ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ E-UNIVERSITY 2022

Edited on 17/05/2022

«Εν όψει της μεγάλης γιορτής του URBACT City Festival, το Εθνικό Σημείο Επαφής για την Ελλάδα και την Κύπρο μοιράζεται την εμπειρία του από τη συμμετοχή στο URBACT University».

Από το Θερινό Πανεπιστήμιο του 2011 στο e-University του 2022

Το Πανεπιστήμιο…στο μυαλό όλων μας φαντάζει ως εκείνος ο χώρος μάθησης, κοινωνικοποίησης, ανταλλαγής απόψεων, πειραματισμού και έμπνευσης.

 

Ένας τέτοιος χώρος ήταν και το Θερινό Πανεπιστήμιο του URBACT, ένα μοναδικό ταξίδι γνώσης που στόχευε στην οικοδόμηση δεξιοτήτων και που φαίνεται ότι είχε πολύ θετικό αντίκτυπο για τις πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2011 στο Krakow, το 2013 στο Δουβλίνο, το 2016 στο Rotterdam και αποτελεί διαχρονικά μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις όσον αφορά τη δημιουργία εργαλείων και την ανάπτυξη των απαιτούμενων δεξιοτήτων, έτσι ώστε οι πόλεις να εργαστούν με τις Τοπικές Ομάδες Δράσης URBACT, να δημιουργήσουν ολοκληρωμένα σχέδια δράσης, να δικτυωθούν μεταξύ τους και να διασφαλίσουν την επιτυχημένη πορεία τους για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Oι μαρτυρίες των πόλεων που συμμετείχαν επιβεβαιώνουν ότι το θερινό πανεπιστήμιο τους έδωσε ευκαιρίες για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ολοκληρωμένης συμμετοχικής  μάθησης και δημιουργικής επικοινωνίας, κάτι που αποδεικνύει την αξία και τον τεράστιο πλούτο που είναι σε θέση να παράγει η συγκεκριμένη διοργάνωση.

 

 

 

Το 2020, το 4ο  θερινό πανεπιστήμιο είχε προγραμματιστεί να υλοποιηθεί στο Dubrovnik της Κροατίας. Όμως, ο covid-19 τίναξε τα πλάνα στον αέρα, αφού ταρακούνησε συθέμελα τον τρόπο που ζει και επικοινωνεί όλος ο πλανήτης. Λέξεις όπως η απόσταση και η ασφάλεια ήταν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να είναι ένα ‘πρέπει’ για να προστατευτούμε. Μέσα σε αυτό το επισφαλές, θολό και γεμάτο φόβο περιβάλλον, οι πόλεις είχαν περισσότερο από ποτέ ανάγκη για εκπαίδευση και ενδυνάμωση, και γι’ αυτό ήταν σημαντική η κατάρτιση ενός καινούργιου ασφαλούς  διαδικτυακού σχεδίου για να υλοποιηθεί το πανεπιστήμιο.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του e-University. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, διαδικτυακά, το 2020 και το 2021 καταφέρνοντας να προσφέρει στους διοργανωτές πολύτιμη εμπειρία για βελτίωση της διαδικτυακής πρακτικής-εμπειρίας και στους συμμετέχοντες γνώση και έμπνευση, δίνοντας μια δημιουργική και συμμετοχική λύση στο πως μπορούμε να συναντηθούμε για να εκπαιδευτούμε, να συζητήσουμε και να αλληλοεπιδράσουμε.

Το 2022 το e-University επέστρεψε δυναμικά στις 1-3 Φεβρουαρίου στην πλατφόρμα Hopin. Όση εμπειρία κι αν υπάρχει, η ερώτηση που πάντα απασχολεί τους διοργανωτές μιας διαδικτυακής εκδήλωσης είναι: Μπορεί το δρώμενο να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον συμμετοχής, να μην κουράζει και να προσφέρει χρήσιμα εργαλεία και γνώση στις πόλεις της Ευρώπης;

 

 

Δίνω από καρδιάς τη θετική μου απάντηση στην παραπάνω ερώτηση. Φέτος το e-University, ώριμο και καλύτερα οργανωμένο από ποτέ, κύλησε ευχάριστα, με σωστό ρυθμό, εύκολη πρόσβαση και μεστό περιεχόμενο. Κατάφερε να συγκεντρώσει με επιτυχία τα μέλη της κοινότητας URBACT και να επιτύχει τον βασικό του σκοπό, να βοηθήσει τις πόλεις να λάβουν χρήσιμες γνώσεις και να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες προκειμένου να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν επιτυχημένες προτάσεις που θα φέρουν χρηματοδοτήσεις ικανές να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα των έργων τους.

Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον τριήμερο μάθησης και ανταλλαγής απόψεων που στήριξε τις πόλεις μας με γνώσεις και εργαλεία προκειμένου να βρουν λύσεις απέναντι στις οικονομικές αντιξοότητες, όπως η έλλειψη πόρων για την εφαρμογή και άνθιση έργων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Τα νούμερα εντυπωσιακά! Συγκέντρωσε περισσότερους από 500 επικεφαλής αστικών έργων από 40 χώρες, ενώ όσον αφορά τον αριθμό των συμμετεχόντων ξεπέρασε τις όποιες αρχικές προσδοκίες.

Συγκεκριμένα:

  • Εκπροσωπήθηκαν σαράντα χώρες από την Ευρώπη και την Αφρική
  • Ποσοστό ενεργής συμμετοχής 94%
  • Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ήταν 356 άτομα που συνδέθηκαν την 1η ημέρα
  • Όσον αφορά την αλληλεπίδραση, υπήρξαν 317 στιγμές γρήγορης δικτύωσης και ανταλλάχθηκαν 3000 μηνύματα συνομιλίας και φωτογραφίες στη γκαλερί της εκδήλωσης

 

Ενθουσιάστηκα με τον τρόπο που οι εμπειρογνώμονες του URBACT διοργάνωσαν δυναμικά απογευματινά εργαστήρια, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορέσουν: να εμβαθύνουν στα κεντρικά θέματα που παρουσιάστηκαν στις πρωινές συνεδριάσεις, να θέσουν ερωτήσεις στους ομιλητές και να συναντήσουν πιθανούς χρηματοδότες.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις 20 εθνικές συνεδριάσεις (Country Corners) που συντονίστηκαν από τα Εθνικά Σημεία Επαφής του URBACT προκειμένου οι πόλεις να συναντήσουν τους ομολόγους στις χώρες τους.

e-University 2022 τέλος! Στόχος επετεύχθη!

 

 

 

Πολλά εύσημα ανήκουν στην ταλαντούχα ομάδα διοργάνωσης και στην προθυμία της να βρεθούν λύσεις και να δοθούν υποστηρικτικές οδηγίες. Φαίνεται ότι, φορά με φορά, κατανοούμε καλύτερα τις δυνατότητες, τις προκλήσεις και τα όρια της ψηφιακής κατάρτισης, καινοτομούμε, αφήνουμε μικρότερο αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και βρίσκουμε τρόπο να στεκόμαστε ανθεκτικοί και ενδυναμωμένοι απέναντι σε κάθε δυσκολία.

 

Το τοπίο μπροστά μας φαίνεται να καθαρίζει από τα σύννεφα και ο ήλιος θα λάμψει σύντομα στο Παρίσι, όταν θα βρεθούμε επιτέλους από κοντά!

Χρηματοδότηση: Από το Α στο Ω!  Ένα χρονικό της εμπειρίας συμμετοχής μας.

 

 

 

 

1ο βήμα – Ετοιμαζόμαστε για δράση

Την πρώτη ημέρα στο e- University, αφού μας καλωσόρισαν και νιώσαμε άνετα σε σχέση με την πλατφόρμα και τα διάφορα εργαλεία της, διερευνήσαμε τρόπους για την οριστικοποίηση των αστικών σχεδίων δράσης και την αποτελεσματική προετοιμασία υλοποίησης.

Αρχικά, ο εμπειρογνώμονας του URBACT, Ian Graham, σε μία εξαιρετική, μεστή παρουσίαση (στο 9o  λεπτό του βίντεο) απάντησε με τρόπο απλό και κατανοητό στα παρακάτω βασικά ερωτήματα:

  • Ποια είναι τα σωστά βήματα σχεδιασμού και υλοποίησης ενός σχεδίου;
  • Ποιοι είναι οι βασικοί 6 πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζουμε την υλοποίηση και ενδυναμώνουμε τον σχεδιασμό;
  • Ποια είναι τα εργαλεία του URBACT που μπορούν να βοηθήσουν τις πόλεις;

 

 

 

 

Ακολούθησε συνεδρίαση με ομιλητή τον Béla Kézy στη θεματική Deep Dive. Αυτή τη φορά διερεύνησε το πώς μπορούμε να παρακολουθούμε την πρόοδο των ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης και να επικοινωνούμε τα αποτελέσματα, αποφεύγοντας τις συνήθεις παγίδες. Μπορείτε εδώ να δείτε το σχετικό βίντεο.

Στη συνέχεια στα Fireside Talks παρουσιάστηκαν τα Καινοτόμα μοντέλα διακυβέρνησης.

Σε αυτή τη συζήτηση η Annamaria Vrabie, η Eileen Crowley και ο Wessel Badenhorst κατέθεσαν τις εμπειρίες και το υπόβαθρο τους σε σχέση με τις διαφορετικές επιλογές που έχουν οι πόλεις για να επαναπροσδιορίσουν τη διακυβέρνηση τους.

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με την ευκαιρία να συναντήσουμε πιθανούς χρηματοδότες, να εκθέσουμε προβληματισμούς και να μοιραστούμε μαζί τους τυχόν απορίες.

Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε την Adele Bucella να παρουσιάζει τις δυνατότητες χρηματοδότησης των πόλεων από τα Ταμεία της Πολιτικής Συνοχής και τον  Gerry Muscat να μας δίνει συμβουλές σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής και χρηματοδότησης των ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης των πόλεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

 

 

2ο Βήμα – Αναπτύσσουμε τη στρατηγική χρηματοδότησης

Τη δεύτερη ημέρα του e-University, στην πρωινή κεντρική συνεδρίαση, λάβαμε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορούμε να εντοπίσουμε πιθανούς πόρους για να δημιουργήσουμε ένα μείγμα χρηματοδότησης, αλλά και το τι χρειάζεται ένας δήμος σε οργάνωση, ανθρώπινο δυναμικό και σχεδιασμό για να απορροφήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις διαθέσιμες ευκαιρίες και να συμμετέχει σε κάποιο από τα δίκτυα URBACT.

Δείτε στο βίντεο, πως παρουσιάστηκε και συζητήθηκε η ανάπτυξη στρατηγικών χρηματοδότησης από τη Regina Trenkler-Fraser, αλλά και την πολύ σημαντική παρουσίαση της Krisztina Keresztely σχετικά με την κοστολόγηση του έργου.

Παρουσίασαν τον χάρτη του Μετρό Χρηματοδότησης και εξήγησαν το πώς πρέπει μια πόλη να προσεγγίσει τη χρηματοδότηση και τους πόρους των Ολοκληρωμένων Σχεδίων Δράσης, έτσι ώστε να εκτιμηθούν σωστά τα οικονομικά πεδία των δράσεων της.

 

 

Αμέσως μετά, είχαμε την τύχη να μάθουμε πως οι πόλεις Schaerbeek και Braga χρησιμοποίησαν τα κονδύλια της ΕΕ και να εμπνευστούμε από το πολύ επιτυχημένο παράδειγμα τους. Παρουσίασαν την στρατηγική και τους ιδιαίτερους τρόπους με τους οποίους επιδίωξαν την πολύ επιτυχημένη Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των έργων τους. Μέσα από την επιτυχημένη πράξη πιστοποιήθηκε η θεωρία και άνοιξαν οι δρόμοι για να εμπνευστούν και να πετύχουν και άλλες πόλεις.

 

 

 

Η δεύτερη ημέρα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ευκαιριών χρηματοδότησης μέσα από το Horizon Europe και την Ευρωπαϊκή Αστική Πρωτοβουλία.

Η Μαρία Γερογιάννη (Senior Expert Innovating Cities, Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ugo Guarnacci, Σύμβουλος έργου στον Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας (REA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και η Emanuela De Menna (Project Adviser, European Research Executive Agency) παρουσίασαν τις ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσα από το πρόγραμμα Cities Mission που λάνσαρε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και την τρέχουσα πρόσκληση του προγράμματος Horizon Europe για τον αστικό σχεδιασμό και τη σχεδίαση δίκαιων, βιώσιμων, ανθεκτικών και κλιματικά ουδέτερων πόλεων.

 

 

Τέλος, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασαν την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τις πιθανότερες συνιστώσες και τα πορίσματα της μελέτης αξιολόγησης των αστικών καινοτόμων δράσεων που θα τροφοδοτήσουν τον καινοτόμο πυλώνα της Ευρωπαϊκής Αστικής Πρωτοβουλίας.

 

3ο Βήμα - Παίζουμε την χρηματοδότηση στα δάχτυλα των χεριών μας

Αφού τις προηγούμενες ημέρες πήραμε σημαντικές γνώσεις σχετικά με την αποτελεσματική προετοιμασία του αστικού σχεδίου δράσης, την διαδικασία κοστολόγησης του έργου και τους πιθανούς χρηματοδότες, την τελευταία ημέρα του e-University η Marion Cugnet, παρουσίασε το πως οι πόλεις μπορούν να ετοιμάσουν ισχυρές προσφορές αιτήσεων, ανέδειξε την σημασία των συνεργασιών και τόνισε την αξία της καλής έρευνας που πρέπει να γίνει προκειμένου η κάθε πόλη να εξασφαλίσει υποστήριξη, κονδύλια και πόρους.

 

 

 

Επίσης, παρακολουθήσαμε ακόμα μια ενδιαφέρουσα κατάθεση επιτυχημένων εμπειριών. Κατά τη διάρκεια της ωριαίας ζωντανής συνεδρίασης στην ολομέλεια, το Dubrovnik της Κροατίας και το Barnsley του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασαν το πώς προσέγγισαν τους χρηματοδότες τους, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Τέλος, η Rebekah Polding διερεύνησε τον τρόπο που οι πόλεις μπορούν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες συνεργασίες και παρουσίασε εργαλεία και παραδείγματα, προκειμένου τα Ολοκληρωμένα Σχέδια Δράσης να στεφθούν με επιτυχία.

 

Χρήσιμες πληροφορίες & εργαλεία στο URBACT Toolbox

Ανοίξτε το URBACT toolbox και βρείτε όλα τα κατάλληλα εργαλεία που προσφέρει το URBACT στις πόλεις για να επιτύχουν στην προσπάθεια τους να χρηματοδοτηθούν. Δείτε όλες τις πληροφορίες ΕΔΩ.

 

Οι Ελληνικές συμμετοχές στο e-University

Η εμπειρία συμμετοχής στο e-University ήταν πραγματικά απολαυστική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να λείπουν απ’ αυτό οι Ελληνικές πόλεις του URBACT. Κατά τη διάρκεια του e-University συμμετείχαν σε αυτό 36 άτομα από Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μεγάλο ενδιαφέρον για ενδυνάμωση στον τομέα των χρηματοδοτήσεων έδειξαν Ελληνικές πόλεις όπως το Ηράκλειο, η Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα, η Καβάλα, η Λάρισα, η Τρίπολη, η Φαρκαδόνα, η Ηγουμενίτσα, η Δωδώνη, οι Σέρρες, η Ελευσίνα και η Πέλλα.

Την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίαση της εμπειρίας του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης στο δικτύο Stay Tuned. Η Μαγδαληνή Ρουσσέτη (Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας-Παιδείας-Αθλητισμού – Πολιτισμού), η Κατερίνα Πασχαλίδου (Τμήμα Υγείας Πρόνοιας & Κοινωνικής Πολιτικής) και η Βασιλική Βατάλη (Στέλεχος του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, Παιδαγωγός ) παρουσίασαν ως καλή πρακτική την εμπειρία τους από την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης του Δήμου για την Πρόωρη Εγκατάλειψη από την Εκπαίδευση, το οποίο ο Δήμος σχεδίασε και υλοποίησε στο πλαίσιο συμμετοχής του ως  εταίρος στο Ευρωπαϊκό Ανταγωνιστικό Πρόγραμμα Συνεργασίας «URBACT ΙΙΙ Implementation Νetwork», για την υλοποίηση της πράξης με τίτλο «IMPACT on ESL» (Πρόληψη της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης).

 

 

Συγκεκριμένα παρουσίασαν τα εμπόδια που έπρεπε να υπερπηδήσουν και τον τρόπο που κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό εγκατάλειψης του σχολείου από μέλη της κοινότητας Ρομά που ζει στον δήμο τους.

Στην ερώτηση πως αξιολογούν την εμπειρία συμμετοχής τους στο e-University 2022, απάντησαν:

«Πρόκειται για μια εξαιρετική εμπειρία, τόσο για το Δήμο, όσο και για τα στελέχη και την ομάδα που  συμμετείχε. Η επικοινωνία με στελέχη από το URBACT, η ευκαιρία να προβληθεί το έργο και η προσπάθεια  του Δήμου, αποτελεί ισχυρό κίνητρο και ηθική ανταμοιβή για την ομάδα για να συνεχίσει την προσπάθεια. Παράλληλα, η εξωστρέφεια, η δικτύωση και η προώθηση του Δήμου σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο αποτελεί  μοναδική ευκαιρία για την ενδυνάμωση, την ανάπτυξη και την προβολή του Δήμου.

Η ενημέρωση σε θέματα εφαρμογής Σχεδίων Δράσης, αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων και διαχείρισης των προκλήσεων λειτούργησε ως εφαλτήριο για αναστοχασμό και ανασκόπηση του τρόπου και της μεθοδολογίας εργασίας του Δήμου, με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση».

Στους επόμενους 6-12 μήνες σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που αποκόμισαν για να:

  • ενισχύσουν τα συστήματα και τις πρακτικές που εφαρμόζει ήδη ο Δήμος για την ενίσχυση  της ανταγωνιστικότητας, την οργανωσιακή βελτίωση, την ανάπτυξη και την καινοτομία.
  • δημιουργήσουν ισχυρές συμπράξεις (δίκτυα) σε τοπικό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο για την  αντιμετώπιση των προκλήσεων (είναι μονόδρομος)
  • αξιοποιήσουν τα προτεινόμενα κατάλληλα εργαλεία χρηματοδότησης

 

Τέλος, θα επιθυμούσαν το e-University 2023 να ασχοληθεί και βοηθήσει τις πόλεις σε σχέση με τις θεματικές:

  • Στον τομέα της ένταξης (Γήρανση του πληθυσμού, Νέοι, Εκπαίδευση, Ισότητα φύλων, Μειονότητες, Πρόσφυγες, Φτώχεια)
  • Στον τομέα του Περιβάλλοντος (Εξοικονόμηση ενέργειας, Κυκλική οικονομία)
  • Στον τομέα της οικονομίας (Ψηφιακός μετασχηματισμός, Τοπική Οικονομία, Απασχόληση και δεξιότητες)
  • Στον τομέα της Αστικής Ανάπτυξης (Priority neighbourhoods, Balanced Territorial Development
  • Στον τομέα της Διακυβέρνησης (Ένταξη, Συμμετοχή - ενεργός πολιτειότητα)

 

Συνάντηση του Country Corner του Ελληνικού Σημείου Επαφής URBACT

Στο πλαίσιο του e-University, την τελευταία ημέρα, δόθηκε η ευκαιρία στα Εθνικά σημεία επαφής των χωρών να συναντηθούν με μέλη των δικτύων, φορείς και δήμους της χώρας τους.

Το Εθνικό σημείο Επαφής URBACT για την Ελλάδα και την Κύπρο άδραξε της ευκαιρίας για να παρουσιάσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης των Δικτύων Σχεδιασμού Δράσεων (APN).

 

 

Η κα Μαρία Κωστοπούλου (Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων) ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το πως θα μπορούσε η πόλη τους να επωφεληθεί από χρηματοδοτήσεις, απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις.

  • Ποια μπορεί να είναι η επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση ενός θεματικού δικτύου δράσης του Urbact;
  • Πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το έτοιμο σχέδιο δράσης σε ένα επόμενο στάδιο με περαιτέρω προοπτική;

Η κα Κωστοπούλου αρχικά παρουσίασε τις ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσα από τα Τομεακά προγράμματα. Ένα παράδειγμα που αναφέρθηκε είναι η ενδεχόμενη χρηματοδότηση ηλεκτρικών λεωφορείων από το αντίστοιχο τομεακό πρόγραμμα με τη χρήση όμως υβριδικών  ηλεκτροκίνητων οχημάτων χωρίς οδηγό που ανέπτυξε και υλοποίησε πιλοτικά ο Δήμος Τρικκαίων.

 

 

Μια δεύτερη πηγή χρηματοδότησης και ευκαιρία για περαιτέρω άνθιση αποτελούν τα περιφερειακά προγράμματα για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Η κα Κωστοπούλου ανέφερε ότι μέσα από αυτά μπορούμε να επιτύχουμε την εξέλιξη, ανάπτυξη, περαιτέρω αξιοποίηση ενός σχεδίου δράσης που είτε συνδέεται με τον Στόχο Πολιτικής 5 και αφορά στην υλοποίηση δράσεων τουρισμού και πολιτισμού στις αστικές περιοχές, είτε αποτελεί το «πρωτογενές» υλικό για την προετοιμασία μιας ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης (ΟΧΕ).

Σε αυτή την περίπτωση, η Αστική Αρχή που λειτουργεί ως ενδιάμεσος φορέας υλοποίησης μιας ΟΧΕ χρησιμοποιεί το σχέδιο δράσης που αναπτύχθηκε μέσα στο περιβάλλον των δικτύων του URBACT για να το υλοποιήσει εντάσσοντάς το στο πλαίσιο δράσεων αστικής ανάπτυξης που ολοκληρωμένα και ολιστικά διασυνδέουν αστικές περιοχές.

Επιπλέον αναφέρθηκε και στην υποστήριξη που προσφέρει η ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων) σε δήμους για υλοποίηση των έργων τους.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο βίντεο της ΜΟΔ.

Τέλος οι συμμετέχοντες στη συνάντηση ενημερώθηκαν για τη δυνατότητα χρηματοδότησης τους από τις Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (UIA).  Πρόκειται για μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία προβλέπεται στην επόμενη ΠΠ 2021-2027 να αξιοποιήσει τις «μεθόδους» και τα «εργαλεία» του URBACT. Μπορεί να χρηματοδοτήσει έργα που υλοποιεί μία Αστική Αρχή που ενώνει πολλούς φορείς και οργανισμούς του δήμου σε ένα εταιρικό σχήμα, και η χρηματοδότηση θα μπορούσε να αφορά σε μέρος ή σε όλο το θεματικό σχέδιο δράσης, ενώ παράλληλα θα δύναται να αξιοποιηθούν οι προτάσεις επικοινωνίας, δημοσιότητας και διάχυσης πληροφόρησης που προβλέπει το σχέδιο βάσει της επικοινωνιακής στρατηγικής και των οδηγιών δημοσιότητας του ίδιου του προγράμματος.

 

Η Φαρκαδόνα, η Ελευσίνα και η Πέλλα δήλωσαν το παρόν τους στο e-University!

Οι πόλεις της Φαρκαδόνας, της Ελευσίνας και της Πέλλας μοιράστηκαν μαζί μας πολύτιμες πληροφορίες από την εμπειρία συμμετοχής τους στο e-University 2022 και απάντησαν στα παρακάτω ερωτήματα:

  • Για ποιους λόγους συμμετείχαν στο e-university 2022;

· Γιατί είναι σημαντική για την πόλη τους η γνώση σε σχέση με τις δυνατότητες και τα εργαλεία χρηματοδότησης;

· Ποια τα οφέλη που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους;

· Πως σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν όσα έμαθαν στους επόμενους 6-12 μήνες;

  • Πως αξιολογούν συνολικά το τριήμερο του e-university 2022;

 

Και τέλος, σε ποιον τομέα θα ήθελαν να επικεντρωθεί και να βοηθήσει τις πόλεις το e-university 2023;

Με 15 Ευρωπαϊκές δράσεις να τρέχουν παράλληλα, ο δήμος Φαρκαδόνας αν και μικρός στο μέγεθος (μόλις 10.000 άτομα πληθυσμός), κερδίζει βραβεία και φαίνεται εξαιρετικά αποτελεσματικός μέσα από τη συμμετοχή του σε Ευρωπαϊκά προγράμματα και πρωτοβουλίες.

Είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε διαδικτυακά με τον Κο. Κωνσταντίνο Ασίκη, συντονιστή του δικτύου Healthy Cities για τον Δήμο Φαρκαδόνας, προκειμένου να μοιραστεί μαζί μας την εμπειρία συμμετοχής του στο e- University 2022.

Με 9 Ευρωπαϊκά προγράμματα ως partners, 3 Ευρωπαϊκά προγράμματα ως participants και 3 συμμετοχές σε Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, ο Δήμος Φαρκαδόνας προσπαθεί να συνδυάσει όλα τα παραπάνω με έναν τρόπο που δίνει αξία στη διάχυση και στον πρακτικό θετικό αντίκτυπο για την τοπική κοινωνία, όπως  είπε και ο κος Ασίκης με στόχο να φέρουν  ‘μια προστιθέμενη αξία’. Το e-University  φαίνεται ότι βοήθησε σημαντικά στο να βρούνε τον τρόπο να συνδυάσουν όλα τα παραπάνω και να είναι έτοιμοι  να επωφεληθούν από τι όποιες ευκαιρίες θα φέρει το URBACT IV.

 

O κύριος Ασίκης όταν αναφέρθηκε στα βασικά οφέλη που αποκόμισε από τη συμμετοχή του είπε: « Κατ’ αρχήν ανανεώθηκε η ενημέρωσή μας, έγινε update όπως θα λέγαμε, σε θέματα που αφορούν το ίδιο το πρόγραμμα. Έπειτα, διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά ότι δεν είμαστε μόνοι στην προσπάθεια μας να «τρέξουμε» τις δραστηριότητες που απορρέουν από το πρόγραμμα. Οι προβληματισμοί που βγαίνουν στην επιφάνεια, όχι μόνο στις πολιτικές, αλλά και στα απλά καθημερινά θέματα, είναι αξιοσημείωτο το πόσο μας αφορούν όλους. Για παράδειγμα, η προσέλκυση και διατήρηση της διάθεσης για συμμετοχή των μελών του URBACT Local Group».

Επιπρόσθετα όταν ρωτήθηκε για τη σημασία της γνώσης σε σχέση με τις δυνατότητες και τα εργαλεία χρηματοδότησης είπε: «Χρειαζόμαστε γνώση για να μπορούμε να ασκήσουμε καλή πράξη…αυτό που λέω χαριτολογώντας είναι ότι οι χρηματοδοτήσεις είναι το κομμάτι της δημόσιας διοίκησης που ασχολείται με τις «εισροές», για να μπορούν τα υπόλοιπα να ασχολούνται με τις «εκροές». Χωρίς αυτό δηλαδή ως αιχμή του δόρατος, δεν μπορεί να ασκηθεί κανενός είδους πολιτική».

Η Ευαγγελία Μακρή, συντονίστρια της τοπικής ομάδας του URBACT στην Ελευσίνα για το δίκτυο Urb-En-Pact, μας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Ελευσίνα, η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, θεωρεί σημαντική τη γνώση σε σχέση με τις δυνατότητες και τα εργαλεία χρηματοδότησης με κύριο στόχο μέσα από αυτές να εξασφαλιστούν αναγκαίοι πόροι που θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος των πολιτών της.

Μέσα από τη συμμετοχή της στο e-University 2022 έμαθε το πως μπορεί ο δήμος Ελευσίνας να υλοποιήσει ένα τοπικό σχέδιο δράσης, αλλά και το πόσο σημαντική είναι για την επιτυχία η ύπαρξη μιας ισχυρής πολιτικής ηγεσίας που θα πιστέψει στο σχέδιο και θα το στηρίξει σε όλα τα επίπεδα.

Τι θα ήθελε να δει στο επόμενο e-University; Η κα Μακρή είπε: «Θα ήθελα να ακούσω ακόμα περισσότερα παραδείγματα, καλές πρακτικές και προβλήματα που αντιμετώπισαν άλλοι εταίροι. Πως κατόρθωσαν να αλλάξουν τη συμπεριφορά των πολιτών, ώστε να προχωρήσουν στα σχέδια τους; Θα ήθελα να ακούσω λίγο περισσότερο για κινητικότητα, τουρισμό και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Στο δήμο Πέλλας γίνονται πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις μέσα από το δίκτυο UrbSecurity. Δράσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη του διαχωρισμού και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, και να οδηγήσουν στη διαδοχική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και της αντίληψής τους για την αστική ασφάλεια και προστασία. Η Αναστασία Χερκελετζή, συντονίστρια της τοπικής ομάδας του δικτύου στην Πέλλα μοιράστηκε κι εκείνη την εμπειρία συμμετοχής της στο e-University 2022.

Η κυρία Χερκελετζή ανέφερε ότι η τοπική ομάδα στην Πέλλα είναι σε μια φάση κατάρτισης και ολοκλήρωσης του σχεδίου δράσης (integrated action plan) για το UrbSecurity. Θεώρησε λοιπόν σημαντικό και πολύ χρήσιμο το να δεχτεί ερεθίσματα και συμβουλές από ανθρώπους που στο παρελθόν έχουν υλοποιήσει έργα και έχουν επιτύχει.

Συγκεκριμένα αναφέρει: « η κουβέντα μεταξύ ανθρώπων που είχαν προηγούμενη εμπειρία, σου δίνει τη δυνατότητα να δεις πράγματα που μόνος σου δεν μπορείς να τα εντοπίσεις, όπως για παράδειγμα τα εμπόδια που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις όταν υλοποιήσεις το σχέδιο…σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο».

 

 

Τέλος, ένα από τα οφέλη που αποκόμισε από τη συμμετοχή της στο e-University ήταν η διαπίστωση ότι παλιότερα προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ανάγκες προκειμένου να επωφεληθούν κάποιας χρηματοδότησης. Πλέον έχουν καταλάβει ότι θα πρέπει να δουν βαθιά τις πραγματικές ανάγκες τους, να θέσουν προτεραιότητες  και αμέσως μετά να εντοπίσουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα τις καλύψουν, έτσι ώστε να κουμπώνουν στα κατάλληλα μέρη του ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης και να βοηθήσουν στην σταδιακή υλοποίηση μέχρι την πλήρη εφαρμογή.

 

Επόμενο ραντεβού – City Festival

To e-University 2022 στέφθηκε με επιτυχία! Το θέμα των χρηματοδοτήσεων απασχολεί πολλούς δήμους της Ευρώπης μιας και η έλλειψη πόρων είναι ο σοβαρότερος λόγος που τους σταματά από το να υλοποιούν δράσεις αστικής βιώσιμης ανάπτυξης.

Αν και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων δίνοντας πολύτιμες γνώσεις και πολλές ευκαιρίες για γνωριμίες, δικτύωση και ανταλλαγή απόψεων.

Ευχαριστούμε e-University για τις εξαιρετικά χρήσιμες γνώσεις και εργαλεία που μοιράστηκες μαζί μας!

Ανυπομονούμε για το επόμενο μεγάλο μας ραντεβού, αυτή τη φορά δια ζώσης, στις 14-16 Ιουνίου του 2022 στο #URBACTfest. Θα έχουμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε ξανά και να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο το γνωσιακό και εμπειρικό μας επίπεδο.

 

Ραντεβού στο Παρίσι!

 

Παπαδοπούλου Χριστίνα

Για το Εθνικό Σημείο Επαφής Ελλάδας - Κύπρου

Submitted by mpapoutsi on 17/05/2022