Team’ (TIT) en biedt een holistische benadering van sociale integratie, ongeacht de wettelijke status van migranten. Het TIT werkt samen met NGO's op het gebied van maatschappelijk werk, onderwijs, opleiding, juridisch advies en toegang tot fatsoenlijke huisvesting. Juridische ondersteuning is vooral belangrijk voor migranten die op zoek zijn naar een verblijfsstatus en werkgelegenheid, in nauwe samenwerking met overheidsinstanties. Veldwerkers die zich inzetten voor gemarginaliseerde gemeenschappen zijn van cruciaal belang en maken gebruik van telefonische tolkdiensten om taalbarrières te overbruggen en effectieve communicatie te garanderen.

De veelzijdige aanpak van Albacete om sloppenwijken aan te pakken en kwetsbare bevolkingsgroepen te ondersteunen, getuigt van de inzet van de stad voor sociale rechtvaardigheid en inclusieve stedelijke ontwikkeling. Door middel van samenwerking en innovatieve oplossingen streeft Albacete naar een rechtvaardigere en waardigere leefomgeving voor alle inwoners.

 

Submitted by Sofiane Youssef on 18/06/2024
author image

Sofiane Youssef

See all articles