Az URBACT ITN 2024-es felhívása köré szerveződött Info Nap Magyarországon

Ismerje meg velünk a részleteket és töltse le az URBACT Info napon elhangzott előadásokat!

2024. január 25-én hibrid formában tartotta információs és disszeminációs napját az URBACT Nemzeti Kontakt Pont a Nemzeti Innovációs Ügynökség társszervezésében, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal székházában. A szakmai rendezvényen megjelenteket házigazdaként a Kulturális és Innovációs Minisztérium Innovációért Felelős Helyettes Államtitkársága nevében Szmollár Katalin főosztályvezető asszony köszöntötte, aki a Neumann János Program legfontosabb mérföldköveire hívta fel a figyelmet. Emellett utalt a nemzeti szintű fókusz feladatokra, úgy mint a gazdasági és akadémiai-tudományos szereplők hálózatának erősítése, a szellemi tulajdon és az innovátor vállalkozások térnyerésének támogatása. Az URBACT nemzeti hatóságának, az Építési és Közlekedési Minisztérium településrendezésért és építéshatósági ügyekért felelős helyettes államtitkárságának képviseletében Dr. Dömötör Tamás osztályvezető köszöntötte a résztvevőket, aki egyben az európai és hazai településpolitika aktualitásairól is tájékoztatást nyújtott. Köszöntőjében kiemelte az új építészeti törvény alapelveit, különösen a természeti rendszerek megőrzésének elvét és a digitalizáció elvét, amelyek az URBACT IV program fókusztémái között is szerepelnek.

Info nap előadók és résztvevők

Az információs nap az Innováció Transzfer Network (ITN) felhívás köré szerveződött, amelyben egy korábbi sikeres UIA projektet vehetnek át és szabhatnak saját magukra a hálózatba jelentkező települések. A felhívás 2024. január 10-én nyílt meg. Jelenleg 23 korábbi sikeres UIA város nyújtott be témajavaslatot és várja lehetséges partnereit az innováció megosztó pályázatban. Az érintett témák a következők (zárójelben a vezető partnernek jelentkezett városok/átadandó jó gyakorlatok aktuális száma látható):

·   Levegőminőség (2)    Városi szegénység (3)    Kulturális örökség (3)    Demográfiai változás (1)    Digitális átállás (4)    Lakhatás (1)      Munkahelyteremtés (3)     Bevándorlás (1)    Természet alapú megoldások (1)     Megújuló energia (1)    Városi biztonság (2)

 

A folyamat nyitott, további vezető partner-jelöltek és projektjavaslatok bejelentkezése várható.


 
ITN felhívás - Miert jelentkezzen?

 

PARTNEREK

Vezető partnernek csak a korábbi UIA város jelentkezhet, aki sikeresen teljesítette UIA projektjét, és jelzi szándékát, hogy szívesen tovább adná a települési innovációt.

A vezető partner mellé települési partnerként bejelentkezhet

települési önkormányzat helyi, részben vagy egészben köztulajdonú, közfunkciót ellátó szervezetek önálló önkormányzattal rendelkező kerületek vagy városrészek fővárosi önkormányzatok vagy szervezett agglomerációk

 

A települések mérettől és lakosságszámtól függetlenül lehetnek az ITN hálózat partnerei.

Nem települési partner is bejelentkezhet a hálózatba, akik az alábbiak lehetnek:

egyetemek és kutatóközpontok ● regionális hatóságok

irányító hatóságok (EU kohéziós és szolidaritási alapok)

 

A partnerek az alábbi országokból jelentkezhetnek

27 EU tagállam Partner államok (Svájc és Norvégia) IPA-országok (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia)*

 

A vezető partner-jelölteket és a témákat az URBACT Partnerkereső oldalán éri el! A partnerkeresőn keresztül jelezheti csatlakozási szándékát a vezető partner és az URBACT felé.

 

HÁLÓZATOK

Az ITN hálózatok az alábbiak szerint állnak majd fel:

  • -        Minimum 5, maximum 7 partnerből áll egy hálózat, amelyből egy a vezető partner

  • -        5-6 fős partnerség: legalább 3 partner a Kevésbé fejlett és Átalakulóban lévő EU régiókból

  • -        7 fős partnerség: legalább 4 partner a Kevésbé fejlett és Átalakulóban lévő EU régiókból

  • -        Partnerek az EU valamennyi régiótípusából (fejlettebb, átalakulóban lévő vagy kevésbé fejlett) alkossanak egy hálózatot

  • -        Partnerek Norvégiából, Svájcból és az IPA-országokból (Max. 1 partner hálózatonként)

  • -        1 “nem települési partner” engedélyezett hálózatonként

  • -        Csak sikeres teljesített UIA projekttel rendelkező városok (2014-2020) lehetnek Vezető Partnerek a felhívás keretében

  • -        Egy város csak egy Innovációs Transzfer hálózati pályázat Vezető Partner jelöltje lehet (de emellett egy másik hálózatban is lehet Projektpartner)

  • -        Egy támogatott partner max. 2 jóváhagyott hálózatban lehet partner (de jelentkezni ennél több hálózatba is lehet!)

  • -        A partnerségben nem lehet egynél több, ugyanabból az országból származó partner (Minden partner más országból való!)

 

ITN hálózatok felépítése

 

A HÁLÓZATI KÖLTSÉGVETÉS

Az ITN hálózatok egységesen maximum 550 000 euró támogatásra jogosultak. A partnerek közötti költségmegosztás nincsen szabályozva. A hálózatok egyenként további 105 000 euro szakértői díjat tudnak igénybe venni a tevékenységük támogatására. 

FINANSZÍROZÁS

Budapest és kerületei (EU fejlett régió): 65% ERDF finanszírozás - 35% önrész

Többi magyarországi település (EU kevésbé fejlett régió): 80% ERDF finanszírozás – 20% önrész

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2024. március 20. 15.00 (CET)

A felhívás részleteit, a pályázati kiírást, a pályázati útmutatót és a jelentkezéshez szükséges minden fontos dokumentációt az URBACT Get involved! központi oldalán talál!

A 2024. január 25-i Infonap előadásait pedig az alábbi linkeken elérheti (.pdf)

Az URBACT IV programról és az ITN felhívásról dióhéjban (B. Nagy Ildikó Réka)

Az URBACT Vilawatt projektről (Bárczi Miklós)

A Veresegyházi geotermikus energia felhasználásról (Cserháti Ferenc)

Energiahatékonysági lehetőségek települési szinten - Adony példáján (Szczuka Levente – Znamenák Bence)

Kérdéseivel bizalommal forduljon az URBACT NUP HUN csapatához vagy írjon közvetlenül az itn@urbact.eu címre!

 

Sikeres pályázást kívánunk!

URBACT NUP HUN

Submitted by URBACT Nemzeti Kontakt Pont on 02/02/2024
author image

URBACT Nemzeti Kontakt Pont

See all articles