Pe 20 și 21 noiembrie 2024, împreună cu Inițiativa Urbană Europeană (EUI), URBACT va găzdui un EU City Lab la București (RO). Acesta va fi al doilea EU City Lab concentrat pe tranziția energetică. Bazându-se pe primul eveniment de succes, care a avut loc la Viladecans (ES) în urmă cu aproape un an, această ediție va oferi orașelor sfaturi și instrumente practice care să le ajute să își finanțeze planurile de tranziție energetică. De data aceasta ne trecem la treabă cu un accent clar pe finanțe. Finanțarea tranziției energetice rămâne o provocare masivă pentru multe orașe europene.
Indiferent dacă ați urmărit sau nu discursul din jurul laboratoarelor urbane din UE, s-ar putea să știți că acestea sunt evenimente imersive de împărtășire a cunoștințelor care oferă o scufundare profundă în diferite subiecte urbane. De ce este important să ne concentrăm pe finanțare în contextul tranziției energetice în Europa? Care este povestea de succes a Bucureștiului? Ce instrumente și oportunități de creare de rețele sunt pregătite pentru participanți? Numărătoarea inversă până la următorul EU City Lab, putem oferi câteva informații de bază și răspunsuri la aceste întrebări, precum și exclusivități din programul evenimentului.
Pot orașele să plătească factura pentru ambițiile de energie verde ale Europei?
În ultimii ani, investițiile într-un viitor verde a fost o prioritate principală a politicilor și inițiativelor UE care au implementat Pactul ecologic european. Aproximativ 30% din bugetul multianual al UE 2021-2028 și din instrumentul NextGenerationEU au fost alocate investițiilor verzi. O parte substanțială a acestor eforturi este îndreptată spre sprijinirea guvernelor și municipalităților locale și regionale. De asemenea, Comisia Europeană a identificat peste 100 de orașe europene pentru a susține tranziția la zero net . Aceste „Orașe de misiune” primesc sprijin sub formă de resurse, know-how și schimburi de cunoștințe între orașe. Datorită acestui sprijin, aceste orașe vor oferi un plan pentru alte orașe europene după 2030, dând în cele din urmă putere unei tranziții ecologice colective.
La suprafață, orașele astăzi par să aibă mai multe oportunități decât oricând de a-și asigura sprijinul UE și regional pentru tranziția lor energetică. Dar nu asta sugerează un număr tot mai mare de dovezi. Cu siguranță, orașele au experiență și capacitate de personal variate de a atrage investitori, de a gestiona și monitoriza fonduri complexe etc., pentru a face acest lucru. Dar convertirea acestora în bani grei nu este întotdeauna ușoară.
Cercetările încheiate în 2023 în jurul propriei comunități URBACT ilustrează unele dintre obstacolele care se află în joc. Mai exact, accesul la finanțare și finanțare a fost identificat ca fiind cea mai mare barieră în calea implementării Tranziției ecologice. În plus, deși fondurile sunt disponibile, orașele nu au adesea experiența necesară pentru a asambla și gestiona tranzacții complexe de finanțare.
Lipsa de încredere și un nivel scăzut de experiență sunt, de asemenea, citate ca bariere importante în cercetarea realizată de proiectul Prospect +, finanțat de UE. Descoperirile lor sunt prezentate într-o lucrare Webinar de politici și coroborează cercetarea proprie a URBACT. Respondenții la sondaj (orașe de toate dimensiunile) au identificat necesitatea unei capacități sporite (cunoștințe și timp) pentru a începe să utilizeze opțiuni de finanțare inovatoare (96,7%), aproape trei sferturi cerând schimbări de reglementare, în special la nivel național. Un risc perceput de a lucra cu aceste instrumente financiare inovatoare a fost, de asemenea, identificat ca un factor de descurajare.
Acesta este punctul de plecare pentru următorul laborator urban al UE: o recunoaștere a problemelor legate de finanțarea tranziției energetice și angajamentul de a dota orașele de toate dimensiunile cu instrumente practice care să ajute la abordarea acestora.
Cum a acționat Bucureștiul?
Bucureștiul nu este străin de multe dintre provocările de mai sus, făcându-l o locație strategică pentru găzduirea următorului EU City Lab. În primul rând, la fel ca multe zone urbane din Europa Centrală și de Est, orașul are o infrastructură învechită, un număr mare de blocuri de locuințe vechi, ineficiente din punct de vedere energetic, un nivel ridicat de utilizare a mașinilor private și dependență continuă de combustibilii fosili.
În al doilea rând, ne duce într-o parte a Europei în care nivelurile semnificative ale fondurilor de coeziune ale UE înseamnă că dependența de granturi continuă să fie norma și unde poate părea să existe puține stimulente pentru a explora noi instrumente financiare. Este larg recunoscut faptul că fondurile publice sunt insuficiente pentru a implementa amploarea schimbărilor necesare pentru decarbonizarea orașelor noastre. În consecință, autoritățile orașului trebuie să-și dezvolte capacitatea de a strânge fonduri din surse mai largi. Această provocare – și modul în care o abordăm – va fi centrală pentru EU City Lab din București.
În al treilea rând, Bucureștiul are propria sa poveste de tranziție energetică. În centrul acestei povești se află Școala Gimnazială Saint Andrew, care a găzduit o abordare pe mai multe direcții, cuprinzând modernizarea clădirii principale și construirea unei noi instalații cu emisii zero, inclusiv echipamente didactice de ultimă generație. Impactul a inclus o reducere cu 40% a consumului de energie, cu 35% mai puțin consumul de apă și reducerea problemelor respiratorii pentru comunitatea școlară de 1 640 de persoane prin îmbunătățirea calității aerului.
Toate acestea funcționează către planuri de dezvoltare a unei serii de „ Cartiere cu energie pozitivă ” în oraș, finanțate printr-un pachet care a inclus fonduri ale politicii de coeziune a UE (de exemplu, Fondul european de dezvoltare regională), împreună cu fonduri Orizont Europa și de asistență energetică locală europeană.
De asemenea, merită menționat faptul că capitala României a propus această inovație către URBACT ca o potențială bună practică, ca răspuns la apelul recent al programului . Până ne întâlnim la București, vom ști dacă depunerea lor a avut succes.
Introducerea în agenda EU City Lab: oportunități de creare de rețele, noi instrumente și multe altele
Una peste alta, EUI și URBACT EU City Labs au rolul de a prezenta practici urbane eficiente și de a construi capacitatea participanților din orașul nostru. O parte din această experiență este să vezi ce funcționează și să ai ocazia, direct, de a explora soluții de succes. Bucureștiul are o bună parte din acestea, iar participanții City Lab vor avea șansa de a investiga câteva dintre ele pe parcursul agendei de două zile.
Privind mai atent la ordinea de zi, evenimentul de la București va fi în trei părți. La început, unii dintre cei mai cunoscuți experți din Europa în domeniul finanțelor și energiei ne vor ajuta să stabilim scena și să împărtășim cunoștințele lor interne. Sylwia Slomiak , NZC în EUROCITIES și coordonator de proiect pentru Prospect+ , ne va face să începem, oferind perspective asupra provocărilor, dar, mai important, exemplele revoluționare cu care a lucrat, în acest spațiu politic cheie. Opinia Sylwia asupra peisajului financiar pentru tranziția energetică va fi completată de Alokananda Nath , Școala de Finanțe și Management din Frankfurt . Ea are, de asemenea, un brief practic pentru a prezenta Instrumentul de finanțare a rețelei pe care a fost implicată în dezvoltarea pentru a ajuta orașele să navigheze în labirintul de finanțare. Participanții vor avea șansa de a încerca instrumentul cu Alokananda și de a afla despre modul în care unele orașe îl folosesc eficient.
La fel ca alte laboratoare urbane din UE, vor avea loc vizite la fața locului în București, iar participanții vor auzi de la alte orașe favorabile care vor să-și împărtășească experiența valoroasă pe această temă.
Rămâneți pe fază și conectați
Sperăm că acest articol a răspuns la unele dintre întrebările dvs. cu privire la focalizarea tematică și locația următorului EU City Lab. Evenimentul va oferi sesiuni interactive, cu intervenții sincere și un accent pe ceea ce funcționează cu adevărat pe teren, atunci acest eveniment este pentru tine. Dacă sunteți implicat în dezvoltarea, finanțarea și implementarea proiectelor de tranziție energetică ale orașului dumneavoastră, atunci vă aflați și în țintele noastre. Iar dacă sunteți în căutarea unor sfaturi și sfaturi practice, combinate cu instrumente practice pentru a vă sprijini munca, atunci doriți să fiți în București în noiembrie.
Înscrieți-vă acum pentru a vă alătura URBACT și EUI în București în perioada 20-21 noiembrie!
Sunteți deja înregistrat? Citiți despre ceea ce s-a discutat în timpul primului laborator urban al UE privind tranziția energetică din 2023 . Sau aflați mai multe despre conceptul EU City Labs aici .