Un semnal de alarmă la jumătatea drumului spre 2030
La jumătatea drumului, nu s-au înregistrat progrese suficiente în direcția îndeplinirii ODD-urilor
Pe lângă Summitul ODD din septembrie, sunt în curs de desfășurare pregătirile pentru Forumul politic la nivel înalt al ONU privind dezvoltarea durabilă (HLPF) din iulie 2023. În ambele ocazii, factorii de decizie și părțile interesate la nivel înalt vor evalua progresele înregistrate în ceea ce privește Agenda 2030, dar concluzia este clară: nu suntem pe drumul cel bun. La jumătatea drumului până în 2030, doar aproximativ 12 % dintre obiectivele ODD par să fi înregistrat progrese suficiente, se arată în ediția specială a raportului Secretarului General din aprilie anul trecut. "[Acest lucru] constituie o lectură sumbră" a declarat @David_McNair, director executiv pentru politici globale la One.org. într-o serie de postări pe Tweeter pe 27 aprilie. După cum ne amintește McNair, 575 de milioane de persoane vor trăi în continuare în sărăcie extremă în 2030, iar "foametea a revenit la nivelurile din 2005".
De asemenea, acest raport constată că multe dintre ODD-uri înregistrează progrese reduse, iar aproximativ 30 % dintre ele fie nu au înregistrat nicio evoluție, fie au înregistrat un regres sub nivelul de referință din 2015. Deși sumbru, documentul face apel la intensificarea eforturilor și la soluții politice pentru a dirija forțele de acțiune accelerată, susținută și transformatoare. Documentul îi îndeamnă pe liderii mondiali să se reunească la Summitul ODD pentru a prezenta un plan de salvare pentru oameni și planetă, axat pe trei progrese majore:
- Echiparea guvernanței și a instituțiilor pentru o transformare durabilă și favorabilă incluziunii;
- Prioritizarea politicilor și a investițiilor care au efecte multiplicatoare asupra tuturor obiectivelor;
-
Asigurarea unei creșteri semnificative a finanțării ODD și a unui mediu global favorabil pentru țările în curs de dezvoltare.
Dovezi limitate privind impactul transformator
Începând cu 2015, există dovezi că guvernele, întreprinderile, sectorul privat și publicul larg au adoptat ODD-urile. Cu toate acestea, în general, există doar dovezi limitate privind impactul transformator.
Articole de cercetare științifică, scrisori sau studii recente au constatat, într-adevăr, că în general există doar dovezi limitate privind impactul transformator al ODD-urilor. În alte cazuri, aceste articole sunt extrem de critice la adresa ONU. De exemplu, în mai 2022, cercetători de la universități și institute de cercetare din 17 țări din întreaga lume afirmă că "Secretarul general al ONU, António Guterres, a avut dreptate să afirme că omenirea "dă înapoi în ceea ce privește majoritatea ODD-urilor", că "devine clar că ipotezele care stau la baza ODD-urilor nu sunt valabile, inclusiv expansiunea economică continuă" și "solicită public ONU să renunțe la ideologia redundantă și inutilă a dezvoltării durabile" (Scrisoare către ONU - Oamenii vor suferi mai mult dacă profesioniștii se amăgesc cu privire la dezvoltarea durabilă).
Tot în iunie 2022, înainte de sesiunea din iulie a HLPF 2022, un alt grup de cercetători a publicat un articol, în Nature Sustainability, în care prezintă rezultatele unei meta-analize a dovezilor științifice disponibile privind impactul politic al ODD-urilor. Autorii constată că obiectivele au avut un anumit impact politic asupra instituțiilor și politicilor, de la guvernanța locală la cea globală și apreciază că "deși există unele efecte limitate ale ODD, acestea nu sunt încă o forță transformatoare în sine".
Orașele sunt esențiale pentru un viitor durabil
Într-o notă pozitivă, articolul din 2022 recunoaște că ODD reprezintă "cea mai cuprinzătoare și detaliată încercare a ONU de a promova dezvoltarea durabilă". De asemenea, o critică interesantă a scrisorii subliniază faptul că oamenii de știință nu propun nicio măsură concretă sau alternativă credibilă la un astfel de cadru. Aceasta concluzionează că "ODD-urile oferă o foaie de parcurs indispensabilă: fără ea, nimeni nu ar ști încotro să se îndrepte. Oare chiar vom renunța la aceasta, singura foaie de parcurs globală asupra căreia lumea a reușit să cadă de acord? [...] Totuși, aceasta este o problemă transnațională - dezastrele climatice nu cunosc granițe - și singura modalitate de a o aborda este o cooperare internațională sporită, nu mai puțină".
Există și alte câteva puncte luminoase. Documentul constată că "unele dovezi sugerează că orașele sunt adesea mai inovatoare și mai progresiste decât guvernele lor centrale în ceea ce privește crearea de coaliții pentru punerea în aplicare a ODD". După cum a subliniat António Guterres la începutul acestui an, "orașele sunt câmpuri de luptă critice. Acestea generează 70 % din emisiile globale. Ele găzduiesc jumătate din omenire. Iar până în 2050, peste două miliarde de oameni în plus le vor numi "acasă"". Planul de acțiune al Secretarului General al ONU, intitulat "Agenda noastră comună", și documentul tematic privind multilateralismul pentru Adunarea ONU-Habitat fac apel la un multilateralism revigorat și mai incluziv, recunoscând rolul esențial pe care îl joacă orașele și alte autorități locale în abordarea provocărilor viitoare.
O oportunitate de a intensifica acțiunea
Marcând jumătatea perioadei de punere în aplicare a ODD, anul 2023 oferă o fereastră de oportunitate pentru a dirija forțele de schimbare.
Procesul politic din perioada premergătoare Summitului ODD poate contribui la realizarea de progrese pentru locuitorii planetei noastre și la un impuls pentru a intensifica contribuția orașelor și regiunilor la ODD. Pe parcursul evenimentului, liderii mondiali și părțile interesate la nivel înalt vor efectua o analiză cuprinzătoare a stadiului de realizare a ODD-urilor, vor răspunde la impactul crizelor multiple și interconectate cu care se confruntă lumea și vor oferi orientări politice la nivel înalt cu privire la acțiunile transformatoare și accelerate care să conducă la termenul limită 2030 pentru realizarea ODD-urilor. Rezultatul va fi o declarație politică negociată.
Reuniunea la nivel înalt va fi co-facilitată de reprezentanții permanenți ai ONU din Irlanda și Qatar care, în urma unei runde inițiale de consultări cu statele membre, precum și cu grupurile majore și alte părți interesate cu privire la o propunere de document, au publicat un "proiect inițial" al declarației politice. La 7 iunie 2023, a fost găzduit un dialog virtual informal al părților interesate pentru a solicita contribuții și sugestii concrete în vederea îmbunătățirii Proiectului zero al Declarației politice a Summitului ODD.
Dar UE?
UE s-a angajat pe deplin să respecte Agenda 2030 și să o pună în aplicare, așa cum se subliniază în documentul "The European Green Deal" și în documentul de lucru al Comisiei "Delivering on the UN's Sustainable Development Goals", precum și în Programul de lucru al Comisiei Europene și în Orientările Politice ale președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen. Monitorizarea periodică a progreselor înregistrate în vederea îndeplinirii ODD în contextul UE este esențială în acest scop. În cadrul consultării informale din 3 februarie 2023, în declarația sa, UE a solicitat insistent o declarație politică ambițioasă și orientată spre acțiune în cadrul Summitului privind ODD.
În plus, în mai 2023, Eurostat (biroul de statistică al Uniunii Europene), împreună cu European Semester Spring Package, a publicat publicația "Dezvoltarea durabilă în Uniunea Europeană - Raport de monitorizare a progreselor înregistrate în vederea atingerii ODD-urilor în contextul UE, ediția 2023", care oferă o imagine statistică de ansamblu a progreselor înregistrate în UE. Raportul arată că s-au înregistrat progrese în ceea ce privește multe obiective socio-economice în cea mai recentă perioadă de cinci ani pentru care există date disponibile, în timp ce tendințele în domeniul mediului au fost mai puțin favorabile. În special, trei obiective arată un regres în ceea ce privește progresele înregistrate: acțiunea climatică (ODD 13), viața pe pământ (ODD 15) și parteneriatele pentru obiective (ODD 17).
În timp ce Raportul european privind dezvoltarea durabilă 2023, care a fost publicat zilele trecute, se afirmă că "toate ODD-urile au înregistrat întârzieri serioase". Chiar dacă primele 20 de țări din clasamentul SDG Index 2023 sunt toate europene, niciuna dintre ele nu este pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivele Agendei până în 2030, ceea ce face ca parteneriatul pentru obiective (SDG 17) și alte forme de colaborare să fie mai importante ca niciodată. Ediția anterioară a raportului, Raportul privind dezvoltarea durabilă în Europa 2022, clarifică câteva aspecte în ceea ce privește direcția în care lucrurile ar fi putut merge prost: "Progresul ODD în Europa a stagnat din 2020".
Chiar dacă fiecare program de lucru al Comisiei Europene a plasat ODD în centrul procesului de elaborare a politicilor UE începând cu 2020, pandemia Covid-19 și alte crize internaționale au dus la inversarea progreselor în multe țări europene, în special în ceea ce privește combaterea sărăciei (ODD 1), sănătatea și bunăstarea (ODD 3) și munca decentă și creșterea economică (ODD 8). UE a atins sau este pe cale să atingă aproximativ 66 % din obiectivele ODD incluse în Raportul privind dezvoltarea durabilă în Europa. Cu toate acestea, progresele au fost limitate în cazul a 20 % dintre indicatori și se îndreaptă într-o direcție greșită în cazul a 13 % dintre aceștia. Pentru a aborda această problemă, în Raportul privind dezvoltarea durabilă în Europa sunt prezentate cinci acțiuni prioritare pentru accelerarea îndeplinirii ODD în UE și la nivel internațional. Acestea sunt adresate în comun Comisiei Europene și conducerii Consiliului, Parlamentului European și statelor membre:
-
Să se asigure că revizuirea voluntară a UE din 2023 include trei elemente importante: (1) prioritățile interne, (2) efectele internaționale și (3) parteneriatele internaționale și diplomația pentru ODD;
- Publicarea, până în iulie 2023, a unei declarații politice comune din partea celor trei piloni ai guvernanței UE;
- Pregătirea unei comunicări, care să fie emisă de Comisia Europeană, care să clarifice modul în care UE își propune să realizeze ODD în Europa.
- Să pună în aplicare și să consolideze angajamentele globale recente.
- Să elaboreze un nou mecanism sau să reînnoiască mandatul platformei multipartite.
Constatările și recomandările din Raportul Europa 2022 privind dezvoltarea durabilă sunt ecoul mesajelor solicitate de alte organizații și părți interesate europene, cum ar fi Comitetul Regiunilor în avizele sale privind rezultatele și progresele înregistrate în punerea în aplicare a ODD, EESC în contribuția sa la revizuirea voluntară (VR) la nivelul UE a punerii în aplicare a Agendei 2030 sau Inițiativa proprie a Parlamentului European de a impulsiona eforturile UE de a îndeplini obiectivele pentru 2030. Acest raport servește, de asemenea, la pregătirea delegației Parlamentului European, care va participa la Forumul politic la nivel înalt al ONU în iulie 2023.
Un an crucial pentru UE
De fapt, nu doar Parlamentul va fi reprezentat în cadrul acestor evenimente, ci și UE va prezenta primul său raport de revizuire voluntară în cadrul Forumului politic la nivel înalt și al Summitului ODD, nouă state membre pilotând revizuiri naționale voluntare.
La jumătatea perioadei de punere în aplicare a ODD-urilor, Raportul privind dezvoltarea durabilă în Europa solicită un leadership european puternic pentru atingerea obiectivelor. Sunt necesare acțiuni semnificative pentru a revitaliza eforturile. Printre acțiunile sugerate se numără: creșterea vizibilității ODD în politicile UE, crearea unei platforme permanente de implicare a organizațiilor societății civile în procesul de punere în aplicare a ODD și o mai bună contribuție a Eurostat privind indicatorii relevanți. În plus, Agenda 2030 promovează o importantă schimbare de paradigmă către un model mai participativ de guvernanță cu mai multe părți interesate pentru dezvoltarea durabilă.
În mai 2017, Comisia a înființat o platformă pentru a sprijini și consilia Comisia Europeană cu privire la punerea în aplicare a ODD la nivelul UE și pentru a oferi un forum pentru schimbul de experiență și de bune practici privind punerea în aplicare a ODD în toate sectoarele și la nivel local, regional, național și al UE. Din nefericire, mandatul său s-a încheiat în 2019 și nu a fost niciodată reînnoit. Ca și astăzi, membrii Parlamentului European solicită insistent ca o platformă sau un forum privind ODD-urile să fie relansat.
O astfel de acțiune ar favoriza o angajare structurată a societății civile, organizațiilor de tineret, întreprinderilor, sindicatelor și oamenilor de știință în elaborarea și monitorizarea politicilor legate de ODD. Evidențierea punctelor de vedere ale comunităților locale și punerea în aplicare cu succes a ODD-urilor se bazează în cele din urmă pe actorii locali. Acest proces ar trebui să examineze cele mai bune practici din alte forumuri relevante ale părților interesate (cum ar fi Platforma europeană a părților interesate în domeniul economiei circulare) și să deschidă calea spre viitor. De asemenea, putem sublinia aici o nevoie mai largă de implicare structurată și semnificativă a societății civile.
În acest an, prima Evaluare voluntară a Uniunii Europene privind punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă face bilanțul progreselor interne și externe ale UE în ceea ce privește ODD, detaliind modul în care UE aduce valoare adăugată în realizarea obiectivelor și recunoscând, de asemenea, necesitatea de a lua măsuri urgente pentru a accelera punerea în aplicare a ODD. Un proces care dă curs comunicării din 2016 privind Următoarele etape pentru un viitor european durabil - Acțiunea europeană pentru durabilitate și documentului de reflecție din 2019 intitulat "Către o Europă durabilă până în 2030".
Mai mult, în Orientările politice ale Comisiei 2019-2024, președintele von der Leyen atribuie un rol central Agendei 2030 și ODD-urilor sale, făcând din dezvoltarea durabilă elemental central al politicilor europene, astfel încât Europa să poată conduce tranziția ecologică și digitală. Rolul ODD în centrul politicii, legislației și finanțării UE este evidențiat în documentul de lucru al serviciilor Comisiei pentru 2020 "Delivering on the UN's SDGs - A comprehensive approach". Declarația comună a Parlamentului European, a Consiliului Uniunii Europene și a Comisiei Europene privind prioritățile legislative ale UE pentru 2023 și 2024 include un angajament de accelerare a punerii în aplicare a acestui cadru.
Depășirea provocărilor legate de implementare
În ciuda eforturilor sale continue, UE nu a reușit să consulte în mod corespunzător cetățenii în timpul primei revizuiri la nivel european a ODD-urilor.
În timp ce Evaluarea voluntară a UE conține o gamă largă de acțiuni pe care UE le-a pus în aplicare în toate domeniile sale de politică pentru a îndeplini ODD și angajamentele care contribuie la ODD, lipsa de implicare a Parlamentului sau a organizațiilor societății civile în pregătirile sale și concluziile care privesc spre viitor sunt mai degrabă dezamăgitoare, după cum a afirmat deja SDG Watch Europe, o alianță a societății civile formată din peste 90 de ONG-uri din UE, creată pentru a asigura punerea în aplicare deplină a ODD de către UE și statele sale membre.
Membrii SDG Watch Europe deplâng "raportul publicat săptămâna aceasta de Comisia Europeană nu merge suficient de departe în ceea ce privește conținutul sau procesul, organizațiile societății civile și cetățenii fiind lăsați pe dinafară în timpul elaborării raportului." și regretă "Evaluarea voluntară, care se limitează la a evalua ceea ce a făcut UE până în prezent și la a promova politicile sale emblematice, nu are o viziune reală pentru schimbări structurale și nici nu oferă un plan de acțiune la nivelul UE pentru a aborda lacunele și provocările identificate de organizațiile societății civile în ceea ce privește implementarea ODD".
Comisia a primit contribuții din partea platformei "Spuneți-vă părerea", precum și prin intermediul unui proces de consultare desfășurat de Comitetul Economic și Social European (EESC), dar susține că "în ciuda unui efort lăudabil al Comitetului Economic și Social European de a conduce o consultare tardivă a părților interesate, UE nu a reușit să consulte în mod corespunzător cetățenii în timpul primei revizuiri la nivel european a ODD".
Într-adevăr, CESE a apreciat deja solicitarea Comisiei de a furniza o contribuție scrisă, dar a subliniat că ar fi fost de dorit o implicare mai structurată a societății civile în acest proces, cu posibilitatea de a formula observații cu privire la proiectul de raport. La 2022 iunie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind punerea în aplicare a ODD. Comitetul European al Regiunilor (CoR) a sugerat amendamente înainte de adoptare pentru a se asigura că dimensiunea locală a ODD-urilor, precum și contribuția pură a orașelor și regiunilor sunt incluse în raport. CoR l-a numit din nou pe Ricardo Rio, primarul orașului Braga, raportor pentru un document privind "Progresele înregistrate în punerea în aplicare a ODD", ocazie cu care se va angaja un dialog interinstituțional cu factorii de decizie din UE înaintea summitului ONU și a revizuirii ODD.
Cu privire la acest document, care a fost adoptat în februarie 2023, Ricardo Rio subliniază importanța unui angajament mai puternic pentru îndeplinirea ODD-urilor de către toate nivelurile de guvernare, un proces în care Uniunea Europeană poate beneficia de experiența orașelor și regiunilor și de schimbul de bune practici. Tot în opinia sa, într-un an atât de decisiv, în care UE va prezenta prima sa evaluare voluntară, Europa trebuie să dea un exemplu, susținând eforturile autorităților locale și regionale cu un sprijin financiar suplimentar și stabilind conexiuni intercontinentale.
Încă mai există speranță de a schimba lucrurile
Există o mare nevoie de coordonare la nivelul UE, precum și de instrumente financiare și de politică menite să încurajeze inovarea și să stimuleze investițiile, care să sprijine punerea în aplicare a ODD și să recunoască rolul central al orașelor. Cu toate acestea, există totuși speranță. De exemplu, platforma KnowSDGs este o platformă care oferă instrumente și organizează cunoștințele privind politicile, indicatorii, metodele și datele pentru a sprijini punerea în aplicare a ODD pe bază de dovezi. Instrumentele sale, dezvoltate de Centrul Comun de Cercetare, sunt utilizate din ce în ce mai mult de factorii de decizie politică, de părțile interesate și de cercetători pentru a înțelege mai bine modul în care funcționează Agenda 2030 și pot contribui la dezvoltarea unor abordări coordonate și coerente pentru o punere în aplicare cu succes a obiectivelor globale.
De asemenea, Consiliul Municipiilor și Regiunilor din Europa (CCRE) și PLATFORMA au depus, de asemenea, eforturi pentru a ajuta autoritățile locale și regionale să conceapă, să implementeze și să monitorizeze ODD în cadrul strategiilor lor locale. Anual, PLATFORMA publică un studiu privind localizarea ODD-urilor, alături de sprijinul acordat autorităților locale în redactarea evaluărilor locale voluntare (VLR), care alimentează evaluările naționale voluntare (VNR).
Pe parcursul a 22 de luni, CEMR a lucrat în strânsă colaborare cu URBACT, în cadrul rețelei Global Goals for Cities. Pe baza rezultatelor proiectului, Cadrul de referință pentru orașe durabile (RFSC) oferă în prezent cursuri de formare pentru orașe cu privire la localizarea ODD-urilor pentru opt-zece orașe. Pe parcursul a trei module, această academie de formare are ca scop transpunerea ODD la nivel local și încurajarea orașelor participante să facă schimb de experiență și de probleme și să le reproducă cu alți colegi sau părți interesate.
Așadar, există încă speranță. Există exemple și practici bune în întreaga Europă, care nu pot fi prezentate într-un singur articol. Cu toate acestea, vom face un efort pentru a evidenția poveștile despre guvernanță din Ghent (Belgia), Tallinn (Estonia) și Espoo (Finlanda).
Orașul Gent (Belgia)
De câțiva ani, Asociația orașelor și municipalităților flamande (VVSG) sprijină orașele în integrarea ODD-urilor ca și cadru în diferite faze ale procesului de planificare a politicilor locale, oferindu-le îndrumare și instrumente și dezvoltând o mulțime de materiale, care sunt disponibile pe site-ul VVSG. Aceștia au numeroase materiale, multe dintre ele elaborate pe baza abordării și a lecțiilor învățate în cadrul proiectului lor pilot SDG (2017-2019). Din 2017, orașul Gent este unul dintre ambasadorii care contribuie la anunțarea și punerea în aplicare a ODD-urilor în Belgia. În 2022, VVSG a realizat un ghid inspirat "Monitorizarea și raportarea SDG pentru o politică locală cu impact", care aprofundează monitorizarea progreselor locale în ceea ce privește SDG-urile. Orașul Gent preconizează corelarea ODD-urilor cu măsurile din cadrul strategic multianual și bugetul orașului. Gent a fost prima municipalitate belgiană care a elaborat un raport privind ODD.
Începând din 2020, Gent a publicat analize anuale privind stadiul de realizare a ODD pentru 2030. Revizuirea locală voluntară din 2020 a monitorizat situația pentru toate cele 17 ODD, urmând să încheie acest ciclu în 2024-2025. Între raportul de început și cel final, orașul evidențiază anual unul dintre pilonii dezvoltării durabile, prin intermediul a zece inițiative inspirate, cu rădăcini în Gent. În anii 2021-2023, sunt pregătite rapoarte calitative pentru fiecare pilon al dezvoltării durabile - Oameni în 2021, Prosperitate în 2022 și Planetă în 2023. Pilonii Pace (ODD 16) și Parteneriat (ODD 17) sunt acoperiți în fiecare raport. Pentru a întocmi aceste rapoarte, departamentele orașului intră în dialog cu platformele și organismele consultative din oraș. În contextul schimburilor și al învățării la nivel internațional, orasul Gent își traduce rapoartele de sustenabilitate și le prezintă sub forma unei revizuiri locale voluntare (Voluntary Local Review - VLR).
Tallinn (Estonia), capitala verde a UE în 2023
Unul dintre principalele obiective ale capitalei verzi a UE 2023, Tallinn, este guvernanța sustenabilității. Orașul susține că integrarea ODD în strategiile locale necesită transformări profunde la nivel local pentru ca administrațiile municipale să abordeze provocările multidimensionale privind Oamenii, Planeta, Pacea, Prosperitatea și Parteneriatele.
17 ODD trebuie să fie integrate în fiecare aspect al guvernării orașului, ceea ce necesită o tranziție de la o mentalitate de listă de verificare la ODD la o abordare holistică din partea administrației. Tallinn a fost partenerul lider al rețelei URBACT "Global Goals for Cities", formată din 19 orașe, fiecare dintr-o țară europeană diferită, care se concentrează pe accelerarea progreselor în direcția localizării ODD-urilor, prin învățarea reciprocă și adoptarea ODD-urilor ca un cadru comun pentru planificarea și acțiunile locale.
Declarația comună de sprijin pentru localizarea SDG-urilor și kitul de învățare GG4C fac parte din produsul final al rețelei. Modulul 6 al kitului de învățare se concentrează pe consolidarea guvernanței pentru ODD în orașe. Rezultatele locale ale rețelei GG4C au fost planurile de acțiune integrate (PAI) produse de fiecare oraș partener. Rezultatul din Tallinn este Planul de acțiune pentru dezvoltare durabilă din Tallinn pentru anii 2023-2026, inclus în "Ghidul de dezvoltare durabilă din Tallinn": Orientări pentru implementarea și monitorizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU în Tallinn", în care Tallinn încearcă să alinieze obiectivele și țintele orașului la ODD și să remodeleze administrația orașului pentru a permite o mai bună cooperare orizontală și co-creare.
Ca o inițiativă ulterioară, Tallinn a planificat să lanseze un centru internațional de învățare privind guvernanța sustenabilității. Obiectivul general este de a ajunge la un acord de cooperare concret cu partenerii interesați până la sfârșitul anului 2023, cu un plan de lucru comun pentru 2024, când statutul de Capitală verde europeană va fi predat orașului Valencia, Spania. Toate acestea sunt activități în curs de desfășurare. Ulterior, hub-ul de învățare va fi lansat la Stuttgart, în timpul conferinței Urban Future #UF23; în cadrul evenimentului, orașul Tallinn va găzdui o sesiune de lucru privind ODD și guvernanța, subliniind modul în care ODD pot contribui la asumarea unui rol de lider în eliminarea "decalajelor de acțiune" față de ODD, prin concentrarea pe o mai bună guvernanță.
Rolul schimburilor între orașe
În rolul său de raportor, primarul din Braga, oraș partener în GG4C, a oferit un exemplu util de eforturi de promovare a ODD și a subliniat importanța sprijinirii autorităților regionale și locale prin intermediul instrumentelor UE. De exemplu, acesta afirmă că CoR susține cu tărie diseminarea celor mai bune practici locale și regionale și consideră că acest lucru este fundamental pentru promovarea agendei ODD. Documentul continuă prin a afirma că proiectul-pilot al rețelei URBACT este una dintre diferitele modalități de a realiza acest lucru. Cu toate acestea, UE trebuie să creeze un nou program de schimb de bune practici între orașele și regiunile din UE, inclusiv între orașele de pe alte continente, pentru a identifica bunele practici la nivel mondial și a promova acordurile bilaterale.
Liderii politici din rețeaua GG4C au subliniat importanța forumurilor în care orașele pot face schimb de bune practici cu privire la localizarea ODD și la alte provocări cu care se confruntă orașele într-o Declarație comună de sprijin pentru localizarea ODD a rețelei URBACT Global Goals for Cities. Declarația subliniază faptul că orașele au nevoie de împuternicire și sprijin continuu pentru a transpune ODD în realitățile locale. Înainte de declarația GG4C, rețeaua s-a alăturat unui apel adresat Eurocities privind consolidarea cooperării și a co-creării cu orașele europene în contextul ODD și al evaluărilor locale voluntare. Importanța parteneriatelor între orașe pentru localizarea ODD este evidentă și în alte rețele de orașe existente, cum ar fi activitatea Nordregio SDG și rețeaua Managementul strategic al ODD în orașe (rețeaua de șase orașe SDG46) a orașelor finlandeze Espoo, Helsinki, Oulu, Tampere, Turku și Vantaa, printre altele.
Legături cu rețelele de planificare a acțiunilor recent aprobate
Odată cu aprobarea celor 30 de noi rețele de planificare a acțiunilor, rețeaua "Cities for Sustainable Governance (CSG)", condusă de orașul Espoo (Finlanda), se va concentra în special pe crearea de procese și instrumente de guvernanță adaptate la nivel local prin utilizarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă ca vehicul strategic. Activitatea se va baza pe rezultatele rețelei URBACT III "Global Goals for Cities", ducând această activitate la nivelul următor cu Espoo, un oraș lider al rețelei GG4C, care este deja considerat un precursor printre orașele finlandeze, inclusiv în ceea ce privește realizarea evaluării locale voluntare a orașului Espoo în 2020. Rețeaua CSG reprezintă o șansă unică de a lucra cu un nou grup de orașe motivate, de toate dimensiunile: Espoo (Finlanda), Agios Dimitrios (Grecia), Braga (Portugalia), Gabrovo (Bulgaria), Jablonec nad Nisou (Cehia), Košice (Slovacia), Mannheim (Germania), Tallinn (Estonia) și Valencia (Spania).
Un apel pentru o strategie europeană cuprinzătoare
În timp ce guvernele își intensifică pregătirile pentru Forumul politic la nivel înalt și pentru Summitul ODD care vor avea loc în septembrie, Europa trebuie să dea dovadă acum de un leadership real în ceea ce privește ODD pe scena mondială. În contextul în care multe țări sunt cuprinse de crize economice inflaționiste încăpățânate și de șocuri globale care riscă să șteargă progresele vitale înregistrate în materie de ODD, UE trebuie să reînvie spiritul de cooperare multilaterală și să încurajeze voința politică necesară pentru a îndeplini angajamentele de durabilitate care datează încă din 2015. Mai presus de toate, UE trebuie să ia măsuri pentru a inversa tendințele negative evidențiate în evaluarea voluntară a UE.
"Având în vedere că au mai rămas doar șapte ani pentru realizarea ODD-urilor, rolul viitoarei Comisii Europene din 2024 va fi esențial pentru a asigura realizarea de către UE a Agendei 2030. Evaluarea voluntară a UE oferă un prim pas, este necesară o strategie europeană globală privind dezvoltarea durabilă care să ghideze toate politicile și măsurile, cu termene și obiective clare în jurul tuturor ODD-urilor. O astfel de strategie trebuie să asigure participarea semnificativă a societății civile și a cetățenilor", a declarat Patrizia Heidegger, secretar general adjunct și director pentru guvernanță, durabilitate și politici globale ale UE, Biroul European de Mediu (BEM). "În 2024, avem nevoie de un Pact european pentru viitorul nostru comun, un "Green Deal 2" european, dacă doriți, dar care să abordeze întregul spectru al dezvoltării durabile ca principal instrument pentru a ne atinge obiectivele pentru 2030".
URBACT GG4C la WUF11 de la Katowice
În cadrul celui de-al 11-lea Forum Urban Mondial de la Katowice (Polonia), în perioada 26-30 iunie 2022, reprezentanții rețelei URBACT Global Goals for Cities, au prezentat o parte din rezultatele lor. La încheierea dezbaterii participanților, aceștia au fost întrebați ce au adus acasă într-un singur cuvânt. Iar primul care a apărut a fost "speranță". Așadar, haideți să ne păstrăm speranța!
Descoperiți toate instrumentele și procesele pe care rețeaua Global Goals for Cities le-a folosit pentru a localiza SDG-urile în orașele europene în URBACT Knowledge Hub!
Céline Ethuin a lucrat ca membră a echipei URBACT timp de 16 ani, perioadă în care a supravegheat progresul orașelor beneficiare URBACT, analizând rezultatele rețelelor și contribuind la dezvoltarea strategiei URBACT de neutralitate a emisiilor de carbon. În 2019, a obținut certificarea în Localizarea ODD-urilor ONU. Ea a condus apoi activitatea privind Agenda 2030 în cadrul URBACT, în special în calitate de coordonator de echipă pentru Obiectivele globale pentru orașe Domeniile sale de cunoaștere includ, de asemenea, politica de coeziune a UE și, mai precis, dezvoltarea urbană durabilă a UE.