Drie stappen om een project op te starten: lessen uit de URBACT zomeruniversiteit

Edited on 28/11/2023

URBACT University 2023 - problem solving tree

De nieuwe URBACT-steden kwamen van 28 tot 30 augustus bijeen in Malmö voor hun eerste persoonlijke ontmoeting. Dit was een gelegenheid om hun respectieve netwerken een eerste impuls te geven. Ter herinnering: aan het eind van 30 maanden werk moet elk van de 30 actieplanningsnetwerken een geïntegreerd actieplan over zijn doelthema produceren.

De URBACT Summer Schools zijn trainings- en netwerkevenementen die deelnemers toegang geven tot nuttige vaardigheden voor het uitvoeren van hun werk in netwerken. De editie 2023, die plaatsvond in Malmö, trok meer dan 400 praktijkmensen uit heel Europa. Het evenement was een echte kans voor de aanwezige steden om hun netwerkpartners beter te leren kennen en gezamenlijk de richting van hun project te bepalen. Het opstarten van een URBACT APN-netwerk vereist inderdaad dat steden een stap terug doen en nadenken over de kwesties die essentieel zijn om het proces soepel te laten verlopen.

Drie sessies boden een kader voor de aanpak:

- Gemeenschappelijke problemen en visies verkennen

- In kaart brengen van en dialoog met belanghebbenden

- Van problemen naar acties

Voor elk van deze fasen werden tools van de URBACT toolbox gebruikt. Laten we eens kijken naar deze tools, die van onschatbare waarde blijken te zijn in een grote verscheidenheid aan contexten.

 

Gemeenschappelijke problemen en visies verkennen

Voor de eerste werksessie werden twee hulpmiddelen gebruikt: de probleemboom en de krant van morgen.

Allereerst is de "Problem Tree" een diagram voor het ontleden en begrijpen van complexe problemen. Het doet dit door problemen te deconstrueren in hun samenstellende delen. De boom bestaat uit drie delen: de "wortels", d.w.z. de oorzaken; de "takken", d.w.z. de effecten of gevolgen; en tot slot manifesteert het probleem zich in de "stam" van de boom.

Dit hulpmiddel geeft een overzicht van de onderliggende oorzaken en gevolgen van een specifiek probleem en helpt uiteindelijk bij het definiëren van strategische doelstellingen.

Tomorrow's Newspaper is een anticipatietechniek die creativiteit, innovatie en inlevingsvermogen stimuleert. Het primaire doel van deze tool is het creëren van een levendig en overtuigend verhaal. Deze aanpak vraagt individuen of groepen om zich onder te dompelen in een toekomstscenario waarin de verandering die zij voor ogen hebben werkelijkheid is geworden.

De kracht van de Morgenagenda ligt in de beknoptheid van de uitvoering in vergelijking met andere visualisatie- en scenarioplanningstechnieken. Het bevat alle essentiële elementen - impact op mensen, vermogen tot synthese, vermogen tot empathie en visualisatie van verandering.

Voor meer informatie over deze sessie

 

In kaart brengen van en dialoog met belanghebbenden

Tijdens de tweede werksessie werkten de steden aan het identificeren en betrekken van de belanghebbenden bij hun toekomstige projecten. Er werden twee complementaire instrumenten gebruikt: de Stakeholders Ecosystem Map en de Stakeholders Power/Interest Matrix.

Als onderdeel van zijn gereedschapskist biedt URBACT een set hulpmiddelen om belanghebbenden in kaart te brengen. De Stakeholders Ecosystem Map is een intuïtieve tool waarmee projectcoördinatoren de belangrijkste stakeholders in beeld kunnen brengen wiens steun en betrokkenheid nodig zijn voor het project.

De macht/belangenmatrix voor belanghebbenden is ontworpen om het belang van de verschillende belanghebbenden te helpen begrijpen. Het geeft een beeld van de invloed en het belang van belanghebbenden en dient als basis om na te denken over hoe belangrijke spelers meer betrokken kunnen worden. 

Naast het in kaart brengen en classificeren van belanghebbenden op basis van hun invloed, is het ook belangrijk om hen te beschouwen als onderdeel van een systeem van onderlinge verbindingen. Deze ecosysteembenadering kan lokale partnerschappen helpen om de interacties tussen belanghebbenden en hun rollen beter te begrijpen, door vast te stellen welke hulpbronnen gedeeld en uitgewisseld kunnen worden. Met andere woorden, een meer circulaire benadering van samenwerking.

Voor meer informatie over deze sessie

Newspaper
Tomorrow's Newspape op de zomeruniversiteit

 

Van problemen naar acties

Het beschrijven, inkaderen en plannen van coherente acties is essentieel om de ambities van een stedelijk beleid te verwezenlijken. Dit is ongetwijfeld het langste deel van het proces voor elke gemeente die acties wil uitproberen en ze op lange termijn operationeel wil maken. Dit is geen uitzondering voor URBACT-steden.

De derde en laatste werksessie gaf de steden de gelegenheid om deze acties te onderzoeken met behulp van het Action Planning Canvas.

Het Action Planning Canvas stelt elke stad in staat om belangrijke informatie over haar actieplan op papier te zetten en de voortgang ervan te monitoren. De tool bestaat uit vier onderling verbonden secties. Het eerste deel presenteert de lokale context, behoeften en gedeelde visie, die allemaal werden verkend door universiteitsdeelnemers tijdens de eerste dag van het evenement. Het tweede deel presenteert het algemene logische kader en het verband met een geïntegreerde aanpak. In de laatste twee hoofdstukken worden de specifieke activiteiten gedetailleerd beschreven en wordt een implementatiekader voor een geïntegreerd actieplan gedefinieerd.

Hoewel het actieplanningscanvas een belangrijk hulpmiddel is om de resultaten van het proces op te volgen, kan het ook worden gebruikt als informatiehulpmiddel voor een breder publiek.

Voor meer informatie over deze sessie

Festival

Actie ondernemen

De gepresenteerde hulpmiddelen zijn zeer nuttig en gemakkelijk te gebruiken, zowel voor steden in het actieplannings-netwerk als daarbuiten. Het kan steden en netwerken helpen om na te denken over lokale geïntegreerde actieplannen, om beknopt weer te geven welke richtingen worden ingeslagen en om de verschillende fasen van de uitvoering met elkaar te verbinden.

Het is echter essentieel om met deze hulpmiddelen overweg te kunnen als je actie wilt ondernemen, dus we raden je aan om ze uit te proberen zodra je de kans krijgt. Dan zul je niet meer zonder kunnen! Als je nog twijfelt, neem dan contact op met je URBACT Nationaal Contactpunt, die je op weg zal helpen.

Submitted by Fabian Massart on 28/11/2023
author image

Fabian Massart

See all articles