Workshop "Θετικές Αφηγήσεις για την Ένταξη"

Edited on 20/10/2020

"Θετικές αφηγήσεις για την ένταξη" είναι ο τίτλος του διαδικτυακού workshop που πραγματοποιήθηκε μέσω Zoom στις 12 Οκτωβρίου 2020 στο πλαίσιο της 18ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων.

Το workshop διάρκειας 90 λεπτών αναφέρθηκε σε καινοτόμες πολιτικές στρατηγικές και μελέτες περιπτώσεων  για μία πόλη χωρίς αποκλεισμούς που εφαρμόζονται ως μέρος του δικτύου Μεταφοράς Καλών Πρακτικών του URBACT Rumourless Cities. Το εν λόγω δίκτυο, το οποίο έχει ως επικεφαλής πόλη-εταίρο το δήμο της πορτογαλικής πόλης Αμαδόρα, βασίζεται στην ανταλλαγή καλών πρακτικών URBACT και στην επικοινωνιακή καμπάνια της πόλης με τίτλο «Μην δίνετε τροφή στις φήμες » (Do not feed the Rumour).

Συγκεκριμένα, ένα εξαιρετικό πάνελ ομιλητών τόσο από την επικεφαλής πόλη Αμαδόρα (Πορτογαλία) του δικτύου URBACT, Rumourless Cities, όσο και από τις άλλες πόλεις-εταίρους   ήτοι το Κάρντιφ (Ουαλία) , τη Μεσσίνα (Ιταλία) και το Αμβούργο στην περιοχή Αλτονα (Γερμανία) επικεντρώθηκε  στα εξής θέματα:

- Στην ανάπτυξη θετικών αφηγήσεων για μία πόλη χωρίς αποκλεισμούς και στη χρήση μιας προσέγγισης που βασίζεται στα πλεονεκτήματα της περιοχής προκειμένου να προβάλει μια θετική αίσθηση του τόπου, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας του τόπου, των κοινών και εναλλακτικών ιστοριών, των κοινών αξιών, της ανάδειξης της ταυτότητας του τόπου, της αλλαγής νοοτροπίας και τρόπου σκέψης της κοινότητας για συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων , της κοινής ιστορίας και των αξιών.

- Στην πολιτική ηγεσία και δημιουργία μιας κουλτούρας ανοχής και διαφάνειας - ενώνοντας την ηγεσία και τις κοινότητες.

- Στην κινητοποίηση σε επίπεδο πολιτών και ειδικότερα στην οικοδόμηση ισχυρών τοπικών δικτύων και την υποστήριξη των νέων ως ηγέτες της κοινότητας.

- Στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης όσον αφορά τις επιπτώσεις από τις διαδεδομένες και αβάσιμες φήμες προς διάφορες ομάδες στην κοινωνία, συγκεντρώνοντας τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, την κοινωνία των πολιτών και διαφορετικά επίπεδα διακυβέρνησης.

Οι πόλεις αναπτύσσουν στρατηγικές κατά των φημών που βασίζονται σε ολοκληρωμένη πολιτική και δράση η οποία συνδέει την πολιτική ηγεσία με τους απλούς πολίτες προκειμένου να αναπτύξει και να ενισχύσει ανοιχτές κοινότητες, καλωσορίζοντας την πολυμορφία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στρατηγικής που ακολούθησαν δύο σχολεία στην Αμαδόρα και στη Μεσσίνα, όσον αφορά την αλλαγή στον τρόπο σκέψης της κοινότητας για αυτά. Σύμφωνα με την αφήγηση δύο καθηγητριών σε γυμνάσια της Αμαδόρα και της Μεσσίνα, η συμμετοχή των σχολείων τους στο δίκτυο μεταφοράς καλών πρακτικών του URBACT Rumourless Cities τους βοήθησε να αναστρέψουν την μέχρι τώρα άσχημη εικόνα που είχε η τοπική κοινότητα για τα σχολεία τους: ενός κακόφημου και «επικίνδυνου» σχολείου όπου ως επί το πλείστον φοιτούν πολλά παιδιά μεταναστών ή προσφύγων, με  χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο , κλπ. Ως εκ τούτου, για να αλλάξουν την εικόνα των σχολείων αλλά κυρίως τον τρόπο σκέψης της κοινότητας για αυτά, τα δύο σχολεία συμμετείχαν σε διάφορα έργα όπως το Learning English for a Change (για την εκμάθηση της γλώσσας),το Bread for Everybody (για τη διανομή δωρεάν φαγητού) και συνεργάστηκαν από κοινού με διάφορους φορείς όπως πανεπιστήμια, μουσεία για την εκπόνηση δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με την επικεφαλής πόλη του Δικτύου Μεταφοράς Καλών Πρακτικών URBACT, Rumourless Cities, οι στρατηγικές κατά των φημών (Antirumours Approach) πρέπει να βασίζονται σε: ισχυρή πολιτική δέσμευση, στην Κοινωνία των Πολιτών και τοπικούς φορείς καθώς και στις τοπικές ομάδες με κίνητρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι προαναφερόμενες πόλεις-εταίροι τόνισαν τη σημασία που έχει η εκμάθηση της γλώσσας , ως εργαλείο για τη γρήγορη ένταξη των μεταναστών και προσφύγων τόσο στην κοινωνία όσο και στην αγορά εργασίας.

Submitted by mpapoutsi on 20/10/2020