Achizițiile publice pot fi un instrument pentru tranziția alimentară locală?

Edited on 21/04/2023

Can public procurement leverage local food transition - COVER

Descoperiți cum au acceptat orașele provocarea de a promova sisteme alimentare mai ecologice, locale și durabile.

Orașele și rețelele URBACT au fost foarte implicate în dezvoltarea de abordări și soluții inovatoare în ceea ce privește achizițiile publice și răspunsurile sensibile la dimensiunea de gen. Perspectivele și experiența lor practică sunt relatate în diferitele module ale cursului online de achiziții publice strategice. De asemenea, unele municipalități au regândit modul în care produc, distribuie și consumă alimente. Citiți mai departe pentru a vedea cum abordează orașele acest subiect.

 

 

Achizițiile publice de produse alimentare: ce și de ce?

 

Achizițiile publice de produse alimentare se referă la furnizarea de alimente, prin intermediul serviciilor de catering, al cantinelor și al distribuitoarelor automate. Aceasta vizează sectorul public și sectoarele gestionate de autoritățile publice: centre școlare și de îngrijire a copiilor, centre de sănătate și de asistență socială (inclusiv spitale), cămine de bătrâni sau de pensionari și administrații publice.

Este esențial să se acorde atenție modului în care aceste alimente sunt achiziționate de către autoritățile publice.  Impactul global al sistemului alimentar asupra mediului este de netăgăduit: acesta contribuie la 1/3 din emisiile de GES la nivel global și accentuează inegalitățile socio-economice și de sănătate. În plus, în cadrul sectorului agricol din Europa, creșterea animalelor este responsabilă pentru 78% din pierderea biodiversității și 81% din încălzirea globală. De asemenea, se estimează că deșeurile alimentare din sectorul de catering reprezintă 14% din totalul deșeurilor din UE, reprezentând aproape 12,5 milioane de tone. De exemplu, dacă energia ar fi produsă în mod eficient de sectorul de catering, ar putea să se realizeze economii de peste 20%, ceea ce ar duce la o economie de 95 de milioane EUR (80 de milioane GBP) pe an și la reducerea consumului național de energie cu peste 4 000 de milioane kWh pe an.

Referitor la impactul economic, actualul sistem alimentar susține practici inechitabile în ceea ce privește condițiile de muncă ale fermierilor și, respectiv, accesul dificil al acestora la terenuri și la o producție durabilă. Ca să nu mai vorbim de condițiile de muncă ale lucrătorilor migranți. În ceea ce privește faptul că, în medie, 85 de milioane de mese sunt servite în fiecare zi în UE (peste 50 % prin intermediul serviciilor de catering contractuale) și că în Europa există aproximativ 3,7 milioane de automate de vânzare care sunt gestionate de aproximativ 10 000 de întreprinderi diferite (în principal IMM-uri și întreprinderi familiale care angajează direct peste 85 000 de persoane și multe altele în industrii auxiliare), achizițiile alimentare durabile în instituțiile publice oferă un potențial enorm de a stimula cererea de produse mai ecologice pe piață.

 

apublice0

 

În ceea ce privește impactul social și cel legat de sănătate, actualul sistem alimentar generalist a condus la un risc mai mare de îmbolnăvire și mortalitate în Europa: dietele nesănătoase sunt responsabile pentru 49% dintre bolile cardiovasculare, cu un cost anual estimat la 102 miliarde de euro pentru sistemele de sănătate și pentru societate; iar 16-22% dintre copiii de vârstă școlară din UE sunt supraponderali, iar 1/4 dintre ei sunt obezi. Nu în ultimul rând, 36,2 milioane de persoane, inclusiv copii, nu-și pot permite o masă de calitate o dată la două zile, ceea ce ar putea fi compensat, într-o anumită măsură, prin mese școlare sănătoase.

Ca atare, utilizarea strategică a achizițiilor de alimente poate avea un impact direct asupra întregii societăți. În primul rând, prin promovarea achiziționării de produse certificate (în mod ideal, ecologice), de produse de sezon, reducerea distanței de transport a alimentelor și prin reducerea cantității de ambalaje și deșeuri alimentare. Achizițiile pot reduce reziduurile de pesticide și antibiotice din alimente, poluarea aerului și a apei și emisiile de gaze cu efect de seră. Apoi, prin promovarea achiziționării de produse locale certificate (ideal ar fi comerțul echitabil). Achizițiile pot sprijini remunerarea echitabilă a producătorilor, pot stimula economia locală și ocuparea forței de muncă, sprijinind antreprenoriatul și inovarea la nivel local, pot crește sau converti producția ecologică. Și, în cele din urmă, prin promovarea achiziționării de produse durabile și mese sănătoase și prin creșterea gradului de conștientizare. Achizițiile pot contribui la reducerea obezității, a problemelor de sănătate, lăudând prosperitatea și bunăstarea comunităților locale.

 

Cadrul UE pentru achizițiile alimentare durabile

 

Atunci când se abordează problema achizițiilor de produse alimentare, primele cadre strategice care ne vin în minte sunt cele legate de achizițiile publice (ecologice) ale UE: Directiva UE privind achizițiile publice, Criteriile UE privind achizițiile publice ecologice, Comunicarea privind achizițiile publice pentru un mediu mai bun, Achizițiile publice pentru o economie circulară. Bune practici și îndrumări, și Food & catering - GPP Product Sheet.

Cu toate acestea, achizițiile publice de produse alimentare se pot baza, de asemenea, pe o serie de alte inițiative ale UE, pentru a dezvolta în continuare soluții inovatoare:

  1. European Green Deal și Strategia "De la fermă la furculiță".
  2. Planul de acțiune pentru economia circulară, Directiva UE privind deșeurile, Strategia UE pentru materialele plastice într-o economie circulară, Directiva privind materialele plastice de unică folosință și Directiva privind ambalajele și deșeurile de ambalaje.
  3. Strategia UE privind problemele de sănătate legate de nutriție, excesul de greutate și obezitate
  4. Cadrul de politică în materie de cercetare și inovare "Alimente 2030.

 

Soluții cheie ale orașelor URBACT

 

Unele orașe URBACT au încercat să identifice soluții practice eficientizarea proceselor lor de achiziție de produse alimentare. Mai jos, câteva cazuri de orașe:

 

Implicarea utilizatorilor și a pieței în Liège

 

Orașul Liège (BE), partener în rețeaua de transfer BIOCANTEENS#2, a dezvoltat o cunoaștere solidă a producătorilor locali, adaptând în același timp nevoile cantinelor locale la oferta locală. Orașul își începe toate procesele de licitație printr-o analiză a nevoilor utilizatorilor de alimente, cum ar fi managerii de cantine și bucătarii: produsele utilizate, cantitățile, frecvențele și alți factori relevanți. Cercetarea se concentrează apoi asupra producătorilor și întreprinderilor locale care ar putea răspunde acestor nevoi, ceea ce duce la elaborarea unor specificații care să corespundă atât nevoilor, cât și ofertei.

De asemenea, implicarea pieței permite orașului să-și dezvolte capacitatea de a răspunde cerințelor sale, să informeze cu privire la proiectarea achizițiilor și a contractului și să ajute furnizorii să depună oferte de calitate. Acest proces testează, de asemenea, gradul de maturitate a pieței, fezabilitatea achiziției, nivelul de inovare tehnică și de produs, tipul de compoziție și preocuparea pentru durabilitate. Odată ce orașul are certitudinea că producătorii pot livra mese sănătoase și diversificate, licitațiile integrează un nou criteriu de selecție.

Este important de reținut că angajarea pe piață este posibilă din punct de vedere legal, în temeiul articolului 40 din Directiva 2014/24/UE, cu condiția să se țină seama de considerentele legale, cum ar fi un proces transparent și nediscriminatoriu, să nu se ofere un avantaj neloial, să se țină o evidență a tuturor activităților de angajare pe piață, să se ofere acces egal tuturor furnizorilor și să se trateze toți furnizorii în mod egal.

 

Formare, sprijin, monitorizare și control în Regiunea Bruxelles

 

Regiunea Bruxelles-Capitală (BE) a fost partenerul principal al rețelei URBACT II Sustainable Food in Urban Communities (Alimentație durabilă în comunitățile urbane), care a conceput un program complet de formare și sprijin pentru cantinele școlare și furnizorii de servicii de catering: sensibilizare pentru viitorii profesioniști din domeniul cateringului, proiecte pilot cu companii de catering, programe de formare, sprijin cu instrumente și echipamente de comunicare și acces la un birou de asistență. Acest program este legat de etichetarea "Good Food" a cantinelor, parte a Strategiei regionale pentru alimentație durabilă, care se află acum la a doua versiune.

Regiunea a publicat Orientări detaliate pentru cantine, care subliniază importanța controlului și a monitorizării, pentru a se asigura că angajamentele contractanților sunt respectate în cadrul livrării contractelor. Aceasta poate lua forma unei monitorizări administrative (de exemplu, trimestrial), precum și - un control surpriză (bi-)lunar la locul de producție (în cazul producției la fața locului). Un al treilea control este necesar doar dacă există îndoieli cu privire la o posibilă problemă. De asemenea, orientările disting cantinele cu alimente preparate la fața locului sau livrate, descriind criteriile în detalii concrete și clauze tehnice.

 

apublice

 

 

Combinarea soluțiilor de achiziție pentru mai multă sustenabilitate în Torres Vedras

 

În cadrul Programului de alimentație școlară durabilă, care are ca scop furnizarea de mese sănătoase în școli într-un mod social, ecologic și durabil, orașul Torres Vedras (Portugalia), partener al rețelei originale de transfer BioCanteens, analizează problemele legate de achiziționarea de alimente pentru bucătăriile sale municipale, care pregătesc 1 400 de mese pe zi. Orașul intenționează să achiziționeze materii prime alimentare exclusiv și direct de la producătorii și furnizorii locali, cu următoarele soluții combinate:

  1. Loturi pentru materie primă alimentară: fructe ecologice, fructe convenționale, legume ecologice, legume convenționale, carne, pește, produse alimentare, pâine și ouă.
  2. Criteriile de decizie aplică un procent pentru: preț, mostre pentru evaluarea calității, fișele tehnice ale produselor, prospețimea raportată la timpul de transport al alimentelor (minute).
  3. Condiții obligatorii pentru aprovizionare: produse în vrac (dacă este cazul), capacitatea specifică a furnizorilor și înlocuirea produselor inacceptabile din cauza unor probleme de calitate.
  4. Documente obligatorii: prețul, fișele tehnice ale produselor, documentul de evaluare a prospețimii pe distanța de producție/depozitare a alimentelor.

Într-adevăr, directivele din 2014 permit autorităților contractante atât să: excludă de la licitație întreprinderile care nu îndeplinesc anumite condiții (criterii de excludere), cât și să selecteze cele mai potrivite întreprinderi pentru a depune oferte pe baza capacității tehnice și a experienței anterioare în legătură cu obiectul contractului (criterii de selecție).

 

Crearea unui întreg ecosistem alimentar folosind achizițiile publice în Mouans-Sartoux

 

Mouans-Sartoux (Franța), este un oraș emblematic URBACT care a realizat și împărtășit rețeta sa secretă de ani de zile, în special în calitate de partener principal al ambelor ediții ale rețelelor de transfer BioCanteens. Ca parte a tranziției sale globale, acesta a folosit achizițiile publice ca instrument principal pentru a asigura coerența întregului său ecosistem alimentar. Combinând loturile, implicarea pe piață, utilizarea etichetelor, a ponderilor și a criteriilor, în cadrul licitațiilor sale, a încercat să deschidă calea și să joace rolul de lider. Cu toate acestea, achizițiile publice reprezintă doar unul dintre instrumentele utilizate în acest scop, iar dinamica depășește sfera alimentelor în sine (a se vedea imaginea de mai jos). Experiența acestui oraș a fost povestită folosind diferite formate (micro-bune practici în bucătărie, micro-bune practici în educație, înființarea unei Maison de l'Alimentation Durable, printre multe altele) și povești.

ms

 

Ce se întâmplă dacă orașul meu vrea să meargă mai departe?

 

Exemplele menționate mai sus pot fi consultate de cititorii interesați. Iar orașele care au fost folosite ca exemple pentru acest articol vor fi, fără îndoială, bucuroase să împărtășească mai multe despre experiența lor. Alte materiale pot fi găsite în cadrul proiectului StratKit Interreg Marea Baltică, în documentul Coaliției pentru politica alimentară a UE privind achizițiile publice durabile de produse alimentare și în Manifestul pentru stabilirea unor standarde minime pentru cantinele publice din UE.

Nu în ultimul rând, URBACT va continua dezbaterile și reflecțiile pe tema achizițiilor de alimente în cursul acestui an. Așadar, rămâneți cu noi și nu uitați să consultați URBACT Knowledge Hub!

UKN

Aflați mai multe accesând URBACT Knowledge Hub!

Submitted by Mihaela Florea on 21/04/2023
author image

Mihaela Florea

See all articles