Walk and Roll Cities: o transformare către străzi centrate pe oameni

Edited on 22/12/2021

Faceți cunoștință cu orașele URBACT care explorează legăturile dintre mobilitate și spațiul public pentru a promova zone urbane durabile, incluzive și atractive.

În ultimele decenii, mobilitatea în orașe a devenit puternic dominată de mașini. Creșterea rapidă a numărului de mașini a dus la micșorarea spațiului public disponibil pentru rezidenți.

Pentru a inversa dominația mașinilor, din anii 2010 multe orașe europene au început să exploreze noi măsuri pentru a descuraja folosirea și parcarea mașinilor pe străzi și pentru a sprijini utilizarea spațiilor publice în alte moduri. Trei rețele de planificare a acțiunilor URBACT în curs de desfășurare abordează aceste probleme: Space4People, concentrându-se pe managementul parcărilor și pietonalizarea; Thriving Streets, despre străzi ca spații publice și creare de ambient; și RiConnect, care se ocupă de legăturile dintre aspectele regionale și locale ale infrastructurilor de mobilitate.

Sub bannerul #WalkAndRollCities, aceste trei rețele de orașe URBACT au decis să stabilească o colaborare pentru a explora legăturile dintre mobilitate și transport și utilizarea spațiului public și pentru a aduna bune practici privind schimbările progresive în orașe. Colaborarea va activa până în vara anului 2022, iar activitățile lor comune includ o serie de trei seminarii și un grup LinkedIn (link extern) pentru studii de caz și dezbateri.

 

Primul webinar URBACT #WalkAndRollCities

Primul webinar al acestei colaborări a avut loc pe 29 noiembrie 2021. În prezentarea sa principală, Tiago Lopes Farias, CEO la CARRIS – Operatorul Municipal de Autobuz și Tramvai din Lisabona și profesor asociat la Instituto Superior Técnico, Universitatea din Lisabona (PT), a subliniat principalele eforturi ale Lisabonei. Punctul de plecare a fost consolidarea competențelor la nivel metropolitan – întinzându-se pe 18 municipalități și 2,9 milioane de oameni, dintre care doar 0,5 milioane locuiesc chiar în Lisabona. Acest lucru a permis noi eforturi de eficientizare a sistemului de transport public în întreaga zonă metropolitană, începând cu o reformă a biletelor pentru a introduce un nou model tarifar integrat. Au urmat eforturile de a înființa o companie comună de transport public pentru întreaga zonă.

Orașele din rețelele URBACT Space4People, Thriving Streets și RiConnect și-au împărtășit experiențele de consolidare a sustenabilității urbane, oferind mai mult teren modurilor de mobilitate active și îmbunătățind utilizarea spațiilor publice favorabilă oamenilor. Iată câteva exemple interesante prezentate în timpul recentului webinar. (Consultați grupul LinkedIn #WalkAndRollCities (link extern) pentru mai multe detalii.)

Arad (RO) a implementat intervenții pilot pietonale pe unul dintre principalele bulevarde ale orașului. Majoritatea oamenilor au susținut ideea extinderii zonelor de plimbare, în principal ca formă de agrement, mai ales în weekend. Orașul a recunoscut importanța construirii încrederii prin comunicare activă, completată de implemetare, sub formă de intervenții pilot.

Bielefeld (DE) s-a concentrat pe managementul parcărilor, pentru a reda spațiul public oamenilor, reducerea parcărilor pe stradă și modificarea reglementărilor de acces pentru vehicule în centrul orașului. Perioada de cinci luni de colectare a ideilor a fost urmată de o fază de testare de cinci luni, timp în care au fost colectate opinii despre proiectele pilot. Procesul se va încheia cu o etapă de evaluare și luare a deciziilor de patru luni.

Nova Gorica: înlăturarea mașinilor și instalarea chioșcurilor

Nova Gorica (SI) și-a propus să restructureze o piață în zona centrală istorică a orașului prin eliminarea locurilor de parcare în timp ce a instalat un chioșc pop-up pentru a spori activitățile publice – așa cum se arată în fotografie. O perspectivă detaliată asupra problemei spațiului a devenit posibilă doar atunci când perioada de construire a viziunii a fost urmată de o acțiune concretă, făcând ideea vizibilă pentru rezidenți. Intervenția-pilot a stârnit dezbateri aprinse între rezidenți, ceea ce a dus la efectuarea unor noi modificări.

Antwerp (BE) a dorit să stimuleze schimbarea într-un cartier periferic în care ponderea tinerilor, preferând bicicletele în locul mașinii, este în creștere. Instalațiile provizorii ale orașului, care urmăresc să creeze mai mult spațiu pentru pietoni și să încetinească circulația auto nu au fost însă pregătite și discutate corespunzător. Municipalitatea a învățat multe din acest experiment eșuat: cum ar trebui pregătite intervențiile temporare; ce trebuie luate în considerare; și cât de important este să implicăm pe deplin rezidenții în discuții, de către angajații municipali care obțin suficiente resurse pentru a organiza asta.

Métropole du Grand Paris (FR) își propune să reducă traficul pe un drum național cu patru benzi care traversează centrul unei municipalități periferice. Încercările de „localizare” a drumului prin crearea de noi treceri și spații verzi vor stimula, sperăm, actorii privați să investească în locuințe și să încurajeze regenerarea clădirilor de patrimoniu. Pentru ca ideea să reușească, coordonarea între diferitele niveluri de guvernare este de o importanță crucială.

Agenția de Transport din Manchester (Marea Britanie) urmărește intervenții similare într-un subcentru periferic al zonei metropolitane Manchester. Scopul este de a „umaniza” zona de intrare a unei autostrăzi prin îmbunătățirea trecerilor, crearea de străzi pentru toți și introducerea unui serviciu de autobuz de calitate. Manchester speră că acest lucru va duce la schimbări pe termen lung în comportamentul de mobilitate al rezidenților locali.

Apoi a venit COVID

Toate aceste eforturi în orașele URBACT au început în urmă cu câțiva ani. Apoi, brusc, în martie 2020, a lovit Covid-19. Măsurile de izolare introduse rapid au adus schimbări dramatice în primele luni, la care planificatorii nu s-ar fi putut gândi înainte: scăderi uriașe ale folosirii mașinilor, alături de utilizarea mult mai intensă a spațiilor publice. În unele cazuri, zonele folosite inițial de mașini au fost chiar „furate” pentru măsuri temporare.

Câteva luni mai târziu, însă, a început o rearanjare nefericită: utilizarea mașinilor a crescut din nou, iar în multe orașe a atins cote mai mari decât înainte de pandemie – nu în ultimul rând pentru că oamenii au continuat să evite transportul în comun. Ca urmare, presiunea a crescut pentru eliminarea noilor măsuri care favorizează mersul pe jos și cu bicicleta în orașe. Municipalitățile se confruntă acum cu dilema cum să reacționeze la furia șoferilor de mașini în timp ce ascultă opinia (adesea mai puțin articulată) a pietonilor și bicicliștilor care sunt mulțumiți de locurile publice care au fost extinse pentru utilizarea lor.

 

În Budapesta, una dintre pistele de biciclete nou instalate a trebuit să fie redirecționată către trotuar pentru a reda parțial o bandă șoferilor de mașini.

Positive visions for mobility and public space use in the post-Covid city

Claus Köllinger, expert principal al rețelei Space4People, a declarat pentru webinarul URBACT #WalkAndRollCities: „Din cauza creșterii utilizării mașinilor, dacă nimic nu se schimbă în centre, se poate întâmpla depopularea și dispariția comerțului cu amănuntul. Există multe alternative posibile pentru zonele centrale pe viitor, cum ar fi Disneyland, baruri mari cu gastronomie, centre de divertisment sau o combinație de diferite funcții. Sunt necesare intervenții înțelepte pentru a favoriza ultima variantă, iar aceasta presupune respingerea accesului auto în zonele centrale.”

Viziuni pozitive pentru mobilitate și utilizarea spațiului public în orașul post-Covid

Pe parcursul webinarului, au fost articulate declarații importante pentru o viziune pozitivă pentru orașul post-Covid. După cum a spus Béla Kézy, expert principal al rețelei Thriving Streets: „Mobilitatea – cât de departe poți merge într-un anumit interval de timp – ar trebui să fie înlocuită cu Access – cât de mult poți obține într-un anumit interval de timp. Ideea „oraș de 15 minute” își propune să ofere acces în loc (sau pe lângă) mobilitate, pentru care ai nevoie de proximitate, diversitate, densitate, ubicuitate.”

Nu există soluții standard pentru schimbarea cartierelor existente în conformitate cu aceste principii; nevoile concrete ale oamenilor trebuie întotdeauna studiate și înțelese mai întâi. Ar putea fi util să ușurăm reglementările stricte de zonare – cum ar fi deschiderea unei cafenele într-o zonă rezidențială – și predarea locurilor către funcții comunitare, de exemplu deschiderea clădirilor publice existente seara și construirea de  noi clădiri comunitare ori de câte ori este posibil.

Refacearea unei zone de stație de transfer

 

Roland Krebs, expert principal al rețelei RiConnect, a subliniat nevoia de soluții integrate. El a spus: „Infrastructurile vechi, care erau cândva în centrul activităților, sunt suprasolicitate de noi straturi, schimbând total locurile importante anterioare, făcând aceste locații periferice și de trecere. În timp, locurile de transfer devin monofuncționale, pierzând identitatea și dimensiunea umană. Sarcina este de a rearanja infrastructurile construite mai devreme prin noi utilizări, intensificarea urbană și regenerarea urbană, asigurând mai multe funcții mixte decât simple stații pentru schimbul între moduri de mobilitate. În zonele periferice, toate acestea necesită o cooperare guvernamentală puternică pe mai multe niveluri.”

În discursul său principal, Tiago Lopes Farias a abordat întrebarea cum să se construiască pe impulsul de schimbări creat de pandemie către o mobilitate mai puțin dominantă a mașinilor și utilizarea spațiului public, ridicând noi aspecte de luat în considerare:

1. Nevoile clienților și modelele de mobilitate se vor schimba din cauza lucrului la distanță, comerțului electronic, așteptărilor crescânde ale clienților datorită digitalizării accelerate, atenției sporite acordate aspectului „local” (oraș de 15 minute), preocupărilor legate de siguranță.

2. Apar noi jucători ai mobilității și se va construi un ecosistem inovator și dinamic, bazat pe tehnologii mai electrificate, partajate. Toate acestea au nevoie de spațiu și ridică provocarea modului în care pot fi conectate.

3. Toate acestea duc la deficitul de spațiu: cum să gestionăm mai bine spațiul urban și serviciile de mobilitate către orașe mai durabile. Unde să puneți suportul pentru biciclete comun, suportul cu role electronice în același spațiu fizic? Cui să acordăm loc de parcare: rezidenților, vizitatorilor pe termen lung, mașinilor pentru încărcare de mărfuri? Dar mai întâi trebuie puse alte întrebări: spațiul pentru parcare, sau o bandă de autobuz, sau pietoni este...?

4. La toate acestea, există o presiune din ce în ce mai mare de a reduce amprenta noastră de carbon. În Lisabona, flota de autobuze va avea emisii zero până în 2040... primele 15 autobuze electrice funcționează deja, dar și depozitele trebuie schimbate...

Tiago Lopes Farias a spus: „Trebuie să ne schimbăm, să ne adaptăm modul în care trăim, să ne planificăm și să ne gestionăm viața. Aceasta înseamnă că și modelele de mobilitate trebuie schimbate. Dar ar trebui să se asigure că transportul public rămâne coloana vertebrală a mobilității urbane și că orașele rămân centrele zonelor urbane.”

Bariere serioase care pun în pericol schimbările de durabilitate

Primul webinar al URBACT Walk And Roll Cities s-a încheiat cu un accent pe necesitatea de a conecta între ele schimbările în mobilitate și utilizarea spațiului public. Rolul principal trebuie să fie jucat de sectorul public, pe baza cooperării municipiilor din zonele metropolitane, în parteneriat cu actorii privați și în consultare activă cu populația.

Cu toate acestea, nu este deloc ușor să ajungi la schimbările preconizate. Există deja semne în multe orașe ale unei austerități financiare care se apropie, care ar afecta puternic serviciile, transportul public printre primele. Dacă următoarea decizie trebuie să fie despre ce linie să închidă sau cum să economisiți bani prin scăderea frecvenței serviciilor, va mai rămâne puțin loc pentru idei inovatoare despre viitor. Astfel, finanțarea și dotarea cu resurse a serviciilor de mobilitate este una dintre cele mai importante întrebări pentru viitorul apropiat. Acesta va fi subiectul următorului webinar URBACT #WalkAndRollCities, planificat pentru primul trimestru al anului 2022.

Toate materialele primului webinar vor fi disponibile în curând pe grupul LinkedIn URBACT Walk And Roll Cities (link extern), deschis tuturor. Alăturați-vă pentru a descoperi noi informații despre Walk And Roll Cities și contribuiți cu idei inovatoare pentru îmbunătățirea mobilității și a spațiului public în orașele din UE.

Submitted by Irina Panait on 22/12/2021
author image

Irina Panait

See all articles